19. 10. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 10. 2007

Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. října 2007

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Kurdský separatistický režim údajně podepsal smlouvu týkající se ropných zdrojů na území mimo Kurdistán

Bahrajnský deník Achbar al-Chálidž přinesl zprávu, že proameričtí kurdští separatisté uzavřeli s americkou ropnou společností smlouvu, kterou jí poskytli práva na hledání ropných zdrojů mimo Kurdistán, jmenovitě na arabských územích u Mosulu v provincii Ninwa. Deník získal kopii důvěrného listu, který bývalý ministr ropného průmyslu Isám aš-Šalabí poslal mluvčímu tzv. iráckého národního shromáždění Mahmúdu Mašhadánímu. Podle obsahu listu poskytl kurdský separatistický režim kontrakty americké společnosti Hunt Oil na průzkum území mimo hranice Kurdistánu, a to bez vědomí tzv. ministerstva ropného průmyslu v Bagdádu. List upozorňuje, že o existenci dohody není dosud stranám bagdádského režimu nic známo. Isám Šalabí, ropný specialista a bývalý ministr ropného průmyslu strany Baas získal možnost prostudovat smlouvu včetně připojených map, z nichž zjistil, že několik oblastí ležících v provincii Ninwa je vyznačeno, jako by patřily do provincie Dahúk; ta je součástí Kurdistánu, Ninwa však nikoli. Když navázal spojení přímo se zástupci společnosti Hunt Oil, odmítli mu existenci smlouvy potvrdit nebo vyvrátit s tím, že jde o věc, jež se týká výlučně „kurdské regionální vlády“.

Kontrakty mezi kurdským režimem a cizími ropnými společnostmi vzbudily už dříve podezření současného ministra ropného průmyslu Husajna aš-Šahrastáního, který je označil za nelegální, což vedlo Kurdy k tomu, aby žádali jeho rezignaci.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Pondělí 1. října 2007

Bagdád

Příslušníci tzv. irácké národní gardy vtrhli do ústřední dětské nemocnice v okrsku Iskan na západě Bagdádu, kde řádili tak, že řada přítomných rodičů sebrala nemocné děti a utekla s nimi pryč. Zbili nemocniční stráže pažbami svých zbraní, stříleli uvnitř objektu a nakonec sebrali dva členy bezpečnostního personálu a odvlekli je pryč.

Během tohoto dne objevila policie na různých místech města 11 mrtvých usmrcených výstřely do hlavy.

Díwáníja

Americké a loutkové síly uzavřely v rámci snah o vypuzení ozbrojených skupin obytnou čtvrť města, které bylo dějištěm bojů mezi soupeřícími šíitskými milicemi.

Basra

Síly tzv. ministerstva vnitra vtrhly do domu, kde krátce dlel u příbuzných na návštěvě 22letý Muhammad As‘ad v Zubajru, unesly ho a později zabily. Zastřelily také jednu z jeho příbuzných, která se snažila únosu zabránit. As‘ad žil původně v Basře, již kvůli sektářskému teroru opustil. Nyní se jen krátce vrátil, aby si zařídil přechod ze zdejší univerzity na univerzitu v Mosulu. Šíitské milice však zřejmě pohyby sunnitů trvale monitorují, takže i jeho krátkou návštěvu zaregistrovaly.

Ozbrojené akce

Američané přiznali smrt jednoho a zranění deseti svých vojáků, dvou loutkových vojáků a jednoho tlumočníka při bojové operaci v Bagdádu. Kromě toho oznámili smrt jednoho a zranění druhého vojáka při „nebojovém incidentu“ v Díwáníji, jakož i smrt příslušníka námořní pěchoty při bojích v provincii Anbár.

Ostřelování

Večer dopadlo více než 14 minometných střel nejasného původu do čtvrti Ámil na jihozápadě Bagdádu. Blíže neurčený počet mrtvých a zraněných byl dopraven do blízké nemocnice Jarmúk.

Bombové útoky

Za poledne došlo v bagdádském smíšeném okrsku Ghudajr k explozi bomby u americké hlídky. Loutková policie oznámila, že při explozi byli zraněni tři civilisté, o ztrátách Američanů neuvedla nic. Další bomba zasáhla americkou hlídku v rovněž smíšené čtvrti Bunuk; i tady byli oznámeni pouze dva zranění civilisté.

V Džubajle 5 km severně od Basry zasáhla odpoledne bomba kolonu velitele policie v Basře brigádního generála Abd al-Džalíla Chaláfa. Chaláf, který byl do funkce jmenován v červnu letošního roku, útok přežil nezraněn.

V Mosulu zranil výbuch bomby policistu a usmrtil jednoho náhodného chodce.

Úterý 2. října 2007

Rada ulamá odsoudila souhlas kurdských vůdců s návrhem amerického kongresu na rozdělení Iráku

Rada ulamá ve svém prohlášení odsoudila kurdské politické vůdce za jejich část na vraždách a popravách Iráčanů. Upozornila, že kurdští separatisté v roce 2003 žádali Spojené Státy, aby Irák obsadily a plně s americkými okupanty od začátku kolaborovali. Kurdové se připojili k americkým okupačním silám při útocích na irácká města a účastnili se bojů o Fallúdžu a na dalších místech země. V Mosulu a Kirkúku prováděli tvrdé etnické čistky namířené proti iráckým Arabům. Kurdské eskadry smrti systematicky vraždily duchovní a kmenové vůdce, irácké vědce a odborníky. Lidé v Mosulu a Kirkúku mají řadu dokumentů, která tato tvrzení dokazují a které budou v pravý čas zveřejněny. V poslední době mají kurdští separatističtí politikové na svědomí řadu vražd osobností, kromě toho se systematicky snaží zasévat rozkol mezi irácké odbojové organizace.

Bagdád

Během dne bylo ve městě nalezeno devět těl obětí sektářského násilí.

Díwáníja

Večer byl v rámci pokračujících bojů šíitských milic o moc nedaleko svého domu v Afaku 30 km jihovýchodně od města neznámými ozbrojenci zabit prominentní vůdce strany SIIC Rahím az-Zamilí, současně člen místní rady v Afaku.

Bombové útoky

Východně od Bagdádu zničila bomba Armády mudžáhidů americké vozidlo Hummer s celou posádkou. Výbuchy bomb na dalších třech místech města zabily tři loutkové vojáky a jednoho policistu, pět vojáků a osm policistů zranily

Odpoledne zasáhl výbuch auta policejní kontrolní stanoviště v Chálisu, zabil dva policisty a čtyři civilisty a zranil dalších deset lidí.

Středa 3. října 2007

Vznik nejvyššího velení iráckého odboje

V osvobozené části Bagdádu se sešel sjednocovací kongres 22 skupin iráckého odboje, který rozhodl o vytvoření Nejvyššího velení džihádu a osvobozovacího boje a o volbě Izzata Ibráhíma ad-Dúrího nejvyšším velitelem. Kongres současně oznámil, že všem dalším odbojovým organizacím, které se chtějí připojit, jsou dveře otevřeny.

Nejvyšší velení se pak sešlo na vlastním jednání, na němž byl vytvořen generální štáb. Zástupcem nejvyššího velitele pro vojenské záležitosti byl jmenován generálporučík Ámir Muhammad Ámin. Vytvořen byl duchovní poradní orgán v čele s šajchem Alím Abdalláhem al-Ubajdím, národní bezpečnostní rada v čele generálem Chálidem Sulajmánem Chaláfem, rada pro sprání a finanční záležitosti v čele s generálporučíkem Muhammadem Sálihem Alwánem a rada pro informace a mobilizaci v čele s generálem Saláhem ad-Dínem Ahmadem. Oficiálním mluvčím Velení džihádu a osvobození byl jmenován dr. Kan‘ín Ámin.

Nejvyšší velení stanovilo „posvátné zásady“, které nesmí být potušeny, a potvrdilo, že žádná z jeho částí není oprávněna navázat jednání s americkým nepřítelem, pokud se tak nestane na základě těchto zásad. Džihád bude pokračovat ve stupňující se míře do té době, dokud to americký nepřítel neuzná a neuprchne z Iráku.

Pokud by došlo k takovému jednání, musí Američané:

Oficiálně uznat odboj a všechny jeho organizace, jakož i všechny ozbrojené i civilní organizace za jediné legitimní zástupce Iráku a jeho velkého lidu.

Oficiálně oznámit bezpodmínečné stažení z Iráku – ať okamžitě nebo v krátké době.

Zastavit razie, pronásledování, zabíjení, ničení, vyhánění a vyvlastňování a stáhnout okupační vojáky ze všech měst.

Propustit všechcny vězně a zajatce bez výjimky a odškodnit je.

Obnovit iráckou armádu a bezpečnostní síly, které byly v roce 2003 prohlášeny za rozpuštěné, vrátit jim všechny práva a odškodnit je za utrpěné škody.

Zavázat se k náhradě všech materiálních a morálních škod a bezpráví způsobených Iráku okupací.

Zrušit všechny zákony, dekrety a jiná nařízení vydaná po okupaci.

Jednat přímo s Iráckým odbojem na základě zásad stanovených Nejvyšším velením. Jedině tak si mohu zachránit tvář; v opačném případě budou k odchodu donuceni porážkou.

Fallúdža

Raketa neznámého původu dopadla časně ráno na rodinný dům ve čtvrti Bazara v centru města, zabila jednoho člena rodiny a čtyři zranila. Poškodila i několik okolních domů.

Bagdád

Výbuch auta zasáhl dopoledne kolonu polského velvyslance v Bagdádu generála Edwarda Pietrzyka. Generál byl při útoku zraněn, byl však schopen sám z místa výbuchu odejít, zatímco pět členů jeho doprovodu bylo zabito. Z konvoje čtyř aut byla tři zničena.

Za tento den přibylo ve městě dalších šest obětí sektářského násilí.

Ozbrojené akce

V mosulské čtvrti Džaza‘ir zastřelili povstalci poručíka loutkové armády. V tamní čtvrti Sukkar přepadli policejní hlídku a zabili jednoho z policistů.

Pozdě v noci byl ve svém domě v Suwajrá 50 km jihovýchodně od Bagdádu neznámými ozbrojenci zastřelen šajch tamního kmene Akidat Chudajr Ibráhím.

Další ozbrojenci unesli v noci ve vesnici Alí Saraj jihozápadně od Kirkúku místního podnikatele.

Ostřelování

Odpoledne zasáhlo asi 20 minometných střel bývalé mládežnické centrum v Díwáníji, z něhož si Američané a loutková armáda zřídili společný štáb.

Bombové útoky

Ráno zasáhl výbuch bomby u čerpací stanice v Madá‘inu policejní kolonu, z níž zničil jedno vozidlo a zabil nebo zranil celou jeho posádku.

Kolem 16:00 zničila bomba v Tubdží na severu Bagdádu americké Humvee a zranila celou jeho posádku.

Čtvrtek 4. října 2007

Bagdád

Dopoledne se v Durá jižně od Bagdádu střetli místní lidé s loutkovými bezpečnostními silami, jejichž členové začali bezhlavě střílet po střechách domů. Obyvatelé odpověděli rovněž střelbou a střelba pokračovala až do poledních hodin.

Během dne bylo ve městě nalezeno osm mrtvých.

Atentáty

V 10:30 zasáhl výbuch bomby kolonu starosty Iskandaríje Abbáse Hasana Hamzy, usmrtil starostu se čtyřmi strážci a zranil dalších pět strážců. Hamza byl členem šíitské strany Dawa premiéra Málikího.

Večer výbuch bomby severně od Tikrítu těžce zranil šajcha kmene Džabbúr Mu‘áwiju Abdalláha Džabbará al-Džabbúrího a zabil tři jeho strážce. Džabbúrí byl předsedou kolaborantské organizace „Kmenové probuzení provincie Saláh ad-dín“. K útoku došlo necelý měsíc po podobném atentátu, při němž byl zabit předseda podobné kolaborantské instituce tzv. Rady spásy provincie Anbár Abú Rišá.

Ozbrojené akce

Ve vesnici Tahwila jižně od Chálisu přepadli povstalci oddíl loutkových sil prohledávajících vesnici, zranili šest vojáků a poškodili jedno hlídkové vozidlo.

Ve čtvrti Džíhád na západě Kútu zastřelili ozbrojenci jednoho policistu.

V západním Mosulu zabili povstalci poručíka loutkové armády.

Americká armáda přiznala ztrátu jednoho vojáka zabitého v jižním Bagdádu.

Ostřelování

Britská základna na letišti vzdáleném 25 km severozápadně od Basry se stala kolem 9:30 terčem minometné palby. Podle svědectví lidí žijících v okolí ji zasáhlo nejméně deset střel, ze základny bylo slyšet vytí sirén, Britové však žádnou zprávu o následcích útoku nevydali.

Bombové útoky

V Chadžíji severně od Suwajrá (asi 50 km jihovýchodně od Bagdádu) zranila bomba tři členy hlídky loutkové armády a vážně poškodila jejich vozidlo.

Výbuch motocyklu zasáhl dopoledne v Rijádu policejní hlídku a zranil jednoho policistu.

V Kirkúku narazila na bombu policejní hlídka, jeden z policistů byl usmrcen a nejméně jedno hlídkové vozidlo poškozeno.

Ve čtvrti Ur východního Bagdádu explodovala v blízkosti americké hlídky silná bomba. Policie oznámila, že výbuch zabil jednoho a zranil šest civilistů, zapálil čtyři auta a poškodil několik okolních domů, neměla však žádné informace o amerických ztrátách. Za poledne usmrtil výbuch bomby v mikrobuse v okrsku Zujuna jeho pasažéry. Jiná bomba zničila ráno autobus v Zafaraníji, zabila tři a zranila vněm sedm lidí.

Pátek 5. října 2007

Bagdád

Za tento den ohlásila policie nález čtyř mrtvých.

Tikrít

Předseda kolaborantské organizace „Probuzení kmenů provincie Saláh ad-dín“ šajch Mu‘áwija Abdalláh Džabbará al-Džabbúrí zemřel na zranění, která předchozího dne utrpěl při bombovém útoku na jeho kolonu v Isháqí 110 km severně od Bagdádu. Zahynuli rovněž tři z jeho strážců.

Ba‘qúba

Kolem 2:00 zaútočily americké vrtulníky na vesnici Džizán al-Imám západně od města. Výsledkem bombardování bylo 25 mrtvých mužů, žen a dětí, kteří zahynuli v troskách zničených domů, a dalších 49 zraněných. Američané se pak útok snažili zdůvodnit tím, že ve vesnici se zdržovala osoba napojená na Brigády al-Quds íránských revolučních gard. Přiznali počty mrtvých a zraněných, aniž se zmínili, zda mezi nimi byla i ona osoba. Podle jiného jejich tvrzení měl být terčem jejich útoku příslušník iráckého odboje.

Provincie Dahúk

V noci ostřelovala turecká armáda znovu oblast podél svých hranic. Podle svědectví Badrího Sannatího z vesnice Dašt Tuch ležící pouhý kilometr od hranic dopadaly střely bez přestání a způsobily vážné škody v okolí vesnice, kde způsobily požáry lesíků a sadů a škody na polích.

Ozbrojená akce

Na zranění utrpěná tohoto dne v boji u Bajdží zemřel o něco později podle oznámení americké armády další její voják.

Ostřelování

Rakety Kaťuša, které pozdě večer dopadly na britskou základnu na mezinárodním letišti u Basry, zapálily několik budov a zranily tři britské vojáky a jednoho Iráčana, který pro ně pracoval. Britové na zásah reagovali dělostřeleckou palbou namířenou na Karmu ležící 20 km severně od Basry.

Bombový útok

Podle oznámení americké armády zabil výbuch bomby v Bajdží jednoho vojáka z jejich hlídky a tři další zranil.

Sobota 6. října 2007

Soupeřící šíitští vůdci uzavřeli dohodu

Abd al-Azíz al-Hakím a Muqtada as-Sadr uzavřeli smlouvu o ukončení vzájemných bojů a vytvoření tzv. Nejvyššího společného výboru, který by měl na dodržování dohody dozírat.

Uzavření dohody bylo oznámeno krátce po Sadrově návratu z delšího pobytu v Íránu a pouhý den po tom, co Sadrovi stoupenci obvinili Brigády Badr, tedy ozbrojené křídlo strany SIIC Hakímem vedené, z vražd čtyř vůdců sadristického hnutí.

Bagdád

V Sajjidíji přepadli povstalci kolonu tzv. guvernéra hlavního města Husajna at-Táhhán, který se vracel ze schůzky s tamními představiteli. Několik guvernérových strážců bylo zraněno, on sám unikl.

Podle oznámení tzv. ministerstva vnitra bylo na území Bagdádu nalezeno pět zastřelených osob.

Mahmúdíja

Mahdisté vedení mužem, který používá jména Chudajr Abdaláwí a Abbás al-Mutajrí, zastřelili asi v 17:30 před místní kavárnou civilistu Ahmada Sáliha. Stalo se tak před očima příslušníků tzv. Irácké národní gardy.

Podle svědectví obyvatel města střílejí mahdisté ve spolupráci s tzv. národní gardou a silami Magháwir vedenými plukovníkem Alím Džásimem al-Farradžím běžně osoby, z jejichž dokladů zjistí, že nejsou šíité.

Ozbrojená akce

Ve vesnici Sudda nedaleko Huwajdžá přepadli ráno povstalci neoznačené auto, v němž cestoval nadporučík loutkové armády a civilista. Důstojník byl na místě mrtev, zraněný civilista byl dopraven do nemocnice.

Bombové útoky

Dopoledne zasáhl výbuch bomby v Rijádu asi 65 km jihozápadně od Kirkúku policejní hlídku, zranil dva policisty a údajně také dva civilisty.

V 11:30 explodovalo v Musalle severně od Kirkúku auto, zasáhlo policejní hlídku, poškodilo jedno hlídkové vozidlo a zranilo čtyři policisty. Podle oznámení policie byli zraněni rovněž dva civilisté.

V kirkúckém okrsku Arafa zasáhla odpoledne bomba další policejní hlídku, údajně však zranila jen tři náhodné chodce.

Na silnici mezi Basrou a Safwánem poškodil výbuch bomby vozidlo britské hlídky, aniž údajně však někoho v něm zranil.

Americká armáda oznámila smrt jednoho svého vojáka a zranění tří dalších při explozi bomby v západním Bagdádu.

Neděle 7. října 2007

Bagdád

Za svítání podnikly americké síly v obrněných vozidlech a za doprovodu vrtulníků rozsáhlý útok na Durá, kde začali prohledávat domy.

Dopoledne zaútočila mahdistická milice na sunnitskou mešitu ve čtvrti Furát, kde se jim obyvatelé postavili na odpor a po hodině je zatlačili. Po nočních modlitbách napadli mahdisté mešitu znovu a zranili dva věřící. Rada ulamá upozornila, že čtvrť prožívá těžké časy, protože mahdisté ji blokují a znemožňují zásobování obyvatel.

Podle oznámení tzv. ministerstva vnitra bylo v Bagdádu nalezeno dalších šest pohozených obětí sektářského násilí.

Mosul

Krátce po půlnoci zastřelili američtí vojáci (podle jiné zprávy šlo o kurdské pešmergy) ve čtvrti Chadra na východní straně města dvoučlenný personál sanitky, která jela do čtvrti Quds pro těhotnou ženu. Ráno protestovali proti tomuto zločinu ostatní členové pohotovostní lékařské služby.

Provincie Dahúk

Pohraniční oblast kolem Zachu a Imádíje zasáhlo v noci další turecké ostřelování. Do několika oblastí dopadlo celkem asi 200 dělostřeleckých granátů. Nezpůsobily lidské ztráty, v okolí vesnice Šaraniš však vyvolaný požár zničil lesy.

Ostřelování

Pozdě večer zasáhlo 12 raket Kaťuša Camp Echo 5 km západně od Díwáníje. Zda došlo ke ztrátám mezi polskými vojáky, kteří jsou na základně umístěni, se nepodařilo zjistit.

Bombové útoky

Dopoledne explodovalo v bagdádském okrsku Sálihíja auto, jež usmrtilo dvě osoby, pět zranilo a poškodilo dva poblíž stojící automobily. Poblíž íránské ambasády v centru hlavního města nedaleko Zelené zóny zabil výbuch bomby civilistu a další dva náhodné chodce zranil.

Američané kromě toho přiznali dalšího mrtvého vojáka, jehož zabila bomba v Durá jižně od Bagdádu, a další tři přitom zranila.

Gruzínští vojáci budou střežit irácko-íránskou hranici

Americké okupační velení oznámilo, že 2 tisíce gruzínských vojáků, kteří se okupace Iráku účastní, byly rozmístěny na kontrolní stanoviště podél irácko-íránské hranice východně od Kútu, kde spolupracují s americkými speciálními silami.

Pondělí 8. října 2007

Bagdád

V bagdádské Kázimíji zranil výbuch bomby 15 civilistů, většinou pasažérů autobusu, který je vezl do práce. Za poledne došlo na dvou místech města ke dvěma explozím aut, při nichž zahynuli tři lidé a dalších šest bylo zraněno.

Odpoledne došlo k výbuchu čtyř bomb v okolí objektu polské ambasády v okrsku Arasat v centru města. Podle oficiálních zpráv byl při nich usmrcen jeden civilista a tři utrpěli zranění.

Mosul

Večer zaútočily americké vrtulníky na čtvrti Wahda a Mithaq a na průmyslovou zónu v okrsku Karma. Nebylo jasné, co je k útoku vedlo, podle svědectví místních lidí bylo slyšet řadu explozí.

Sebevražedné útoky

Za úsvitu najel sebevražedný útočník v Chuwajlisu u Chálisu do kontrolního stanoviště loutkové policie a zranil sedm policistů, některé těžce.

Další útočník najel nákladním automobilem Kia do policejního kontrolního stanoviště na severním okraji města Alam 10 km severně od Tikrítu. Tady byli zabiti tři a zraněno osm policistů, dvě jejich auta byla vážně poškozena. Mezi zraněnými byl i policejní nadporučík pověřený velením nad stanovištěm.

Ozbrojená akce

Američané oznámili smrt jednoho vojáka při bojové operaci v provincii Anbár.

Bombové útoky

Ráno zranila bomba na silnici jižně od Kirkúku tři vojáky z hlídky loutkové armády.

U policejní stanice na křižovatce 15 km severozápadně od Sámarrá explodoval velký nákladní automobil, jenž usmrtil 11 a zranil 26 lidí a zničil čtyři auta. Šlo o největší bombový útok v této oblasti za poslední dva týdny.

Večer zasáhl výbuch bomby skupinu policistů, kteří u Huwajdžá chtěli naložit nalezené mrtvé tělo. Výbuch usmrtil policejního poručíka a dva členy hlídky zranil.

Úterý 9. října 2007

Bagdád

Loutkový režim obvinil příslušníky bezpečnostní služby pracující pro soukromou firmu, že při průjezdu kolony čtyř aut společnosti centrálním Bagdádem zastřelili dvě ženy v jejich autě.

Během dne došlo ve městě k několika podezřelým explozím aut naložených výbušninou: Za poledne explodovalo na bagdádském náměstí Chulání auto, které zabilo osm a zranilo 27 lidí. Další auto usmrtilo v okrsku Ša‘b jednoho chodce a pět jich zranilo. V 17:08 došlo v plaveckém areálu Safa v okrsku Tálibíja k výbuchu auta, jenž způsobil smrt dvou a zranění 18 lidí. V některých případech šlo přitom o zranění těžká. Poškozena byla rovněž řada okolních obytných domů. K dalšímu výbuchu auta došlo odpoledne u čerpací stanice v okrsku Bunuk, kde jedna osoba zemřela a čtyři utrpěly zranění.

Nalezeno bylo dalších osm obětí sektářského násilí.

Dulu‘íja

Loutková policie prohledala vesnice Mašrú a Bajškán u Dulu‘íje, v nichž sebrala celkem 13 místních lidí. Při razii údajně také zastavila auto, v němž prý objevila „velké množství zbraní a výbušnin“.

Mahmúdíja

Ve čtvrtích v Askarí a Džaza‘ir propukly ostré boje mezi mahdisty a příslušníky Brigád Badr o kontrolu nad městem ležícím 25 km jižně od Bagdádu. Podle svědků v nich bylo zraněno pět příslušníků Mahdího armády. Brigádní generál Alí Džásim al-Farradží, velitel 4. brigády tzv. Irácké národní gardy, mahdisty pronásledoval a pohrozil příchodem sil Magháwir, jež tvoří převážně badristé.

Mezitím jiný oddíl mahdistů unesl Sa‘dúna Faradže, bratra bývalého guvernéra Mahmúdíje a člena Brigád Badr. 6. října sice Brigády Badr podepsaly s mahdisty smlouvu o ukončení vzájemných bojů, ale zdá se, že nebude příliš dodržována.

Qásim

V oblasti Qásim provincie Bábil našla ráno policie těla tří neidentifikovaných obětí, svázaných a zastřelených zbraněmi silného kalibru. Dvě z nich patřila Iráčanům, u třetího byl nalezen pas na jméno Muhammad al-Arabí, íránská telefonní karta a 2 600 amerických dolarů.

Mosul

Ve městě byl ráno zastřelen zástupce velitele provincie Ninwa brigádní generál Abd al-Alí Dhannún Mubárak, když vycházel ze svého domu.

Bombové útoky

Ranní exploze bomby zasáhla u Hadíthy hlídku americké námořní pěchoty, jednoho vojáka usmrtila a dva zranila. Americké síly z blízké základny pak oblast uzavřely a sebraly 16 místních lidí, které označily za „podezřelé“.

V Bajdží došlo ke dvěma explozím aut, při nichž bylo zabito 14 a zraněno asi 30 lidí. K prvnímu výbuchu došlo u domu velitele místní policie plukovníka Sa‘da Nufuse, který byl těžce zraněn spolu se sedmi strážci, zatímco čtyři další byli usmrceni. Druhá bomba byla určena kmenovému vůdci kolaborujícímu s Američany v tzv. Radě probuzení provincie Saláh ad-dín šajcha Hamada al-Džabbúrího. Zda byl šajch mezi deseti zabitými či 22 zraněnými, však zpráva neuvádí.

Středa 10. října 2007

Bagdád

Nález dalších šesti zastřelených ohlásila za tento den bagdádská policie.

Díwáníja

Město je nadále dějištěm bojů mezi šíitskými milicemi o moc. Dopoledne zastřelili ozbrojenci při dvou útocích na loutkové síly ve městě dva policisty. V poledne dopadly do blízkosti dvou základních škol na jihu města minometné střely, které způsobily zranění 14 školačkám a dvěma učitelkám. Další minometná střela spadla na dům v blízké čtvrti Iskan, kde naštěstí nikoho nezasáhla. Několik dalších střel u škol po dopadu neexplodovalo.

Sebevražedné útoky

Před polednem najel sebevražedný útočník do sídla proamerické Kurdské demokratické strany v Chursabatu 25 km severně od Mosulu. Výbuch usmrtil jednoho strážce a jednu další osobu, 16 osob, většinou členů strany, zranil a poškodil budovu.

V 17:30 najel další útočník autem naloženým stavebním materiálem do štábu loutkové armády v Zábu 35 km západně od Kirkúku. Podle oficiální zprávy tu byla jedna osoba zabita, zraněni tři vojáci a dva další lidé.

Ozbrojené akce

Večer se v Džazíře východně od Ramádí střetli ozbrojenci s policejní hlídkou a jednoho policistu zabili. Policie naopak oznámila, že zajala dva útočníky a dalšího zranila.

Američané přiznali, že jejich dva vojáci v Iráku zemřeli při dvou „nebojových incidentech“, jeden v Bagdádu a druhý v centrálním Iráku. Později přiznali smrt dalšího vojáka, tentokrát na následky zranění utrpěných v boji ve východním Bagdádu.

Ostřelování

Odpoledne ostřeloval odboj americkou základnu v Díwáníji.

Intenzívni minometná palba, která zasáhla po západu slunce americký „Camp Victoria“ na bagdádském mezinárodním letišti, zabila podle oznámení americké armády dva americké vojáky a zranila dalších 38 a dvě jiné osoby.

Při minometném útoku na americkou hlídku byli v jedné z bagdádských čtvrtí zabiti dva a zraněno pět amerických vojáků. Přiznala to až v sobotu americká armáda bez uvedení dalších podrobností.

Bombové útoky

V poledne zasáhl výbuch auta kolonu ředitele národní bezpečnosti provincie Saláh ad-dín plukovníka Džásima Husajna Muhammada Džabbary projíždějící Tikrítem. On sám sice útok přežil, zabit byl však člen jeho ochranky a dalších 12 členů doprovodu zraněno. Zničena přitom byla čtyři soukromá auta, poškozena dvě auta z kolony, budova banky Ráfidajn a několik místních obchodů.

Čtvrtek 11. října 2007

Šest odbojových skupin vytvořilo Politickou radu iráckého odboje

Organizace vyzvaly k osvobození Iráku od cizích okupantů a obnovení plné nezávislosti.

Šest skupin reprezentuje dva z pěti hlavních bloků zapojených do boje proti okupaci. Jedním z nich je Fronta reformy a džihádu, zahrnující islámskou armádu, Armádu mudžáhidů, Armádu fátihů a Radu šaríe Ansar as-Sunna. Tyto organizace zastávají salafistickou islamistickou orientaci. K nim se připojily Hamás iráckého hnutí a Islámská fronta iráckého odboje, které jsou napojeny na Muslimské bratrstvo.

Kromě těchto dvou existují v rámci iráckého odboje další tři bloky: Fronta džihádu a změny napojená na radu ulamá, Nejvyšší velení pro džihád a osvobození a nově vytvořená zastřešující organizace 22 odbojových skupin, která si za vůdce zvolila Izzata Ibráhíma ad-Dúrího.

Bagdád

Ve 21:00 najel sebevražedný útočník do lidové kavárny v Nu‘ajríji na jihovýchodě Bagdádu, kde výbuch usmrtil devět a zranil 24 lidí.

Pět obětí sektářského násilí, usmrcených výstřely do hlavy, našla policie během tohoto dne.

Tharthar

Američané oznámili, že jejich pozemní síly a letouny zaútočily na oblast jezera Tharthar 120 km severně od Bagdádu, kde zabily 15 civilistů – šest žen a devět dětí. Podle jejich tvrzení získali zprávu, že se v oblasti koná setkání vůdců al-Qá‘idy, a čtyři z nich také při útoku zabili. Zbývající účastníci se pak údajně přemístili jinam a střetli se s pozemními vojáky, proto na ně znovu zaútočily letouny. Po útoku našli 15 mrtvých, které prohlásili za ozbrojence, a dalších 15 civilistů.

Ozbrojené akce

Na silnici mezi městy Hillá a Džabla zřídili ozbrojenci kontrolní stanoviště, kde zaútočili na policejní hlídku, poškodili jedno její vozidlo a zranili dva policisty. Po útoku z místa zmizeli.

Večer usmrtili ozbrojenci při střelbě na policejní stanici u Túz Churmátú nadporučíka kirkúcké policie.

Bombové útoky

V bagdádské A‘zamíji dopoledne zasáhly tři bomby společné americko-irácké hlídky; Američané pak okamžitě vydali zákaz vycházení a tím znemožnili zjišťování následků explozí. Policejní hlídka narazila na bombu v okrsku Šula na severozápadě Bagdádu; v poškozením vozidle utrpěli dva policisté zranění. Odpoledne zasáhla americkou hlídku bomba ve čtvrti Iskan, podle policie zranila dva kolemjdoucí a poškodila několik aut; o ztrátách Američanů nebylo oznámeno nic. Podle oznámení americké armády zničil výbuch bomby v bagdádské čtvrti Karradá jedno Humvee a další bomba zasáhla jejich hlídku ve východní části hlavního města; rozsah ztrát však zpráva neuváděla.

V Mosulu odpoledne explodovalo auto u sídla proamerického Vlasteneckého svazu Kurdistánu. Výbuch usmrtil čtyři pešmergy, kteří budovu střežili, čtyři civilisty a objekt zcela zničil. Shořelo přitom asi 25 aut.

V Kirkúku zasáhla exploze auta projíždějící kolonu velitele dopravní policie, zabila nejméně sedm a zranila 50 lidí. Brigádní generál Salár Ahmad Ámin sám byl jen lehce zraněn, mezi mrtvými byli dva jeho strážci a mezi zraněnými další čtyři.

Jak oznámila Polská tisková agentura, zranil výbuch miny v Iráku tři vojáky z polské hlídky.

Pátek 12. října 2007

Bagdád

Tentokrát ohlásila policie nález čtyř mrtvých těl.

Ostřelování

Večer dopadlo 14 minometných střel na základnu polských vojáků Camp Echo u Díwáníje.

Bombové útoky

V poledne došlo na bagdádském náměstí Tahrír k explozi auta, kolem něhož projížděla policejní hlídka. Výbuch usmrtil dva policisty a zranil 16 lidí – policistů a civilistů. V Risalá v západní části Bagdádu poškodil výbuch bomby těžce americké hlídkové vozidlo.

Výbuch stánku s cukrovinkami a hračkami zabil na tržišti v Túz Churmátú v první den svátku Íd al-fitr tři lidi, z toho jedno dítě, a dalších deset – většinou dětí – zranil.

Sobota 13. října 2007

Šíitský vůdce vyzval k rozdělení Iráku

Ammár al-Hakím (36), syn vůdce strany SIIC Abd al-Azíze al-Hakíma a jeho předpokládaný nástupce, vyzval v projevu ke stovkám stoupenců strany u příležitosti svítku Íd al-fitr „k vytvoření regionů a pochodu směrem k federálnímu zřízení“. Vytvoření federace prohlásil za jediný způsob, jak zachovat formální „jednotu Iráku“ – která by ovšem existovala jen podle jména.

Abd al-Azíz al-Hakím se sice objevil v Bagdádu spolu se synem, podle posledních zpráv se však jeho zdravotní stav prudce zhoršil.

Bombové útoky

V Kirkúku zasáhla bomba kolonu zástupce místního policejního velitele generála Turhána Sa‘ída. Zabit byl jeden z mužů jeho ochranky, zraněni další dva a jeden civilista; generál útok přežil.

K podobnému útoku došlo v Iskandaríji při průjezdu kolony tamního policejního velitele. I tady velitel útok přežil, zraněn byl jeden strážce a těžce poškozeno jedno vozidlo z kolony.

Neděle 14. října 2007

Bagdád

Za posledních 24 hodin byl oznámen nález pěti mrtvých.

Chális

V poledne vyhodili povstalci do vzduchu most Wandíja spojující 25 vesnic v oblasti Salam, celý region tak odřízli od Chálisu i Ba‘qúby a pak se v odříznuté oblasti rozmístili.

Iskandaríja

Příslušníci loutkové armády a policie ráno uzavřeli vesnici Asríja nedaleko Iskandaríje, vydali zákaz vycházení a začali prohledávat domy. Protože se jim místní muži postavili na odpor, čtyři zastřelili a dalších 17 lidí zranili.

Kirkúk

V 18:00 zaútočili povstalci na auto s pěti členy tzv. Rady spásy provincie Saláh ad-dín projíždějící Rijádem 30 km jihozápadně od Kirkúku. Muži se vraceli z návštěvy příbuzných u příležitosti svátku Íd al-fitr. Tři kolaboranty zastřelili, zbývající dva byli se zraněními dopraveni do rijádské nemocnice.

Provincie Dahúk

Od sobotních 23:00 do 1:00 ostřelovalo turecké dělostřelectvo opět pohraniční irácké území v regionu Zachu do hloubi 2 km od hranic. Do oblasti dopadlo asi 250 dělostřeleckých granátů, které způsobily materiální škody, nikoli však lidské ztráty, a dále vystupňovaly napětí v regionu.

Ozbrojené akce

V Sámarrá došlo k výbuchu bomby u regionálního policejního štábu, při němž bylo osm lidí zabito a čtyři zraněni. Po explozi zaútočilo na budovu nejméně 60 povstalců a v boji zranili tři policisty. Když na pomoc loutkové policii dorazily americké vrtulníky, povstalci se stáhli.

V Tikrítu zasáhl ve 14:30 povstalecký ostřelovač amerického vojáka ze společné americko-irácké hlídky a na místě ho usmrtil. Američané odpověděli bezhlavou střelbou kolem sebe, jíž zabili dva náhodné chodce.

Bombové útoky

V Chán Bání Sa‘d 30 km severovýchodně od Bagdádu usmrtil výbuch bomby jednoho člena hlídky loutkové armády a čtyři další zranil.

V 11:00 zasáhl v Tikrítu výbuch bomby americkou hlídku.

V poledne usmrtil výbuch auta v bagdádské Kázimíji deset a zranil 18 lidí.

Večer došlo k explozi auta u domu důstojníka loutkové policie v Baghdádí. Výbuch zabil důstojníka spolu se čtyřmi členy jeho rodiny a dalších osm lidí zranil.

Američané přiznali, že výbuch bomby, který zasáhl jejich hlídku v jižním Bagdádu, usmrtil jednoho a zranil tři vojáky. Kromě toho oznámili smrt jednoho příslušníka svých speciálních sil, k níž mělo dojít v provincii Ninwa „z nebojových příčin“.

Pondělí 15. října 2007

Bagdád

Policie ohlásila nález dalších pěti těl.

Provincie Bábil

Časně ráno uzavřely americké síly oblast Ghariba ležící v provincii asi 50 km jižně od Bagdádu a pak ji bombardovaly z letadel a vrtulníků. Protože blokáda pokraščovala až do odpoledne, nebylo možno zjistit, jaké škody bombardování napáchalo.

Mosul

Jeden z kolony automobilů GMC patřících cizí bezpečnostní společnosti se ve vesnici Ba‘šiqa 20 km severovýchodně od Mosulu srazil s civilním autem, které po srážce začalo hořet. Dva lidé v něm utrpěli zranění. Členové bezpečnostní společnosti okamžitě okolí srážky uzavřeli a začali ošetřovat své dva zraněné druhy. Podle svědka odjeli teprve po dvou hodinách, zatímco osobní auto stále ještě hořelo.

Sebevražedné útoky

V Baládu (80 km severně od Bagdádu) najel fidá‘í do kontrolního stanoviště policie tzv. Rady spásy provincie Saláh ad-dín a usmrtil šest policistů.

V západním Bagdádu došlo v 18:30 k sebevražednému útoku zjevně namířenému proti civilistům. Kromě tří zabitých osob bylo dalších 25 zraněno, nemluvě o škodách, které silná exploze způsobila na okolních domech, obchodech a autech.

Kurdský separatistický režim údajně podepsal smlouvu týkající se ropných zdrojů na území mimo Kurdistán

Bahrajnský deník Achbar al-Chálidž přinesl zprávu, že proameričtí kurdští separatisté uzavřeli s americkou ropnou společností smlouvu, kterou jí poskytli práva na hledání ropných zdrojů mimo Kurdistán, jmenovitě na arabských územích u Mosulu v provincii Ninwa. Deník získal kopii důvěrného listu, který bývalý ministr ropného průmyslu Isám aš-Šalabí poslal mluvčímu tzv. iráckého národního shromáždění Mahmúdu Mašhadánímu. Podle obsahu listu poskytl kurdský separatistický režim kontrakty americké společnosti Hunt Oil na průzkum území mimo hranice Kurdistánu, a to bez vědomí tzv. ministerstva ropného průmyslu v Bagdádu. List upozorňuje, že o existenci dohody není dosud stranám bagdádského režimu nic známo.

Isám Šalabí, ropný specialista a bývalý ministr ropného průmyslu strany Baas získal možnost prostudovat smlouvu včetně připojených map, z nichž zjistil, že několik oblastí ležících v provincii Ninwa je vyznačeno, jako by patřily do provincie Dahúk; ta je součástí Kurdistánu, Ninwa však nikoli. Když navázal spojení přímo se zástupci společnosti Hunt Oil, odmítli mu existenci smlouvy potvrdit nebo vyvrátit s tím, že jde o věc, jež se týká výlučně „kurdské regionální vlády“.

Kontrakty mezi kurdským režimem a cizími ropnými společnostmi vzbudily už dříve podezření současného ministra ropného průmyslu Husajna aš-Šahrastáního, který je označil za nelegální, což vedlo Kurdy k tomu, aby žádali jeho rezignaci.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       19. 10. 2007
19. 10. 2007 Putin obvinil Ameriku z "erotické" touhy napadnout Rusko
19. 10. 2007 Americký dolar rekordně poklesl
19. 10. 2007 Obří genitálie v BBC
19. 10. 2007 Americký vědec Theodor Postol: Protiraketová obrana má vážné nedostatky Karel  Volný
21. 10. 2007 iDnes: Podle Economistu česká vláda věc s americkým radarem zpackala
20. 10. 2007 iDnes: "Studenti vyjdou do ulic, bojí se o demokracii"
19. 10. 2007 Příšerně trapné divadlo
19. 10. 2007 S pravicí k hulvátství a agresivitě Jiří  Jakl
19. 10. 2007 Uzavřená ekonomika v odlehlých regionech Michal  Mašín
19. 10. 2007 Kdyby existoval Bůh, nebyl by spíše evolucionistou? Jiří  Beránek
19. 10. 2007 Klaus - triumf chalupářů a šedé zóny Pavel  Kopecký
19. 10. 2007 Televizní odbory pohrozily stávkou na záchranu BBC
18. 10. 2007 Rusové varují před škodlivostí radarů protiraketové obrany
20. 10. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. října 2007
19. 10. 2007 Ruské vojsko v Brdech, Nobelovou cenu pro Klause a Nepomuka na Hrad, aneb Humor prý má, kdo se přece směje... Uwe  Ladwig
18. 10. 2007 Z kosmodromu Pleseck byl odpálena střela Topol
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 10. 2007 Jak se v Čechách manipulují studenti
18. 10. 2007 "Byla by přítomnost"
17. 10. 2007 Na amerických základnách v ČR a v Polsku by měli být i ruští vojáci
17. 10. 2007 Radar ve Skrundě poškodil zdraví dětí
18. 10. 2007 Diskuse, radar, referendum Jaroslav  Klíma
18. 10. 2007 Uhlí Jan  Lambert
18. 10. 2007 Národní knihovna: Nejde jen o hromadu plechu Hynek  Hanke
18. 10. 2007 Náhradní výživné znovu na scéně aneb ODS chce zakázat rozvody Anna  Čurdová
17. 10. 2007 Společnost jako politické ghetto Bohumil  Kartous
18. 10. 2007 "Chrchel" na Letné získal své angažované petenty Štěpán  Kotrba
20. 10. 2007 Hospodaření OSBL za září 2007

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
20. 10. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. října 2007   
4. 10. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2007   
21. 9. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -15. září 2007   
4. 9. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 31. srpna 2007   
21. 8. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. srpna 2007   
4. 8. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. července 2007   
19. 7. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. července 2007   
16. 7. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 30. června 2007   
28. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. června 2007   
19. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 31. května 2007   
8. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. května 2007   
7. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 30. dubna 2007   
4. 5. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2007   
1. 5. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. března 2007   
5. 4. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. března 2007