Ohlašují se důsledky "Obamova mírotvorného zbrojení":

Čína radikálně mění postoj ke zbraním v kosmu

4. 11. 2009 / Karel Dolejší

Vysoce postavený představitel čínského vojenského letectva Sü Čchi-liang prohlásil, že militarizaci kosmu nyní považuje za "historicky nevyhnutelnou", informovala AFP. Zřejmě tak signalizoval ostrý obrat v dosavadním ostře odmítavém přístupu ČLR ke kosmickému zbrojení. Odvolal se přitom na americký technologický koncept Revolution in Military Affairs (RMA) z Bushových dob - a nepřímo tak upozornil na kontinuitu Obamovy politiky v této oblasti. Podle Süa Čchi-lianga musí čínské letectvo vypracovat koncept kosmické bezpečnosti, definovat vlastní kosmické zájmy a vybudovat kosmické síly. Převaha v kosmu prý umožní zemi kontrolovat válčiště na zemi i na moři a poskytne strategickou výhodu. "Pouze síla dokáže ochránit mír", řekl velitel během pondělních oslav 60. výročí založení čínského vojenského letectva.

ČLR dlouho společně s Ruskem odmítala narušování konceptu Mutually Assured Destruction (MAD) ("vzájemně zaručeného zničení") po desítky let zabezpečujícího, že mezi hlavními jadernými mocnostmi nedojde k válce. Podobné destabilizační pokusy současně s protiraketovou obranou (PRO) zahrnují i kosmické zbrojení, k němuž jsou ostatně některé komponenty americké PRO již prvním krokem. Když Barack Obama rozhodl pokračovat v budování protiraketové obrany, včetně mobilních antiraket schopných ničit strategické mezikontinentální balistické rakety (ICBM), jichž má ČLR ve výzbroji pouze několik desítek kusů, a když nedošlo ani k ukončení vývoje kosmických komponent PRO, dal se ofenzívnější krok ČLR, která není zapojena do probíhajících americko-ruských jednání o smlouvě START, dříve či později očekávat.

Čínské vojenské teorii již dlouho dominuje koncept "zabránění ve vstupu do prostoru"; mnozí američtí analytici navíc poukazují na fakt, že v případě hrozby amerického ozbrojeného zásahu do případného čínsko-tchajwanského konfliktu by pro ČLR bylo velmi důležité disponovat kapacitami k ničení amerických vojenských satelitů, což by mohlo USA připravit o jinak zřetelnou a všeobecně uznávanou převahu v řízení a velení, komunikacích, výpočetní technice, výzvědné činnosti, sledování a zaměřování cílů a v průzkumné činnosti (C4ISTAR).

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 4.11. 2009