28. 6. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 6. 2007

Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. června 2007

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Kurdská separatistická armáda oznámila, že turecké dělostřelectvo ostřelovalo odpoledne a v noci řadu vesnic a oblastí v pohraniční oblasti provincie Dahúk. Asi deset střel dopadlo severně od vesnic Nazdur a Kajsta. Zprávu přinesla agentura QudsPress, jíž obyvatelé vesnic sdělili, že turecké ostřelování je den ode dne silnější. Agentura také uvedla, že Turecko soustřeďuje na své straně hranice vojenské síly, aby zabránilo pronikání Kurdů, kteří na jeho území provádějí ozbrojené akce. Turecké vedení oznámilo, že zbraně u těchto Kurdů nalezené pocházejí z okupovaného Iráku. V neděli varoval americký ministr obrany Gates Turecko, aby nepodnikalo proti kurdským separatistům v Iráku žádné ozbrojené akce.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Pátek 1. června 2007

Fallúdža

Při chladnokrevné palbě amerického tanku do skupiny dětí byly tři z nich ve věku 7, 9 a 11 let zabity. Podle amerického tvrzení byla palba určena třem mužům kladoucím u města podomácku vyrobenou bombu, přičemž prach a trosky stínily posádce výhled.

Bagdád

V Ámiríji došlo odpoledne k ostrému střetu mezi Islámskou armádou a příslušníky irácké al-Qá‘idy. Jejich příčinou bylo zabití polního velitele Islámské armády Abú Tajjiba. K večeru střelba utichla a na ulicích hlídkovali muži Islámské armády, obyvatelé však zůstávali za zdmi svých domovů v obavách, že boj může kdykoli znovu propuknout.

V okrsku Umm al-Ma‘alif zabila večer minometná palba deset lidí a dalších 30 zranila.

Večer přepadly šíitské milice okrsek Dubbat ve čtvrti Ámil a vyvolaly srážku s obyvateli. Také sem dopadly tři minometné střely, zabily jednoho staršího muže a zranily tři lidi.

Kirkúk

Tzv. Výbor pro sociální a duchovní záležitosti pohřbil 12 mrtvých neznámých mužů a 2 ženy, kteří ve městě v posledních třech měsících zemřeli násilnou smrtí. Některá těla byla značně zohavena a měsíce čekala v márnici, podaří-li se jejich identifikace.

Basra

Britské vojenské vozidlo narazilo ráno v oblasti Basry do čtyř zaparkovaných civilních osobních aut. Při nehodě nedošlo k žádným ztrátám, zaparkovaná auta však byla poškozena.

Ozbrojené akce

V Rijádu 55 km jihozápadně od Kirkúku unesli za svítání ozbrojenci pět loutkových policistů.

U vesnice Abbásí 75 km na západ od téhož města přepadli povstalci hlídku loutkových vojáků, jednoho zabili a dalšího zranili.

Bombové útoky

V Kirkúku zranila exploze bomby kapitána loutkové armády a jednoho z jeho pobočníků.

Také v Sulajmán Báku 90 km jihovýchodně od Kirkúku narazila na bombu vojenská hlídka. Výbuch dva vojáky usmrtil a pět zranil.

Sobota 2. června 2007

Bagdád

Vůdce Islámského státu Irák Abú Umar al-Baghdádí nařídil po dvou dnech střetů v ulicích Ámiríje svým lidem zůstat v jejich táborech a domech a neútočit na muže Islámské armády. Odmítl veškeré prolévání krve mezi muslimy a prohlásil, že přes to, co se stalo, zachová Islámský stát s Islámskou armádou přátelské vztahy.

Časně ráno dopadlo 15 minometných střel na domy jednoho z nejstarších bagdádských okrsků, převážně sunnitské čtvrti Fadl, zabily tu 10 a zranily 30 lidí a poškodily řadu domů.

Kolem poledne zabila šíitská eskadra smrti v Ghazalíji imáma sunnitské mešity Siddiq Alího Chidra Abbáse az-Zanda.

Ve večerních hodinách ostřelovaly americké letouny Habíbíji v Madínat as-Sadr, kterou současně pozemní síly uzavřely. Podle zjištění reportéra agentury Reuters způsobily útoky ztráty na životech. Bombardování čtvrti ohlásila i oficiální irácká televize, americké síly důvod útoku neoznámily a rozsah ztrát nebylo možno v uzavřené oblasti zjistit.

Sebevražedný útok

Při útoku fidá‘ího na americko vojenské vozidlo byl jihozápadně od Bagdádu podle oznámení armády zabit jeden a zraněni tři příslušníci amerických speciálních sil

Ozbrojené akce

Skupina povstalců ve čtyřech autech zaútočila ráno na silnici mezi Huwajdžá a Bajdží asi 70 km jihozápadně od Kirkúku na oddíl loutkové armády, všechny vojáky zajali a odvezli je neznámo kam. Šlo o druhou podobnou akci v této oblasti za jediný týden.

Američané přiznali, že za poslední tři dny ztratili v Iráku pět dalších vojáků. Tři z nich zemřeli v boji s povstalci, zbývající dva následkem zranění utrpěných v předchozích dnech.

Ostřelování, sestřelení vrtulníku

V Chán Bání Sa‘d 40 km severovýchodně od Bagdádu sestřelili povstalci další americký vrtulník. Americká armáda jeho ztrátu přiznala, ale s tvrzením, že byl „pro technickou závadu“ nucen přistát a nikdo z posádky nebyl zraněn.

Bombové útoky

V ranních hodinách vyhodili povstalci do vzduchu část mostu na hlavní silnici spojující Bagdád s Kirkúkem a Irbílem blízko města Túz Churmátú.

V Musajjibu poškodila bomba hlídkové vozidlo loutkové armády a zranila jednoho vojáka.

Další bomba zapálila v Chán Bání Sa‘d tank americké hlídky.

Jednoho policistu usmrtil a čtyři zranil v poledne výbuch auta v Miqdádíji.

Bomba organizace Džajš ar-rášídín zneškodnila u Fallúdže americké vojenské vozidlo.

Další americké vozidlo vyřadila z provozu v nedaleké Karmě bomba Armády mudžáhidů.

V noci zničil výbuch bomby v Chanaqínu asi 180 km severovýchodně od Bagdádu vozidlo policejní hlídky a zabil nebo zranil čtyři policisty.

Podle přiznání americké armády zahynulo během soboty při explozích bomb u Bagdádu, v provinciích Dijála a Ninwa šest amerických vojáků a dalších osm bylo zraněno.

Neděle 3. června 2007

Prohlášení organizace Islámská armáda

Islámská armáda vydala na své webové stránce prohlášení, podle něhož se američtí okupanti a jejich sluhové snaží využívat vnitřních rozporů mezi Islámskou armádou a al-Qá‘idou pro své plány na dělení země. V této souvislosti popřela tvrzení proamerické TV Hurrá, že hodlá jednat s okupanty a hodlá své zbraně obrátit proti al-Qá‘idě. Prohlášení podepsané oficiálním mluvčím dr. Alím an-Nu‘ajmím obsahuje následující body:

Mudžáhidové Islámské armády budou pokračovat v přímých útocích na americké okupanty a jejich přisluhovače jakož i na všechny, kdo útočí na nevinné civilisty.

Islámská armáda nevede s nikým žádné jednání.

Džihád zůstává hlavním úkolem mudžáhidů; Islámská armáda se ke splnění tohoto úkolu nespojí s nikým jiným kromě organizací džihádu.

Islámská armáda nenese zodpovědnost za žádné prohlášení, které není vydáno jejími oficiálními zástupci.

Dulu‘íja

V noci na neděli pokračovali Američané v ostřelování města, při němž zabili dva civilisty. Během dne pokračovali v ostřelování hájů a farem kolem města a řadu z nich zapálili. Na břehu Tigridu si zřídili přistávací dráhu a rozmístili tam své posily.

Ba‘qúba

Příslušníci loutkové armády nebo možná ozbrojenci v armádních uniformách si zřídili na silnici mezi Ba‘qúbou a Chálisem kontrolní stanoviště, na němž se pokusili zastavit čtyři autobusy s civilisty. Protože autobusy pokračovaly v jízdě, zahájili palbu, jíž zabili pět pasažérů a deset zranili. Podle prohlášení mluvčího loutkového režimu šlo o útok neznámých ozbrojenců.

Díwáníja

Při střelbě na soukromé auto projíždějící čtvrtí Sadr postřelily loutkové bezpečnostní síly v poledne dvě ženy v něm. Auto se po střelbě vzňalo.

Tato čtvrť byla v posledních dnech dějištěm bojů mezi americkými silami a mahdisty

Provincie Dahúk

Kurdská separatistická armáda oznámila, že turecké dělostřelectvo ostřelovalo odpoledne a v noci řadu vesnic a oblastí v pohraniční oblasti provincie Dahúk. Asi deset střel dopadlo severně od vesnic Nazdur a Kajsta. Zprávu přinesla agentura QudsPress, jíž obyvatelé vesnic sdělili, že turecké ostřelování je den ode dne silnější. Agentura také uvedla, že Turecko soustřeďuje na své straně hranice vojenské síly, aby zabránilo pronikání Kurdů, kteří na jeho území provádějí ozbrojené akce. Turecké vedení oznámilo, že zbraně u těchto Kurdů nalezené pocházejí z okupovaného Iráku.

V neděli varoval americký ministr obrany Gates Turecko, aby nepodnikalo proti kurdským separatistům v Iráku žádné ozbrojené akce.

Ozbrojené akce

V 11:20 usmrtil ostřelovač Skupin iráckého džihádu v Abú Ghurajb loutkového vojáka.

V Sámarrá zaútočili povstalci na štáb amerických a loutkových sil v bývalé budově provinční správy a zranili devět policistů střežících budovu.

V Mosulu večer povstalci zastřelili jednoho policistu. Kromě toho tu neznámí ozbrojenci přepadli a zastřelili pastora Kostela sv. Ducha a tři diákony této církve.

Pozdě večer zasáhli povstalci ručním granátem americký tank stojící nedaleko školy v Dulu‘íji.

Ostřelování

Dvě rakety S5K vypálené Skupinami iráckého džihádu zasáhly v 17:20 velitelské stanoviště tzv. národní gardy u Ána, zničily jedno z Humvee a zabily všechny gardisty, kteří byli právě na stanovišti. Další Humvee poškodil náraz do betonového zátarasu.

Bombové útoky

U brány americké základny „Válečný kůň“ u Ba'qúby explodovalo auto, jež podle tvrzení americké armády nezpůsobilo žádné škody ani ztráty. Američané však připustili, že poblíž místa výbuchu se objevila oblaka barevného kouře a několik vojáků mělo problémy s dýcháním a podrážděním očí. Po ošetření se však údajně vrátili na své posty.

Výbuch dalšího auta zasáhl u Ba‘qúby americké Humvee, zničil je a vojáky v něm zabil nebo zranil.

V Ghalibíji u Ba‘qúby zasáhl výbuch bomby mikrobus, v němž usmrtil pět a zranil sedm lidí.

V Balád Rúzu došlo k výbuchu auta vedle policejního konvoje přivážejícího zajatce z města Mandalí u íránské hranice. Exploze usmrtila jednoho policistu a devět dalších lidí; 25 osob bylo zraněno.

Ve 14:10 zničila bomba Skupin iráckého džihádu v Dulu‘íji americké obrněné vozidlo Bradley a usmrtila celou posádku.

Večer poškodila v bagdádské Qádísíji bomba jedno z kolony vozidel, jaká obvykle používají tzv. bezpečnostní společnosti.

Pondělí 4. června 2007

Bagdád

Ráno se na příjezdové silnici východně od Bagdádu rozmístily americké a loutkové síly, zřejmě s cílem obklíčit okrsek Fadl, kde neustále dochází k útokům povstalců na ně. Přerušena tak byla veškerá doprava mezi východním a jižním Bagdádem

31 nalezených zohavených mrtvol převzalo k identifikaci soudní lékařství.

Ozbrojené akce

V noci přepadla skupina povstalců nedaleko Latífíje americkou kolonu. V nastalém boji shořelo jedno z amerických vozidel, několik amerických vojáků bylo zabito a další utrpěli zranění; povstalcům se po akci podařilo bez úhony zmizet.

Bombové útoky

Ranní výbuch bomby zničil ve vesnici Tawakkul u Miqdádíje americké Humvee; po příjezdu posil došlo k explozi další bomby, která zničila další Humvee a zabila nebo zranila další vojáky.

V bagdádské Zafaraníji způsobila podezřelá bomba smrt jednoho dělníka a 12 dalších zranila.

V Mosulu usmrtila exploze auta jednoho policistu a další čtyři včetně plukovníka Zijáda Hamdaního z policejního velitelství provincie Ninwa zranila.

Úterý 5. června 2007

Arabské kmeny odmítly zřizování tzv. rad spásy

Kmeny provincií Anbár, Mosul, Saláh ad-dín, Ta‘mím a Dijála odmítly proamerické tzv. „rady spásy“ ve svých provinciích. Šajchové kmenů vydali prohlášení, v němž oznámili, že se dohodli na opozici proti zřízení takových rad poté, co se prokázalo, že jediným cílem Rady spásy provincie Anbár, kterou dal dohromady Sattár Abú Rišá, je boj proti všem odbojovým organizacím. Jednohlasně odmítli tyto rady, které nereprezentují kmeny provincií a varovali před nimi příslušníky svých kmenů.

Po vzoru provincie Anbár byla před několika dny vytvořena rovněž tzv. Rada spásy provincie Saláh ad-dín. Arabské kmeny Šamar vyhlásily vzápětí nato její bojkot a prohlásily, že nemají nic společného s mužem známým jako Sabah Matšár Dhijáb al-Hasan ani s dalšími členy této rady.

Zpráva OSN hovoří o 4,4 milionech iráckých uprchlíků

Mluvčí komise OSN pro uprchlíky Jennifer Pagonisová oznámila v Ženevě, že 2,2 milionu iráckých uprchlíků žije v současné době v okolních zemích. Další 2 miliony žijí v Iráku v přechodných domovech, protože z původních byly vyhnány sektářským násilím. Ti pocházejí většinou z Bagdádu a okolí, mezi nimi je 15 tisíc Palestinců. Pagonisová uvedla, že situaci zhoršuje politika provinčních vlád – 10 z 18 provincií uzavřelo své hranice nebo příliv utečenců silně omezuje. „UNHCR dostává znepokojivé zprávy o místních představitelích odmítajících registrovat nově příchozí včetně osamělých žen a odpírají jim poskytování státních služeb. Mnozí utečenci byli vystěhování ze státních budov. V celkovém důsledku to vede k nárůstu městských slumů. Mise OSN v Iráku (UNAMI) a WFP naznačují, že nejméně 47 procent přesídlenců nemá přístup k rozdílení potravinové pomoci.“ Uvedla rovněž, že podle přiznání bagdádského režimu žije 1,4 milionu iráckých uprchlík v Sýrii, 750 000 v Jordánsku, 80 000 v Egyptě a asi 200 000 v zemích Perského zálivu. Sýrie přijímá každý měsíc minimálně 30 000 dalších. UNHCR se snaží rozšiřovat svou činnost v regionu, ale „rozsah krize je ohromující“.

Režim oznámil zatčení 105 osob

Podle oficiálního oznámení bagdádské vlády bylo během dne v zemi zatčeno celkem 105 osob, z toho 52 v Bagdádu, 31 v provincii Ninwa, 15 v provincii Anbár, 4 v provincii Saláh ad-dín a 3 v provincii Bábil.

Fallúdža

Podezřelá exploze bomby na tržišti na okraji města zabila nejméně 19 a zranila 25 lidí.

Bagdád

Policie oznámila nález 28 mrtvých obětí šíitských eskader smrti. Za pouhých pět červnových dní tak jejich počet dosáhl 114 dní, za předchozí květen jich bylo 750.

Ve 23:15 ostřelovaly dva americké tanky historickou mešitu Abú Hanífy an-Numána v A‘zamíji, poškodily její fasádu, zabily jednoho strážce a další zranily.

Ozbrojené akce

Američané přiznali, že povstalci podnikli útok na jedno z jejich ležení v jihovýchodním Bagdádu. Po explozi auta naloženého výbušninou zaútočili na ležení s lehkými zbraněmi a minomety a podle oznámení osm vojáků zranili. Kromě toho přiznali smrt jednoho vojáka jižně od Bagdádu.

Při útoku povstalců na americkou kolonu byla nedaleko Iskandaríje zničena jedna americká cisterna s naftou; zjistit rozsah amerických ztrát nebylo možno.

Bombové útoky

Odpoledne zasáhla ve čtvrti Ámin na jihovýchodě Bagdádu bomba americké Humvee, které úplně shořelo. Ve čtvrti Ámil zničila bomba jedno a poškodila druhé hlídkové vozidlo loutkových sil, zabila tři vojáky a dva zranila.

Večer zranila v Musajjibu bomba jednoho člena policejní hlídky a tři zranila.

Středa 6. června 2007

Fallúdža

Třetím dnem pokračoval zákaz provozu veškerých vozidel s výjimkou motocyklů po městě a další „bezpečnostní opatření“. Američané město rozdělili na čtyři části, oddělené od sebe betonovou zdí s kontrolními stanovišti, obsluhovanými jejich vojáky a policisty tzv. Rady spásy provincie Anbár. Omezení jsou doprovázena vlnou zatýkání, jíž za několik dní padlo za oběť 211 lidí obviněných z „terorismu“. Mnozí obyvatelé raději posílají své děti z města pryč. Plukovník Táhá Machluf z vedení kolaborantské policie si postěžoval, že místní lidé nespolupracují při pátrání po zbraních a povstalcích a pohrozil, že to bude mít za následek další zatýkání.

Kubajsá

Američané za svítání zahájili s rypadly a vojenskými vozidly přípravy na budování hliněného valu vysokého asi 1,5 metru kolem města.

Bagdád

Ve 2:30 vpadli Američané ve čtvrti Džamí‘a do domu Sarmada Farhána (45), zničili jeho vybavení a když majitele domu nenašli, vpadli do domu jeho otce. Tam hledaného našli a když ho zatýkali, jeho otec Hadždž Jásín Farhán se jim snažil v tom zabránit nebo aspoň zjistit, z čeho syna obviňují. Vojáci ho odvedli do vedlejší místnosti a tam ho sérií výstřelů usmrtili. Pak se vrátili k synovi a zastřelili i jeho.

Asi 40 členů a polních velitelů Islámské armády a al-Qá‘idy v Iráku podepsalo po společných ranních modlitbách dohodu o ukončení bojů mezi nimi, mírovém vyřešení některých rozporů a ukončení vzájemné nepřátelské propagandy. Podle šajcha Abú Gházího al-Džabbúrího došlo k podpisu dohody díky intervenci vůdců organizací Ansar as-sunna a Džajš ar-rášídín. Obyvatelé A‘zamíje, kde se odehrávaly hlavní boje mezi znepřátelenými organizacemi, se tak mohli vrátit k normálnějšímu životu

Nejméně sedm lidí bylo zabito a 25 zraněno explozí dvou automobilů v převážně šíitské Kázimíji na severovýchodě Bagdádu.

V okrsku Bajjá obsadili mahdisté, kteří nad ním převzali kontrolu místo stažených kurdských pešmergů, dvě sunnitské mešity.

Po městě bylo nalezeno 33 mrtvých obětí šíitských milic.

Hindíja

Guvernér města inženýr Husajn Kázim oznámil svou rezignaci na členství v provinční správě provincie Karbalá. Rezignaci zdůvodnil rozbujelou korupcí, mafiánstvím, špatnými veřejnými službami a hlubokou krizí, do níž celý region upadl. Provinční rada rezignaci rychle přijala. Svou demisi nabídl i předseda městské rady v Hindíji, jež leží 100 km jižně od Bagdádu.

Mosul

Na ulicích Mosulu se objevily gangy zlodějů a únosců. Podle zpráv místních médií kradou, unášejí a zabíjejí lidi s plným vědomím loutkové policie a kurdské pešmergské milice. Místní obyvatelé potvrdili, že za tento měsíc bylo uneseno 13 dětí, za něž pak únosci požadovali výkupné 50 000 dolarů (čili 75 milionů iráckých dinárů). Obětmi vlny vražd se stali duchovní, obchodníci, lékaři a známí učitelé. Zdejší odbojová organizace vydala prohlášení, že nemá s těmito zločiny nic společného a obvinila z jejich páchání „gangy pešmergů a šíitských sektářů“, které se tak pokoušejí pošpinit pověst iráckého odboje ve městě.

Tiskový mluvčí policejního velitelství provincie Ninwa přiznal, že americká hlídka odpoledne zahájila palbu na auto, v němž postřelila otce, matku a pětiletého chlapce. Důvodem ke střelbě měla být jízda po špatné straně silnice.

Nadžaf

Kolem 23:00 zastřelili tři ozbrojenci z jedoucího auta nedaleko jeho domu v severní části Nadžafu šajcha Rahíma al-Hasnawího, jednoho z pobočníků ájatolláha Sístáního.

Basra

Třetím dnem pokračovala stávka zaměstnanců jihoiráckého ropného průmyslu. Demonstranty obklíčili loutkoví vojáci a režim vydal na jejich odborářské předáky zatykače s obviněním „ze sabotáže hospodářství“. Premiér Málikí prohlásil, že na ty, kdo budou sabotovat dodávky ropy, dopadne jeho „železná pěst“. Přitom to byl právě on, kdo 16. května při setkání se zástupci odborů slíbil požadavky zaměstnanců splnit. Nestalo se však nic, proto byl v pondělí 4. června stávka vyhlášena a ropovody uzavřeny.

Ozbrojené akce

Časně ráno se u Chálisu povstalci střetli s loutkovými vojáky a policií, kteří prohledávali vesnici Kubat. V boji, do něhož se zapojil i americký vrtulník, bylo zabito pět policistů a vojáků a osm dalších zraněno.

Bombové útoky

Ráno poškodil výbuch bomby v centru Ramádí policejní hlídkové vozidlo a zranil jednoho policistu.

V noci došlo v oblasti severně od Babylonu na dvou místech k explozím bomb. Jedna z nich zasáhla auto s policejním prezidentem vyjíždějící na dálnici, druhá kolonu transportérů převážejících Humvee. Druhá zničila jeden transportér; o následcích prvního výbuchu nebyly k dispozici informace.

V okolí Haswy 33 km jižně od Bagdádu vybuchly v noci tři bomby, dvě zasáhly policejní hlídky, zabily dva a zranily osm policistů. Třetí zničila vozidlo americké hlídky.

Američané přiznali smrt dvou svých vojáků v provincii Dijála, z nichž jednoho zasáhla bomba a druhého výstřel. Třetí Američan zemřel při výbuchu bomby „ve východních čtvrtích Bagdádu“ a čtvrtý při explozi nedaleko Bajdží.

Čtvrtek 7. června 2007

Kubajsá

Ráno zahájili Američané budování hliněného valu kolem města ležícího 185 km severozápadně od Bagdádu. Současně uzavřeli všechny přístupové cesty s výjimkou jediné silnice vedoucí do Hítu. Podle loutkových sil má zeď „chránit město před ozbrojenými skupinami“. Doplní ji pozorovatelny a ostřelovačská hnízda.

Bagdád

V 11:00 zaútočily šíitské milice na mešitu Siddiq v Sajjidíji. Tamní sunnité se jim postavili na zuřivý odpor a všemi prostředky jim bránili v obsazení objektu.

Mahdisté vpadli do budovy tzv. ministerstva přo přistěhovalectví a vystěhovalectví na ulici Palestine, sebrali 12 zaměstnanců a odvedli je s sebou pryč. Později propustili všechny s výjimkou generálního ředitele Tuqána Abd al-Wahhába, jenž byl mezi unesenými jediným sunnitou.

Další šíitští ozbrojenci doprovázení oddíly loutkové armády zaútočili odpoledne na čtvrť Ámil, která byla dosud střežena kurdskými pešmergy. Ti byli odtud staženi právě proto, aby měly milice možnost zdejší sunnity napadat. I tady se jim místní lidé postavili na odpor, který se neobešel beze ztrát. Milice pak přikročily k ostřelování čtvrti minomety, které trvalo až do setmění. Obyvatelé obležené čtvrti mají nedostatek léků a potřeb první pomoci pro zraněné.

Odpoledne odpálili okupační vojáci ve čtvrti Šurta v Durá dům, v jehož troskách pak lidé našli roztrhané dětské tělíčko. V posledních dnech zničili už Američané v Durá několik domů.

Večer vpadli američtí vojáci do čtvrti Tabúk v západním Bagdádu a zastřelili Ahmada Muhsína Hudhajfu a zranili jeho otce, kteří stáli ve dveřích svého domu.

Bajdží

Americké síly zahájily ráno rozsáhlou razii v Siníji 15 km západně od Bajdží.

Sámarrá

Štáb tzv. sil Magháwir na hlavní ulici spojující starou a novou část města obložili ráno povstalci množstvím trhaviny a jejím odpálením pak celou dvoupatrovou budovu zničili. Loutkové síly budovu opustily předešlé noci poté, co bylo při opakovaných útocích povstalců za poslední tři dny devět jejich příslušníků zraněno.

V poledne vjel oddíl sil Magháwir na hlavním tržišti do davu lidí. Podle svědků začal jeden z vojáků na opakovanou pobídku velitele střílet a zasáhl jednoho muže z davu do hlavy. Na další povel vystřelil po čtyřech lidech, kteří se pokusili ukrýt v obchodě a zasáhl je do nohou. Protože důstojník pořád nebyl spokojen, vystřelil voják znovu a výstřelem do hrudi zabil dalšího muže. Vojáci pak začali provolávat šíitská sektářská hesla a urážet obyvatele Sámarrá všeobecně. Pak odjeli ulicí, z níž byla ještě slyšet střelba, jež usmrtila dva lidi.

Chális

Neznámí ozbrojenci zastavili u vesnice Aswad mikrobus s osmi studenty Dijálské univerzity vracejícími se do vesnice Dawdžama u Chálisu a všechny unesli.

Sebevražedný útok

V Rabí‘i nedaleko syrské hranice asi 450 km severozápadně od Bagdádu najel ráno fidá‘í do objektu stavební společnosti a vzápětí nato druhý s nákladním autem do budovy policejního velitelství, kde výbuch zabil devět a zranil 22 lidí, z toho bylo pět mrtvých a 15 zraněných policistů. Agentura Reuters oznámila, že mezi zraněnými bylo také pět britských státních příslušníků bez bližšího určení, co v této části Iráku pohledávali; patrně šlo o zaměstnance bezpečnostní agentury.

Ozbrojené akce

Britské ministerstvo obrany oznámilo, že během razie byl ve čtvrti Atíja v Basře ráno zastřelen jeden jeho voják. Tři další vojáci byli zraněni, podle oznámení však nešlo o zranění ohrožující život.

Bombové útoky

V Bagdádu došlo během dne ke dvěma podezřelým explozím, z nichž první v poledne zabila nedaleko restaurace Habajibuna tři a zranila 15 osob. Ke druhé došlo na tržišti v Madínat as-Sadr, kde byly zabity dvě osoby a nezjištěný počet dalších zraněn.

Při explozi bomby jižně od Baládu byl zabit pilot z nedaleké americké letecké základny Camp Anaconda. Jeho smrt přiznali Američané teprve v neděli.

Pátek 8. června 2007

Bagdád

Mahdisté vyhodili před očima amerických sil a loutkových bezpečnostních sil do vzduchu sunnitskou mešitu Fattáh Baša ve čtvrti Bajjá i s 50 metrů vysokým minaretem, který byl nejvyšší v Bagdádu. Američané samozřejmě nijak nezasáhli, protože v podobných případech se řídí heslem „Tohle je věc irácké policie“. V téže čtvrti zničili stejným způsobem valnou část mešity Rahmán včetně zařízení a minarety dalších dvou mešit. Mešitu as-Siddiq al-Ámin obsadili a jejího imáma zabili. V Sajjidíji ostřelovali z minometů během společných modliteb mešitu Madína al-Munáwwara plnou lidí.

Odpoledne zahájily šíitské milice z několika stran útoky na okrsek Džannabijín ve čtvrti Ámil, kde došlo k boji s obránci čtvrti.

Tárimíja

Za rozednění přistáli američtí vojáci s vrtulníkem na domě šajcha Muhammada aš-Šajcha Hamada a zatkli jeho, tři z jeho synů a vnuka, jemuž ještě nebylo 15 let. Všechny odvezli na svou základnu v Tádží.

Provincie Ta‘mím

Při explozích u dvou šíitských husajníjí bylo v Daqúqu 45 km jižně od Kirkúku zabito nejméně 19 lidí a 22 zraněno. V prvním případě šlo o sebevražedný útok, v druhém o výbuch mikrobusu naloženého trhavinou. 11 zraněných bylo podle oznámení nemocnice v kritickém stavu. Většinu obyvatel tohoto města tvoří Turkmeni. Kurdští pešmergové se je terorem, nátlakem i podplácením snaží donutit k odchodu, aby se poměr obyvatelstva změnil ve prospěch Kurdů a tato ropná oblast mohla být připojena k tzv. Kurdistánu.

Karbalá

Loutkový guvernér zdejší provincie Uqajl al-Chaz‘alí vydal nařízení dovolující všem 350 univerzitním profesorům opatřit si zbraně a rozhodl o přidělení tělesného strážce každému z nich, protože dva učitelé dohlížející na závěrečné zkoušky už byli zavražděni a další dostali výhrůžné dopisy. Stávajících 30 univerzitních strážců a 15 nočních strážců je totiž není schopno ochránit.

Basra

Podle zdejšího soudního lékařství je ve městě sektářskými milicemi denně zabito 25-35 lidí, jejichž těla se pak v úplné tajnosti dopraví do márnice a oficiálně se tvrdí, že „bezpečnostní situace se zlepšuje“, ačkoli pravdou je přesný opak.

Ozbrojené akce

Ráno zaútočili povstalci u Chálisu na hlídku tzv. národní gardy, zajali vojáky i s jejich vozidly a odvezli je neznámo kam.

V Ba‘qúbě podnikli povstalci útok na dům policejního velitele Ghanima al-Qurášího. Během boje s jeho strážci bylo zabito 14 lidí včetně řady policistů. Ze zprávy neplyne nic o osudu velitele; provinční rada však už před časem požadovala jeho rezignaci kvůli prokázané korupci a napojení na šíitské eskadry smrti.

Bombové útoky

V Dulu‘íji zneškodnila bomba za svítání obrněné vozidlo americké hlídky. Později během dne zničil dalších výbuch americkou minolovku. Na tento útok reagovali vojáci střelbou kolem sebe, jíž zabili dítě a dvě další zranili.

V těsném sledu za sebou explodovala ráno v Qurně asi 70 km severozápadně od Basry dvě auta. Zabila asi 30 a zranila dalších 50 lidí, mimoto zničila sedm aut. Šlo o první podobný případ ve městě, kde stejně jako v celé provincii Basra probíhají boje o moc mezi šíitskými milicemi.

V severovýchodním Mosulu zničila bomba policejní vozidlo a zabila celou posádku.

Na hlavní silnici mezi Chálisem a Ba‘qúbou zabila podezřelá exploze auta ženu a zranila další dva lidi.

Jižně od Ba‘qúby zabila odpoledne exploze bomby brigádního generála Sa‘ida al-Ámirího a velitele sil Magháwir v Chán Bání Sa‘d podplukovníka Muhsína ad-Difá‘ího. Těžce zraněn byl přitom plukovník tamní policie Hášim al-Mi‘marí.

Sobota 9. června 2007

Fallúdža

Americká armáda oznámila, že při pátrání po „muži spojeném s al-Qá‘idou“, který měl podle jejich tvrzení rozdávat místním lidem zbraně, aby jich použili proti okupačním silám, prohledala ve Fallúdže dům, v němž bylo pět lidí zastřeleno a dva odvedeni.

Bagdád

V 6:00 vtrhli mahdisté do čtvrti Ámil a zaútočili na mešitu Džabál v Sajjidíji. Během pátku a soboty si na hlavních ulicích čtvrtí Bajjá a Sajjidíja zřídili řadu kontrolních stanovišť. Jejich cílem je vyhnání sunnitů z dalších částí Bagdádu a uspíšit tak rozdělení země.

V Tádží severně od Bagdádu sebrali američtí vojáci pět lidí, o nichž prohlásili, že patří k al-Qá‘idě.

Tento den přinesl v Bagdádu nález dalších 24 mrtvých těl.

Madá‘in

Příslušníci elitní „Lví brigády“ loutkových sil vpadli za poledne do vesnice Džásim an-Násif u Madá‘inu a zahájili palbu na auto šajcha Hámida Alího Chalafa, vůdce větve Mašarifa kmene Dulajm. Šajch byl na místě mrtev.

Umm Qasr

Na věznici Bucca v Umm Qasru 8 km jižně od Basry dopadlo několik raket nebo minometných střel, které způsobily smrt šesti vězňů a zranění 50 dalších lidí.

Okolí Basry je místem neustálých střetů mezi soupeřícími šíitskými stranami a milicemi, usilujícími o ovládnutí tohoto na ropu bohatého území. Věznice Bucca je největší ze sítě amerických věznic v Iráku a v současné době je v ní uvězněno přes 20 000 Iráčanů.

Sebevražedné útoky

Za poledne na sobě v Tahríru u americké základny na jihovýchodě Ba‘qúby odpálil příslušník odboje vestu s výbušninou ve chvíli, kdy do objektu vcházeli vojáci a způsobil mezi nimi značné, ale blíže nezjištěné ztráty.

Kolem 17:00 najel v Iskandaríji fidá‘í s nákladním autem plným výbušnin do kontrolního stanoviště u hlavní brány ležení 4. divize loutkové armády. Podle prvních zpráv výbuch auta usmrtil 12 a zranil 30 vojáků.

Ozbrojené akce

Američané oznámili smrt jednoho a zranění druhého vojáka, k nimž došlo následkem zranění utrpěných při střetu s povstalci v provincii Dijála.

Bombové útoky

V Chán Bání Sa‘d 40 km severovýchodně od Bagdádu zasáhl výbuch bomby americkou hlídku, zničil Humvee a zabil nebo zranil celou posádku.

V okrsku Ša‘b na severovýchodě Bagdádu zasáhla bomba hlídku sil Magháwir, zabila jednoho příslušníka sil a zranila osm dalších osob, z toho šest vojáků. Kromě toho byl v okrsku zabit jeden další příslušník sil Magháwir při střetu s povstalci. V jihovýchodní části Bagdádu zničila bomba vozidlo americké hlídky a patrně způsobila ztráty mezi jeho posádkou. Podezřelá bomba explodovala odpoledne v Baladíjatu, kde zničila mikrobus, v němž zabila čtyři civilisty a čest zranila. V Zafaraníji zranila exploze bomby tři členy policejní hlídky.

Neděle 10. června 2007

Tzv. parlament připustil existenci 40 tisíc vězňů v zemi

Výbor tzv. iráckého parlamentu pro lidská práva přiznal, že ve věznicích okupačních sil a loutkového režimu strádá více než 40 000 lidí, jejichž situaci označil za „tragickou“ a její zlepšení vyžaduje „vytrvalou práci ve dne v noci“.

Poslankyně a členka tohoto výboru Šadha al-Abbúsí uvedla, že z tohoto počtu je 20 000 lidí v amerických vězeňských táborech a druhých 20 000 v zařízeních loutkového režimu. Neuvedla žádnou informaci o počtu Iráčanů unesených a zavražděných šíitskými milicemi. Přiznala, že její výbor dostal řadu upozornění na smrt vězňů, k níž došlo následkem mučení.

Fallúdža

Američané v poledne zablokovali vesnici Rašad severně od Karmy a místní školu změnili ve své ležení. Stalo se tak poté, co se v Karmě objevil velký počet povstalců, kteří začali podnikat na Američany výpady. Obyvatelé vesnice se v očekávání razie zdržují raději uvnitř svých domů.

Ve Fallúdže i v Karmě platí už několik dní zákaz pohybu veškerých vozidel.

Rutba

Američané zrušili jednu ze svých největších základen ve městě v objektu městské banky ve čtvrti Matár. Veškeré vybavení odvezli a budovu předali v časných ranních hodinách zpět bankovním zaměstnancům, které před pěti měsíci odtud vykázali.

Bagdád

Ve čtvrtích Bajjá a Sajjidíja, které jsou neustálými terči šíitských milic, došlo k explozím dvou aut. V Bajjá byl při výbuchu byl jeden civilista usmrcen a pět zraněno, v Sajjidíji zemřel další civilista a tři utrpěli zranění.

V poledne unesli mahdisté před očima univerzitní stráže a policejních hlídek autobus odvážející studenty fakulty Ma‘mún v okrsku Iskan

Po odpoledních modlitbách zasáhlo pět minometných střel ráže 120 mm okolí sunnitské mešity Abú Bakra as-Siddiqa ve čtvrti Ámil, poškodily okolní domy a auta a zranily pět lidí.

Američané přiznali, že při „bojové operaci“ byl na jihu Bagdádu zabit jeden jejich voják.

Ba‘qúba

V prvních hodinách dne vpadly šíitské milice do vesnice Arab Sankar ležící 20 km severozápadně od Ba‘qúby a řádily tam až do pozdního odpoledne. Proti místním obráncům použily lehké i střední zbraně a minomety a devět z nich zabili.

Madá‘in

Studenti zdejších škol se rozhodli bojkotovat letošní závěrečné zkoušky, protože loutkový režim nařídil, že se nebudou konat ve městě a přesunul je do oblasti Džisr Dijála, která je kontrolována mahdistickými eskadrami smrti. Pro studenty by byl nebezpečný jak pobyt v této oblasti, tak i cesta do něho přes desítky kontrolních stanovišť obsazených vojáky, patřícími současně k milicím známým únosy, mučením a zabíjením sunnitů.

Haswa

Povstalci patrně výbuchem auta zničili most na silnici spojující Haswu (ležící v provincii Bábil asi 33 km jižně od Bagdádu) se Suwajrá (50 km jihozápadně od Bagdádu v provincii Wásit. Jde už o třetí strategický most zničený v několika posledních dnech. Jeho vyřazení z provozu znemožňuje přímé zásobování amerických sil z Kuvajtu.

Basra

Šíitské milice zavraždily muezzina mešity v nedalekém Abú al-Chásib Chalíla Ibráhíma ve chvíli, kdy se chystal svolávat věřící k nočním modlitbám.

Podobným způsobem byl cestou do práce zastřelen zaměstnanec zdejšího zdravotnického centra.

Z okrsku Muhajjilá unesli ozbrojenci v autě státních složek tamního sunnitu.

Sebevražedné útoky

Výbuch cisterny naplněné trhavinou, s níž najel v Tikrítu fidá‘í do policejní stanice, zničil celý objekt, usmrtil 14 policistů a dalších 30 zranil. Podle pozdějších práv bylo kromě policistů zraněno ještě 15 osob, údajně převážně civilistů. Policejní mluvčí přiznal, že mezi mrtvými bylo pět důstojníků, z toho dva plukovníci. V reakci na událost byl ve městě vydán zákaz vycházení, zdůvodněný údajnými zprávami o existenci dalšího auta připraveného k výbuchu někde ve městě.

U Mahmúdíje asi 30 km jižně od Bagdádu najel pozdě večer fidá‘í do kontrolního stanoviště Američanů na mostě a odpálil se. Most se po výbuchu zřítil, Američané přiznali tři mrtvé a šest zraněných vojáků a jednoho iráckého tlumočníka.

Ozbrojené akce

Pozdě večer zaútočili povstalci v Miqdádíji na dům policejního velitele města podplukovníka Muntasira Sámího Džawwáda a unesli jeho syna, bratra a synovce.

Bombové útoky

Na mostě u Iskandaríje jižně od Bagdádu, používaném často americkými silami, vybuchlo ráno auto naložené trhavinou. Část mostu se po výbuchu zřítila a jeho trosky zranily několik Američanů.

Pondělí 11. června 2007

Bagdád

Během tohoto dne objevila policie po městě dalších 17 svázaných a mučením poznamenaných těl.

Miqdádíja

Američané ostřelovali vesnice severně od Míqdádíje a háje kolem nich s odůvodněním, ze se v nich ukrývají povstalci. Ty sice nenašli, tři dělostřelecké granáty však dopadly do vesnice Aswad, kde zabily a zranily několik vesničanů.

Americký nálet zasáhl miqdádíjský okrsek Balwar, v němž dochází k řadě povstaleckých akcí, zničil řadu domů a v jednom zabil šest obyvatel.

Sebevražedný útok

Na mostě u Ba‘qúby odpálil fidá‘í náklad trhaviny v autě. Její výbuch zničil velkou část mostu přes řeku Dijála, jež se zřítila do vody. Velitelské stanoviště u mostu obsluhovali gruzínští vojáci.

Pravděpodobně rovněž fidá‘í vjel na dálniční most u Júsufíje a odpálil se u konvoje nebo stanoviště vojáků. Výbuch zničil v pořadí již pátý důležitý most, přičemž bylo zabito 18 amerických a 30 loutkových vojáků.

Ostřelování

V posledních dnech byla bagdádská tzv. Zelená zóna pravidelným terčem minometných útoků. Několik dalších střel ji zasáhlo v pondělí odpoledne. Kromě toho dopadla jedna střela do okrsku Zujuna na východě Bagdádu, kde zranila loutkového vojáka.

Bombové útoky

Za poledne explodovala u Latífíje na dálnici vedoucí z Bagdádu na jih do Hillá bomba, která zneškodnila Humvee a zranila členy jeho posádky.

Východně od Bagdádu zabila bomba podle amerického přiznání jednoho jejich vojáka.

Úterý 12. června 2007

Baghdádí

Americký vrtulník se nad městem stal terčem palby a podle kouře, který se za ním táhl, byl zasažen. Při návratu na základnu však ještě stačil ostřelovat objekt střední školy, kde právě probíhaly závěrečné zkoušky. Sedm z přítomných studentů usmrtil a dalších 11 zranil.

Bagdád

Policie nalezla na několika místech města celkem 26 mrtvých. Ke dvěma tělům byla přitom připojena trhavina a jedno z nich explodovalo ve chvíli, kdy se policisté přiblížili; jednoho z policistů výbuch zranil. Na dalších svázaných tělech byly podle policie patrny známky mučení

Ozbrojené akce

V Huwajdžá zastřelili ráno povstalci jednoho policistu.

Večer přepadli povstalci policejní hlídku v Báb aš-Šam na východě Bagdádu. Hlídkové vozidlo po zásahu úplně shořelo a později v něm byla nalezena tři ohořelá těla.

Bombové útoky

V Ba‘qúbě ráno poškodila bomba policejní hlídkové vozidlo a zranila tři policisty.

Po poledni zasáhla bomba v bagdádské A‘zamíji hlídku loutkové armády, v poškozeném vozidle jednoho vojáka zabila a tři zranila.

V noci vyhodili povstalci do vzduchu most mezi Kirkúkem a Tikrítem.

Američané přiznali, že v Bagdádu bomba zabila jednoho a zranila druhého jejich vojáka. Kromě toho oznámili bez jakýchkoli podrobností smrt jednoho příslušníka námořní pěchoty v provincii Anbár.

Středa 13. června 2007

Sámarrá

Exploze u zdejší Zlaté mešity imámů Alího al-Hádího a Hasana al-Askarího zničila dva její minarety. Tato mešita se stala už v únoru 2006 terčem podezřelého bombového útoku, který odstartoval sektářské násilí v zemi. Sunnitští vůdci tehdy z útoku na mešitu obvinili šíitské milice, které tím získaly ospravedlnění svých sektářských čistek. Západní média obviňovala sunnitské odbojové organizace, ačkoli žádná z nich se k zodpovědnosti za útok na Zlatou mešitu nepřihlásila, a v době, kdy po několik měsíců byla mešita v rukou sunnitů, šíitští poutníci do ní nadále přicházeli a nikomu z nich se nic nestalo. K explozi tehdy došlo krátce poté, co si americké okupační síly zajistily nad městem kontrolu. Od té doby byla bezpečnost mešity v rukou sil tzv. ministerstva vnitra a žádný sunnita k ní neměl přístup.

Šíitský duchovní vůdce šajch al-Chálisí odsoudil tento bombový útok jako důkaz amerického plánu na podnícení dalšího sektářského násilí. Současně vyjádřil podiv nad tím, jak mohlo k útoku dojít navzdory skutečnosti, že celé okolí mešity bylo už dlouhou dobu uzavřeno a střeženo loutkovými bezpečnostními silami. Vyzval všechny dcery a syny iráckého lidu k jednotě a k vyhlášení týdne lidové solidarity proti plánům okupantů a jejich pomocníků.

Prohlášení strany Baath obvinilo z odpovědnosti za exploze Málikího loutkovou vládu, USA a Írán. Americké a loutkové síly tím získaly záminku k stavbě dalších zdí, izolování iráckých měst a čtvrtí a vytváření bantustánů.

Útok na Zlatou mešitu odsoudila rovněž sunnitská rada ulamá. I ona z něho obvinila Spojené státy a loutkovou vládu, jejíž síly 24 hodin denně kontrolovaly okolí mešity.

Bagdád

Tzv. premiér Málikí vyhlásil v reakci na události v Sámarrá od 15:00 v Bagdádu zákaz vycházení. Tento zákaz nicméně nezabránil sektářským milicím, aby pokračovaly v útocích na obyvatele čtvrtí, kteří jsou uvězněni ve svých domech.

Odpoledne vypálili mahdisté spolu s tzv. pořádkovou policií sunnitskou mešitu v okrsku Bajjá.

Rada ulamá vydala zprávu o dění ve věznici v Rusafá, umístěné v bývalém sídle loutkové tzv. Vlčí brigády nedaleko budovy tzv. ministerstva ropného průmyslu. V tomto zařízení o 14 blocích vyvádějí bezpečnostní síly zajatce z cel pod záminkou, že je vedou na dvůr, ve skutečnosti je však zabíjejí. Takový osud potkal např. Ghazwána Chálida Ghazzala z Húr Radžabu. Rodina ho v úterý přišla navštívit, ale nenašla ho, později během dne se však objevilo jeho pohozené tělo. Proto se ostatní vězni rozhodli zahájit hladovku s tím, že je lepší umřít hlady, než být zabíjeni sektářskými ozbrojenci. V pondělí 11. 6. ráno se terčem brutálního zacházení staly ženy, které přijely navštívit své příbuzné. Zatímco jim nad hlavami svištěly kulky, stráže je posypaly černým pepřem, který se jim dostal do očí a působil bolest.

Asi 20 minometných střel šíitských milic dopadlo večer do Durá, kde zabily a zranily sedm lidí.

Iskandaríja

Šíitské milice vyhodily do vzduchu a úplně ničily tři sunnitské mešity, včetně Velké mešity. Ve městě zavládlo po explozích velké napětí spojené mj. s obavami ze sektářských střetů mezi místními kmeny.

Ostřelování

Navzdory zákazu vycházení dopadlo několik minometných střel do bagdáýdské tzv. Zelené zóny do blízkosti sídla loutkového parlamentu, kongresového centra a americkéambasády.

Čtvrtek 14. června 2007

Vzápětí po explozi, k níž ve středu došlo v šíitské svatyni v Sámarrá, zahájily šíitské milice po celé zemi soustředěnou vlnu útoků na sunnitské mešity a na sunnitské civilisty. Napadeno bylo nejméně 17 mešit a zahájena nová vlna čistek, které mají z řady oblastí v souladu se sionisticko-americkým plánem na rozdělení a ovládnutí země vyhnat sunnity.

Madá‘in

Příslušníci loutkové armády doprovázení členy šíitských milic unesli v noci na čtvrtek asi 18 civilistů, u nichž podle identifikačních karet zjistili, že jsou sunnité, a odvedli je neznámo kam. Další dva civilisté byli uneseni ráno a tělo jednoho z nich bylo v průběhu dne nalezeno.

Mahmúdíja

Na okraji města u šíitské husajníje zřídili členové šíitských milic spolu s loutkovou armádou kontrolní stanoviště, na němž pak sebrali 25 sunnitů, vracejících se do svých domovů v Mahmúdíji, aby je pak zavraždili. Současně zaútočili na dvě sunnitské mešity ve městě.

Balád

Americký bojový letoun Islámská armáda oznámila, že její členové ve 21:00 sestřelili v oblasti Bišikan americký bojový letoun F-16, který byl úplně zničen a jeho pilot zahynul. Američané následujícího dne přiznali, že stroj spadl, nikoli však, že byl sestřelen.

Basra

Šíitské milice zaútočily na sunnitskou Uthmánovu mešitu a po čtyřhodinovém boji s její stráží a věřícími zničily trhavinou několik minaretů. V boji zemřelo pět obránců a 20 šíitských ozbrojenců. Pak do boje zasáhla loutková armáda, jejíž příslušníci jsou většinou současně členy milicí, umožnila muezzinovi a imámovi s rodinou, aby mohli opustit obytné prostory u mešity a tu pak předala šíitům. Ti vyhodili do vzduchu minarety odpálením trhavin, jejichž exploze byla slyšet na vzdálenost sedmi kilometrů a její síla vyrazila vrata mešity. Padající minarety zničily další části stavby.

Sebevražedné útoky

U budovy městské správy v Rijádu jihozápadně od Kirkúku na sobě jeden z povstalců odpálil nálož, zranil tři policisty, dva loutkové vojáky a jednoho civilistu.

Fidá‘í v nákladním automobile Kia naloženém plynovými bombami najel večer do budovy loutkové dálniční policie asi 8 km jižně od Fallúdže. Objekt byl požárem zničen; o počtu ztrát nebyly prozatím ověřené informace.

Ozbrojené akce

Za úsvitu přepadli povstalci v průmyslové zóně Huwajdžá americkou hlídku a zneškodnili jedno Humvee.

Dopoledne došlo v Miqdádíji k 15minutovému střetu povstalců s americkými vojáky. Vojáci pak prohledávali celé okolí a zatkli řadu lidí.

V odpoledních hodinách zaútočili v bagdádské A‘zamíji povstalci na americkou hlídku míjející mešitu Abú Hanífy an-Numána a zapálili tank. Hlídka odpověděla prudkou střelbou, která usmrtila tři civilisty v okolí.

Američané přiznali ztrátu dalšího vojáka v provincii Dijála.

Ostřelování

Ráno ostřelovali povstalci americkou hlídku procházející miqdádíjskou čtvrtí Askarí minometnými střelami ráže 120 mm, které čtyři vojáky zabily nebo zranily.

Bombové útoky

Výbuch bomby u autobusu s americkými příslušníky zvláštních sil zabil v Kirkúku podle amerického přiznání tři vojáky a čtvrtého zranil.

V Džurf as-Sachr asi 4 km jižně od Bagdádu zabila bomba čtyři loutkové vojáky a zranila dva včetně důstojníka.

Pátek 15. června 2007

Bagdád

Po městě se našlo 30 dalších pohozených mrtvých těl, jako vždy svázaných a se známkami mučení, některá zmrzačená. Od začátku měsíce dosáhl počet takto usmrcených lidí už 290, od počátku května 750.

Americké velení v Bagdádu oznámilo, že 9. června našli jeho vojáci při razii v jednom domě v Sámarrá dva identifikační štítky patřící vojákům, které v květnu zajali povstalci u Mahmúdíje.

Miqdádíja

Odpoledne vypálili mahdisté do základů mešitu Salam v okrsku Izzi na východě města. Současně vyhrožovali sunnitům žijícím v okrsku, což několik rodin přimělo k útěku z města.

Basra

Za rozbřesku ostřelovaly šíitské milice sunnitskou čtvrť v Abú al-Chásib nedaleko Basry 19 minometnými střelami. Ty poškodily mešitu, několik obytných domů a zranily asi 15 lidí.

V téže čtvrti ostřelovali šíitští ozbrojenci auto se sunnitskou rodinou a celou – muže, jeho ženu a dvě děti – usmrtili.

Odpoledne vyhodily tytéž milice do vzduchu hrobku Talhá ibn Ubajdilláha, druha Proroka Muhammada, v Zubajru a zničily ji včetně tří domů a minaretu kolem ní.

O něco později zaútočili šíitští ozbrojenci na další sunnitskou svatyni, hrobku jiného Prorokova druha Anáse ibn Málika v Basře.

Ostřelování

V 16:30 ostřelovali povstalci americkou základnu v Saqlawíji u Fallúdže, kterou otřásly čtyři exploze a pak ji zahalil kouř.

Bombové útoky

V miqdádíjské čtvrti Askarí zničila bomba jedno z vozidel americké hlídky; další zasáhla v okrsku Balwar jinou americkou hlídku a zničila další vozidlo.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       28. 6. 2007
28. 6. 2007 Islamismus není nacismus
28. 6. 2007 nbusr123: Policie zabavila servery kvůli rok starému hacku Štěpán  Kotrba
28. 6. 2007 Vzpomínka na samotu Bohuslav  Reynek
28. 6. 2007 Nejistý plamen ... aneb průvodce ropným světem Ladislav  Žák
27. 6. 2007 Obrana před balistickými raketami dlouhého doletu v Evropě
27. 6. 2007 Žvanivý Vondra Milan  Valach
27. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Protiraketový obranný štít: bláznivý nápad nebo racionální cíl Immanuel  Wallerstein
27. 6. 2007 Úspěchy a záhady Oskar  Krejčí
28. 6. 2007 Trochu opožděná upřímnost a sebekritika
28. 6. 2007 Z deníku Mladá fronta Dnes se stal PR magazín politiků ODS Štěpán  Kotrba
28. 6. 2007 Cieľ militantných kresťanov -- pod rúškom "morálky" ovládnuť politiku a spoločnosť Zolo  Mikeš
27. 6. 2007 Aleksander Kwaśniewski: "Fico má šancu byť európskym lídrom" Michal  Polák
28. 6. 2007 Revolúcia a pád disentu Joseph Grim Feinberg
28. 6. 2007 Používání internetu, aneb stále větší počty žen jdou online Uwe  Ladwig
28. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. června 2007
26. 6. 2007 Soudím, že islám musí být zničen Štefan  Švec
26. 6. 2007 Britské střední vrstvy na pokraji revoluce
27. 6. 2007 Nedal bych na "kulturu" ani halíř a ministerstvo "kultury" bych zrušil! Jan  Paul
26. 6. 2007 Petrof - díl druhý: nedostatek úpadku Ladislav  Žák
4. 5. 2007 Hospodaření OSBL za duben 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
28. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. června 2007   
19. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 31. května 2007   
8. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. května 2007   
7. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 30. dubna 2007   
4. 5. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2007   
1. 5. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. března 2007   
5. 4. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. března 2007   
17. 3. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. -- 28. února 2007   
27. 2. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 14. února 2007   
13. 2. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. ledna 2007   
23. 1. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. ledna 2007   
10. 1. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. prosince 2006   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš
1. 1. 2007 Utajená symbologie: vražda tyrana v předvečer 10. tevetu Štěpán  Kotrba