3. 12. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 12. 2007

Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. listopadu 2007

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Americké síly čelí kritice historických a archeologických kruhů ve městě, protože "si z historického sídla chalífy Mu`tazima před více než měsícem zřídili vojenské ležení a tím z něho udělali skladiště a střelnici pro cvičení se svými zbraněmi". Podle člena tzv. policie starožitností Hajthama Qaddúrího zničila vojenská vozidla bránu vedoucí k minaretu a obsadila dvůr velké mešity, kde byla za Saddáma Husajna zahájena celková rekonstrukce celého sídla. Američtí vojáci kromě toho přede dvěma týdny zatkli několik lidí, kteří přišli památku navštívit. Stanice, při niž Qaddúrí pracuje, zaslala petici vedení provincie Saláh ad-dín, v níž si stěžovala na násilí Američanů, ale loutkový režim nepodnikl žádné kroky. Američané se naopak neomezili na fyzické ničení památek, ale spolu s loutkovými silami zatkli jejich ředitele Abd as-Samada Karíma. Mahmúd Alí ze správy historického paláce Baraka dodal, že američtí vojáci znesvětili palác, stříleli bezohledně v jeho prostorách a donutili lidi žijící v okolních domech, aby ve strachu o své bezpečí a životy svá bydliště opustili: "Mysleli jsme, že Američané budou provádět restaurační práce a pečovat o palác, ale teď jen doufáme, že ho opustí, aniž by nadělali ještě víc škody." Američané šli tak daleko, že v paláci Kafr Qásim srovnali buldozerem se zemí někdejší obydlí vojáků abbásovských chalífů (750-1258) a na jeho místě si zřídili štáb.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Pátek 16. listopadu 2007

Bagdád

V okrsku Karach našla policie tři těla obětí sektářského násilí; čtvrté bylo objeveno v Madínat as-Sadr ovládaném Mahdího armádou.

Sámarrá

Americké letadlo zničilo ráno dům Muhammada Džásima al-Bázího, údajně na základě informace, že Bází hodlá v případě razie vyhodit dům do povětří. Podle svědků přišli k domu členové sil Magháwir, vyzvali Bázího s rodinou, aby okamžitě dům opustili, a když Bází odmítl, vyvedli je ven násilím. Pak se objevilo americké letadlo a vypálilo na dům postupně čtyři rakety. Ty zničily dům do základů, poškodily několik sousedních a zranily přes 20 lidí, většinou žen a dětí.

Americké síly čelí kritice historických a archeologických kruhů ve městě, protože „si z historického sídla chalífy Mu‘tazima před více než měsícem zřídili vojenské ležení a tím z něho udělali skladiště a střelnici pro cvičení se svými zbraněmi“. Podle člena tzv. policie starožitností Hajthama Qaddúrího zničila vojenská vozidla bránu vedoucí k minaretu a obsadila dvůr velké mešity, kde byla za Saddáma Husajna zahájena celková rekonstrukce celého sídla. Američtí vojáci kromě toho přede dvěma týdny zatkli několik lidí, kteří přišli památku navštívit. Stanice, při niž Qaddúrí pracuje, zaslala petici vedení provincie Saláh ad-dín, v níž si stěžovala na násilí Američanů, ale loutkový režim nepodnikl žádné kroky. Američané se naopak neomezili na fyzické ničení památek, ale spolu s loutkovými silami zatkli jejich ředitele Abd as-Samada Karíma. Mahmúd Alí ze správy historického paláce Baraka dodal, že američtí vojáci znesvětili palác, stříleli bezohledně v jeho prostorách a donutili lidi žijící v okolních domech, aby ve strachu o své bezpečí a životy svá bydliště opustili: „Mysleli jsme, že Američané budou provádět restaurační práce a pečovat o palác, ale teď jen doufáme, že ho opustí, aniž by nadělali ještě víc škody.“ Američané šli tak daleko, že v paláci Kafr Qásim srovnali buldozerem se zemí někdejší obydlí vojáků abbásovských chalífů (750-1258) a na jeho místě si zřídili štáb.

Chán Bání Sa‘ad

Za svítání ostřeloval americký letoun město, kde byla řada lidí zabita a zraněna. Důvod amerického útoku sdělen nebyl.

Hillá

Ozbrojenci provedli úspěšný atentát na předsedu tzv. Rady probuzení severního Hillá šajcha Imáda al-Kartáního, jehož zastřelili při návštěvě kmenů ve městě. Rada patří k sérii kolaborantských kmenových organizací placených za spolupráci s okupačními silami v boji proti iráckému odboji.

Ozbrojené akce

V Rijádu 30 km jihozápadně od Kirkúku přepadla skupina povstalců policejní hlídku, jednoho z policistů zabila a čtyři zranila, jednoho těžce. Zranění zřejmě utrpěli také dva povstalci.

Nedaleko vesnice Šuwajš u Bajdží byly nalezeny uřezané hlavy tří vojáků 2. brigády iráckých loutkových sil.

Armáda Muhammada al-Fátiha oznámila zničení amerického Humvee s posádkou ve Fallúdže.

Bombové útoky

Výbuch miny zasáhl ráno v Chálisu 57 km severně od Bagdádu konvoj loutkové armády, usmrtil tři a zranil nejméně šest dalších vojáků. Konvoj byl nucen zůstat stát na místě dvě hodiny, než přijela americká lékařská jednotka a odvezla mrtvé a zraněné na blízkou vojenskou základnu. Na stejném místě došlo k výbuchu také předchozího dne, kdy byli čtyři loutkoví vojáci zraněni. Sanitka, která je odvážela, se srazila s americkým obrněným vozidlem, jeden ze zraněných byl zabit a zranění utrpěli dva členové lékařského personálu.

Na tržišti pod mostem Nahda v centrálním Bagdádu byla při explozích dvou bomb jedna osoba zabita a čtyři zraněny.

Sobota 17. listopadu 2007

Bagdád

I tentokrát byla ve městě nalezena čtyři mrtvá těla.

Podle oznámení americké armády zemřela v Kuvajtu při dopravní nehodě jedna z jejích příslušnic.

Sámarrá

Američtí vojáci zničili bombardováním dům Thamira Uqajla Ghazzala ve čtvrti Ma‘mal, V jehož troskách zahynulo sedm členů Ghazzalovy rodiny a další čtyři utrpěli zranění. Současně vojáci pročesávali další části města a varovali jejich obyvatele, aby nevycházeli z domů.

Chanaqín

Obyvatelé Chanaqínu (180 km severovýchodně od Bagdádu u íránské hranice), Džalawly (120 km severovýchodně od Bagdádu) a Sa‘díje jihozápadně od Džalawly oznámili, že kurdské bezpečnostní síly Asawiš začaly v jejich městech provádět razie, při nichž vyhánějí arabské obyvatelstvo z domů a zabíjejí jeho představitele. Kurdové unesli např. šajcha kmene Lahíb Muhammada Sáliha a pak ho zavraždili, další donutili rezignovat na úřady, ačkoli tři čtvrtiny zdejší populace tvoří Arabové.

Latífíja

Výbuch jednoho z obřích zásobníků ropy způsobil rozsáhlý požár celého skladiště ropy u města, při němž bylo několik zaměstnanců zraněno. Na místo dorazila řada požárních vozů z provincie Bábil i z Bagdádu a na hašení se podílely ze vzduchu i vrtulníky; navzdory tomu se požár dlouho nedařilo dostat pod kontrolu.

Huwajdžá

Příslušníci loutkové armády prohledali dopoledne vesnice v okolí města ležícího 50 km jihozápadně od Kirkúku, vpadali do domů a řadu z nich po prohledání zapálili. Nejméně 25 lidí přitom sebrali, aniž jim sdělili, z čeho je obviňují. Američané odmítli tuto akci loutkových sil komentovat, připustili pouze, že v oblasti na západ od Kirkúku probíhají vojenské operace.

Bombový útok

Exploze bomby na okraji vesnice Bání Zajd u Kan‘ánu zasáhla hlídku loutkových vojáků a tři nich usmrtila.

Neděle 18. listopadu 2007

Bagdád

Krátce před západem slunce došlo v okrsku Karradá k explozi auta, které míjela kolona poradce tzv. ministra financí a Salmána Mukawtára šéfredaktora listu al-Bajjiná al-Džadída Sattára Džabbára. Výbuch zabil devět a zranil 20 lidí, poradce a šéfredaktor však útoku unikli.

Karbalá

Zástupce guvernéra převážně šíitské provincie Karbalá Džawád al-Hasnáwí v rozhovoru pro list aš-Šahíd al-Mustaqíll přiznal, že loutkové bezpečnostní síly se spolu s šíitskými milicemi podílejí na mučení a vraždění civilistů. Podle jeho doznání prodávají loutkové síly vězně sektářským milicím, které s nimi pak nakládají podle svého, a tento zlořád se šíří do Bagdádu a Nadžafu. Uvedl, že režim premiérů Dža‘farího i Málikího záměrně zapojil milice některých politických stran do loutkové policie a armády, aby svou činností zničili Irák jako jednotný stát. Tito příslušníci loutkových sil neposlouchají příkazy bagdádského režimu, ale pokyny svých politických stran. Eskadry smrti, tj. šíitské milice se z Karbaly rozšířily do všech provincií centrálního a jižního Iráku. Většina členů milic je přitom nevzdělaná, neumí číst ani psát a ochotně naslouchá sektářským duchovním. Jejich velitelé nemají žádné vojenské vzdělání, jsou to často zločinci, kteří si řadu let odseděli ve vězení.

Hasnáwí, který patří k předním činitelům hnutí Muqtady as-Sadra prohlásil, že na ulicích Bagdádu a dalších iráckých měst se denně nacházejí těla mrtvých a umučených nevinných lidí. V Karbale je častým zjevem, že loutkové bezpečnostní síly a zaměstnanci věznic prodávají zajatce šíitským milicím, které pak mučí a vraždí. Přislíbil poskytnout listu fotografie a materiály dokazující tyto praktiky. Většina mučených a zabitých jsou podle jeho sdělení Arabové, kteří se staví proti rostoucímu vlivu Íránu v zemi. Mnozí z nich jsou intelektuálové – lékaři, kulturní pracovníci, a v řadě případů jde o sunnity. „Například ve věznici 3. praporu bylo jednou 50 vězňů. Příštího dne jich bylo už jen 44 a šest těl bylo téhož dne vyhozeno na ulici. Na dotaz, kam se šest vězňů podělo, by vám odpověděli, že je propustili. Tohle se podle vzoru 3. praporu děje ve všech věznicích centrálního a jižního Iráku,“ uvedl Hasnáwí.

Na dotaz, proč dosud k takovým ohavným praktikám mlčel, ačkoli je předním členem Sadrova hnutí a zástupcem guvernéra, odpověděl, že podal informace přímo loutkové vládě. Jedinou odpovědí mu však byl zákaz návštěv věznic a zajateckých středisek v provincii Karbalá.

Ozbrojené akce

Odbojová organizace Brigády Sa‘da ibn Abí Waqqáse oznámila, že její ostřelovač usmrtil v Mahmúdíji amerického vojáka,

Při útoku povstalců na sídlo guvernéra v Madá‘inu bylo zabito osm či deset příslušníků sil Magháwir a zajato osm členů kolaborantské tzv. Rady spásy.

Na následky zranění utrpěných 13. listopadu v Iráku zemřel podle oznámení Pentagonu 22letý americký voják.

Ostřelování, sestřelení letounu

Do amerického ležení ve čtvrti Ša‘b na východě Bagdádu dopadlo v 7:00 pět až sedm minometných střel. Vyvolaly paniku mezi vojáky, kteří pak uzavřeli řadu okolních ulic. Svědkové slyšeli z ležení hlasité výbuchy, po nichž následoval požár.

Příslušníci Armády mudžáhidů ze Saqlawíje sestřelili malý americký bezpilotní špionážní letoun a jako důkaz si pořídili fotografie jeho trosek.

Bombové útoky

Ráno zasáhla bomba britskou hlídku v Zubajru západně od Basry v místech, kde od září, kdy se Britové stáhli z Basry na mezinárodní letiště, dochází k častým útokům na jejich hlídky.

V Mosulu ráno způsobil výbuch bomby určené policejní hlídce smrt tří osob, mezi nimi jedné ženy, a zranění čtyř policistů a osmi dalších osob.

Na jihovýchodě Bagdádu usmrtil výbuch bomby blízko školní budovy dva civilisty.

Američané přiznali tři mrtvé vojáky, které usmrtil výbuch bomby v Ba‘qúbě. Podle policie byl při útoku zabity rovněž nejméně tři děti a sedm jich utrpělo zranění.

Pondělí 19. listopadu 2007

Hadítha

V 17:00 zasáhla bomba pěší hlídku kolaborantské policie tzv. Rady spásy provincie Anbár na tržišti v Hadíthě a zabila či zranila několik jejích členů.

Večer zřídili povstalci na několika místech města kontrolní stanoviště, kde kontrolovali doklady cestujících. Po městě současně rozšířili letáky oznamující, že den osvobození od okupantů se blíží a bude potrestán každý, kdo okupantům pomáhal. Je to poprvé po déle než dvou letech, že si povstalci postavili stanoviště uvnitř města.

Ána

Při hromadném zatýkání lidí ve městě, které bylo reakcí na stoupající počet povstaleckých útoků na americké síly byl zatčen i Ahmad Habíb al-Ání, jenž byl krátce nato policisty ve věznici umučen k smrti. Účast na jeho pohřbu byla povolena jen hrstce nejbližších příbuzných, americké a loutkové síly zakázaly obyvatelům vycházet z domů.

Bagdád

Nález dvou mrtvých těl ohlásila policie v západním Bagdádu a jednoho v Džadídě.

Mosul

Americké a loutkové síly pokračovaly v raziích v řadě čtvrtí, při nichž příslušníci loutkových sil pořizovali fotografie dospělých a mladých mužů, jejichž domy prohledávali. Současně zabavovali osobní zbraně, které rodinám sloužily k osobní ochraně. Po celou dobu nad prohledávanými čtvrtěmi kroužila americká letadla. Zatčeno bylo více než 40 lidí s tím, že razie a hromadné zatýkání bude pokračovat, dokud útoky povstalců v oblasti neustanou.

Basra

Britské letadlo zasáhlo v poledne raketou dům ve čtvrti Muhandisín na západě Basry. Raketa usmrtila ženu a pět z jejích dětí, další dvě zranila.

Ozbrojené akce

V 9:00 přepadli povstalci ve vesnici Hasj jižně od Fallúdže konvoj několika vojenských vozidel loutkové armády, během 20 minut jedno Humvee zcela zničili a několik vojáků zabili či zranili.

Na hlavní silnici vedoucí do Karmy nedaleko Fallúdže unesli povstali tři příslušníky kolaborantské policie tzv. Rady spásy provincie Anbár, jejichž auto donutili zastavit, přiměli je vystoupit a pak je svázali. Podle svědka pocházeli unesení z Karmy a vraceli se ze služby domů.

Nedaleko Hadíthy přinutil výbuch bomby americké Humvee zastavit a pak na ně povstalci zaútočili přímo, zabili dva a zranili další dva vojáky.

U jezera Tharthar západně od Bajdží přepadli povstalci hlídku tzv. Rady spásy provincie Anbár a zabili sedm policistů, vesměs členů kmene Džaghajifi.

Ostřelování

Za svítání odpálili povstalci z auta dvě velké rakety, které zasáhly americko-iráckou základnu v Thartharu.

Brigády Revoluce 1920 oznámily ostřelování americké základny v Isháqí a americké kolony v prostoru Isháqí minometnými střelami v rámci své operace „Odolný kámen“, jež je odpovědí na americkou operaci „Železné kladivo“.

Bombové útoky

V 6:00 vybuchlo auto v garáži u domu příslušníka policie ve vesnici Bú Džawwárí u Bajdží. Zraněno bylo deset lidí včetně žen a dětí, vážně poškozeno bylo i pět okolních domů. Policista sám v té chvíli nebyl doma a policie pak ve vesnici vyhlásila zákaz vycházení.

V sámarrské čtvrti Bú Baz zničila ráno bomba americké vozidlo, zabila dva vojáky a tři další zranila.

V Tikrítu explodovala bomba ve chvíli, kdy se ji skupina loutkových vojáků snažila zneškodnit; zabila důstojníka a zranila další tři policisty.

Hlídka policie tzv. Rady spásy provincie Anbár zastavila na dálnici západně od Fallúdže u podezřelé bedny ležící na okraji silnice. Když se policisté přiblížili až k ní, bedna explodovala, dva usmrtila a čtyři zranila.

V 17:00 došlo k výbuchu auta na tržišti v Ámiríjat al-Fallúdža, kde byl zabiti civilista a zraněni dva policisté a další tři civilisté.

Úterý 20. listopadu 2007

Bagdád

Tentokrát oznámila policie nález šesti mrtvých, z nichž čtyři těla ležela pohozena v okrsku Karach.

Salmán Pák

Nedaleko města ležícího 45 km jihovýchodně od Bagdádu sestřelili povstalci americký vrtulník. Americká armáda přiznala, že ve zříceném stroji zahynuli dva členové posádky a 12 dalších bylo zraněno.

Huwajdžá

Při prohledávání domů ve vesnici Mahmúdíja severně od Huwajdžá zabili američtí vojáci pozdě večer čtyři členy jedné rodiny. K razii došlo poté, co se Američané stali terčem povstalecké palby.

Atentáty

Dopoledne zastřelili ozbrojenci na ulici Hajfa v centru Bagdádu v jeho autě přednostu úřadu pro geologický průzkum dr. Músu Dža‘fara a jednoho z jeho spolujezdců, zatímco druhého zranili. Pak zmizeli dřív, než mohla policie zasáhnout.

Poradce premiéra Málikího Sabú Ahmad al-Basrí přežil pokus o atentát, když pod jeho kolonou na dálnici mezi Hillá a Nadžafem explodovala bomba. Podle oficiální zprávy nebyl při výbuchu nikdo zraněn.

Ozbrojená akce

Těla dvou policistů z ochrany ropných zařízení v Bajdží, které před týdnem unesli neznámí ozbrojenci, byla ve městě nalezena se stopami mučení na různých částech těl.

Ostřelování

Odpoledne dopadly dvě minometné střely do bagdádské Zelené zóny. Jedna byla vypálena ze čtvrti Karradá, druhá z Qádísíje.

Bombové útoky

Na dálnici jižně od Násiríje zničila bomba Humvee americké hlídky a zranila jednoho vojáka.

Za poledne došlo k výbuchu bomby pod hlídkou loutkové armády ve vesnici Safra 60 km jihozápadně od Kirkúku. Jeden z vojáků byl zabit a dalších pět zraněno.

Východně od Dulu‘íje zasáhla bomba americkou hlídku projíždějící oblastí Bajškan a roztrhala na kusy jedno z vozidel, jehož posádku stihl stejný osud.

V Bajjá na západním okraji Bagdádu došlo k výbuchu bomby uprostřed shluku lidí, z nichž byli dva zabiti a sedm zraněno. Po poledni zneškodnila v okrsku Baladíjat bomba Humvee americké hlídky a zranila tři irácké civilisty.

Američané dodatečně přiznali, že 14. listopadu zemřel v Iráku jeden jejich 25letý voják při výbuchu bomby. Kromě toho oznámili smrt jednoho a zranění dalších tří vojáků, způsobené bombou východně od Bagdádu, kde byl současně zabit i tlumočník doprovázející hlídku.

Středa 21. listopadu 2007

Bagdád

Tentokrát bylo ve městě objeveno osm těl obětí sektářského násilí, z toho pět v jámě na jednom z dvorů v Sajjidíji.

Ozbrojené akce

Dopoledne začaly policejní síly v Tal Afáru prohledávat prostor, v němž se už několik týdnů zdržují povstalci. Ti na ně však zaútočili a boj mezi nimi trval přes půl hodiny. Podle policejního mluvčího byl zabit jeden a zraněno pět policistů a rovněž nejméně čtyři povstalci.

Kolem 13:00 se ve Fallúdže povstalci střetli s příslušníky americké a loutkové armády.

Američané oznámili smrt jednoho svého vojáka, který byl zabit u Mahmúdíje při „nebojové nehodě“.

Atentáty

Na severu Bagdádu zastřelili ozbrojenci tajemníka tzv.ministerstva vnitra kapitána Hasana Ajadána al-Málikího, jehož kolona projížděla ulicemi; těžce zraněni byli dva jeho průvodci.

V Mosulu došlo k pokusu o atentát na velitele policie kolaborantského mosulského probuzení“ (čili tzv. rady spásy). U jeho domu explodovala cisterna naplněná trhavinou a usmrtila jednoho člena jeho rodiny, velitel však smrti unikl.

Bombové útoky

Dopoledne poškodil výbuch bomby v mosulském okrsku Masarif policejní hlídkové vozidlo a zranil jednoho policistu.

Před budovou soudu v Ramádí bylo při výbuchu auta usmrceno minimálně šest lidí a dalších 15 zraněno. Mezi mrtvými byl nejméně jeden policista.

V Chanaqínu 180 km severovýchodně od Bagdádu zranila exploze dvou bomb velitele sil rychlého nasazení majora Bandara.

Odpoledne bylo při explozi bomby v bagdádském okrsku Mansúr poškozeno policejní hlídkové vozidlo a zraněni tři policisté.

Do Iráku přicházejí každoročně stovky židů, usazují se tu „izraelské“ firmy

Kurdské bezpečnostní síly odhalily, že do Iráku se každoročně cestou přes Kurdistán dostává na 500 „Izraelců“. Přicházejí nikoli přímo z „Izraele“, ale prostřednictvím další země a jsou vybaveni dvěma pasy s krycími jmény a různými údaji. Většina jich přichází jako obchodníci nebo novináři; v Kurdistánu již operuje asi 11 „izraelských“ společností různého zaměření. Mezi nejznámější patří stavební firma Solel Boneh s pobočkami v Basře, Bagdádu, Dahúku, Karbale, Násiríji, Mosulu, Irbílu a Sulajmáníji. Další velkou společností je firma A. A. Arenson, jež se specializuje na infrastrukturu a stavby.

Nedávno přijela do Iráku 11členná delegace Knesetu a setkala se představiteli loutkového režimu. Pak navštívila Kurdistán, kde vedla dlouhá jednání s představiteli autonomní správy. Dva z poslanců Knesetu byli přitom původem Kurdové.

Čtvrtek 22. listopadu 2007

Bagdád

Večer zabil výbuch bomby na tržišti Ghazal v Bagdádu osm prodavačů a zranil desítky dalších lidí. Na tržišti se prodávají cvičení ptáci a exotická zvířata, zákazníci sem přijíždějí z celého Iráku bez rozdílu národnosti či víry.

Na několika místech byla nalezena další čtyři mrtvá těla.

Ozbrojené akce

Kolem poledne zastřelili povstalci v Madá‘inu dva policisty.

V Hur Radžab na jihu Bagdádu zaútočili v poledne povstalci na kontrolní stanoviště loutkových sil, zničili Humvee policie tzv. Rady probuzení a osm policistů zabili.

V noci zastřelili neznámí ozbrojenci blízko jeho domu v Kútu tlumočníka, který pracoval pro Američany.

Ostřelování

Za svítání ostřelovali povstalci znovu britskou základnu na mezinárodním letišti u Basry, ale stejně jako v předešlých případech i tentokrát britský mluvčí prohlásil, že nedošlo k žádným škodám.

O něco později dopadly tři minometné střely také na americko-iráckou základnu v Hadaru jihozápadně od Mosulu. I tady tvrdil mluvčí policie, že nebyly způsobeny žádné škody, svědkové však viděli ze základny stoupat kouř a přilétat americké vrtulníky.

Odpoledne zasáhlo pět minometných střel bagdádskou Zelenou zónu.

Dalším terčem ostřelování se odpoledne stala základna loutkové armády v Qá‘imu. Dvě rakety Kaťuša tu způsobily mohutné exploze.

Bombové útoky

Exploze auta v Sindžáru na jihozápadě Mosulu zasáhla policejní hlídku pátrající po povstalcích. Další bomba zasáhla policisty v okrsku Mansúr; při obou útocích bylo několik policistů zraněno.

Na jihozápadu Bagdádu zranil v poledne výbuch bomby dva policisty a jednoho civilistu a poškodil policejní hlídkové vozidlo.

Odpoledne zranil výbuch auta v Šaruqatu 300 km severozápadně od Bagdádu v provincii Saláh ad-dín osm členů policejní hlídky. Podle tvrzení plukovníka policie se další auto podařilo policistům zneškodnit a v okrsku byl vyhlášen zákaz vycházení pro podezření, že jsou tam ještě další auta připravená k odpálení.

USA hodlají iráckou ropou zaplatit „Izraeli“ za jeho podporu invaze

Americká vláda požádala „Izrael“, aby prostudoval možnost čerpání irácké ropy do rafinerií v Hajfě v okupované Palestině.

Mafkarat al-Islam oznámil, že uskutečnění tohoto plánu by mohlo být jedním ze způsobů, jak by Spojené státy oplatily sionistickému státu jeho podporu při okupaci Iráku. Činitel amerického ministerstva obrany zaslal v tomto smyslu poselství „izraelskému“ ministru zahraničí s tím, že ropovod by mohl vést od Kirkúku (kde je asi 40 % iráckých zásob ropy) přes Mosul a Jordánsko do sionisty okupované Palestiny a jeho délka by činila asi 1 000 km. List údajně obsahoval výzvu, aby „Izrael“ připravil rozpočet nákladů na modernizaci ropovodu mezi Mosulem a Hajfou, který byl uzavřen po vytvoření „Izraele“ v roce 1948. Sionistické ministerstvo infrastruktury už takovou studii vypracovalo s odhadem na 400 000 amerických dolarů.

Pátek 23. listopadu 2007

Bagdád

Během poledních 24 hodin objevila policie v okrscích Karach a Rustafá po třech mrtvých tělech.

Irbíl

Při atentátu, který spáchal jeden z jeho pobočníků, byl zraněn tzv. prezident Kurdistánu Mas‘úd Barzání. K útoku došlo nedaleko Barzáního úředního sídla v okrsku Saláh ad-dín. Podle informace zdroje blízkého Barzáního Kurdské demokratické straně byl Barzání téhož dne přepraven k lékařskému ošetření do jiné, blíže neurčené země.

Ozbrojená akce

Na silnici mezi Rijádem a Huwajdžá v provincii Ta‘mím zastřelili ozbrojenci člena loutkové městské rady Kirkúku Chálila Ridwána.

Ostřelování

Časně ráno dopadlo minimálně pět minometných střel na americkou základnu ležící severovýchodně od Ramádí. Když pak nad základnu vzlétly americké letouny, povstalci jeden vrtulníky střelou země-vzduch zasáhli. Nad základnou se objevily sloupy kouře a skoro hodinu pak na ní přistávaly americké vrtulníky s červeným křížem, zřejmě tedy došlo ke značným ztrátám.

Po celou hodinu dopadaly ráno na americko-iráckou základnu v Sámarrá minometné střely a rakety Kaťuša. „Jako déšť“ jich dopadlo nejméně 50 a podle loutkové policie zranily deset lidí; další informace neměla policie k dispozici.

Bombové útoky

V ramádské čtvrti Dubbat zasáhl výbuch bomby hlídku policie tzv. Rady spásy provincie Anbár, zneškodnil vozidlo, usmrtil jednoho a zranil pět policistů. Ostatní členové hlídky začali okamžitě prohledávat všechny domy v okolí, ale po povstalcích nenašli ani stopy.

Odpoledne došlo v mosulské čtvrti Mitháq k explozi auta, která zasáhla policejní hlídku a podle prvních zpráv dva policisty zabila a šest zranila. Hlídka do čtvrti přijela kvůli výbuchu bomby, k němuž došlo krátce předtím.

Jihozápadně od Mosulu vyhodili ozbrojenci do vzduchu strategický železný most Qajjará, který spojoval provincie Saláh ad-dín a Ninwa, jakož i Bagdád s Kurdistánem a sloužil rovněž k dopravě ropy uvnitř země.

Sobota 24. listopadu 2007

Irbíl

Teprve dnes informované zdroje přiznaly, že Barzání byl po příjezdu na tajnou návštěvu do „Izraele“ následkem atentátu přijat do tamní nemocnice. Podle zprávy listu Haaretz přijala nemocnice v centrálním Tel Avivu nejmenovanou „kurdskou osobnost“, která má v sobotu či neděli pokračovat v cestě do Spojených států. Podle kurdských zdrojů dorazil Barzání do okupované Palestiny po krátké návštěvě jordánského Ammánu. Kurdské kruhy se však snaží popírat, že ošetření bylo následkem atentátu a tvrdí, že jeho cesta byla plánována už dříve, přísně utajena byla proto, že šlo o návštěvu „Izraele“, a s lékařským ošetřením nemá nic společného. S tím je však v rozporu oznámení proamerického sunnitského politika Táríqa al-Hášimího, že se sešel s kurdským představitelem Rúdžem Núrím Šávisem a ten mu potvrdil, že Barzání je mimo zemi kvůli léčení.

Sámarrá

Během několika posledních dní ostřelovači ze střech domů v různých částech města zabili a zranili řadu civilistů, mezi nimi žen a dětí. Každého dne přibývaly další oběti, které buď zemřely na místě nebo utrpěly vážná zranění, na něž často umíraly v nemocnici. Při vyšetřování se ukázalo, že střelci patřil k silám Magháwir, které byly do tohoto převážně sunitského města nasazeny. Výsledkem vyšetřování bylo propuštění 44 příslušníků těchto sil ze služby; obyvatelé města zatím marně požadovali zveřejnění jmen těchto vrahů a jejich patřičné potrestání.

Kirkúk

Od rána byl v celé provincii Ta‘mím vyhlášen zákaz provozu veškerých vozidel i pohyb pěších osob, který trval celých 12 hodin.

Samotné město Kirkúk bylo zcela uzavřeno a paralyzováno od 12:00 do 17:00, loutková policie během této doby provedla rozsáhlou razii a prohledávala celé město, přičemž zatkla 153 „podezřelých“ a zabavila 26 „podezřelých aut“.

Ozbrojené akce

U vesnice Turajtír ležící mezi Rijádem a Kirkúkem zastřelili povstalci Chámise Rawdána Sálima, člena rijádské loutkové městské rady.

V poledne se v poušti jižně od Ramádí střetla loutková policie s povstalci. Na její straně byli čtyři policisté zraněni, jeden z nich těžce; také na straně povstalců byli čtyři zranění a jeden mrtvý.

Ostřelování

Za svítání se terčem ostřelování znovu stala britská základna na mezinárodním letišti u Basry. Mluvčí britských sil i tentokrát přiznal, že k útoku došlo, ale bez jakýchkoli škod a ztrát.

Bombové útoky

Výbuch auta u hlídky sil Magháwir, která na jihu Sámarrá zatýkala obyvatele, usmrtil tři její příslušníky a 11 zranil.

V bagdádském okrsku Sa‘dún dopoledne explodovala bomba pod policejní hlídkou, zranila dva policisty a poškodila několik hlídkových vozidel. Odpoledne zranila bomba u hotelu Bábil na jihu Bagdádu loutkového vojáka a dva civilisty.

Při explozi bomby pod kolonou loutkové armády u vojenského štábu v Ramádí bylo zničeno jedno ze čtyř Humvee a jeho posádka patrně utrpěla přinejmenším zranění.

Neděle 25. listopadu 2007

Bagdád

Dalších pět obětí sektářského násilí bylo opět nalezeno v okrscích Karach a Rusafá.

Bajdží

Americké síly doprovázené policií tzv. Rady spásy provincie Saláh ad-dín zahájily v několika čtvrtích města hromadné zatýkání. Kolaboranti sebrali minimálně 15 lidí a obyvatelům prohledávaných domů nevybíravě vyhrožovali.

Mosul

Při útoku amerického vrtulníku na průmyslovou zónu na západě města byli zraněni čtyři civilisté, kteří mířili do práce do svých obchodů.

Basra

Povstalecká organizace Brigády jihu se přihlásila k odpovědnosti za atentát na velitele zdejších mahdistických eskader smrti Madžída Táliba. Podle oznámení organizace byl Tálib odpovědný za mučení a smrt řady sunnitů: „Varovali jsme je, že je dříve či později dostaneme, protože zločiny, které spáchali proti Iráčanům, nemohou zůstat nepotrestány, a že se blíží čas účtování.“

Ozbrojené akce

Ve fallúdžské čtvrti Nazal dopoledne povstalci přepadli policejní hlídku a zranili jednoho policistu.

Brigády Revoluce 1920 oznámily, že v rámci ofenzívy „Odolný kámen“ proti americkým okupantům zničili v oblasti Kirkúku americké Humvee, jehož posádka byla zabita nebo zraněna.

Američané oznámili, že voják zraněný při útoku povstalců v Iráku a převezený na americkou základnu v Německu tam 22. listopadu na následky zranění zemřel.

V noci přepadli povstalci na dálnici severně od Ramádí tři členy policie tzv. Rady spásy provincie Anbár vracející se ze služby a zastřelili je.

Bombové útoky

Ranní exploze auta nedaleko tzv. ministerstva zdravotnictví v Bagdádu zabila devět a zranila 30 lidí. Výbuch dalšího auta otřásl před polednem sídlem strany Dawa; o jeho následcích nebyly informace k dispozici.

Na vojenské silnici, odkud pravidelně přijíždějí z Kuvajtu konvoje se zásobami pro okupační armády, zasáhl výbuch bomby britskou kolonu; podle Britů nicméně nedošlo ke škodám ani ztrátám.

V oblasti Rifá‘í 300 km jižně od Bagdádu zneškodnil výbuch bomby americké vozidlo, v němž jednu osobu zabil a tři zranil.

Za poledne došlo v Mosulu k explozi bomby pod americkou hlídkou. Podle sdělení policie bylo zraněno šest civilistů a „ztráty mezi americkými silami nejsou známy následkem bezpečnostních opatření vyhlášených v oblasti“.

Večer došlo k explozi nákladního auta na kontrolním stanovišti loutkových sil v Zabu 30 km jihozápadně od Kirkúku. Přímo na stanovišti byl jeden voják zabit a tři zraněni. Dalších pět bylo zraněno, když se zřítila část budovy, v níž bylo stanoviště umístěno.

Pondělí 26. listopadu 2007

Bagdád

Tentokrát byl oznámen nález dvou mrtvých těl, opět v okrscích Karach a Rusafá.

Mosul

Během převozu z mosulské věznice Baduš do federální věznice Susi v Sulajmáníji v severovýchodním Iráku se třem z převážených vězňů podařilo uniknout. 60 vězňů bylo převáženo na nákladních autech; po příjezdu do Susi jich strážci na korbách napočítali jen 57.

Ozbrojená akce

Při útoku povstalců na americkou hlídku bylo v Isháqí zcela zničeno Humvee.

Odpoledne unesli povstalci v Ámiríjat al-Fallúdža dva členy policie tzv. Rady spásy provincie Anbár, svázali je, hodili na korbu auta a odjeli.

Ostřelování

Kolem 13:00 ostřelovali povstalci americkou základnu v Saqlawíji asi 15 km severně od Fallúdže, z níž bylo slyšet řadu explozí.

Ve 14:00 se dalším terčem povstaleckého ostřelování stala americká základna u Hadíthy.

Bombové útoky

Ráno zasáhla ve východním Mosulu bomba policejní hlídku a poškodila její vozidlo.

Další policejní hlídka narazila dopoledne na bombu v bagdádské Zafaraníji; také její vozidlo bylo poškozeno. Večer poškodil výbuch bomby v bagdádském okrsku Urfali další policejní auto.

Společnou americko-iráckou hlídku zasáhla dopoledne bomba v Rawě, vozidlo zničila a usmrtila dva loutkové vojáky v něm. Američtí vojáci pak uzavřeli okolí včetně blízkých vesnic a při prohledávání pozatýkali desítky lidí včetně dětí.

Kolem poledne explodovala v Tikrítu bomba pod americkou hlídkou, zničila vozidlo a jeho posádku se vší pravděpodobností usmrtila nebo zranila.

Ve 13:30 najela u Hadíthy na bombu hlídka americké námořní pěchoty. Vojáci střelbou zabránili komukoli dostat se blíž, proto nebylo možno zjistit následky výbuchu.

Úterý 27. listopadu 2007

Bagdád

Za svítání zastřelili američtí vojáci v Ámiríji před očima rodiny 70letého Abdalláha Ibráhíma Chidra al.Qajse, do jehož domu vtrhli, a sebrali tři mladé muže, bratry, žijící v sousedství.

Dopoledne ostřelovali okupační vojáci v severovýchodním Bagdádu autobus se zaměstnanci tzv. ministerstva financí, čtyři z nich zabili a dva zranili. Mezi obětmi byly tři ženy.

Tikrít

Policejní síly prohledávaly ulice a uličky města, přičemž sebraly deset lidí, kteří neměli povolení k pobytu ve městě.

Ba‘qúba

Při explozi nálože, kterou na sobě na ulici města odpálil sebevražedný útočník, bylo šest lidí zabito a sedm zraněno.

Bombové útoky

Dopoledne zneškodnila exploze bomby u Sámarrá americké Humvee a usmrtila celou jeho posádku. Další bomba zasáhla přímo ve městě u citadely pěší americkou hlídku; po explozi vojáci divokou palbou kolem sebe zranili sedm civilistů.

V centrálním Bagdádu se terčem bomby stala americká hlídka na náměstí Táhárríjat, údajně však byli zraněni jen čtyři civilisté.

V poledne explodovalo na jihozápadě Mosulu auto vedle policejní hlídky, zranilo však čtyři civilisty.

Na strategickém mostě severně od Násiríje se policii podařilo zneškodnit bombu. Podle policie šlo o nový mnohem sofistikovanější typ složený ze dvou částí, jaký je možno odpálit dálkovým ovládáním.

Další důležitý most Zab v provincii Saláh ad-dín bomba poškodila, tři loutkové vojáky usmrtila a čtyři zranila.

V průmyslové zóně Bajdží výbuch bomby těžce poškodil dvě americká vozidla, dva vojáky v nich usmrtil a nejméně šest dalších zranil.

Středa 28. listopadu 2007

Ba‘qúba

Americká armáda oznámila, že výbuch nálože, který na svém těle odpálila v blízkosti amerických vojáků irácká žena, zranil sedm Američanů a pět civilistů. Podle dalších zpráv však vyšlo najevo, že výbuch usmrtil nebo zranil minimálně 20 amerických vojáků a žádné civilisty.

Ozbrojené akce

V 6:00 došlo v oblasti Tharthar u Ramádí k boji povstalců s policií tzv. rady spásy, jenž trval až do 9:00. Bylo v něm zraněno asi deset kolaborantů a osm povstalců, kolaborantská policie po utrpěných ztrátách bojiště opustila.

V Mosulu dopoledne zastřelili povstalci dva policisty.

Američané přiznali, že v západním Bagdádu byl zastřelen jeden jejich voják.

Ostřelování

Dopoledne zasáhli povstalci šesti podomácku vyrobenými raketami americko-iráckou základnu v severní části Saqlawíje u Fallúdže. Při útoku shořelo jedno Humvee a další dvě vozidla byla těžce poškozena. Přílet amerických vrtulníků naznačoval, že došlo i ke zraněním vojáků.

Bombový útok

V Rutbě večer zasáhla exploze bomby skupinu amerických vojáků a zničila jejich dvě vozidla, jejichž posádky byly zabity nebo zraněny.

Čtvrtek 29. listopadu 2007

Bagdád

Ani tento den se neobešel bez nálezu mrtvých těl – šest obětí, mezi nimi jedna žena, bylo pohozeno na ulicích, čtyři z nich v okrsku Karach.

Sámarrá

Ve městě vládne trvalé napětí, protože síly Magháwir zaujaly pozice na střechách řady budov, odkud sledují pohyby obyvatel a brání normálnímu životu.

Odpoledne sestřelili povstalci z organizace Brigády Mu‘tázima nad městem americký bezpilotní špionážní letoun T8.

Ozbrojené akce

Na silnici u Huwajdžá 70 km jihozápadně od Kirkúku zaútočili večer povstalci na kolonu člena loutkové provinční rady, zranili ho a zabili jednoho z jeho strážců.

Při útoku na americkou hlídku zneškodnily Brigády Revoluce 1920 v Abú Ghurajb americké Humvee a zabily nebo zranily jeho posádku.

Ostřelování

Za poledne ostřelovali povstalci americko.iráckou-základnu v Habbáníji minometnými střelami. Útok byl míněn jako „uvítání“ Johna Negroponteho, který základnu navštívil.

Při dopadu rakety Kaťuša do vesnice Salam 15 km severně od Ba‘qúby bylo 12 lidí usmrceno a 25 zraněno.

Také na tržiště v Haqlaníji u Hadíthy dopadla minometná střela neznámého původu, zabila pět civilistů a 11 zranila.

Bombové útoky

Při explozi bomby pod policejní hlídkou v bagdádském okrsku Baladíjat bylo zneškodněno hlídkové vozidlo a v něm zraněni čtyři policisté. V okrsku Karradá v centrálním Bagdádu zranil výbuch bomby v autobuse šest lidí. Téměř současně explodovala bomba také v mikrobusu jedoucím po ulici Filástín na východní straně města, jednoho pasažéra usmrtila a pět zranila.

Při výbuchu auta v blízkosti policejní hlídky byli v mosulské průmyslové zóně zraněni dva policisté a poškozeno jejich vozidlo. Ve čtvrti Karamá v Mosulu výbuch další bomby jednoho policistu usmrtil a čtyři těžce zranil.

U vesnice Churbat Azíz mezi Kirkúkem a Bajdží zasáhla bomba hlídku loutkové armády, zranila důstojníka a jednoho vojáka.

Také u vesnice Sálich Abd u Rijádu byl při výbuchu bomby zraněn důstojník loutkové armády a poškozeno hlídkové vozidlo.

Další loutkovou hlídku zasáhla bomba u Tikrítu a zranila sedm jejích členů.

Pátek 30. listopadu 2007

Fallúdža

Podle pokynů amerických okupačních sil zahájil loutkový režim stavbu zdi kolem celého města, která má povstalcům zabránit dostat se dovnitř. Americké a loutkové síly doufají, že tím získají nad městem kontrolu, protože budou moci na kontrolních stanovištích u několika východů z města kontrolovat veškerý pohyb.

Dulu‘íja

Při razii policejních sil tzv. Rady spásy provincie Saláh ad-dín na sobě v jednom z prohledávaných domů odpálil jeho majitel nálož, usmrtil jednoho z policistů a dva zranil. Policisté pak v okolních domech sebrali pět lidí a odvedli je k výslechu.

Iskandaríja

Neznámí ozbrojenci vtrhli do mešity Sámí al-Álim v okrsku Bú Badrán, kde se právě sešli na jednání příslušníci policie tzv. Rady spásy provincie Bábil a unesli odtud šajcha kmene Izza Thámira Muzhíra al-Azzáwího.

Ve městě také odpoledne došlo k bojům mezi povstalci a touto policií, během nichž byli tři kolaboranti zabiti a jeden zraněn.

Ozbrojené akce

Američané oznámili, že na následky zranění, utrpěných 28. listopadu v Bagdádu při „nehodě“ zemřel jeden jejich voják, a jeden pilot námořní pěchoty zahynul při „autonehodě“ v provincii Anbár.

Ostřelování

Kolem poledne dopadly dvě minometné střely neznámého původu na obytnou oblast jihozápadního Kirkúku, kde zranily dvě děti. Rovněž na jihu Bagdádu zasáhla po poledni minometná střela obytnou oblast, poškodila několik domů a zranila tři civilisty.

V 18:00 zasáhlo několik minometných střel dům v centru Tikrítu, z něhož si američtí vojáci spolu s kurdskými pešmergy zřídili štáb.

Bombové útoky

Kolem poledne zneškodnil výbuch bomby ve Fallúdže Humvee americké hlídky.

Odpoledne zasáhl výbuch podomácku vyrobené bomby konvoj amerických a loutkových sil na silnici jižně od Bajdží směrem na Tikrít, zneškodnil jedno vozidlo a zranil několik ozbrojenců v něm.

Podle přiznání americké armády byl při výbuchu bomby u Ba‘qúby zabit jeden její voják.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       3. 12. 2007
3. 12. 2007 Cizinci budou i nadále zaplavovat Českou republiku kvůli zkorumpovaným Čechům! Fabiano  Golgo
3. 12. 2007 Evropští pozorovatelé: Volby v Rusku nebyly férové
3. 12. 2007 O neuvěřitelné brutalitě poslanců i Cizinecké policie ČR
30. 11. 2007 Jací jsme
3. 12. 2007 Britská učitelka, odsouzená v Súdánu za medvídka, byla omilostněna
3. 12. 2007 Chavezova porážka: Hlavním důvodem byla chudoba Fabiano  Golgo
3. 12. 2007 Na jedné straně lidskost a na druhé nežádaná migrace Štěpán  Kotrba
3. 12. 2007 Odpor vůči cizincům v České republice Jan  Čulík
3. 12. 2007 Psala jsem o kriminálních živlech, kteří tady jsou - díky zákonu
3. 12. 2007 Silnější Putin a slabá Evropa
3. 12. 2007 Zelení jsou proti odprodeji státních lesů
3. 12. 2007 ODA se nám vysmívá z hrobu Petr  Nachtmann
3. 12. 2007 Ohrnování nosu nad angloamerickým způsobem vykonávání spravedlnosti není namístě Aleš  Uhlíř
3. 12. 2007 Islám je mylně chápán dokonce i muslimy Lukáš  Lhoťan
3. 12. 2007 Jak jsem dělal logo pro Topolánkovo předsednictví EU Štěpán  Kotrba
3. 12. 2007 A nikdy jinak!
3. 12. 2007 Když senátor chrabrý.... Bohumil  Kartous
3. 12. 2007 ■ ■ ■ Dalibor Maňas Kaňas
3. 12. 2007 Teoretizování o Saúdské Arábii Petr  Wagner
3. 12. 2007 Půjdeme aspoň dva? Petr  Nachtmann
3. 12. 2007 Nacionalismus bez psí hlavy Patrick  Ungermann
2. 12. 2007 Čurdová z Ruska: Nízká účast a nová konzervativní strana
3. 12. 2007 Papež vyjádřil svůj názor na dějiny lidstva Richard  Seemann
3. 12. 2007 Venezuela by zastavila dodávky ropy USA, kdyby USA zakročily proti jejím vnitřním záležitostem
30. 11. 2007 Robert Gates: S Íránem se nevyjednává Simone  Radačičová
30. 11. 2007 Mejstřík ve Sněmovně dostal zprava i zleva. Nejvíce to ale bolelo od křesťanů... Štěpán  Kotrba
30. 11. 2007 Nechtěli nám schválit zdražení a teď to máte! Pavel  Houdek
30. 11. 2007 Daj-li medajli reportérovi České televize - a mně se chce něco říct...
30. 11. 2007 Informace o příslušnících extremistických hnutí v řadách Armády ČR jsou závažné Petr  Hulinský
30. 11. 2007 Advent aneb jak žít na plné pecky Zdeněk  Bárta
1. 12. 2007 Šťastné to ženy Anna  Čurdová
30. 11. 2007 Být dnes kritický k Parkanové znamená obvinit nepřímo Tvrdíka, Kostelku, Grosse i Grulicha Štěpán  Kotrba
3. 12. 2007 Chávezova reforma Alžbeta  Bóriková
30. 11. 2007 Sponzorský skandál kolem Šrejberových peněz a konta ODS ve Švýcarsku - radikální změna českého myšlení, naděje pro budoucno? Jan  Čulík
1. 12. 2007 Vláda bez mandátu Ivan  Kytka
1. 12. 2007 ČTK 1997: "ČR vstupuje do roku 1998 se stínem doposud největší vládní krize
1. 12. 2007 Deset let od pádu Klause: Deset let stará hydra, která za pár let nepůjde zničit Štěpán  Kotrba
1. 12. 2007 Václav Klaus odstoupil z funkce premiéra
1. 12. 2007 Česká politika roku 1997: politikaření a plané, bezkoncepční spory. Změní se to nyní? Jan  Čulík
3. 12. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. listopadu 2007
3. 12. 2007 Americký občan George Novotný je "šokován Britskými listy"
30. 11. 2007 Zelení: Délka štěpeného atomu Pavel  Kopecký
30. 11. 2007 Záchodová hygiena a politika čistých rukou Miloš  Kaláb
17. 11. 2007 Hospodaření OSBL za říjen 2007

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
3. 12. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. listopadu 2007   
20. 11. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. listopad 2007   
5. 11. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16.-31. října 2007   
20. 10. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. října 2007   
4. 10. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2007   
21. 9. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -15. září 2007   
4. 9. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 31. srpna 2007   
21. 8. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. srpna 2007   
4. 8. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. července 2007   
19. 7. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. července 2007   
16. 7. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 30. června 2007   
28. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. června 2007   
19. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 31. května 2007   
8. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. května 2007   
7. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 30. dubna 2007