18. 5. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 5. 2007

Proč chodí politici do médií, když nechtějí nic říct?

transkript rozhovoru Jana Tuny s Jiřím Dienstbierem v pořadu Press klub Frekvence 1, 17.5.2007 od 18:10

Vybírají si voliči a já se tady, já tady se nebudu zabývat osobními pocity, když se mě ptáte, s kým bych ...

Jeden je zkušený, i když dryáčnicky bulvarizující novinář. Prošel zpravodajstvím televize NOVA a tak jeho styl připomíná spíše kováře, okovávajícího vzpurného koně, než citlivého moderátora diskuze. Otázky ale kladl "na tělo" a nehodlal uhnout. Druhý je zkušený diplomat, i když bohémsky rozevlátý sukničkář v disentu, pak stejně bohémský československý ministr zahraničí a posléze tajemný velvyslanec se zvláštním posláním v bývalé, v té době už rozbombardované Jugoslávii, který nehodlal akceptovat "humanitárnost" bombardování NATO - přesto byl do oblasti vyslán jako emisar prezidenta Václava Havla a ministra zahraničí Jana Kavana. Zvláštní kombinace zadání a vrcholný výkon hodný rozeného diplomata... Sešli se u jednoho mikrofonu a z jejich rozhovoru myslím nikdo nepochopil, proč host přijal pozvání a co od rozhovoru očekával. Není žádný med páčit z politika názor a není žádný med utíkat před otázkami novinářů jako zajíc na zasněžené pláni uprostřed honební sezóny. Tak proboha, proč? | šok

Rozhovor s Jiřím Dientsbierem

Frekvence 1 | 17.5.2007 | 18:10 | pořad: Press klub

Jan TUNA, moderátor F1 : Příjemný čtvrteční podvečer. Už za rok touto dobou bude mít Česká republika buď staronového, nebo úplně nového prezidenta. A kromě Václava Klause dal zájem o křeslo na Pražském hradě najevo i bývalý disident, československý ministr zahraničí a zmocněnec OSN pro bývalou Jugoslávii Jiří Dientsbier. A ten je dnes hostem Press klubu, dobrý podvečer, pane Dientsbiere.

Jiří Dinstbier : Dobrý večer.

Jan TUNA, moderátor F1 : Přijměte opožděně gratulaci k vašim nedávným sedmdesátinám ...

Jiří Dinstbier : Děkuju.

Jan TUNA, moderátor F1 : ... ať jste hodně zdravý. Řekněte nám na úvod, pane Dientsbiere, proč zrovna vy byste se měl stát českým prezidentem a prosím, bez falešné skromnosti.

Jiří Dinstbier : No, já nějak skromný nejsem, mně to mnozí lidé nabízejí, já o tom uvažuju, jsem připraven to přijmout za předpokladu, že uvidím, že je tu zájem skutečně široký a že budou schopni, schopny ty politické strany se na té nabídce shodnout.

Jan TUNA, moderátor F1 : A kdo vám to nabízí? Říkáte mnozí lidé, zajímaví lidé.

Jiří Dinstbier : No, zajímají různí lidé z různých politických stran.

Jan TUNA, moderátor F1 : Tak buďte konkrétní, vy jako případný budoucí prezident, ať jste čitelný.

Jiří Dinstbier : Ne, to zatím nemohu, protože nejdřív se oni musí dohodnout a v okamžiku, když, kdybych se stal kandidátem, no, tak pak budu samozřejmě jednat naprosto otevřeně a budu mluvit s různými politiky a kluby. Zatím je to všechno neformální.

Jan TUNA, moderátor F1 : Nabízel vám to například Jiří Paroubek, když byl na vašich sedmdesátinách?

Jiří Dinstbier : No, já vám opravdu nebudu odpovídat takhle na konkrétní otázky. Politikové se musí ...

Jan TUNA, moderátor F1 : Občanům.

Jiří Dinstbier : ... ne, politikové se musí nejdřív shodnout a až se shodnou a svým jménem mi to nabídnou, tak potom už je to naprosto jiná záležitost.

Jan TUNA, moderátor F1 : Ale mluvil jste o tom s Jiřím Paroubkem.

Jiří Dinstbier : Já jsem o tom mluvil s mnohými lidmi.

Jan TUNA, moderátor F1 : I s Jiřím Paroubkem. Je to tak, mám dobré informace. Je to tak?

Jiří Dinstbier : Ale jo, mluvil jsem o tom například i s Jiřím Paroubkem, ale s mnoha lidma.

Jan TUNA, moderátor F1 : A domluvili jste si nějakou taktiku?

Jiří Dinstbier : Vy ..., no, kdybychom si domluvili taktiku, tak vám ji nebudu vyzrazovat, ne.

Jan TUNA, moderátor F1 : Dobře, nebudu vás tlačit. Ale ještě se vrátím nazpátek, proč tedy zrovna vy, v čem jsou vaše přednosti, v čem byste byl dobrý prezident.

Jiří Dinstbier : Nejde, víte co, nejde jenom o moje přednosti, jde o to, že si myslím a jsem přesvědčen, že je potřeba, aby v době třeba českého předsednictví v Evropské unii byl na Hradě člověk, a to bych mohl být například já, který je otevřený a vstřícný k Evropské unii, a ne člověk, který neustále Evropskou unii vlastně kritizuje a odmítá, odmítá, odmítal evropskou ústavu ...

Jan TUNA, moderátor F1 : Tedy Václav Klaus.

Jiří Dinstbier : Tedy Václav Klaus, který, který myslím si, že je člověk, který tímto způsobem vlastně neprospívá zájmům České republiky, protože zájmem České republiky není být nějakým uzavřeným skanzenem někde na okraji Evropy, když jsme v jejím středu, ale my přece můžeme svoje zájmy a svoje potřeby uplatňovat jenom velmi aktivní politikou uvnitř té, uvnitř evropské integrace. Jinak bychom byli někde na ocásku, že jo, nebo na okraji a stejně, protože jsme, budeme obklopeni Evropskou unií, budeme muset se podřizovat tomu, na čem se ty ostatní dohodnou a dohadovali by se na tom bez nás.

Jan TUNA, moderátor F1 : Ale nemá Václav Klaus pravdu v tom, že bychom neměli být druhořadými členy Evropské unie a těmi například, protože Češi nemohou pracovat v Německu, v Rakousku, prostě nejsme?

Jiří Dinstbier : Ale, ale to přece není otázka Václava Klause. To, že v Německu máme tu sedmiletou, tu sedmiletou výjimku, že jo, už ji nemáme dávno v celé řadě zemí, že jo, v Anglii, ve Švédsku, a tak dále ...

Jan TUNA, moderátor F1 : Ale v okolních zemích, které nám jsou nejbližší, ji máme.

Jiří Dinstbier : Dobře, ale my nejsme druhořadou zemí, my budeme druhořadou zemí, jestli budeme neustále jenom kverulovat, jenom, jenom prostě překážet dohodám, že jo, tak, jak ...

Jan TUNA, moderátor F1 : Tak bychom měli být takovými kývači?

Jiří Dinstbier : Ale jaký kývači, my bysme měli být aktivními, tvůrčími lidmi, kteří, nebo tvůrčí republikou, která bude zase participovat na tom hlavním proudu, který vytváří předpoklady pro fungování Unie, a tedy pro fungování nás. Tady není přece nějakej cizí Brusel, Brusel jsme my a ten Brusel bude fungovat tak, jak také my budeme ho ovlivňovat aktivně. A ne tím, že budeme furt říkat, že je špatnej.

Jan TUNA, moderátor F1 : Pane Dientsbiere, souhlasíte tedy se slovy vašeho skoro zetě Martina Bursíka, že Václav Klaus dělá ostudu České republice, že jí škodí.

Jiří Dinstbier : Ale já nevím, jestli bych to formuloval přesně takto, ale politika Václava Klause, jeho představy prostě neprospívají zájmům České republiky. A to není jenom tím, vždyť on je naprosto mimo hlavní proud evropského a světového myšlení. To není žádný kývačství, jestliže jsou všichni přesvědčeni na základě vědeckých výzkumů, že je tady nějaké ohrožení, globální ohrožení planety a Václav Klaus chce proti celému tomu proudu tvrdit, že žádné oteplování neexistuje. Vždyť on nemá k tomu žádné vědecké podklady.

Jan TUNA, moderátor F1 : On ale říká, že protestuje proti tomu, co se na to nabaluje, omezování svobody, a tak dále, že ...

Jiří Dinstbier : Na to se žádné omezování svobody nenabaluje. Omezování svobody je všechno, na čem my se dohodneme, co je to politika, politika je dohadování se lidí o tom, co budou společně dělat, případně čemu společně zabrání. To je politika. A jestliže se vy, já nevím, jestli máte ženu, jestli se se ženou dohodnete na tom, že místo koukání na televize nebo jití na fotbal půjdete, půjdete třeba na ples, tak to není žádné omezování osobní svobody. Vy jste se na tom dohodli. A zrovna tak my se musíme s ostatními dohodnout, ale jde o to, abychom my byli součástí dohody. A ne abychom byli obětí, pasivní obětí toho, co se, na čem se dohodnou jiní.

Jan TUNA, moderátor F1 : Říká v Press klubu na Frekvenci 1 bývalý disident, československý ministr zahraničí a zmocněnec OSN pro bývalou Jugoslávii Jiří Dientsbier. Můžete mu psát esemesky na číslo 9001210, anebo už za chvíli telefonovat na číslo 257400999. Pane Dientsbiere, já tady pro vás mám teď takový malý dotazník. Poprosím stručně, aby si lidé dokázali představit, pokud byste byl prezidentem, co je čeká. Měla by být přímá volba prezidenta?

Jiří Dinstbier : No, já si myslím, že by být měla, ale to je složitý ústavní proces, který se nedá stihnout do těchto voleb.

Jan TUNA, moderátor F1 : Jste pro, nebo proti americkému radaru u nás?

Jiří Dinstbier : To je zkreslující otázka. Já jsem pro to, aby se Evropa a Amerika dohodly na tom, jaká jsou nebezpečí a jakými způsoby jim čelit. A ne dělat bilaterální smlouvy, které vytvářejí napětí v Evropě a i dokonce napětí v NATO. Jestliže se Evropa a Amerika shodne na tom, že takové věci jsou potřebné, tak nechť potom jsou, ale jestliže ...

Jan TUNA, moderátor F1 : Za současné situace tedy jste proti, protože to, co tady vy říkáte ty podmínky, tak ty naplněny nebyly.

Jiří Dinstbier : No, jistě, já jsem pro to, aby tu byla dohoda, víte co, i třeba Sarkozy, nový francouzský prezident, který říká, říkají mi Sarkozy Američan a jsem na to hrdý, říká, že přece to není otázka Spojených států a České republiky a Polska. To je evropská otázka a atlantická otázka a ten, kdo říká takovýhle nesmysl, že to je věcí bilaterální, tak vlastně říká, že se vzdává představ o společné zahraniční a bezpečnostní politice. To je ten problém.

Jan TUNA, moderátor F1 : Měli by o radaru lidé rozhodovat v referendu?

Jiří Dinstbier : Ale o radaru by lidé mohli rozhodovat v referendu, ale nejdřív musíme vědět, o čem by měli rozhodovat.

Jan TUNA, moderátor F1 : Což u vojenských otázek se asi lidé nikdy nedozví všechny informace, protože jsou utajovány samozřejmě.

Jiří Dinstbier : No, tak to jistě, ale tady vůbec nejde o ty technické podrobnosti, to je čistě politická otázka ...

Jan TUNA, moderátor F1 : Ale v zásadě jste proti referendu.

Jiří Dinstbier : ... já to tady zdůrazňuju, buď budeme podporovat společnou politiku jak evropskou, ale tak transatlantickou, anebo ji budeme narušovat nějakými bilaterálními dohodami.

Jan TUNA, moderátor F1 : Zvedl byste ruku pro reformu veřejných financí představenou Mirkem Topolánkem?

Jiří Dinstbier : No, to já vůbec nevím, to, to není za prvé otázka pro ..., vůbec prezidentská, ale ...

Jan TUNA, moderátor F1 : Prezident podepisuje zákony.

Jiří Dinstbier : Víte co, já a kromě toho nejsem ani takový odborník, abych znal všechno, a kromě toho ani neznám všechny detaily té ...

Jan TUNA, moderátor F1 : Tak jako občan, občan Jiří Dientsbier.

Jiří Dinstbier : ... této reformy, jako občan Dientsbier bych se snažil, si myslím, že by tu měla být nejdřív široká dohoda, protože reforma financí zrovna tak, jako důchodová reforma, všechny tyhle základní reformy by měly být dohodnuty přes celé politické spektrum.

Jan TUNA, moderátor F1 : Spolupracovalo, spolupracovalo by se vám lépe s Mirkem Topolánkem, nebo s Jiřím Paroubkem.

Jiří Dinstbier : To je absurdní otázka, to je ...

Jan TUNA, moderátor F1 : No, kdybyste si mohl vybrat, kdo je lepší premiér nebo byl.

Jiří Dinstbier : Víte co, já si nevybírám, to nemá smysl.

Jan TUNA, moderátor F1 : Kdo je vám sympatičtější.

Jiří Dinstbier : Vybírají si voliči a já se tady, já tady se nebudu zabývat osobními pocity, když se mě ptáte, s kým bych ...

Jan TUNA, moderátor F1 : No, tak s kým byste šel na kafe.

Jiří Dinstbier : ... jako prezident spolupracoval.

Jan TUNA, moderátor F1 : S kým byste šel na kafe.

Jiří Dinstbier : To nepřísluší, já můžu jít na kafe s každým, víte, já mám tu výhodu, že jsem měl tak zajímavej život, takový nahoru, dolů, nahoru, dolů, ten svět mě neustále, já pořád zas mám v podstatě velmi stejné a podobné základní přístupy k životu a k politice, no, a jednou jsem za to korespondent rozhlasu na Dálném východě, jindy jsem za to v kriminále, pak jsem za to samý ministr zahraničí, já prostě, já se prostě nijak zvlášť v těch základních filosofických přístupech k životu neměním, ale svět mi nějak tak kličkuje, no, a občas prostě dokličkuje tam, kde můžu prosazovat to, co považuju za správný a občas nemůžu, protože třeba mě za to pošlou do vězení.

Jan TUNA, moderátor F1 : Posloucháte Press klub na Frekvenci 1, dnes s Jiřím Dientsbierem. Můžete mu psát esemesky na číslo 9001210, anebo už za malou chvíli telefonovat na číslo 257400999. Pane Dientsbiere, vy jste se k tomu vyjadřoval už ve zprávách, ale mají Rakušané právo blokovat s hranice s Českou republikou, a to dokonce tak, že je chtějí zablokovat úplně všechny?

Jiří Dinstbier : Já si myslím, že právo nemají, že samozřejmě odpůrci mají právo demonstrovat, ale nechť demonstrujou ve Vídni, když chtějí zejména demonstrovat proti své vlastní vládě, ale nemůžou narušovat mezistátní vztahy a už vůbec ne možnosti lidí třeba cestovat mezi, mezi dvěma zeměmi. A zejména, když si ještě na to vymejšlejí pátek, kdy, kdy lidi třeba chtějí si jet odpočinout někam do hor, nebo tak.

Jan TUNA, moderátor F1 : A postupuje proti nim česká vláda dostatečně razantně?

Jiří Dinstbier : No, česká vláda přece nemůže, nemůže zasahovat proti rakouským demonstrantům na rakouském území, to není ...

Jan TUNA, moderátor F1 : Ale může projevit nějaké diplomatické záležitosti.

Jiří Dinstbier : Já myslím, že česká vláda projevuje dostatečné, dostatečně se proti těmto akcím a jestli holt bude potřeba přenést tu diskusi na úroveň Evropské unie, tak se to bude muset udělat.

Jan TUNA, moderátor F1 : Tedy nazrává podle vás ten čas, abychom se ozvali v Evropské unii.

Jiří Dinstbier : To já nevím, co nazrává, třeba ty demonstrace nebudou.

Jan TUNA, moderátor F1 : Tak pojďme se ještě bavit k vaší případné kandidatuře na Hrad, jak jste řekl, oficiální nabídku jste zatím nedostal. Která ze současných parlamentních stran je vám nejbližší.

Jiří Dinstbier : No, víte co, když se bavíme o tom z hlediska prezidentské kandidatury, tak já bych jako prezidentský kandidát a jako prezident chtěl zdůraznit, že, ono je to snadný říkat, že bych byl nadstranický prezident, to samozřejmě, ale to už je taková fráze, kterou nikdo nebere vážně, ale já bych chtěl být mimo tu stranickou politiku naprosto, já chápu naprosto, že politické strany povedou své parlamentní války, poněvadž mají své programy, a tak dále. A já bych jako prezident chtěl vytvářet prostředí pro to, aby tento zápas probíhal kultivovaně, aby se tu kultivovala politická kultura. Když bych viděl, já bych nezneužíval prezidentské pravomoci nebo neporušoval ústavu, ale když bych viděl, že některá věc je příliš konfliktní, tak bych se pokusil, pozval bych si ty lidi, který jsou v tom sporu a snažil bych se nějak moderovat tu jejich debatu tak, aby, aby probíhala civilizovaně.

Jan TUNA, moderátor F1 : Pane Dientsbiere, koho jste volil v posledních parlamentních volbách.

Jiří Dinstbier : No, já jsem volil sociální demokracii, ale, ale to není otázka, kterou byste vlastně měl vůbec klást, protože, protože volby jsou tajné ...

Jan TUNA, moderátor F1 : Tak vy jste nemusel odpovídat.

Jiří Dinstbier : ... já se tím netajím, že jo ...

Jan TUNA, moderátor F1 : Vadily by vám hlasy komunistů?

Jiří Dinstbier : ... jak vidíte, prosím vás, tohle je zcela absurdní.

Jan TUNA, moderátor F1 : Nebo šel byste žádat o jejich podporu, jako Václav Klaus byl ve všech klubech.

Jiří Dinstbier : Samozřejmě, že bych musel oslovit všechny kluby ...

Jan TUNA, moderátor F1 : Tedy i komunisty.

Jiří Dinstbier : ... protože já potřebuju přece zrovna tak, jako Václav Klaus, já nebo kdokoliv jiný, potřebuje hlas každého jednotlivého poslance a senátora bez ohledu na to, v jakých jsou politických stranách. To vůbec neznamená, já bych přijal zrovna tak hlasy ODS nebo lidovců nebo kohokoliv jiného ...

Jan TUNA, moderátor F1 : Na to jsem se zrovna chtěl zeptat, už někteří členové ODS vám dali najevo, že by pro vás zvedli ruku nebo tam je tajná volba, hodili ten váš lístek? Vlastimil Tlustý něco takového naznačil.

Jiří Dinstbier : Že, že by mě volil?

Jan TUNA, moderátor F1 : Že by to bylo možné, ano.

Jiří Dinstbier : To říkal, jo, to já nevím.

Jan TUNA, moderátor F1 : Ano, řekl vám to někdo z ODS?

Jiří Dinstbier : Mně to nikdo neříkal z ODS a samozřejmě mně to říkat nebude, protože nebude, to by si dělal zbytečné problémy, ale otázka je potom při té tajné volbě, kdo to tam hodí. A jestliže poslanci, ať jsou z kterékoliv strany, se rozhodnou, že můj přístup k té politice a ke všem, ke všem stejný přístup, bez ohledu na to, koho jsem já volil nebo by volil v budoucnosti, je takový, že budu, že to bude přístup naprosto věcný, že se budu zabývat těmi konkrétními problémy a ne nějakým stranickým, ne nějakým stranictvím, že nebudu nikoho upřednostňovat žádnou politickou stranu, no, tak potom samozřejmě vítám každý hlas, který by pro mě byl.

Jan TUNA, moderátor F1 : A bavil jste se o možné podpoře i s Martinem Bursíkem, který žije s vaší dcerou, pomůže vám na Hrad?

Jiří Dinstbier : Ale, prosím vás, tohle to je otázka, to já jsem si vědom toho, že se to bude, i vy o tom mluvíte, víte, já vím, že tomu nikdo nebude věřit, ale ani já, ani Martin Bursík na věci vůbec, na politické věci vůbec nepohlížíme tím, kdo žije s čí dcerou, nebo tak.

Jan TUNA, moderátor F1 : Tedy vám nebude pomáhat na Hrad.

Jiří Dinstbier : To je, no, tak, zelení řekli jasně, že nebudou volit Václava Klause, tak pokud by se shodli s ostatními na mně, tak, tak to není otázka pomáhání na Hrad, to potom je volba a víte, já jsem politicky myslící člověk, já, já vůbec to neberu takto, takto osobně. Ale samozřejmě, že bulvár si na tom bude smlsávat a bude si vymýšlet takové věci, kdo s kým žije, nebo chodí, a tak.

Jan TUNA, moderátor F1 : A ještě stručně, než dostanete třicet vteřin na to, abyste řekl cokoliv bez mého přerušení. Jednal jste s Václavem Havlem v Londýně nedávno o podpoře vaší případné kandidatury?

Jiří Dinstbier : Zeptejte se na to Václava Havla.

Jan TUNA, moderátor F1 : Ale vy jste jeden z účastníků té ...

Jiří Dinstbier : Zeptejte se na to Václava Havla.

Jan TUNA, moderátor F1 : To znamená, že ano, jinak byste řekl ne.

Jiří Dinstbier : Já nic neříkám.

Jan TUNA, moderátor F1 : Dobře, mlčení znamená souhlas, a teď vás poprosím, třicet vteřin na to, abyste řekl cokoliv bez mého přerušení, prosím, povídejte.

Jiří Dinstbier : No, já samozřejmě jste mě teďka tak trošku překvapil, poněvadž já to neznám, ale já chci říct, že my potřebujeme konečně po těch, já nevím, už dvaceti letech, aby se tady politika kultivovala. Vždyť to už je skoro tak dlouho, jako první republika, tady se vedou skoro bratrovražedné boje na politické scéně, a to je, myslím, špatně. A tomu je potřeba čelit a tomu já se budu snažit čelit prostě, ať už jako kandidát, nebo jako prezident.

Jan TUNA, moderátor F1 : 257400999, Jiří Dientsbier právě na telefonu jen a jen pro vás. Frekvence 1, Press klub, dobrý podvečer, kdo volá a jaký máte dotaz? posluchač No, dobrý večer, zdravím pana Dientsbiera, jsem jeho sympatizant, chci se zeptat, jestli je morální, nebo amorální, jestli prezidentský plat je nezdanitelný a další má nezdanitelné náhrady jako prezident České republiky. Děkuji.

Jiří Dinstbier : No, musím říct, že prezidentským platem jsem se zatím nezabýval, ale to je, o tom je, o tom je možný uvažovat, i když o tom zatím vlastně, o platech zatím nic nevím.

Jan TUNA, moderátor F1 : Další telefonický dotaz, dobrý podvečer, co vás zajímá na Jiřím Dientsbierovi, ptejte se, prosím. posluchač Dobrý den, já bych se chtěl zeptat, jestli se panu Dientsbierovi zdálo u pana Paroubka, jestli měl diktátorské chování, ano, či ne. Děkuji, na shledanou.

Jiří Dinstbier : No, diktátorské chování, víte, ono v tý politice má diktátorské chování kdekdo, jo.

Jan TUNA, moderátor F1 : Otázka byla přímo na Jiřího Paroubka.

Jiří Dinstbier : A jestli na pana Paroubka. Já si myslím, že pan Paroubek zrovna tak, jako pan Topolánek nebo, nebo jiní mají občas nějaké, nějaké osobní úlety, ale nemyslím si, to se stává každému z nás, ale neoznačil bych to přímo za diktátorské chování.

Jan TUNA, moderátor F1 : Další telefonický dotaz, Frekvence 1, Press klub, dobrý podvečer, můžete se ptát Jiřího Dientsbiera. posluchačka Dobrý večer, pane Dientsbiere ...

Jan TUNA, moderátor F1 : Ztlumte si, prosím, rádio a ptejte se. posluchačka Mohl byste nám říct, jak dlouho jste byl v KSČ a proč?

Jiří Dinstbier : Ano, já jsem byl v KSČ v šedesátých letech, tam jsem tehdy vstoupil a mnozí z nás proto, že už po odhalení Stalina, po Maďarsku, po všem, když už nám bylo jasný, jakej ten režim je, a dělali jsme všechno proto, abychom, abychom to změnili. No, nakonec se nám to dokonce povedlo v tom osmašedesátém roce, jestli si pamatujete na Pražské jaro, tak víte, že to byl obrovský úspěch, a to bohužel pochopil i Brežněv, tak nám sem poslal tanky, tak to, co jsme vyhráli, tak to nám zase zardousili. A pak už samozřejmě ta komunistická strana nebyla použitelným nástrojem na přeměnu.

                 
Obsah vydání       18. 5. 2007
19. 5. 2007 Ne, Blaire! Americký dar na rozloučenou britskému premiérovi
19. 5. 2007 Pošetilá zahraniční politika ODS a Evropa v ohrožení Jiří  Kadeřávek
19. 5. 2007 Americká vláda se snaží zkonfiskovat náš film, tvrdí Moorův producent
18. 5. 2007 Rozhovory Rusko-Evropská unie skončily rozkolem
19. 5. 2007 V Pákistánu přivítali Topolánka kostkovanou vlajkou
18. 5. 2007 New York Times: Raketovou obranu (zatím) nepotřebujeme
18. 5. 2007 Michael Moore: Film Sicko jsme do Cannes museli propašovat
18. 5. 2007 Bernard Kouchner jmenován francouzským ministrem zahraničí
18. 5. 2007 Product Copy Award architektu Kaplickému Štěpán  Kotrba
19. 5. 2007 Velice krátká poznámka Jiří  Drašnar
18. 5. 2007 Problémy Východoevropanů zlikvidovaly plán Merkelové pro EU
18. 5. 2007 Šéf Světové banky Paul Wolfowitz odejde z funkce
18. 5. 2007 Zahraniční politika USA: Diplomacie, nebo bič? Jana  Ridvanová
18. 5. 2007 Omyly ministryně Stehlíkové a premiéra Topolánka aneb proč nemá smysl pozitivní diskriminace vlády Anna  Čurdová
18. 5. 2007 Proč chodí politici do médií, když nechtějí nic říct?
18. 5. 2007 Mezinárodní Červený kříž odsuzuje násilí proti civilistům ve Sderot a Gaza
18. 5. 2007 Když se necestuje ale sportuje - první Češka na vrcholu nejvyšší hory světa Eliška  Děcká
18. 5. 2007 Paroubek a Tejc: Sílí podezření o účelovosti vyšetřování v kauze Čunek ze strany představitelů vládní koalice
18. 5. 2007 Putin je opět zatracován pro odpor k Sorosovým nečistým praktikám Hugo  Fibiger
18. 5. 2007 Antonín Seďa (ČSSD): Vláda se snaží o destabilizaci vojenské rozvědky
18. 5. 2007 KSM: Zpravodajství ČT nebylo manipulatnivní
18. 5. 2007 Jak vznikla evangelia Jan  Klepetář
18. 5. 2007 Noční udice Jan  Skácel
18. 5. 2007 Co dělat?
18. 5. 2007 Nejsme komunisté! Proč? Milan  Valach
18. 5. 2007 Beseda s britským ministrem životního prostředí Ianem Pearsonem
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
18. 5. 2007 Chci referendum
18. 5. 2007 Jsou proti základnám jen komunisté?
18. 5. 2007 Proč vám vadí komunisti?
18. 5. 2007 Víra, vědomí a pravda, aneb Hádka o císařovy vousy Uwe  Ladwig
18. 5. 2007 Hitler nechtěl válku Josef  Vít
17. 5. 2007 Je autorem evangelia apoštol Jan? Martin  Škabraha
17. 5. 2007 Klause opravdu nikdo nezná
17. 5. 2007 Vede Rusko proti Estonsku kybernetickou válku?
17. 5. 2007 Bez základen a bez komunistů Miroslav  Šuta
17. 5. 2007 Je lehčí za princip bojovat, než se jím řídit Petr  Schnur
17. 5. 2007 Hong Kong není žádná Čína, Petr  Fiala
17. 5. 2007 Nejsme mladí komunisté, jsme hnutím občanů Milan  Valach
17. 5. 2007 Putin a Evropská unie
17. 5. 2007 Ústavní pořádek v podání ministerstva zdravotnictví Aleš  Uhlíř
17. 5. 2007 Tiché sdělení jednoho (Čecho) Američana, aneb XII.mezinárodní trienále umělecké knižní vazby a grafik Ladislav Hanka Jan  Paul
17. 5. 2007 Jiří Payne: Američany jsem přesvědčil já, že ČR potřebuje jejich radar Jan  Neoral
16. 5. 2007 Jaký je rozdíl mezi anatomickou pitvou a komerční exhibicí Martin  Kucharík
4. 5. 2007 Hospodaření OSBL za duben 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
18. 5. 2007 Proč chodí politici do médií, když nechtějí nic říct?   
16. 5. 2007 BBC předvedla dost efektní boudu o údajné "podstatě Vzkříšení" Miloš  Dokulil
16. 5. 2007 ČT: Péro Václava Moravce už není na prodej, aneb jaké to je mít informační náskok   
16. 5. 2007 Česká televize znovu záměrně manipuluje se skutečností   
10. 5. 2007 Ne-profesionální ne-veřejnoprávní Česká ne-televize Jakub  Rolčík
3. 5. 2007 Jak se lže v Českém rozhlase   
30. 4. 2007 ČT musí zaplatit za pomluvu poslance ČSSD Štěpán  Kotrba
23. 4. 2007 Ryby vždy smrdí od svých hlav Štěpán  Kotrba
16. 4. 2007 Krafl: ČT se prý inspiruje BBC... :)   
14. 4. 2007 Je útok na Kotrbu mstou za jeho kritiku amerického radaru a za ohrožení zisků komerčních stanic?   
13. 4. 2007 Vyváženost, cenzura a provokace jako editorská politika Radka Kubička Štěpán  Kotrba
13. 4. 2007 Porušoval Štěpán Kotrba jako radní zákon? Jan  Čulík
13. 4. 2007 Radko Kubičko: Nemohu reagovat v bulvárních a neseriózních Britských listech   
12. 4. 2007 Kodex platí i pro externisty Štěpán  Kotrba
12. 4. 2007 Není střetem zájmů, když jeden rok zvítězí ředitel a druhý rok tentýž ředitel zajistí mediální partnerství? Štěpán  Kotrba