Skotský ministr spravedlnosti stojí plně za propuštěním Libyjce

24. 8. 2009

Skotský parlament byl v pondělí svolán k mimořádnému zasedání ohledně rozhodnutí vláy skotských nacionalistů propustit z humanitárních důvodů smrtelně nemocného Abdelbaseta Aliho al-Megrahiho, odsouzeného r. 2001 za to, že údajně spáchal r. 1988 atentát proti americkému civilnímu letadlu. Při atentátu zahynulo 270 lidí.

Opoziční skotské parlamentní strany ostře kritizovaly rozhodnutí propustit Libyjce. Ministři skotské vlády však zdůraznili, že rozhodnutí propustit al-Megrahiho z humanitárních důvodů bylo naprosto korektní a správné.

Šéfka Konzervativní strany ve Skotsku Annabel Goldie tvrdila, že Megrahi měl být umístěn ve Skotsku v hospicu, takže by nedošlo k "nadšeným scénám" jeho přivítání v Libyi.

Skotský ministr spravedlnosti Kenny MacAskill znovu zdůraznil, že jeho důvody pro propuštění al-Megrahiho byly založeny na ideálech skotského právního systému. Dodal, že jeho rozhodnutí nebylo založeno na žádných politických, diplomatických či hospodářských ohledech: "Bylo to čistě mé rozhodnutí. Plně si za ním stojím a vyrovnám se s jeho důsledky."

MacAskill charakterizoval návrh skotských konzervativců jako "absurdní". "Konzultovali jsme náměstka šéfa místní policie. Umístít Megrahiho do hospicu by vyžadovalo 48 policistů po dobu 24 hodin denně."

Bývalý skotský labouristický premiér Henry McLeish odmítl kritiku od šéfa FBI Roberet Muellera jako "zcela nepřípustnou". Zdůraznil, že do záležitosti šéfovi FBI "nic není". Je to "jako kdyby si šéf londýnské policie stěžoval Obamovi na nějaké jeho politické rozhodnutí."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 24.8. 2009