Šéf britské rozvědky:

Není pravda, že by bylo spolehlivě zjištěno, že měl Saddám Husajn zbraně hromadného ničení

9. 12. 2009

Sir John Scarlett, šéf britské rozvědky v době invaze do Iráku, se v úterý v Londýně distancoval od tvrzení Tonyho Blaira, že by rozvědka zjistila "mimo vší pochybnost", že Saddám Husajn měl zbraně hromadného ničení. Přiznal, že jako tehdejší šéf Spojeného výboru pro výzvědnou činnost vypracoval dnes zdiskreditovanou dokumentaci o zbraních hromadného ničení v Iráku, ale dodal, že předmluva, v níž Tony Blair tvrdil, že existence zbraní hromadného ničení v Iráku byla prokázána "nade vší pochybnost", byla "otevřeně politickým dokumentem".

Scarlett dodal: "Považoval jsem [Blairovu] předmluvu za něco úplně samostatného. Byl to otevřeně politický dokument od premiéra. Nebylo to něco, co bych mohl změnit."

Scarlett, který byl široce kritizován za to, že do své zprávy o Iráku včlenil tvrzení, že irácká armáda je schopna použít chemických či biologických zbraní "do 45 minut po obdržení rozkazu", přiznal, že se tento výrok netýkal balistických zbraní.

"Bylo by bývalo lépe, kdyby se tato skutečnost bývala 'neztratila v překladu'" řekl Scarlett. Dodal, že dokument měl jasně konstatovat, že nešlo o balistické zbraně, ale o munici.

Tvrzení o útoku do 45 minut bylo tehdy široce interpretováno v tom smyslu, že Saddám Husajn má údajně střely, které by mohly zasáhnout britské základny na Kypru. Scarlett uvedl při Chilcottově slyšení o okolnostech britského útoku na Irák, že nebylo jeho úmyslem nikoho uvést v omyl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 9.12. 2009