I TAKTO MŮŽE VYPADAT ROZSUDEK

Evropský soudní dvůr: Zboží z okupovaných oblastí není izraelského původu

3. 11. 2009

ČTK-EUROSKOP│ Zboží pocházející z palestinských území okupovaných Izraelem nelze považovat za vyrobené v Izraeli, uvedl ve svém stanovisku generální advokát Evropského soudního dvora Yves Bot. Podle něj toto zboží, má-li uvedeno jako původ Izrael, podléhá při vývozu do EU proclení a nevztahuje se na něj preferenční režim bezcelní dohody uzavřené mezi EU a Izraelem.

Stanovisko bylo vydáno ve sporu společnosti Brita proti hamburskému celnímu úřadu. Firma chtěla do Německa bezcelně dovážet výrobek společnosti Soda-Club, s jehož pomocí lze z vodovodní vody udělat perlivou. Na produktech je sice uvedeno Made in Israel, němečtí celníci ale mají podle APA pokyn zkoumat izraelské výrobky podrobněji a neověřovat jen zemi původu ale také místo výroby.

Továrna na výrobu produktů Soda-Club je na západním břehu Jordánu v tamní druhé největší osadě Maale Adumim, tedy na území obsazeném Izraelem a celní úřad na základě této skutečnosti uložil clo ve výši 19.155,46 eura.

Soudí totiž, že na izraelské zboží vyrobené na těchto územích se nevztahuje ani bezcelní dohoda mezi EU a Palestinou - k tomu by muselo jít o zboží vyrobené Palestinci.

Rakouská APA je toho názoru, že se stanovisko pouští na tenký led, když připomíná, že hranice Izraele byly stanoveny rezolucí schválenou generálním shromážděním Spojených národů v roce 1947. Podle tohoto dokumentu měl v Palestině vzniknout na 14.000 kilometrech čtverečních stát židovský a na 11.500 kilometrech, které zahrnovaly také Galileu (sever dnešního Izraele), stát arabský. Tisíc čtverečných kilometrů Jeruzaléma a jeho okolí včetně Betléma měly zůstat pod správou OSN.

Generální advokát v čl. 108 stanoviska uvádí, že by chtěl připomenout, že dohoda mezi EU a Izraelem platí "pro území státu Izrael" a v dalším článku se pak zabývá vymezením hranic Izraele dle rezoluce z roku 1947. APA z toho dovozuje, že stanovisko vymezuje hranice Izraele a de facto z nich vynechává podstatná izraelská území včetně jihu Tel Avivu nebo mezinárodního Ben Gurionova letiště.

zroj ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 4.11. 2009