Zelenka, který se "musí nějak živit"

24. 8. 2009 / Štěpán Kotrba

Člen Rady Českého rozhlasu Antonín Zelenka jako reportér internetového serveru První zprávy vytvořil působivou ukázku toho, jak si představuje "objektivní" a "vyváženou" žurnalistiku. Oddaně sledoval předsedu ODS Mirka Topolánka při jeho jihomoravské předvolební kampani "Léto s Topolem". Reportáž nese název "Perný den s Mirkem Topolánkem".

Otázky jsou vizitkou žurnalisty. "Co vás čeká dnes a na co se nejvíc těšíte?" pravil člen Rady Českého rozhlasu předsedovi ODS. "Co se vám na něm líbilo?" Odpovědi vizitkou politika. "Vypněte to a zapněte si www.ods.cz".

Taktéž interviewovaný Walter Bartoš je šéfem kulturního výboru, který rozhoduje o konfliktu zájmů a stížnostech na členy Rady a schvaluje výroční zprávy veřejnoprávních médií. Svého stranického šéfa bránil... Samozřejmě. Zelenka ani na okamžik neodporoval tomu přívalu chvály.

V rozhovoru s Ondřejem Austem pro Lidové noviny odmítl, že by byl ve střetu zájmů "To je spekulace a dogma pana Kotrby a jeho spřízněných kolegů," konstatuje v odpovědi pro LN radní Zelenka... "Jestli si pan Kotrba a někteří novináři myslí, že by členové rad neměli nikde pracovat a jsou tak dostatečně honorovaní, ať to jdou dělat. Já se musím živit jinak," uvedl člen Rady Českého rozhlasu a "novinář".

LN, Ondřej Aust: Radní: Ve střetu zájmů nejsem ZDE

iDnes, Pavel Eichler: Člen rozhlasové rady Zelenka čelí kritice za účast v kampani ODS ZDE

Zákon ale hovoří jasně. Radní se nesmí živit tak, aby upadl v podezření, že působí v prospěch politické strany (§5, odst. 2), nebo že naruší závažným způsobem důstojnost funkce člena Rady či dopustí se takového jednání, které zpochybňuje jeho nezávislost nebo nestrannost při výkonu funkce člena Rady (§6 odst. 2 písm. b). Byl jsem tři roky členem Rady Českého rozhlasu, než jsem na protest proti politickým pletichám a účelovému pokusu o své odvolání vrátil předsedovi Sněmovny své pověření veřejným dopisem včetně sdělení důvodů, které mne k tomu vedly. Nicméně ctil jsem zákon, kterým jsem byl vázán a ctím ho doteď. Nevyčítám nikomu, že odměna radních je nízká (za mne byla 13 000 Kč čistého). K tak otřesné žurnalistické podlézavosti bych se nikdy nepropůjčil, ani za desetkrát větší peníze, než bere Zelenka dnes. Je nicméně na majitelích serveru První zprávy, zda chtějí takový paskvil vysílat a zda za něj chtějí radnímu Zelenkovi i nadále platit. " Náš realizační tým se skládá z mladých, flexibilních odborníků, kteří se nespokojí s průměrem. Zajímá nás kreativní a efektivní řešení a každý projekt je nám výzvou", tvrdí Play Media, provozovatel serveru První zprávy sebevědomě na svém webu. Ten ovšem nabízí mimo jiné i "nabídku vhodného řešení v oblasti médií a reklamy" za peníze. "Jen na základě přesného zadání se dá poskytnout odpovídající služba a vybrat vhodné řešení k Vaší spokojenosti." Prostě PR.

zákon 484/1991 Sb. o Českém rozhlasu ZDE

Paranoia z "Kotrby a některých novinářů" nicméně prostupuje Radou Českého rozhlasu jak prasečí chřipka...

Co na tom, že Zelenka odešel z Radiožurnálu pro žurnalistickou neschopnost, aby se tam po čase stráveném ve vysílání tendenčních reportáží "Bobovize" uprostřed televizní krize v zimě 2000 po několika letech vrátil zpět - jako člen dozorčího orgánu? Už v roce 2000 konstatoval Jan Čulík, že Zelenkovy otázky jsou nepromyšlené, neobjevné, povrchní a nekonkrétní. V jiném článku BL z té doby je Zelenkův projev označen jako týrání televizního diváka. Zelenka, který dělal posléze píáristu Sazky, je vizitkou žurnalistiky, jakou si představuje ODS a kvůli které nedávno odvolala nepohodlného a příliš rovného generálního ředitele Václava Kasíka. Jako komentátor parlamentní televize 24cz skončil. Projekt servilní poslanecké televize zkrachoval. Teď "se musí nějak živit". Dělá radního.

Nemá smysl si na radní stěžovat ve Sněmovně, neboť drží-li se servilních otázek tak jako Zelenka, slouží-li politikům k publicitě tak jako Jíša či Jaklová, případně mají-li takové zásluhy o stranickou pokladnu jako Ratiborský, jsou mezi politiky oblíbení a prakticky neodvolatelní. Před volbami účel světí prostředky. Po volbách taky... Se zákonem si politici s gustem vytírají zadky. Bez ohledu na stranickou příslušnost.

Štěpán Kotrba: Rada Českého rozhlasu: neschopní škůdci ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 24.8. 2009