Tony Blair: Napadl bych Irák, i kdybych věděl, že nemá zbraně hromadného ničení

12. 12. 2009

Tony Blair řekl, že by provedl invazi do Iráku i bez důkazů o existenci zbraní hromadného ničení a našel by způsob, jak válku ospravedlnit parlamentu a veřejnosti. Konstatoval to v rozhovoru, který se bude vysílat v televizi BBC tuto neděli. Zdůraznil, že podle jeho názoru bylo správné svrhnout Saddáma Husajna za všech okolností.

"Kdybyste býval věděl, že neexistují žádné irácké zbraně hromadného ničení, pokračoval byste s invazí?" zněla otázka, položená Blairovi. Blair odpověděl: "Stejně bych zastával názor, že je správné ho [Saddáma Husajna]svrhnout." Blair dodal: "Mám na mysli, že by se samozřejmě muselo použít jiných argumentů o podstatě té hrozby. Nemohu opravdu přijmout názor, že bychom na tom byli lépe, kdyby byl u moci Saddám Husajn a jeho dva synové, ale je to neuvěřitelně složité. Proto sympatizuji s lidmi, kteří byli proti tomu [tj. proti válce] z naprosto přesvědčivých důvodů, a jsou proti tomu teď, ale co se mě týče, já jsem nakonec musel přijmout toto rozhodnutí."

Blair vysvětlil, že mu vadila "představa, že je Saddám Husajn hrozbou svému regionu", protože použil chemické zbraně proti vlastním lidem.

"To byla zjevně věc, na kterou jsem myslel nejvíc. Hrozba celému regionu. A také to, jak se ten region bude měnit a jak se bude vyvíjet jako region a pokud bude on u moci, myslel jsem si tehdy a myslím si to dodnes, pro ten region by bylo velmi obtížné se vyvíjet správným způsobem."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 11.12. 2009