Evropský soud pro lidská práva:

Kříže v učebnách porušují náboženská a vzdělávací práva

4. 11. 2009

Mnohé občany v Itálii rozzuřil úterní rozsudek Evropského soudu pro lidská práva, že kříže, které visí ve většině italských školních učeben, porušují náboženskou a vzdělávací svobodu.

Sedm soudců, jejichž rozhodnutí zřejmě vyvolá celoevropské zkoumání náboženských symbolů ve veřejných prostorách, rozhodlo, že školy mají povinnost "dodržovat konfesijní neutralitu".

S výjimkou extremní levice se toto soudní rozhodnutí setkalo u italských politiků s rozhořčením. Berlusconiho ministryně školství Maria Stella Gelmini konstatovala: "Nikomu, ani nějakému ideologicky motivovanému evropskému soudnímu dvoru, se nepodaří vymazat naši totožnost."

Vatikán požádal o čas, aby zhodnotil důvody tohoto rozhodnutí. Ale mluvčí italských biskupů soudní rozhodnutí odmítl jako "zaujaté a ideologické".

Verdikt Evropského soudního dvora je tečkou za osmiletou soudní válkou, kterou proti školským úřadům v Itálii vedla finská matka Soile Lautsi. Ta žalovala Itálii u soudu poté, co se jí nepodařilo přimět školské úřady, aby nechaly odstranit kříže ze školy v severní Itálii, kam chodí její dvě děti.

Lautsi se odvolala před třemi lety k Evropskému soudnímu dvoru ve Štrasburku poté, co její žalobu odmítl italský Ústavní soud.

I když více než 7 procent obyvatelů Itálie je nyní zahraničního původu, multikulturalismus nemá v zemi skoro žádný vliv a většina Italů argumentuje, že kříž je symbolem italské národní totožnosti.

Soud nesouhlasil: "Přítomnost kříže budou lehce žáci interpretovat jako náboženský symbol a budou mít pocit, že jsou vzdělávání ve školském prostředí, které má charakteristické rysy určitého náboženství?" rozhodl a nařídil italskému státu, aby zaplatil Lautsiové 5000 euro odškodného.

Kříže byly zavedeny do italských učeben r. 1920, kdy se stal fašistickým státem. Od r. 1984, kdy katolictví přestalo být v Itálii státním náboženstvím, se tento předpis uplatňuje méně systematicky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 4.11. 2009