FT: ČR je podle Světové banky v podpoře podnikání na 74. místě

10. 12. 2009

ČR se pomalu vynořuje z nejhorší recese za posledních dvacet let, ale krize v zemi odhalila slabost ekonomických struktur v zemi, píše tento týden britský hospodářský deník Financial Times, který skoro po celých prvních 10 let po pádu komunismu nekriticky oslavoval hospodářskou a politickou výjimečnost České republiky.

Malá a otevřená česká ekonomika, jejíž hrubý domácí produkt závisí až z 80 procent na vývozu, byla vážně postižena krizí v západní Evropě, která postihla český vývoz, zejména v oblasti výroby automobilů.

Zahraniční investory poděsila možnost bankrotu, který by mohl postihnout celou střední Evropu, a tak začali z regionu prchat. Vnímání středovýchodní Evropy jako jednotné entity bylo však vůči ČR neférové, protože ta na tom nebyla tak špatně jako některé jiné středoevropské a východoevropské země.

Až nyní se české vládě a centrální bance podařilo přesvědčit investory, aby začali rozlišovat mezi ČR a Polskem na jedné straně a pobaltskými zeměmi na straně druhé.

Česká republika vstoupila do krize se zdravými financemi - vládní zadluženost v poměru k HDP byla jen 30 procent a deficit byl jen 2 procenta HDP. Avšak krize situaci vážně zhoršila a příští rok bude deficit 6.6 procent HDP.

Finanční problémy vrhly světlo na nefunkční politický systém České republiky. FT pak shrnuje trapnosti, k nimž došlo v ČR během roku 2009, od pádu Topolánkovy vlády, přes Klausovo odmítání podepsat Lisabonskou smlouvu, přes nekritickou Topolánkovu podporu americkému programu raketové obrany, který Obamova vláda pak "zrušila", až po fotografie nahého Topolánka uprostřed radovánek ve vile Silvia Berlusconiho v Itálii. To jen potvrdilo už tak chabou pověst českých politiků.

V současnosti vládne v ODS občanská válka mezi Klausem a Topolánkem. "ODS se chová naprosto sebevražedně," cituje (opět) FT Jiřího Peheho (který nedávno sdělil Britským listům, že za to skutečně nemůže, že se západní novináři pořád obracejí jen na něho).

Parlamentní volby v květnu 2010 zřejmě povedou k vzniku levicové vlády sociálních demokratů, která by mohla vládnout za mlčenlivé spolupráce s komunisty, míní FT; jinou možností by byla velká koalice mezi ODS a ČSSD, i když je známo, že Topolánek a Paroubek sebou vzájemně pohrdají.

Česká vláda bude muset učinit tvrdá strukturní rozhodnutí. Paroubek plánuje zrušit rovnou daň, Topolánek, který kritizoval protikrizové finanční balíčky v Americe a v západní Evropě jako "cestu do pekla", chce zreformovat důchody a zdravotnictví.

Českému zdravotnictví zřejmě začnou docházet peníze už příští rok a rychle stárnoucí Česká republika je jednou z mála zemí ve střední Evropě, která nezreformovala svůj důchodový systém.

Vládne také pocit, že vládní a byrokratické struktury v ČR dělají velmi málo na pomoc podnikání. Česká republika poklesla v žebříčku Světové banky "Doing Business" na 74. místo, nejhorší mezi novými členskými zeměmi EU.

Nové zákony v ČR jsou stále komplikovanější. Snad to dělají úředníci schválně, sdělil listu FT jeden český podnikatel.

ČR bude také muset uvažovat o zavedení Eura. ČR tedy přišla o pověst středoevropského Švýcarska, nicméně ušla od pádu komunismu dlouhou cestu. HDP na jednoho obyvatele se téměř zdvojnásobilo, ČR má demokratickou kulturu a je pevným členem EU a NATO.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 10.12. 2009