29. 6. 2007
Kritika MFD zaměřená proti nemocničnímu stravování, je hrubě tendenčníReakce na glosu Štěpána Kotrby "Z deníku Madá fronta Dnes se stal PR magazín politiků ODS" Rád bych Vám co by zaměstnanec Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem poslal pár slov k "fundovanému" průzkumu bojem ministra Julínka. V nemocnici pracuji již devátým rokem a mezitím se zde vystřídali tři provozovatelé stravovacího provozu. Po neshodách s posledním soukromým nájemcem management usoudil, že budeme opět provozovat stravovací provoz ve vlastní režii. Z mého subjektivního pocitu je kvalita jídel při současném stavu nejlepší. Co je ale podstatnější, vzestupnou tendenci má i kladné hodnocení kvality jídel samotnými pacienty. Dotaz na spokojenost se stravou, je součástí dotazníků kvality péče. Na to už se bohužel novináři MF DNES Lenka Petrášová, Václav Dolejší nezeptali. Chápu, nehodí se, píše Tomáš Kos. |
Celý článek byl velmi tendenční, aby se jako jediné řešení zlepšení kvality stravy jevilo připlácení si za pobyt v nemocnici. Na první pohled je logika zastánců poplatků jasná. Platíte za jídlo doma, proč ho mít tedy v nemocnici "zadarmo" ? Je to ale opět jen další z populistických nesmyslů. Náklady na stravu jsou pochopitelně součástí kalkulace pro výpočet úhrady za ošetřovací den, kterou za péči nemocnicím platí zdravotní pojišťovny (otázka plateb od ZP je složitější, ale vyjděme z principu placení za provedený výkon). Logicky by tedy v případě hrazení stravy pacienty, měly zdravotní pojišťovny úměrně krátit platby zdravotnickým zařízením. V konečném důsledku by to znamenalo, že by ušetřil systém zdravotnictví a opět by se z lidí vytáhlo něco málo peněz navíc. Při nezměněné platbě zdravotního pojištění, bychom na zdravotní péči dopláceli navíc něco bokem. Proč? Problém stravování pacientů je pochopitelně věc podstatně složitější. Stravovací provoz v nemocnici musí být schopen produkovat až přes sto různých druhů diet. Jedním ze způsobů stravování je i hladovka. Platba má být ale za den pobytu v nemocnici, tak nevím ;) Jak se bude řešit situace, kdy pacienti budou jídlo za příplatek odmítat a spokojí se s donesením stravy od příbuzných? Mohou tím významně prodražit léčebný proces, což se ale jen obtížně přesně kalkuluje. Bude návrh placení stravy z tohoto titulu obsahovat i případnou sankci? Samozřejmě, že různé zpestřování jídelníčku pacientů je už dnes na denním pořádku. Proč ale dávat pacientům další motiv a ze zpestřování udělat kompletní stravování z vlastních zdrojů? Pan Julínek se svými pochopy nešetřil slovy nechutné, odporné apod. Je to samozřejmě otázka vkusu. Ano, mnozí pacienti se s ním třeba i shodnou ( i když nespokojených podle průzkumů ubývá). Protrpí si "odpornou" stravu během hospitalizace a potom se mohou vrátit ke svým oblíbených langustám. Co bychom ale potom měli dělat my, zaměstnanci Masarykovy nemocnice, když stejnou pacientskou stravu jíme den co den ? Věřte, není to tak hrozné ;) Na závěr uvedu jen jednu úsměvnou poznámku z našeho intranetu, kde se mohou zaměstnanci vyjadřovat ke kvalitě stravy. Jistý nejmenovaný lékař odmítl kritiku anonymního stěžovatele s tím, že by měl ochutnat to co vaří jeho žena a přestal by si stěžovat ;) Myslím že to vystihuje vše. Nemůžeme čekat, že budeme mít během hospitalizace menu jako v Hiltonu. Strava má být vyvážená, mikrobiologicky v pořádku a podávaná s ohledem na léčebný proces a stav pacienta. |