CIA vyhrožovala vyslýchanému vězni vrtačkou a pistolí

23. 8. 2009

Vyšetřovatelé CIA vyhrožovali zatčenému vysokému činiteli al Kajdy elektrickou vrtačkou a pistolí. Připravovali jeho předstíranou popravu. Vyplývá to z dlouho potlačované zprávy, která má být zveřejněna v pondělí. Tyto informace přinesli Washington Post a Newsweek. Kompletní podrobnosti vyšetřovacího programu CIA budou zveřejněny poté, co tak rozhodl federální soudce v otázce odvolání organizace American Civil Liberties Union, která požadovala jejich publikaci.

Zpráva popisuje předstírané popravy. Vyšetřovalé se snažili osoby zadržované v tajných vazebních střediscích přimět, aby vypovídaly, tím, že ve vedlejší místnosti vystřelili, aby vytvořili dojem, že jiný vězeň nbyl zastřelen.

Abd al-Rahim al-Nashirimu bylo podle zprávy r. 2002 vyhrožováno elektrickou vrtačkou a pistolí. Zároveň byl dušen vodou prostřednictvím techniky, známé jako waterboarding. Dušení vodou byli podrobeni i další dva vysocí představitelé al Kajdy.

Zpráva, která má být zveřejněna v pondělí, je dosud nejpodrobnější analýzou vyšetřovacího programu CIA a je prý vůči němu ostře kritická.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 21.8. 2009