8. 6. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 6. 2007

Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. května 2007

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

„Izraelský“ deník Maariv oznámil, že Sionistická židovská agentura převzala další úkol, totiž pátrání po iráckých židech, kteří přijali islám a zůstali v Iráku. Cílem jejích snah má být jejich přesídlení do okupované Palestiny pod heslem údajné ochrany těchto lidí před „nebezpečím, které otřásá Irákem“. Agentura předpokládá, že takových muslimů, kteří vzešli z židovského prostředí a které stále považuje za židy, jsou tisíce, a bude se snažit využít všech dosud získaných zkušeností s přesídlováním takových rodin do „Izraele“. List nicméně poznamenává, že v předchozích případech se takoví lidé po příchodu do „Izraele“ odmítli zříci islámu. Operaci v Iráku má řídit ředitel úřadu této agentury pro Blízký východ Yosi Shargha.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Úterý 1. května 2007

Bagdád

Podle saúdskoarabského listu al-Watan byli v Bagdádu zavražděni dva právníci, kteří zastupovali saúdskoarabské sunnity, kteří překročili ilegálně irácké hranice; Usáma Muhammad Abd ar-Rahmán byl za to odsouzen k 15 letům vězení, Sulajmán Sálih dostal doživotí, protože byl navíc obviněn z „teroristického“ útoku na americké vojáky. O okolnostech vraždy právníků list více podrobností nepřinesl.

Ve městě bylo celkem nalezeno 37 pohozených mrtvých těl.

Neznámí ozbrojenci zabili střelbou na autobus 11 lidí včetně žen a dětí.

Kolem 19:45 dopadlo asi deset minometných střel do okolí sunnitské mešity ve čtvrti Džihád. Několik věřících bylo lehce zraněno, mešity byla mírně poškozena.

Díwáníja

Ráno dopadly čtyři rakety Kaťuša na zdejší americkou základnu „Camp Echo“ právě ve chvíli, kdy ji navštívil tzv. ministr obrany Džawád al-Bulání a ministr vnitra Abd al-Qádir al-Ubajdí, aby jednali s Američany a veliteli loutkových vojenských a bezpečnostních sil. Ministři měli podle plánu pokračovat návštěvou provinční správy a policejního velitelství v Díwáníji, ale místo toho se přímo ze základny vrátili odpoledne do Bagdádu.

Basra

Britský vrtulník začal z neznámých důvodů ostřelovat dav lidí v okrsku Hajjaníja, který je baštou mahdistů, a zabil pět členů Sadrova hnutí. V tomtéž okrsku došlo v pondělí k explozi bomby, která šest lidí usmrtila a sedm zranila. Odpoledne zahynul při dopravní nehodě ve městě britský voják jedoucí na kole.

Šíitští ozbrojenci zastřelili čtyři sunnity, kteří přijeli z různých míst země navštívit příbuzné, vězněné ve věznici Bucca. Jejich těla byla ráno objevena u mostu Zubajr v Safwánu u Basry. Čin měl být odplatou za pondělní bombový útok v tomto okrsku.

Ozbrojené akce

V 8:30 zaútočili příslušníci Islámské armády v Mosulu na kontrolní stanoviště kurdských pešmergů, zapálili jedno vojenské transportní vozidlo a druhé zneškodnili, přičemž zabili čtyři pešmergy. Současně vypálila tato organizace čtyři střely ráže 60 mm na americký štáb v mosulské čtvrti Bakr.

V 15:00 zaútočil oddíl Islámské armády na kontrolní stanoviště tzv. národní gardy v Dulu‘íji, kde během pěti minut zabili tři gardisty a dva zranili.

V Huwajdžá zasáhli odpoledne povstalci dvěma granáty RPG americké Humvee, zničili je a celou posádku zabili nebo zranili.

Ostřelování

V 1:00 zasáhly čtyři minometné střely americký štáb v centru Fallúdže.

K ránu dopadlo několik minometných střel do bagdádské tzv. Zelené zóny. Po necelých 12 hodinách otřásly zónou další exploze, když šest střel dopadlo pouhých sto metrů od úřadu premiéra Málikího. Jak přiznalo americké vyslanectví, při ostřelování tzv. Zelené zóny v Bagdádu byli zabiti čtyři filipínští dělníci.

V 11:00 dopadly čtyři střely ráže 120 mm na soustředění šíitských ozbrojenců v bagdádské čtvrti Džihád, značný počet jich zabily a zničily několik jejich úkrytů.

Ve 13:00 dopadlo pět střel vypálených příslušníky Islámské armády do tábora tzv. národní gardy v Júsufíji.

V 19:30 vypálila Islámská armáda čtyři střely a raketu Kaťuša na Američany obsazené mosulské letiště. Ve 20:00 zasáhlo sedm střel ráže 82 mm mosulský štáb pešmergů.

Bombové útoky

V Maháwílu 60 km jižně od Bagdádu došlo k explozi bomby u policejní hlídky, jež podle údajů policie zabila jednoho civilistu.

Rovněž v Sámarrá se terčem bomby stala policejní hlídka. Dva policisté byli výbuchem zraněni a jejich vozidlo zničeno. Dalšího policistu usmrtil ve městě povstalecký ostřelovač.

Středa 2. května 2007

Ba‘qúba

Na pustém náměstí ve čtvrti Tahrír byly nalezeny mrtvoly devíti sunnitů zastřelených ranou do hlavy. Jejich příbuzní obvinili ze smrti svých nejbližších policii, která je předchozího dne v jejich obydlích pozatýkala a odvedla s tím, že jsou podezřelí z příslušnosti k al-Qá‘idě.

Ozbrojenci v uniformách tzv. národní gardy unesli podobným způsobem šajcha Sa‘dúna at-Tá‘ího, imáma mešity v ba‘qúbské Džadídě, spolu s jedním strážcem mešity.

Ozbrojené akce

Dopoledne zasáhl ve fallúdžské čtvrti Šuhadá ostřelovač jednoho z amerických vojáků, kteří začali prohledávat opravnu aut. Vojáci po útoku prohledali celé okolí, ztloukli několik mladých mužů a 11 z nich zatkli.

V 15:00 usmrtil ostřelovač Islámské armády v Dawru amerického vojáka.

Další ostřelovač téže organizace zasáhl smrtelným výstřelem amerického vojáka v 17:00 v Mušáhadě.

Ostřelování

V 6:30 dopadly dvě rakety Kaťuša na americký štáb v Hadíthě. Podle kapitána místní policie zabily a zranily několik Američanů a způsobily značné škody na budově.

V 11:00 zasáhla Islámská armáda dvěma raketami Grad americký tábor v Dulu‘íji.

Ve 14:00 zasáhla dvě minometné střely této organizace ráže 82 mm základnu tzv. národní gardy v Baládu 80 km severně od Bagdádu, o dvě hodiny později dopadla její raketa S5K na postavení tzv. národní gardy v okrsku Mikanik v Durá, kde byl jeden gardista zabit a dva zraněni.

V 18:00 dopadly dvě rakety Islámské armády na americkou základnu v Tárimíji a dvě rakety Taríq na americkou základnu na bagdádském mezinárodním letišti.

Bombové útoky

V 9:00 zasáhla v Dudžajlu bomba americké vojenské vozidlo a zabila jednoho vojáka.

V Ramádí zneškodnil výbuch miny americké Humvee a zranil v něm čtyři příslušníky námořní pěchoty, jednoho těžce.

Kolem 16:00 došlo k podezřelému výbuchu auta u tržiště v Mahmúdíji, kde bylo podle prvních odhadů zabito a zraněno asi deset lidí a zničeno několik obchodů.

Čtvrtek 3. května 2007

Bagdád

Severozápadně od Bagdádu byl krátce po půlnoci sestřelen americký vrtulník Black Hawk. V jeho troskách nikdo nepřežil.

Tárimíja

Za svítání zatkli okupační vojáci v okrsku Šajch Hamad šajcha Hamada Abd al-Azíze a jeho dva syny a odvedli je na svou blízkou základnu. Místní lidé protestovali a požadovali propuštění šajcha i jeho synů.

Miqdádíja

Vesnici Džabbúr severně od Miqdádíje časně ráno prohledali američtí vojáci doprovázení loutkovými silami a vrtulníky. Střelba z jednoho vrtulníku pak zasáhla dva bratry, jednoho zabila a druhého těžce zranila.

Ozbrojené akce

V Iskandaríji podnikli povstalci útok na policejní kontrolní stanoviště a zranili jednoho policistu.

Američané přiznali, že jeden jejich voják byl povstalci zabit v Musajjibu.

Ostřelování

Na americký „Camp Echo“ v Díwáníji, který je pravidelným terčem povstaleckého ostřelování, dopadly v 5:00 tři rakety Kaťuša a způsobily přinejmenším hmotné škody.

Časně ráno zasáhly tři minometné střely americký štáb v Haqlaníji u Hadíthy.

Bombové útoky

V 10:00 zasáhl u Musajjibu výbuch bomby americkou kolonu a zranil jednoho z vojáků.

Odpoledne narazila na bombu americká hlídka v Miqdádíji, kde výbuch zneškodnil Humvee.

Američané přiznali, že výbuch bomby v Bagdádu zabil dva jejich vojáky a dalšího zranil; další bomba zranila vojačku, jež později na svá zranění zemřela.

Židovská agentura hodlá dostat irácké židy, kteří přijali islám, do „Izraele“ a znovu je judaizovat

„Izraelský“ deník Maariv oznámil, že Sionistická židovská agentura převzala další úkol, totiž pátrání po iráckých židech, kteří přijali islám a zůstali v Iráku. Cílem jejích snah má být jejich přesídlení do okupované Palestiny pod heslem údajné ochrany těchto lidí před „nebezpečím, které otřásá Irákem“. Agentura předpokládá, že takových muslimů, kteří vzešli z židovského prostředí a které stále považuje za židy, jsou tisíce, a bude se snažit využít všech dosud získaných zkušeností s přesídlováním takových rodin do „Izraele“. List nicméně poznamenává, že v předchozích případech se takoví lidé po příchodu do „Izraele“ odmítli zříci islámu. Operaci v Iráku má řídit ředitel úřadu této agentury pro Blízký východ Yosi Shargha.

Pátek 4. května 2007

Bagdád

Odpoledne se v ulicích města střetli příslušníci Mahdího armády se členy Brigád Badr. Mahdisté zaútočili na badristický štáb v Habíbíji a pokusili se vniknout dovnitř, stráž je však palbou donutila k ústupu. Mahdisté zaútočili také na tzv. Organizaci islámské propagandy, orgán strany SCIRI, k níž patří i Brigády Badr. V tomto případě stráž utekla a mahdisté budovu vypálili. Američtí vojáci spolu se silami Magháwir se pokusili do boje zasáhnout, uzavřeli všechny přístupové cesty k Madínat as-Sadr a snažili se bojující strany oddělit, mj. nízko létajícími letouny F-16.

Loutková armáda obklíčila ve čtvrti I‘lam mešitu Umara ibn al-Chattába a zabránila sunnitům v účasti na společných modlitbách. Už předchozího dne byli zatčeni tři strážci této mešity.

V A‘zamíji sebraly loutkové síly 15 sunnitů u mešity Siddiq, v okrsku Dubbat nedaleko čtvrti Ámil bylo dalších 15 sunnitů uneseno a poté zavražděno.

Nadžaf

Ve městě došlo k podobným srážkám mezi mahdisty a badristy jako v Bagdádu. V reakci na to tu byl od 18:00 vyhlášen zákaz vycházení. Podle policie boje propukly, když mahdističtí strážci Saláha al-Ubajdího, místního vůdce Sadrova hnutí, zaútočili na policejní hlídku, která je nechtěla do staré části města vpustit bez povolení. Zdroj z řad sadrovců naopak tvrdil, že policie Ubajdího napadla a střílela na jeho auto, když chtěl do Starého města vjet.

Basra

Během noci z pátku na sobotu zatkli britští vojáci v různých částech města deset „podezřelých“.

Ozbrojené akce

Američané přiznali smrt dvou vojáků, k níž došlo při útoku povstalců v provincii Anbár.

Ve čtvrti Džamíla na východě Bagdádu zneškodnili povstalci výstřelem z RPG americké Humvee.

Bombové útoky

V bagdádské čtvrti Ámil ráno bomba usmrtila pět policistů a dva zranila. Amerického vojáka zabila a dva zranila bomba, která v jižním Bagdádu explodovala pod jejich autobusem. Kromě toho přiznali Američané, že v Bagdádu bomby zabily ještě další tři jejich vojáky a jednoho tlumočníka a 13 vojáků zranily. Asi ve 12:30 zabila exploze auta u policejní stanice v okrsku Jarmúk jednoho policistu a pět jich zranila. Budova stanice spolu s několika okolními domy byla poškozena. Ve čtvrti Ámil nastražili členové organizace Lvi Ansaru bombu ba místě, kam se obvykle před poledním žárem uchylují příslušníci loutkové armády. Ta ve 13:00 pod nimi skutečně explodovala, zabila šest vojáků a zranila deset dalších včetně dvou důstojníků.

V Jathribu zničil výbuch bomby americké Humvee a tři vojáky v něm usmrtil.

Pozdě v noci zranila bomba na dálnici z Bagdádu do Hillá dva loutkové vojáky.

Sobota 5. května 2007

Fallúdža

Poslední týden bylo město svědkem řady vražd místních lidí. Tento úkaz donutil už některé rodiny utéci z města a hledat bezpečnější útočiště. Podle informace, již korespondent Mafkarat al-Islam získal od lékařského zdroje, jde průměrně o pět vražd každý den. Mezi oběťmi jsou studenti, duchovní a osoby, jež často navštěvují mešity. Jejich těla většinou končí pohozena na ulicích. K odpovědnosti za tyto vraždy se nepřihlásila žádná organizace. Místní lidé z nich ponejvíce obviňují policii tzv. Rady spásy provincie Anbár, případně oficiální státní loutkovou policii nebo ozbrojené skupiny, které prostě vraždí každého, kdo se od nich nějak odlišuje.

Bagdád

Vůdce irácké al-Qá‘idy Abú Ajjúb al-Misrí, známý tíž jako Abú Hamza al-Muhádžir vydal prohlášení, popírající zprávy o roztržce mezi odbojovými organizacemi: „Zprávy, které jste slyšeli ze satelitních zpravodajských stanic o bojích mezi námi a skupinami džihádu a našimi kmeny nejsou nic jiného než pustý výmysl a lež.“ Podobné zprávy (včetně té, která před několika dny oznamovala jeho smrt) označil za „zoufalý poslední pokus rozdělit řady bojovníků džihádu“.

Ve čtvrti Risalá v západním Bagdádu se v odvodním středisku sebevražedný bojovník vmísil do davu zájemců o práci v loutkové armádě a u policie a odpálil na sobě nálož. Exploze zabila devět rekrutů a 13 zranila.

Při inspekci stavby zdi kolem A‘zamíje byl výstřely povstalců zraněn vysoký americký důstojník. Američané přiznali tuto skutečnost, odmítli však uvést jak jeho jméno, tak vážnost zranění. Svědkem útoku byl kameraman americké tiskové agentury Associated Press.

Po městě bylo nalezeno mrtvých, zastřelených jako obvykle ranou do hlavy.

Jathrib

V okrsku Bú Džilí zastřelili povstalci policejního plukovníka Džabbára at-Tamímího, který tam přijel na kontrolu čističky vody. Při rozsáhlé razii v celém městě zatkli odpoledne Američané se svými pomahači deset lidí a odvezli je na jednu ze svých základen.

Nadžaf

Na pustém náměstí bylo dopoledne nalezeno tělo sunnitského řidiče, který do města přivezl náklad hliníkových dveří, určených do opravované stavby. Šíitští ozbrojenci jej unesli a náklad sebrali. Bagdádská policie později informovala nadžafskou, že na cestě do Nadžafu zmizel Abdalláh Nádží ad-Darrádží, po němž pátrá jeho rodina. Místní policie při pátrání objevila tělo, na němž bylo vidět, že únosci Darrádžího přede zabitím mučili, usekli mu končetiny a několikrát ho bodli do břicha a hlavy.

Ozbrojené akce

Jeden z ostřelovačů Islámské armády usmrtil v 16:00 v Mosulu příslušníka tzv. národní gardy stojícího na kontrolním stanovišti.

Američané přiznali smrt dvou vojáků a zranění čtyř dalších při dvou útocích povstalců, k nimž došlo v Bagdádu a v provincii Anbár.

Ostřelování

V 6:00 dopadlo šest raket Kaťuša na americký „Camp Echo“ v Díwáníji, kde způsobily požár. V 19:30 zasáhly tábor tři minometné střely a způsobily v něm další škody.

V 9:00 vypálila Islámská armáda čtyři minometné střely ráže 120 mm na americký štáb v severovýchodním Mosulu.

Po raketovém útoku byl ráno na mezinárodní letišti v Basře přerušen veškerý provoz. Dalších nejméně deset kaťuší ráno dopadlo na britskou základnu v tamním bývalém prezidentském paláci a na britský konzulát.

Pět minometných střel vypálili povstalci na objekt policejní akademie ve čtvrti Qáhira na severovýchodě Mosulu. Tam mj. zranily strážce stojícího v hlavní bráně.

Bombové útoky

V 8:00 zasáhl v Díwáníji výbuch bomby americkou hlídku a zneškodnil Humvee.

V 9:00 vybuchla v Tárimíji bomba pod americko-iráckou hlídkou, zasáhla džíp loutkových sil, zabila v něm tři vojáky a jednoho důstojníka a další dva vojáky zranila. Jak přiznal major policie, kolona pak musela na silnici stát půl hodiny, než dorazily ambulance, aby odvezly mrtvé a zraněné.

Na bombu ráno najela britská hlídka v Basře; poté, co zastavila, stala se ještě terčem přímé palby.

V Sámarrá explodovalo vedle projíždějící americké hlídky auto, jehož výbuch zničil obrněné Humvee a usmrtil čtyři vojáky. Lehce zraněn byl i jeden náhodný chodec.

Neděle 6. května 2007

Bagdád

V noci na neděli provedla americká letadla nálety na řadu čtvrtí Madínat as-Sadr, poškodila řadu domů a zabila několik lidí. Celé bombardované oblasti byly přitom vojskem uzavřeny. V celém okrsku přetrvávalo napětí vyvolané pátečními srážkami mezi šíitskými milicemi. Američané večer oznámili, že spolu s loutkovými silami provedli v Madínat as-Sadr razie, při nichž zabili deset sektářských ozbrojenců a zajistili velké množství těžkých zbraní a mučíren, které podle nich používaly „milice podporované Íránem“. Tyto objekty byly vyhozeny do vzduchu, protože v nich mohly údajně být sklady zbraní nebo tajné úkryty. V jedné ze zlikvidovaných budov bylo podle amerického prohlášení nalezeno 150 minometných střel. Podle informací rady ulamá bylo zmíněných deset mužů zabito v boji, k němuž při razii došlo.

Před polednem zabil podezřelý výbuch auta v okrsku Bajjá 30 lidí, dalších 80 zranil, zničil fasády okolních domů a řadu aut.

Američané uzavřeli na tři hodiny celou tzv. Zelenou zónu poté, co obdrželi informaci, že se někomu podařilo do ní proniknout a instalovat tam bombu.

Ve čtvrti Džihád zastřelili povstalci v jeho domě nadporučíka Hátima Uthmána z policejního velitelství okrsku Karach a zranili jeho šestiletého syna.

V okrsku Mansúr zasáhl odpoledne výbuch auta zaměstnance vycházející z budovy ministerstva měst a veřejných prací, dva z nich zabil a osm zranil.

Sámarrá

V Sámarrá zasáhl výbuch auta kolonu policejního velitele plukovníka Džalíla ad-Dulajmího a zabil šest policistů. Krátce nato vybuchlo další auto před budovou policejní správy, usmrtilo dalších šest policistů a několik dalších zranilo. Na budovu pak zaútočilo několik desítek povstalců a strhla se hodinová bitva, v níž byli zraněni dva američtí vojáci a šest policistů. Humvee, které vyjelo proti nim, povstalci zastavili granátem; jeden z nich pak na sobě u vozidla odpálil výbušninu a zneškodnil je.

Ozbrojené akce

U Haqlaníje došlo ke střetu mezi povstalci a americkými vojáky, během něhož byla raketou zničena americká minolovka a její posádka usmrcena. Zasažené vozidlo hořelo několik hodin a teprve potom z něho mohli vojáci odvézt mrtvoly svých druhů. K dalšímu střetu došlo ve čtvrti Dawahir v Hadíthě, kde povstalci během půlhodiny zničili americké vojenské vozidlo, jehož posádka byla usmrcena nebo zraněna.

Ostřelování

Čtyři minometné střely ráže 60 mm vypálila organizace Hrdinové Ansaru na kontrolní stanoviště loutkových sil u nádraží v Baládu.

Bombové útoky

Ráno došlo k podezřelé explozi bomby na tržišti v Haswě 33 km jižně od Bagdádu. Podle zprávy rady ulamá tu byla jedna osoba zabita a 15 zraněno.

Americké velení přiznalo smrt svých šesti vojáků a jednoho novináře, k níž došlo večer při výbuchu bomby v provincii Dijála. Kromě toho, že byli další dva vojáci výbuchem zraněni, neuvedli Američané jako obvykle žádné podrobnosti o místu exploze či národnosti novináře.

Britské ministerstvo obrany oznámilo, že v londýnské vojenské nemocnici zemřel jeden z britských vojáků na následky těžkých zranění, utrpěných při výbuchu bomby minulý týden v Basře.

Organizace Brigády džihádu oznámila, že jedna její jednotka odpálila v 15:15 v Munajsíru západně od Bagdádu bombu pod americkým Humvee. Výbuch podle oznámení vozidlo zničil a posádku usmrtil.

Ve 21:00 zasáhla v Mosulu bomba instalovaná Islámskou armádou americké Humvee a zničila je celé i s posádkou.

Pondělí 7. května 2007

Ramádí

V Bú Dhijáb severovýchodně od města došlo k explozi auta na tržišti, kde bylo usmrceno 12 lidí včetně žen a dětí, a dalších 25 bylo zraněno. Krátce nato explodovalo další auto u policejního kontrolního stanoviště v Džazíře, kde zabilo osm lidí, z toho dva policisty. Loutkové síly z obou útoků obvinily al-Qá‘idu.

Bagdád

Tzv. národní garda obsadila část A‘zamíje, kde začala střílet po obyvatelích a pokřikovat na ně přitom urážky. Místní lidé si to nedali líbit a podstavili se jim se zbraněmi v rukou. Boj trval několik hodin a pravděpodobně došlo ke ztrátám na obou stranách, informace však nebyly k dispozici. Útok nicméně jasně ukázal, že účelem zdi kolem čtvrti není ochrana jejích sunnitských obyvatel, ale snaha o snadnější kontrolu nad nimi; šíitské milice totiž podobné akce podnikají častěji.

Plukovník Bill Don Faris, velitel brigády Falcon 82. výsadkové divize, který byl zraněn při inspekci stavby zdi kolem A‘zamíje, byl podle informace americké armády dopraven do USA k dalšímu léčení.

Ba‘qúba

Organizace Islámský stát Irák oznámila, že zajala devět policistů a vojáků vesměs vyšších hodností, za jejichž propuštění požaduje od Američanů a loutkového režimu, aby do 72 hodin propustili všechny ženy, které drží ve svých vězeních, a vydali jim důstojníky zodpovědné za znásilnění Sabirín al-Džannabí.. Zveřejnila přitom video se zajatci, čtyřmi policisty v podřepu a pěti důstojníky armády stojícími za nimi.

Nadžaf

Mahdího armáda i Brigády Badr nařídily po pátečních srážkách mobilizaci svých sil. Podle informací Mafkarat al-Islam podnikli mahdisté několik útoků na badristy (stoupence strany SCIRI) navzdory výzvám ostatních členských stran Irácké národní aliance, aby bojů zanechali. Badristé naproti tomu provedli několik razií v domech Sadrových přívrženců, kde došlo k zatýkání i vraždám, což vše jen prohloubilo krizi vztahů mezi těmito dvěma hnutími. Sadrovci se na základě prohlášení tzv. ministerstva vnitra o propuštění 15 000 členů policie (většinou mahdistů) pro korupci a účast na vraždách a únosech domnívají, že SCIRI se pokouší zajistit si úplnou kontrolu nad loutkovými bezpečnostními silami.

Ostřelování

Několik hodin poté, co povstalci ostřelovali americký konzulát v hotelu Bábil v Hillá, přistál americký vrtulník na střeše domu ve čtvrti Džam‘íja, odkud měly být střely vypáleny. Vojáci z vrtulníku dům prohledali, nic podezřelého však nenašli. Stali se ale terčem palby, v níž byl jeden voják zabit.

Ve 13:00 zasáhla jednotka Islámské armády 13 minometnými střelami ráže 82 mm společný štáb kurdských pešmergů a tzv. irácké národní gardy na severovýchodní (levobřežní) straně Mosulu.

Bombové útoky

Na hlavní silnici u Tikrítu roztrhal výbuch bomby na kusy americké Humvee a usmrtil jeho posádku.

Úterý 8. května 2007

Bagdád

Na jihovýchodě Bagdádu zasáhl výbuch miny americký vojenský autobus, zabil dva vojáky a třetího zranil.

Americká armáda oznámila, že během tohoto roku má být v Iráku nasazeno dalších 35 000 jejích vojáků.

Sámarrá

Obyvatelé města prožívali těžké chvíle třetího dne zákazu jakéhokoli pohybu, vyhlášeného po útoku povstalců na budovu policejní správy, kde zahynul policejní šéf s řadou důstojníků. Zákaz provází přerušení dodávek vody a elektřiny, nedostatek potravin a léků. Jeden z místních duchovních nabídl, že z vlastních prostředků zařídí opravu městského vodovodu, ale Američané mu v tom zabránili. Obyvatelům města nezbývá než doufat v intervenci a pomoc mezinárodních humanitárních organizací.

Stejný zákaz vycházení a pohybu po ulicích byl vyhlášen v městech Dawr a Dulu‘íja.

Ba‘qúba

Ve vesnici Nada jižně od Ba‘qúby zasáhl americký vrtulník raketou základní školu, v níž probíhalo vyučování. Školou otřásl mohutný výbuch, sedm dětí bylo usmrceno, další tři byly ve vážném stavu dopraveny do nemocnice. TV al-Džazíra přinesla zprávu, že Američané nálet prohlásili za sérii minometných střel, vypálenou povstalci odněkud z okolí. Úředníku místní rady Američané dokonce tvrdili, že palba vycházela přímo ze školy.

Hillá

Američtí a loutkoví vojáci prohledali vesnici Asríja u města, údajně s cílem „zastavit rostoucí násilí“ v oblasti.

Kúfa

Kolem 10:00 explodoval v tomto šíitském městě v oblasti 400 metrů od městské mešity nedaleko restaurace mikrobus řízený sebevražedným útočníkem. Podle prvních zpráv bylo zabito 16 a zraněno 38 lidí, poškozena byla řada obchodů.

Sebevražedné útoky

Dva fidáí Islámského státu Irák zaútočili na dvou místech Ramádí na americké a loutkové síly. První z nich usmrtil 25 amerických vojáků a řadu dalších zranil; druhý zabil nebo těžce zranil 20 příslušníků loutkové armády.

Ozbrojené akce

V 10:00 usmrtil v Mušáhadě ostřelovač Islámské armády amerického vojáka stojícího na Humvee.

Příslušníci Islámské armády zajali v Mosulu plukovníka Chálida Amada Husajna s jeho dvěma strážci. Jde o zaměstnance tzv. ministerstva vnitra a vyšetřovacího důstojníka ve věznicích tohoto ministerstva. Organizace vyzvala Málikího vládu, aby do 24 hodin propustila všechny osoby zatčené v mešitě v bagdádské A‘zamíji a všechny a‘zamíjské muslimy, zatčené při uzavírání tamní nemocnice. V opačném případě bude plukovník popraven.

Američané přiznali ztrátu jednoho vojáka v provincii Dijála, kde byli čtyři další zraněni.

Ostřelování

Britové přiznali, že jejich základny v bývalém prezidentském paláci v Basře a na tamním letišti 25 km od města se staly terčem povstaleckého ostřelování, tvrdili však, že nedošlo k žádným škodám.

Islámský stát oznámil sestřelení amerického vrtulníku Super Cobra v okrsku Serak v provincii Saláh ad-dín. Posádka pád stroje nepřežila.

Ve 12:00 zasáhly tři minometné střely Islámské armády ráže 82 mm štáb tzv. národní gardy v Madá‘inu a tři stejné střely v tutéž dobu dopadly také na tamní štáb sil Magháwir.

V poledne dopadly tři střely ráže 120 mm, vypálené příslušníky téže organizace, na tábor amerických vojáků a tzv. národní gardy v Tádží.

Ve 14:00 vypálili příslušníci Islámské armády šest střel ráže 82 mm na americkou základnu „Camp Anaconda“ v Jathribu.

Pět střel ráže 60 mm vypálila ve stejnou dobu jiná jednotka této organizace na štáb sil Magháwir v bagdádském okrsku Sálich.

Ve 20:00 dopadly dvě rakety S5K vypálené rovněž Islámskou armádou na soustředění amerických vojáků v bagdádské A‘zamíji.

Bombové útoky

V kirkúcké čtvrti Askarí poškodila bomba policejní hlídkové vozidlo.

V Husajníji 25 km východně od Bagdádu zasáhla bomba policejní hlídku a pět jejích členů zranila.

V 15:00 zneškodnil výbuch bomby v Dawru americké Humvee a zranil členy jeho posádky.

V Díwáníji večer zničil výbuch bomby jedno americké Humvee, další poškodil a zabil nebo zranil několik vojáků.

Američané přiznali ztrátu dvou vojáků a zranění třetího, pod nimiž vybuchla bomba v jihovýchodním Bagdádu.

Středa 9. května 2007

Většina iráckých poslanců odmítla okupaci

Nadpoloviční většina 144 (z 275) poslanců parlamentu podepsala v Bagdádu petici vyzývající Spojené státy ke stanovení harmonogramu odchodu jejich vojáků. Oznámil to Nassar ar-Rubáí, mluvčí nacionalistické šíitské skupiny Sadrovo hnutí, které petici podpořilo.

Bagdád - Ba‘qúba

Šíitské milice zřídily falešný zátaras v bagdádském okrsku Risála al-Ula, kde pak sebraly desítky lidí z řad sunnitů a odvlekly je neznámo kam.

Na falešném kontrolním stanovišti v západní části Ba‘qúby unesla skupina neznámých ozbrojenců více než 20 osob a všechny, policisty i civilisty, odvezla neznámo kam. Podle policie byli mezi unesenými policejní důstojníci, kteří se vraceli z řádné dovolené.

Miqdádíja

Pozdě večer zatkli Američané v doprovodu tzv. irácké národní gardy ve zdejší mešitě jejího imáma šajcha Ahmada Burajsima, člena rady ulamá spolu s pěti dalšími věřícími.

Irbíl

Ve městě, které je centrem separatistického Kurdistánu, explodovala v 8:00 silná bomba, uložená pravděpodobně v autobuse, u budovy tzv. ministerstva vnitra. Podle oznámení kurdského tzv. ministerstva zdravotnictví zabil výbuch 19 a zranil 70 lidí. Pět ze zraněných bylo přitom v kritickém stavu. Poškozeno bylo asi pět automobilů, fasády a okna okolních budov.

Ozbrojené akce

V Karmě severně od Basry přepadli ráno povstalci britskou hlídku.

V 8:00 zastřelili příslušníci Islámské armády v bagdádské Zafaraníji dva příslušníky loutkové armády.

V 9:00 zastřelili příslušníci téže organizace v Džurf as-Sachr 40 km jižně od Bagdádu špeha, který pracoval pro okupační síly.

Ostřelování

Za svítání dopadlo několik minometných střel na americký štáb v Hillá.

V 7:00 způsobilo pět minometných střel, které dopadly do díwáníjského „Camp Echo“, velký požár, jehož plameny šlehaly vysoko k nebi.

V 15:00 zasáhlo šest střel ráže 82 mm, vypálených Islámskou armádou, štáb tzv. národní gardy v mosulské čtvrti Adan.

Organizace Džajš ar-rášidín oznámila, že její bojovníci vypálili několik raket na americký štáb v Mahmúdíji.

Večer v době, kdy byl v Bagdádu na neohlášené návštěvě americký viceprezident Cheney, vypálili povstalci raketu Kaťuša na objekt americké ambasády v přísně střežené tzv. Zelené zóně.

Bombové útoky

V 6:00 explodovaly krátce po sobě dvě bomby v Hillá, obě zasáhly americké hlídky, poškodily jejich vozidla a přinejmenším zranily několik vojáků.

Odpoledne zasáhl výbuch bomby americkou hlídku v Miqdádíji a zničil jedno Humvee.

V 16:00 zasáhl v Júsufíji výbuch bomby pickup sil Magháwir, zničil jej a usmrtil jeho posádku.

Čtvrtek 10. května 2007

Bagdád

Při americkém náletu na Madínat as-Sadr byli podle údajů vydaných americkou armádou za svítání zabiti tři ozbrojenci a zraněni tři civilisté. Letadla podle zprávy přivolaly na pomoc americké pozemní síly, které se dostaly do nepřátelské palby. Podle místních svědků začaly nálety na čtvrť Urfli krátce po půlnoci a pokračovaly až do 5:00; bylo při nich zabito osm a zraněno devět lidí, poškozeno bylo 16 domů a několik aut.

Oddělení soudního lékařství identifikovalo mrtvolu dr. Mahdího Sáliha al-Aního, profesora ekonomického managementu Mustansíríjské univerzity. Ten byl před týdnem unesen sektářskými milicemi. Rada ulamá ke zprávě uvedla, že z personálu této univerzity bylo už zavražděno 30 profesorů.

Kromě toho našla policie dalších 20 těl obětí sektářského násilí.

Islámský stát Irák zveřejnil video se záběry devíti zajatých loutkových vojáků a policistů, za jejichž propuštění znovu požadoval osvobození všech žen držených v síti věznic po celém Iráku.

Miqdádíja

V ranních hodinách podnikla americká letadla nálet na vesnici v okrsku Arab Džabbúr, kde se měli údajně ukrývat povstalci. Následky náletu nebyly zatím známy.

Huwajdžá

Ve vesnici Madína nedaleko města zabili Američané při razii jednoho rolníka. Důvod, proč tak učinili, nebyl oznámen.

Ozbrojené akce

Na severovýchodě Mosulu byla ráno nalezena těla dvou příslušníků loutkové armády; jedno z nich patřilo plukovníkovi.

Ve 13:30 zaútočila skupina příslušníků Islámské armády v Mušáhadě na americkou kolonu, zneškodnili jedno a poškodili druhé Humvee.

V 15:00 usmrtil jeden z ostřelovačů Islámské armády na kontrolním stanovišti v Latífíji příslušníka tzv. národní gardy.

Přibližně ve stejnou dobu usmrtil v Júsufíji výstřel dalšího ostřelovače této organizace loutkového policistu.

V díwáníjské čtvrti Wahda došlo k asi hodinové srážce povstalců s americkými a loutkovými vojáky. Ve chvíli, kdy k tamní policejní stanici dorazila americká hlídka, zasáhl povstalecký ostřelovač jejího velitele v hodnosti důstojníka. Další americká hlídka se na díwáníjské 60. ulici stala v 19:00 terčem palby RPG, v níž shořelo jedno Humvee.

Kromě smrti svého vojáka v Díwáníji přiznali Američané dalšího mrtvého v jižním Bagdádu.

Ostřelování

V 15:00 vypálil oddíl Islámské armády čtyři minometné střely ráže 60 mm na policejní kontrolní stanoviště v Bú Udžajl severně od Bagdádu.

Ve stejnou dobu zasáhly tři střely ráže 82 mm, vypálené jinou jednotkou této organizace, štáb tzv. národní gardy v Samře jižně od Bagdádu.

V 18:00 zasáhly čtyři stejné střely této organizace kontrolní stanoviště sil Magháwir na dálnici u Júsufíje.

Bombové útoky

Ráno zasáhl výbuch bomby americkou hlídku v miqdádíjské čtvrti Mu‘allimín. Okamžité uzavření místa výbuchu Američany znemožnilo zjistit rozsah jejich ztrát.

V 9:20 odpálil oddíl Skupin iráckého džihádu v Dulu‘íji bombu pod americkým Humvee. Ve zničeném vozidle byl zabit vyšší americký důstojník. Američané odvetou za útok vyhodili do vzduchu jeden z  okolních domů.

V 10:00 zničila bomba na dálnici u Latífíje kamion se zásobami pro americké síly a vojáky v něm zabila. V 16:00 zneškodnila v Latífíji bomba Humvee tzv. národní gardy a zabila dva gardisty. Ve 20:00 zasáhla bomba na dálnici u Latífíje americkou cisternu a kompletně ji zničila. O dvě hodiny později zničil výbuch další bomby na dálnici americké Humvee a usmrtil jeho posádku. Všechny akce byly dílem příslušníků Islámské armády.

Američané přiznali, že jeden z jejich vojáků zemřel na následky zranění, jež utrpěl při výbuchu bomby v provincii Dijála.

Ve 21:30 zničila bomba v Latífíji americkou minolovku a zabila nebo zranila vojáky v ní.

Pátek 11. května 2007

Bagdád

Ve čtvrti Mansúr na západě města zabily šíitské milice profesora univerzity islámských věd Sa‘da Džásima a jeho bratra Muhammada ve chvíli, kdy mířili na společné modlitby do mešity.

Díwáníja

Podle oznámení loutkových bezpečnostních sil zastřelili neznámí ozbrojenci při útoku na tržišti s ojetými auty poručíka Wálida al-Chuzá‘ího, důstojníka díwáníjské zpravodajské služby. Chuzá‘í v prvních měsících po okupaci sloužil jako bodygard loutkového ministra obrany Házima aš-Šalana.

Ozbrojené akce

V 8:00 zabili příslušníci Islámské armády v Madá‘inu příslušníka Brigád Badr.

V 10:00 přepadli příslušníci této organizace kontrolní stanoviště sil Magháwir v Durá jižně od Bagdádu, tří příslušníky sil zabili a čtyři zranili.

Oddíl povstalců zaútočil na silnici z rafinérie v Bajdží do Tuzu ležícího 90 km východně od Tikrítu na konvoj 23 cisteren s naftou a 15 z nich zapálil; řidiči vozů utekli.

Ostřelování

Pět minometných střel dopadlo v 10:00 na kontrolní stanoviště sil Magháwir ve čtvrti Mikanik v Durá jižně od Bagdádu.

Ve stejnou dobu vypálila Islámská armáda tři střely ráže 60 mm na velitelské stanoviště tzv. národní gardy na dálnici u Júsufíje.

V 11:00 dopadly tři střely ráže 82 mm téže organizace na ležení loutkové armády v bagdádském okrsku Šurta ar-Rabí‘a.

O hodinu později vypálili členové Islámské armády další tři střely na policejní kontrolní stanoviště v okrsku Rajj na jihu Bagdádu a v 16:00 zasáhly její tři střely tzv. národní gardy v Samře jižně od Bagdádu zatímco jiná jednotka ostřelovala pěti střelami kontrolní stanoviště sil Magháwir v jihobagdádské čtvrti Sihha.

Ve 20:30 dopadly tři střely ráže 60 mm do ležení sil Magháwir v bagdádském okrsku Kafa‘at a poté na vojáky zaútočila jednotka Islámské armády přímo. Několik vojáků bylo zabito a zraněno.

Bombové útoky

V 9:00 zničil výbuch bomby v Zafaraníji na jihu Bagdádu pickup sil Magháwir a zabil jeho posádku.

V 10:00 zneškodnila bomba v Jathribu americké Humvee a jeho posádku zranila.

Ve 13:00 zasáhla exploze bomby v díwáníjské čtvrti Sadr hlídku tzv. národní gardy, zneškodnila vozidlo, zabila jednoho a zranila druhého vojáka. Zraněný byl dopraven do nemocnice a „Camp Echo“.

V Mušáhadě zničila po poledni bomba americké Humvee a zabila nebo zranila jeho posádku.

V bagdádské Zafaraníji zasáhla exploze jednoho auta policejní stanici a krátce nato explodovalo další auto u kontrolního stanoviště u Díwáníjského kanálu tekoucího do Tigridu. Podle policejní zprávy bylo při prvním útoku zabito 12 lidí včetně policistů a 22 zraněno; při druhé explozi se zřítila část mostu, který je součástí komunikace vedoucí z Bagdádu na jih země.

V Tádží zneškodnila bomba Islámské armády americký tank a zranila jeho posádku.

Džajš ar-rášidín oznámila, že jedna z jejích jednotek odpálila v Karmě u Fallúdže bombu, jež zničila americké vojenské vozidlo a zabila nebo zranila jeho posádku.

Sobota 12. května 2007

Bagdád

Také během tohoto dne bylo po městě nalezeno 17 pohozených mrtvol. Oběti byly většinou svázány, měla zavázané oči a na tělech stopy mučení.

Ozbrojené akce

V 6:00 zasáhl jeden z ostřelovačů Islámské armády smrtelným výstřelem amerického vojáka v levobřežní části Mosulu. Jiného amerického vojáka zastřelil v 11:00 ve čtvrti Bakr tohoto města další ostřelovač této organizace. V Zafaraníji na jihu Bagdádu usmrtili příslušníci této organizace v 9:00 příslušníka Brigád Badr.

V Madá‘inu zastřelil ostřelovač Islámské armády v 10:00 člena hlídky tzv. Národní gardy.

V oblasti 20 km západně od Mahmúdíje podnikli povstalci útok na americkou jednotku. Podle zprávy AP bylo z prostoru slyšet exploze a později bylo možno pozorovat dvě hořící vozidla. Američané přiznali, že pět jejich vojáků bylo při útoku zabito, po dalších třech nezvěstných zahájili rozsáhlé pátrání. Důstojník loutkové armády pod podmínkou zachování anonymity uvedl, že americké síly spolu s loutkovými začaly dům od domu prohledávat celou oblast a uzavřely všechny silnice vedoucí do Mahmúdíje.

V Sámarrá zaútočili ozbrojenci na dům majora policejní zpravodajské služby, zabili jeho a smrtelně zranili jeho dceru.

Ostřelování

Časně ráno dopadly tři minometné střely na americký štáb v Haqlaníji u Hadíthy.

V 11:00 zasáhla Islámská armáda třemi střelami ráže 120 mm kontrolní stanoviště tzv. národní gardy v Samře jižně od Bagdádu, kde zneškodnily vozidlo a zranily několik vojáků.

Odpoledne dopadly dvě střely do bagdádské tzv. Zelené zóny.

Čtyři střely ráže 82 mm dopadly ve 14:00 na štáb tzv. národní gardy v Ridwáníji na západě Bagdádu.

Ve 20:00 vypálila Islámská armáda pět minometných střel ráže 60 mm na štáb sil Magháwir tzv. ministerstva vnitra v Salmán Páku.

Bombové útoky

V 8:00 explodovala severozápadně od Hadíthy bomba pod hlídkou loutkové armády, poškodila jedno z Humvee, zabila dva vojáky a další dva zranila. Američané pak hodinu prohledávali domy v okolí a zatkli tři „podezřelé“.

Ve stejnou dobu zneškodnil výbuch bomby ve čtvrti Wahda v Madá‘inu americkou minolovku a zranil její posádku. Téměř současně vybuchla ve městě bomba pod pickupem sil Magháwir, úplně jej zničila a vojáky v něm zabila.

V Baladíjatu na východě Bagdádu zničila bomba americké Humvee. Další americkou hlídku zasáhl výbuch bomby v Sajjidíji na jihozápadě hlavního města a zničil obrněné vozidlo.

Večer zasáhl výbuch bomby policejní hlídku projíždějící Nadžafem, zničil vozidlo a zranil čtyři policisty.

Strana SCIRI změnila název

Nejvyšší rada islámské revoluce v Iráku (SCIRI) oznámila, že přijala nový název Nejvyšší irácký islámská rada (SIIC). Její vůdce Abd al-Azíz al-Hakím na tiskové konferenci přejmenování zdůvodnil tím, že slovo „revoluce“ znamená změnu, čili to, k čemu strana od svého vzniku směřovala. Po svržení Saddáma Husajna však už toto slovo není potřebné a nevystihuje zájmy strany. Přední činitel strany Rida Džawád Raqí uvedl pro tisk, že ke změně došlo souladu s tzv. ústavou a novými zákony.

Neděle 13. května 2007

Irácký odboj ohlásil vytvoření nové sjednocené organizace

Irácká vlastenecká aliance zveřejnila na své webové stránce zprávu, z níž vyplývá, že se bývalý předseda rady fallúdžských mudžáhidů Džannabí hodlá znovu zapojit do odboje. Očekává se, že se Džannabí – jeden z mužů uvedených na americké listině hledaných osob – ujme vedení nové odbojové organizace s názvem Džajš al-muslimín ( Armáda muslimů), která vznikne spojením čtyř organizací: Brigád revoluce 1920, Armády mudžáhidů, Armády rášidín a Liwa al-Islam. Podle některých zpráv tvoří Islámská armáda Iráku, Armáda mudžáhidů, část Ansar as-sunna a snad i Brigády revoluce 1920 společnou Iráckou frontu pro džihád a reformu. Další společnou formaci má vytvořit jiných pět skupin odboje, aby tak bylo možno lépe čelit narůstající íránské hegemonii.

Zatímco probíhá sjednocování odbojových organizací, pokračují rozbroje mezi nimi a Islámským státem Irák čili iráckou al-Qá‘idou. Irácká fronta pro džihád a reformu oznámila, že al-Qá‘ida zabila v oblasti Arab Džabbúr u Bagdádu 12 z jejích polních velitelů a vyzvala al-Qá‘idu, aby jí v souladu s islámským právem vydala jejich vrahy.

Bagdád

Během tohoto dne bylo v Bagdádu nalezeno 22 zavražděných lidí, většinou svázaných a poznamenaných mučením.

Mahmúdíja

Islámský stát Irák oznámil prostřednictvím internetu, že má ve svých rukou tři americké vojáky zajaté v sobotu oři útoku nedaleko města. Američané naopak oznámili, že po zajatých vojácích pátrají čtyři tisíce jejich vojáků v hájích a polích v oblasti jižně od Bagdádu. Loutkový guvernér města Mu‘ajjid al-Ámirí upřesnil, že rozsáhlé pátrání zahájily pěší hlídky doprovázené bojovými letadly a vrtulníky v zalesněné oblasti Šuwajšá 20 km západně od Hillá

Jak dále sdělil agentuře AFP guvernér města, vpadli neznámí ozbrojenci ve čtyřech automobilech do vesnice Musafir, ležící 7 km od města, zabili tam sedm vesničanů a odjeli. Třem obětem bylo kolem 20 let, zbývající čtyři byly středního věku. Důvody tohoto činu zůstaly nejasné.

Irbíl

Auto naložené výbušninou explodovalo ve městě Machmúr ležícím 60 km jihozápadně od Irbílu u sídla Kurdské demokratické strany ve čtvrti, kde sídlí řada vládních úřadů. Podle policejní zprávy tu bylo 30 lidí zabito a 50 zraněno. Loutkový guvernér sousední provincie Ninwa Durajd Kašmúla později oznámil, že jejich počty stouply na 50 mrtvých a 70 zraněných. Vysoké počty byly způsobeny skutečností, že k útoku došlo v době, kdy se v objektu konala schůze členů strany.

Mosul

Na několika místech města nalezla odpoledne policie šest mrtvých těl; jedno z nich patřilo policistovi, totožnost ostatních nebyla zatím zjištěna.

Sebevražedný útok

V okrsku Mafraq provincie Dijála najel fidáí do americké kolony, zničil jedno obrněné vozidlo Stricker a druhé zneškodnil. V prvním bylo zabito všech 12 vojáků, ve druhém zůstalo pět mrtvých a sedm zraněných vojáků.

Ozbrojené akce

V bagdádské čtvrti Qádísíja zabili v 7:30 příslušníci Islámské armády podplukovníka sil tzv. ministerstva vnitra.

V díwáníjské čtvrti Asrí zastřelil v 8:00 ostřelovač amerického vojáka.

Skupina povstalců dopoledne zaútočila severozápadně od Basry na britskou hlídku směřující k základně na mezinárodním letišti. Poté co zničili jedno britské obrněné vozidlo se rozpoutala asi 15minutová přestřelka. Britové o něco později incident přiznali, tvrdili však, že šlo jen o výbuch bomby, který jejich vozidlo poškodil.

V 16:00 zastřelil ostřelovač Islámské armády v Mušáhadě amerického vojáka stojícího na Humvee.

Islámský stát Irák oznámil, že popravil tři zajaté důstojníky irácké loutkové armády, za jejichž propuštění požadoval osvobození všech vězeňkyň z iráckých věznic. Protože bagdádský loutkový režim tento požadavek ignoroval, byl plukovník Chálid Ahmad Husajn se svými dvěma pobočníky popraven.

Ve 22:00 zaútočila jednotka Islámské armády na tábor tzv. národní gardy v Latífíji. Šest gardistů bylo usmrceno, ostatní se dali na útěk. Povstalci se zmocnili veškeré výzbroje a pak tábor zapálili.

Ostřelování, sestřelení vrtulníků

Islámský stát Irák oznámil, že u Ba‘qúby sestřelil v období od 6:00 do poledne postupně čtyři americké transportní vrtulníky.

V Mušáhadě sestřelila Islámská armáda americký bezpilotní špionážní letoun.

V 11:00 zasáhly tři minometné střely ráže 120 mm Islámské armády štáb loutkové armády v bagdádském okrsku Bajjá.

Dvě rakety S5K vypálené Islámskou armádou zasáhly ve 13:00 štáb tzv. národní gardy v Ridwáníji na západě Bagdádu.

V 10:00 dopadlo pět střel ráže 60 mm téže organizace na štáb sil Magháwir v Durá jižně od Bagdádu. Poté, co se vojáci objevili před štábem, zasáhli je povstalci palbou a dva usmrtili.

Večer se terčem mohutného minometného ostřelování stala americká letecká základna v Tádží, kde jsou umístěny vrtulníky. Jak oznámilo americké ministerstvo obrany, byl jeden ze strojů ostřelováním zničen a devět dalších poškozeno a čtyři vojáci utrpěli zranění. Iráčtí civilní zaměstnanci základny však tvrdili, že viděli 16 poškozených vrtulníků, z nichž část stále hořela.

Bombové útoky

Islámská armáda oznámila, že v 10:00 odpálila v Madá‘inu bombu pod americkým transportním vozidlem, které výbuch zcela zničil a všechny vojáky v něm zabil nebo zranil.

Američané přiznali, že při explozi bomby byl v provincii Saláh ad-dín usmrcen jeden jejich voják.

K podezřelé explozi auta došlo na bagdádském tržišti Sadríja, kde bylo 17 lidí zabito a 46 zraněno. mezi mrtvými byli tři policisté, mezi zraněnými další čtyři. Zprávu přinesla TV al-Džazíra s poznámkou, že je to od února už třetí bombový útok na toto tržiště.

Ve 21:00 zničil výbuch bomby na dálnici u Júsufíje americké vozidlo a usmrtil všechny americké vojáky.

Západně od Ba‘qúby zasáhl v noci výbuch bomby americkou hlídku a zničil jedno obrněné vozidlo.

Pondělí 14. května 2007

Bagdád

Za poledne proběhla v A‘zamíji další razie, při níž Američané bez udání důvodu opět zatkli řadu lidí. Jak informovala rada ulamá, Američané stále ještě pracují na zdi uzavírající tuto čtvrť. Navzdory všem těmto opatřením přepadli povstalci dopoledne ve čtvrti americkou hlídku, zničili obrněné Humvee a zabili nebo zranili jeho posádku.

Šestým dnem je uzavřena Ámiríja, kde je zakázán provoz veškerých vozidel, nikdo nesmí čtvrť opustit ani do ní vstoupit.

Ve čtvrti Iskan na západě města najel fidáí do kontrolního stanoviště tzv. národní gardy, dva gardisty usmrtil a šest zranil.

Umm Qasr - věznice Bucca

Rada ulamá s odvoláním na svědky oznámila, že ve věznici došlo k protestní demonstraci vězňů proti špatným podmínkám, jimž jsou vystaveni, a skutečnosti, že jsou tu drženi na neurčito bez vyhlídky na legální soudní projednávání jejich případů. Ve věznici ležící nedaleko kuvajtské hranice jsou umístěny tisíce vězňů, z nichž velkou část tvoří sunnité ze severu a západu země, pro jejichž příbuzné je velmi riskantní vydat se za nimi do této šíitské oblasti. Mnozí z nich tu jsou zavřeni už několik let. Američané proti vězňům zasáhli bitím a slzným plynem, několik zajatců bylo zraněno a řada dalších přiotrávena.

Ozbrojené akce

V 9:00 zaútočil v Mosulu oddíl Islámské armády na hlídku tzv. národní gardy, zneškodnil její pickup a dva gardisty zabil. V 11:00 popravili příslušníci téže organizace v Mosulu špeha pracujícího pro tzv. národní gardu.

V Ba‘qúbě zaútočili povstalci ze dvou automobilů na policejní kontrolní stanoviště; podle prohlášení policie zabili tři policisty a dva civilisty.

Američané přiznali, jako vždy bez uvedení jakýchkoli podrobností, že jeden jejich voják byl zabit a druhý zraněn při útoku povstalců u Hadíthy.

Ostřelování

V 17:30 zasáhlo pět minometných střel ráže 82 mm vypálených Islámskou armádou policejní stanici používanou nyní americkou armádou v Sijafíji jižně od Bagdádu.

Čtyři střely ráže 82 mm vypálené příslušníky stejné organizace dopadly ve 21:00 na štáb tzv. národní gardy v Azimu 90 km severně od Bagdádu.

Ve 22:00 dopadly tři stejné střely na americký štáb na mosulském letišti.

Bombové útoky

Ráno zasáhl výbuch bomby v bagdádské Zafaraníji policejní hlídku. Podle tvrzení policie usmrtil jednoho civilistu a dalších 13, mezi nimi čtyři policisty, zranil. Před polednem zničila bomba v Ámiríji americké obrněné vozidlo a vojáky v něm usmrtila nebo zranila.

V Iskandaríji 40 km jižně od Bagdádu bylo při výbuchu bomby zničeno Humvee americké hlídky.

Další bomba zasáhla americkou hlídku v Musajjibu 70 km jižně od Bagdádu a zneškodnila jedno Humvee.

Výbuch bomby u vozidla dánských okupačních vojáků zabil v Latífu 15 km severně od Basry dánského vojáka a pět dalších zranil. Kromě toho povstalci tři Dány zajali. Dánsko má v Iráku 460 vojáků, z nichž většina operuje v prostoru Basry pod britským velením. Jejich stažení bylo oznámeno na srpen letošního roku.

V 16:00 zneškodnil výbuch bomby v Madá‘inu americké Humvee.

Úterý 15. května 2007

Bagdád

Z jedoucího auta zastřelili povstalci na západě města plukovníka tzv. ministerstva vnitra Ra‘ída Muhammada Šihába stojícího před domem.

Američané přiznali, že při třech útocích na jejich pěší hlídky bylo v Bagdádu pět amerických vojáků zabito a 12 dalších zraněno. Další dva vojáky zabily a sedm zranily výbuchy bomb, jeden voják zemřel mimo bojové akce.

Policie našla na několika místech města dalších 15 mrtvých těl. Jen od počátku května tak bylo podle oficiálního přiznání loutkového režimu nalezeno už 308 mrtvých

Bajdží

Ozbrojenci se dvěma auty zastavili mikrobus se zaměstnanci zdejší ropné rafinérie a unesli čtyři inženýry a pět techniků. Rafinérie je častým terčem útoků a časté hrozby na adresu jejích zaměstnanců přiměly už dříve řidiče cisteren ke stávce.

Ozbrojené akce

V bagdádské A‘zamíji byl v boji s povstalci zraněn jeden loutkový voják.

Mluvčí policie tzv. Rady spásy provincie Anbár přiznal, že povstalci při útoku na loutkové síly zabili v Baghdádí pět vojáků a jednoho důstojníka, jejichž zbraní a výstroje včetně identifikačních karet a oblečení se zmocnili

V díwáníjské čtvrti Nahda usmrtil povstalecký ostřelovač polského vojáka.

Podle přiznání americké armády byl jeden příslušník námořní pěchoty zabit při boji v provincii Anbár.

Ostřelování

V 10:00 zasáhly tři minometné střely ráže 82 mm štáb tzv. národní gardy v Mahmúdíji.

Příslušníci organizace Džajš ar-rášidín vypálili tři minometné střely na americkou základnu v bývalé továrně v Júsufíji.

Během odpoledne vypálili povstalci na bagdádskou tzv. Zelenou zónu čtyři střely, z nichž dvě dopadly do Tigridu, jedna poškodila čtyři auta a zranila jednoho chodce v blízké ulici a pouze jedna dopadla dovnitř zóny.

V noci dopadly čtyři minometné střely na americký konzulát v turistickém hotelu Bábil v Hillá.

Bombové útoky

V 9:00 zasáhla exploze bomby na jihu Hadíthy americkou hlídku, zničila Humvee, zabila tři vojáky v něm a čtvrtého zranila. Další bomba zasáhla v okrsku Alus americký tank, na který pak povstalci zaútočili a raketomety ho zapálili, přičemž zabili dva vojáky. V posledních třech dnech došlo oblasti Hadíthy k více než 20 bombovým útokům, které vyvolaly vlnu zatýkání, jejíž obětí se staly desítky mladých mužů.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       8. 6. 2007
10. 6. 2007 Mikroregion Třemšín řekl ne americkému radaru
10. 6. 2007 Sunday Telegraph: Bush se nechce vzdát plánu na radar v České republice
10. 6. 2007 Ach, my antikomunisté! Jan  Čulík
10. 6. 2007 Dotaz
9. 6. 2007 Rusko vydalo varování ohledně amerického plánu na raketovou obranu
8. 6. 2007 Rusko převezlo Spojené státy ohledně raketové obrany
8. 6. 2007 Francie, země, která se žádné jiné nepodobá Josef  Brož
8. 6. 2007 Humanitární organizace kritizují pomoc, přislíbenou na summitu G8
9. 6. 2007 Ještě jednou k roku 1961: Chruščov, Novotný a Barák
9. 6. 2007 Trestní oznámení FITES na pány Janečka, Lamberta a členy Rady ČT
8. 6. 2007 Protest proti manipulaci v Českém rozhlase
8. 6. 2007 Spojené státy mají "případ Wolf"*) Jan  Zeman
8. 6. 2007 Polsko a Rumunsko potvrdilo, že provozovaly tajná vězení CIA
8. 6. 2007 Německé zatloukání v aféře CIA
8. 6. 2007 Izrael nabízí Sýrii Golanské výšiny výměnou za mír
8. 6. 2007 USA budou při odletu ze země snímat otisky prstů všem cizincům
8. 6. 2007 Britská zbrojovka BAE Systems vyplatila saúdskému princi úplatek 1 miliardy liber
7. 6. 2007 Putin Bushovi: Použijte radaru v Ázerbajdžánu
8. 6. 2007 Ruská základna v ázerbajdžánské Gabale Jiří  Csermelyi
8. 6. 2007 Že by se Svobodná Evropa přece jen stěhovala do Rumunska?
8. 6. 2007 Vesecká v kauze Čunek: vrchní policejní komisař měl "nadstandardní vztahy" s korunní svědkyní
7. 6. 2007 G8 se dohodla o tom, jak bojovat proti globálnímu oteplování
8. 6. 2007 Pozdravy vládním zpěvákům
8. 6. 2007 Leeuwenhoek a Galilei Konstantin  Kedrov
8. 6. 2007 Rok 1961 Jan  Makovička
8. 6. 2007 Rok 1961 byl už rokem nadějí
8. 6. 2007 S velkou nadsázkou Josef  Provazník
8. 6. 2007 Anonymní workoholici v USA odmítají makat jako šroub
8. 6. 2007 Cesta do Bergen Belsenu v autě polního rabína Alexandra  Štefanová
8. 6. 2007 Michael  Marčák
8. 6. 2007 Proč jsme nezískali Ameriku Lukáš  Rázl
8. 6. 2007 UCL SSEES: Lecturer in Czech with Slovak Literature
8. 6. 2007 Problém je podstatně složitější Petr  Wagner
8. 6. 2007 Když člověk klame tělo, klame sám sebe, aneb "lehká" jídla a váhový přírůstek Uwe  Ladwig
8. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. května 2007
7. 6. 2007 Přátelství a spojenectví musí být oboustranně rovnou záležitostí Zdeňka  Ullmannová
8. 6. 2007 Co je levicovost a co je pravicovost
7. 6. 2007 Jak jsme se učili marxismus Jiřina  Šiklová
7. 6. 2007 V zámku a podzámčí... a reforma financí Vít  Klíma
7. 6. 2007 Konec protokolu z Kjóta
4. 5. 2007 Hospodaření OSBL za duben 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
8. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. května 2007   
7. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 30. dubna 2007   
4. 5. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2007   
1. 5. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. března 2007   
5. 4. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. března 2007   
17. 3. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. -- 28. února 2007   
27. 2. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 14. února 2007   
13. 2. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. ledna 2007   
23. 1. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. ledna 2007   
10. 1. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. prosince 2006   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš
1. 1. 2007 Utajená symbologie: vražda tyrana v předvečer 10. tevetu Štěpán  Kotrba
31. 12. 2006 Bez porozumění kulturním tradicím a odlišnostem nepochopíte politiku jiných států Štěpán  Kotrba
21. 12. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. prosince 2006