30. 6. 2007
Vyvařování v nemocnicíchV současně probíhající polemice na BL stran nemocničního stravování dochází k některým nepřesnostem a nedorozuměním. Podotýkám, že nemocniční stravu nekonzumuji ani jako zaměstnanec, ani jako pacient. Jsem pouze vedoucí nutričního týmu naší Klaudiánovy nemocnice, píše její primář Petr Wagner. |
Především analogie - doma také jím za peníze, tak budu platit i v nemocnici opravdu kulhá na obě nohy. Doma vydělávám, jsem zdravý a klidně si mohu dopřát, na co mi "měšec" stačí. V nemocnici jsem na neschopence, nevydělávám a podle plánu dokonce první tři dny nedostanu vůbec žádné finance. Druhá velmi podstatná věc je koncept farmakonutrice. Jídlo v nemocnici nemá suplovat drahou restauraci, ale má pomáhat léčit. Proto velmi složitý dietní systém. Pro ty, co jíst mohou sami. Mnoho je těch, kteří sami jíst nemohou. Tam je úvaha o jakémsi placeném luxusním menu zcela mimo realitu nemocných. Ti, co si mohou listovat v jídelníčku a vybírat, dlouho v nemocnici nepobudou a pro jakékoliv systémové úvahy jsou nepodstatní. Umělá výživa pacienta na RES stojí cca 4 000 Kč denně. Kolik že má být doplatek na stravu? Je hezké, když se umíme pohádat o každou věc, ale občas je dobré o té věci něco vědět. |