POZNÁMKA NA OKRAJ:

Zemřelí a ranění, o kterých se málo mluví, neboli Nezačalo to ovšem Afghánistánem

10. 12. 2009 / Uwe Ladwig

V politické debatě o válce v Afghánistánu se lidé v Německu přirozeně neptají jen, na co tam naši vojáci vlastně jsou. Pochopitelně často také použivají počet oněch politováníhodných obětí mezi nimi. O jiných počtech, lidí, kteří celkem zemřeli při vykonávání své služební povinnosti od založení německé armády "Bundeswehr" se ale mluví a píše málo. Zainteresovaný pozorovatel může ale na internetu najít, že jde celkově o asi 3100 vojenských a civilních obětí. O zamlčování faktů týkajících se německé armády něco v téhle poznámce.

Při nasazení německých jednotek v zahraničí podle informací Bundeswehru od roku 1992 do 7.12.2009 zahynulo 83 vojáků a 127 vojáků bylo cizími bojovníky zraněno ZDE

Celkově ale během této doby podle statistik zemřelo 392 vojenských nebo civilních příslušníků armády a 172 775 jich bylo zraněno. Tato znepokojující čísla mi připomněla jednotku, kde jsem byl kdysi příslušníkem. Ta dostala rozkaz k pochodu do cílové oblasti, kam měla cvičně střílet britský tankový oddíl. Naštěstí britský velitel, který stál na jednom z těch tanků a měl v ruce vlajku, jíž měl dát povel k tankové palbě, zjistil na poslední chvíli dalekohledem, že se v cílovém areálu pohybuje skupina lidí. Kdyby si toho býval nevšiml, počet zemřelých a zraněných vojáků v roce 1966 by byl asi o dost vyšší než v dnešní statistice.

Možná se ptáte, proč o tom teď píšu. Tehdy prý náš náčelník prý jen zapomněl předem řádně nahlásit ten pochod naší roky, naštěstí díky bedlivosti toho britského velitele se ani vlastně nic nestalo. Já osobně mám však pořád ještě blbý pocit, když si na to vzpomenu, a podivil jsem se, když jsem se dočetl ve Spiegel Online, že americký šéf generálního štábu Mike Mullen připravil své vojáky na to, že jich víc bude umírat v Afghánistánu. Ale že se o některých obětech píše velkými písmeny a o jiných, téměř každodenních, se člověk z médií tak málo dozví, to je dost podivné. Ale co vy, znáte vy počet českých vojáků, kteří zemřeli v zahraničí, a taky těch, kteří zahynuli a byli zraněni doma? Anebo vás to nezajímá?

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 10.12. 2009