POZNÁMKA NA OKRAJ:

O křesťanech, nacistech a selhání trhu, neboli O manipulativním užití jazyka

3. 11. 2009 / Uwe Ladwig

Kolínský arcibiskup kardinál Joachim Meisner prý přirovnal ateistického biologa Dawkinse k nacistům a Karel Dolejší vydal článek Johna Michaela Greera o chybách neoklasických ekonomů a o jejich hrubém zanedbávání důsledku koncentrace bohatství. Obě informaci by ani neměly moc společného, kdyby nešlo o manipulativní užití jazyka...

Ačkoliv se taky ještě dnes často cituje evangelista Jan s tím, že "na počátku bylo slovo", zdá se být přece oprávněné argumentovat, že před slovem existovala myšlenka. Na to jsem zase jednou myslel, když jsem četl v BL zajímavou kritiku ekonomů od Greera, kterou přeložil Karel Dolejší. Pravým důvodem k téhle poznámce byl asi výrok kardinála Meisnera o Dawkinsovi, který tím asi rozčílil dost lidí. Ve Spiegel Online se proto například píše, že je ho přirovnání Dawkinse k nacistům je "politicky nekorektní".

Ano, hodně lidí si myslí, že se některé věci a někteří lidé nedají porovnávat, anebo by se alespoň srovnávat neměli. Podle přísloví se říká, že nelze míchat "jablka a hrušky", což je ovšem základní omyl, protože srovnávání nemá smysl, když jsou dvě věci úplně stejné.

Na Meisnerově výroku podle mě není zajímavé ani tak to, že si Meisner myslí, anebo předstírá, že "špatnosti světa" pocházejí jen od lidí, kteří nevěří v Boha, ale to, že Meisner zapomněl, že největší němečtí nacisté byli křesťané. Je to příkladná a často a s potěšením přehlížená manipulace těch, kteří záměrně odmítají uvažovat nad tím, že ti, kdo kdysi obdivovali a volili Adolfa Hitlera, byli nejen členy NSDAP a dalších organizací, které podporovaly vraždění židů a cikánů, ale že byli také členy křesťanských církví.

Důsledky manipulace ekonomů, kterou kritizuje Greer, jsou ovšem podle mého ještě základnější. Jeho nový článek vyšel v BL například pod titulkem "Proč trh selhává", ačkoliv trh jako "místo" jednajících osob sám vůbec nemůže jednat, a proto ovšem taky nemůže selhávat. A proto ekonomové, kteří mluví o moci či dokonce o selhávání trhu, hovoří o trhu jako o entitě, která jedná, vlastně nevědí, že to, co dělají, je nesmysl.

Trh nikdy nejednal, protože nemohl a nemůže jednat. Křesťané naopak za "třetí říše" jednali dost odporně a na tom žádnými svými výroky zaměřenými proti ateistům nezmění nic ani kardinál Meisner, nebo si myslíte, že snad ano?

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 3.11. 2009