Státní rozpočet 2010

11. 12. 2009 / Zdeněk Procházka

Tak nám, pane Švejku, schválili strašnej státní rozpočet. A paní Müllerová, kterej? Já znám ten z r. 2009 a ten byl takovej, že už horší snad být nemůže.

Co řekli při projednávání rozpočtu na r. 2009 ve sněmovně:

Kalousek: Jsou samozřejmě ohroženy příjmy. Já neočekávám žádnou výraznou katastrofu, neočekávám ony 30-40miliardové propady, jak zní některé katastrofické scénáře. Návrh je pravdivý, pouze poctivě zvýrazňujeme jistou míru rizika na příjmové straně.

Sobotka: Já bych rád poukázal na velký rozpor mezi odhadovaným růstem české ekonomiky, na kterém je postaven tento návrh zákona o státním rozpočtu. Materiál počítá s tím, že česká ekonomika v příštím roce zrychlí z letošního odhadovaného růstu zhruba 4,5 % na rychlejší tempo růstu v roce 2009 4,8 %. Rozpočet, jak zde zmínil ministr financí, vychází z červencové prognózy Ministerstva financí a vláda do této prognózy žádným způsobem nezasáhla, ačkoliv v době, kdy schvalovala návrh zákona o státním rozpočtu a posílala jej do Poslanecké sněmovny, tak samozřejmě hospodářská situace nejenom ve Spojených státech, ale i v Evropě již byla diametrálně odlišná od situace, ve které Ministerstvo financí zpracovávalo tuto makroekonomickou prognózu. Česká vláda tak předložila rozpočet, který je v podstatě fiktivní. Nenaplní se jeho příjmy, a tudíž se nenaplní ani jeho výdaje.

Tlustý: Pouze bych uvedl, že 4,8 % růstu české ekonomiky bylo nereálným očekáváním již v září - ne dnes, ale již v září! - a proto chtěl-li pan ministr financí postupovat korektně, měl toto číslo na základě tehdy známého výhledu zkorigovat, už když posílal vládní návrh státního rozpočtu sem do Poslanecké sněmovny. Ještě nikdy v této Poslanecké sněmovně za trvání České republiky nebylo otevřeně vládou Parlamentu sděleno, že je známo, že má být hlasováno o nepravdivých údajích ve státním rozpočtu.

Topolánek: Česká republika přes všechny turbulence na finančních trzích patří k určitým ostrůvkům stability. To, co dnes předvádí Vlastimil Tlustý, je zpráva těmto finančním kruhům opačná. Jeho vystoupení pokládám za destabilizační a všechny prosím, aby ho téměř vyškrtli ze záznamu.

Sobotka: Předkládá návrh doprovodného usnesení: "Poslanecká sněmovna konstatuje, že vláda ve své dosavadní činnosti podceňuje možné dopady světové finanční krize na vývoj české ekonomiky. Proto žádá vládu, aby do sedmi dnů předložila Poslanecké sněmovně analýzu možných dopadů finanční krize na hospodářský vývoj v České republice s tím, že tato analýza bude projednána na schůzi Poslanecké sněmovny za účasti guvernéra České národní banky."

Z přítomných 199 poslankyň a poslanců pro návrh 99, proti 93. Doprovodné usnesení nebylo přijato.

Následně byl přijat i státní rozpočet na r. 2009. Co řekli a napsali po jeho schválení:

7. 10. 2008

Miroslav Kalousek: Opakuji: krize nám nehrozí. Je ale realitou, že ekonomický růst bude pomalejší. Přes všechny možné problémy se ale přesto v Česku dál bude jednat o bohatnutí, o růst. "

21. 12. 2008

Deficit státního rozpočtu by podle náměstka ministra financí Eduarda Janoty neměl v roce 2009 překročit 60 miliard korun.

25. 01. 2009

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) v pondělí předloží vládě tři návrhy korigovaného státního rozpočtu na rok 2009. Schodek státního rozpočtu může podle nich vzrůst maximálně na 75 miliard korun,

A pak se rozpočet začal plnit

1.12.2009

Schodek státního rozpočtu ke konci listopadu dosáhl 169,4 miliardy korun, což je o 162,9 mld. Kč horší stav, než ve stejném období loňského roku; zároveň se jedná o nejhorší výsledek za leden až listopad od roku 1993. V úterý o tom informovalo Ministerstvo financí (MF) České republiky.

3.11.2009

Sobotka: Poslední údaje o schodku státního rozpočtu, který již překročil o 100 mld. Kč Topolánkovou vládou původně plánovaný schodek, jsou smutným potvrzením obav ČSSD z minulého roku o reálnosti M. Kalouskem sestaveného státního rozpočtu.

6.12.2009

Česko se bude muset vrátit k progresivnímu zdanění příjmů fyzických osob. V pořadu Partie televize Prima to uvedl ministr financí Eduard Janota .

Máme zde tedy černé na bílém, co říkali předseda vlády a ministr financí, když rozpočet předkládali. Bohorovné ujišťování, že se bude podle tohoto rozpočtu jednat "o bohatnutí", zaznělo z úst člověka, který teď jako čelný představitel strany TOP 09 znovu nabízí řešení a skvělé zítřky, pokud jeho novou stranu budeme volit. Pokud průzkumy voličských preferencí nelžou, je mezi námi zřejmě hodně lidí, kteří si výše uvedené skutečnosti už nepřipomínají a nadále tupě věří.

Ale připomeňme si i to, že tím náměstkem ministra financí, který se nejvíce podílel na tvorbě toho rozpočtu (a nejen tohoto, ale i předchozích rozpočtů za vlády ČSSD, kdy při hospodářském růstu se realizoval deficit), je dnešní ministr financí, který hovoří o úsporách a dokonce o nutnosti zrušit rovnou daň (viz výše), pak se ptám -- kdy došlo k jeho prozření? Pokud se ještě v říjnu loňského roku nereálnosti toho rozpočtu (plánovaný deficit 38 mld. Kč -- skutečnost za 11 měsíců 170 mld. Kč) nebránil, jak může nyní hlásat, že pokud ve sněmovně projdou úpravy nového rozpočtu (navrhované z ČSSD ve prospěch sociálně slabých), které podle jeho vlastního prohlášení zvýši plánovaný deficit o něco přes 10 mld. Kč, odstoupí? Vždyť neodstoupil, když schodek, plánovaný za jeho účasti, vzrostl více než čtyřikrát!

A jak je to s rozpočtem na r. 2010?

Napřed parlamentem prošel tzv. Janotův balíček, který byl opatřením, aby v r. 2010 při pokračování podle "daňových reforem ODS" nedošlo k deficitu rozpočtu ve výši někde kolem 230 miliard Kč. Podle tohoto balíčku se měl udržet deficit v r. 2010 těsně na 160 miliardami Kč.

Pak ministr Janota předložil návrh státního rozpočtu tak, aby zmíněný deficit vyšel. Že to byla čísla krapet sociálně nešetrná, bylo zřejmé ihned -- rozpočet počítal se snížením objemu mzdových nákladů šmahem pro státní zaměstnance (včetně třeba hasičů) a učitele, snížení nákladů na sociální ústavy a snížením dotací zemědělcům. Pochopitelně, že levice prohlásila, že postižené ochrání a v parlamentu předložila pozměňovací návrhy, které někde ubíraly a naopak tyto zmíněné sociální náklady navyšovaly. A tyto návrhy sněmovnou prošly za podpory levice a některých poslanců bývalé vládní koalice (že bychom je nazývali přeběhlíky? -- Kdepak, přeběhlíci byli přece ti, co včas prohlédli chybnou politiku levice).

Protože pak předseda vlády Fischer uprosil poslance ODS, aby se proti rozpočtu jako celku nepostavili (protože by prý bylo nutné rozpočtové provizorium, což by bylo ještě horší), byl schválen o rozpočet na r. 2010 jako celek.

Protože podle pravidel EU některé schválené přesuny nejsou při prověrce hospodaření států EU přípustné, je nutno objektivně přiznat, že zřejmě došlo k navýšení deficitu asi o 3 miliardy Kč.

Tři miliardy versus 163 miliard -- je to katastrofické? Když to porovnáme s Kalouskem plánovaným deficitem 38 miliard Kč a skutečností, dosahující za 11 měsíců 170 miliard Kč, tak těžko.

Přesto ministr Janota hovoří o možnosti demise, protože se s tím prý nebude vědět rady.

Divné, že? Balíčkem si zajistil minimálně pokles možného deficitu o 50 miliard Kč, což zůstává zachováno a tři miliardy mu vadí? Že to vadí uvědomělým komsomolským mladíčkům v redakcích, tomu se nelze divit. Jsou za to placeni. Ale Janota kývnul na post ministra ve chvíli, kdy se letošní rozpočet hroutil. A vykládání, že za to může světová krize, ve světle faktů neobstojí (jen ty fakta v našich novinách nenajdete).

Pokud by prošel na začátku této úvahy zmíněný poslanecký návrh, aby k rozpočtu 2009 byla provedena analýza a aby hned při jeho zpracování nevykládal tehdejší nejlepší ministr financí, že "neočekává žádnou výraznou katastrofu", nebyly by příjmy v rozpočtu přeceněny a výdaje by byly předem omezeny. Proč už tehdy neodstoupil náměstek Janota, proč vzal funkci ministra a proč hrozí odchodem nyní?

Řečeno s klasikem -- ví Bůh a svatý Václav. Ostatně ten hradní Václav si ho na pondělí zve na pohovor.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 11.12. 2009