SOBOTA-NEDĚLE
Tuniský premiér odstoupil

26. 2. 2011

KD│ŠOK│JČ│ 23:55

  • The Telegraph FRANCIE 23:55 Francouzský prezident Nicolas Sarkozy vyhodil ministryni zahraničních věcí. Michèle Alliot-Marie, veteránka gaullistů, opustila vládu poté, co včera v noci uvedla v omyl parlament o jejích vazbách na magnáta, blízkého Zine Ben Alimu, sesazenému diktátorovi Tuniska.
  • EXKLUZIVNĚ BL EGYPT 22:21 Píše kolega z Glasgow University: Je teď tady v Káhiře už pozdě v noci a právě jsem se vrátil z náměstí Tahrír. Měli byste všichni vidět, co tady ti mladí lidé dokázali. Náměstí je pořád přeplněné. Mladé ženy tady spí pod hromadami přikrývek a vědí, že je nikdo neznásilní. Budí se a vstávají pokaždé, když to vypadá, že hrozí nějaké nebezpečí. Debatuje se dál o tom, jak to bude s Egyptem v budoucnosti... Domníval jsem se, že jsem v životě byl svědkem řady pozoruhodných událostí, ale tohle je nesmírně inspirující.

NEWS MONITOR SO NE
PO ÚT ST ČT SO NE
PO ÚT ST ČT SO NEDĚLE - předchozí

Živé vysílání televize Al Džazíra

26. 2. 2011

Doporučujeme jako rekordně nejlepší zdroj informací o arabských povstáních v televizi: ZDE

Arabské režimy se vysílání Al Jazeery pokoušejí rušit, zmíněné internetové stránky informují televizní diváky o tom, jak si přeladit satelitní přijímač, aby se rušení vyhnulí.

Bude u nás Kmotrostán?

25. 2. 2011 / Miloš Pick

Politolog Michal Klíma ve svém varování sjezdu ČSSD (Právo, 21. února) ukazuje, jak kmotři pronikli do ČSSD a ODS, zahájili proces ovládnutí, klientelizace a privatizace těchto stran a jejich přeměny ve své politické firmy sledující jejich zájmy, a převálcovávají tak původní členy a jejich politické programy.

Boj o Bojiště

26. 2. 2011

tisková zpráva České televize Ostrava

Nejstaršímu českému open air festivalu, který vznikl na undergroundových základech, hrozí likvidace. Nechá se Trutnov připravit o nejznámější kulturní akci ve městě? Dokument z cyklu Intolerance o problémech soužití v české společnosti byl natočen v režii Břetislava Rychlíka. Uvidíte jej v neděli 27. února v 18:00 hodin na ČT2.

Fašizující postoje české publicistiky

25. 2. 2011 / Jan Čulík

Nynější krize v arabském světě odhaluje pozoruhodné rozdíly mezi způsobem, jak se k němu stavějí mezinárodní média, a jak se k němu stavějí někteří fašizující rozumbradové v českém tisku. Rozdíl je skutečně šokující a měl by asi vést k zamyšlení nad tím, z jak patologických kořenů tyto české postoje vlastně pramení.

Přepínáním z televize BBC, nebo z dalších britských televizních zdrojů (Channel Four, Sky News) nebo mezinárodního televizního vysílání (Al Džazíra) k českým médiím objevíme pozoruhodné rozdíly.

Británie - přítel tyranů

25. 2. 2011

Británie - váš přítel pří útlaku vlastního obyvatelstva. Tak prezentovala ve čtvrtek večer v pořadu 10 O'Clock Live televize Channel Four současnou, velmi kontrovertzní, britskou zbrojní iniciativu na veletrhu IDEX v Saúdské Arábii:

IDEX 2011 foto: Emarat Al-youm

IDEX 2011: Evropa v dobré společnosti

25. 2. 2011 / Štěpán Kotrba

Ve čtvrtek skončila největší obranná a bezpečnostní událost na Blízkém východě a severní Africe - mezinárodní zbrojní veletrh IDEX 2011 a výstava námořních zbraní NAVDEX v hlavním městě Sjednocených arabských emirátů Abú Dhabí. Souběžně probíhala mezinárodní konference obrany zemí Zálivu INEGMA. Jen během posledního dne byly uzavřeny kontrakty v hodnotě 2,7 miliardy dirhamů (13 mld Kč). Celkové transakce ozbrojených sil, zejména sil Spojených arabských emirátů dosáhly 14,5 miliardy AED (69,5 mld Kč).

Prodávajícími byly většinou země Evropské unie a USA, kupujícími byly většinou armády Blízkého či Středního východu a arabské Afriky. Veletrh probíhal v přátelské atmosféře vzájemného porozumění...

Tak to prostě chodí?

25. 2. 2011 / Jan Rovenský

Rozumím tomu, správně, že podle Štěpána Kotrby NIKDO NIKDY NIKDE nenese žádnou zodpovědnost za použití zbraní, které dodal někomu jinému? I když věděl, že je to grázl, který je pravděpodobně použije ke zločinům proti lidskosti? Protože tak to prostě chodí? (Doporučuju vám v téhle souvislosti k pozornému prostudování 4. ženevskou úmluvu s dodadkovými protokoly - bude pro vás patrně přkvapením, že se vztahuje i na oběti vnitrostátních konfliktů. Platí přitom pro všechny státy světa, na což dnes správně Kaddáfího upozornilo Rusko).

Lord of War

Lord of War, naši zkurvysyni a reálpolitka prázdné nádrže

25. 2. 2011 / Štěpán Kotrba

Vážím si těch vojáků a generálů, kteří se nevyjadřují diplomatickým hyperkorektním doublespeakem schizofrenní pseudohumanity, ale přiznávají, že si je politici najímají, když selžou. Jejich úkolem pak není mluvit, ale zabíjet. Zabíjet lidi. Efektivně. A pokud možno co nejlevněji, vždyť jde přece o veřejné peníze..., tak musejí šetřit. Je to jejich práce. Všude na světě. V ČR stejně jako v Rusku či v Americe. Vážím si proto například studenoválečnického republikánského politika a byznysmana, ministra obrany v době Kubánské raketové krize, generála Roberta McNamary. Mimo citátu o "našich zkurvysynech" na adresu afghánských a pákistánských "spojenců" USA, řekl také toto : "Aby bylo možné konat dobro, budete se možná muset zapojit do konání zla". A jak mluvil, tak i konal. Najali si ho na to.

Napsal mi rozhořčeně aktivista Janek Rovenský, absolvent Právnické fakulty ZČU v Plzni, vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace. Napsal mi soukromě. Greenpeaces s tím prý nemají co dělat. Rovenskému vadí, že dávám diktátorovi právo určovat pravidla v zemi, kterou řídí. I kulometem.

Kádrování

26. 2. 2011 / František Řezáč

Můžeme taky začínat polemiky stručnou chrakteristikou autora, jako je například tato?: "Napsal mi rozhořčeně aktivista Janek Rovenský, absolvent Právnické fakulty ZČU v Plzni." Uvádím možný způsob do budoucna: "Jak píše rozhořčeně pan XY, který v osmdesátých letech vstoupil do KSČ..." Předem děkuji za odpověď.

Odpověď ŠOK: Jediným důvodem je, že Jan Rovenský se ve svém příspěvku vyjadřuje k otázkám mezinárodního práva veřejného. Kdyby tak nečinil, neměla by informace o jeho právní kvalifikaci v mém textu význam. Nejde o morálku ani o kádrování, jde o odbornost.

O "romantismu" při kontrole zbrojního obchodu

26. 2. 2011 / Jiří Drašnar

Není nad to, když se žvaní jen proto, aby se žvanilo. Když označíte požadavek jednotlivce nebo skupiny, aby jejich vláda jednala v souladu se stanovisky, která (aspoň veřejně) zastává, za "romantismus" nebo "idealismus", tak opravdu není jediného důvodu si na cokoliv stěžovat. Sehněte pokorně hlavu a vydejte se na jatka. Pokud možno realisticky - v úhledných řadách a bez reptání.

Dokumenty ministerstva zahraničních věcí ČR: Kontrola exportu zbraní

Kontrola exportu zbraní - rezoluce OSN

Posun k bulváru

25. 2. 2011

Zpráv vám přibývá nesmírné množství, ale na úkor jejich výpovědní hodnoty. Štvavé nesmysly mířené proti kvalitním novinářům, jako jsou ti z Al Jazeera nebo Julian Assange, a to psané přímo redaktory, Britské listy nesmírně shazují, míní Vojtěch Žítek.

Vzpoura jako infotainment, aneb Ubavit je k smrti

25. 2. 2011 / Karel Dolejší

Jan Čulík si všímá některých v ČR rozšířených skeptických postojů, které typicky označuje jako "české poraženectví", a kontrastuje je s tím, co vidí v západních médiích. Jako ironický příklad si vybral tvrzení Jefima Fištejna, že by bylo nejlepší, kdyby se v Egyptě zmocnila vlády vojenská junta. Jenže západní média nás ve střípcích událostí ze vzbouřených ulic neinformují, ale baví. A Fištejn může své nesmysly psát vlastně jen proto, že nikdo v západních médiích zcela jasně a natvrdo neřekl, že v Egyptě se tolik oslavovaným svržením Mubaraka ve skutečnosti dostala k moci právě vojenská junta, a Fištejn nemá po čem toužit.

Vojenská junta demokratická - a proč ne?

25. 2. 2011 / Štěpán Kotrba

Fištejnův požadavek, o jehož reálném naplnění Britské listy bez jakéhokoliv nadšení informovaly už v řadě analýz a komentářů Karla Dolejšího, naposled pod titulkem "Egypt mezi vojenskou diktaturou a islámským státem?"14. 2. 2011, v teritoriální analýze profesora politologie Oskara Krejčího "Egypt a pokrytectví Západu"16. 2. 2011 a v širším kontextu geopolitiky i v analýzách "Válka jako atavismus" 23. 12. 2010 a "Chceš-li mír, připravuj...?" už 22. 11. 2010, i v komentářích a analýzách mých - to vše je realita.

Realita, se kterou nemusíme souhlasit, nemusí se nám líbit, ale nemůžeme ji ignorovat. Ve jménu jakýchkoliv idejí.

Už zase?

25. 2. 2011

V polovině padesátých let minulého století otisklo tehdejší Rudé právo článek pod příznačným názvem: Dědeček a babička nám ujídají chlebíčka. Název byl stejný jako obsah článku.

Po více jak padesáti letech čteme v novinách, jak je nutné zvýšit daň z přidané hodnoty z 10% na 20%, protože dědeček a babička nám dál budou ujídat chlebíčka... ...a je potřeba důchodovou reformu, píše čtenář Jiří Hofman.

PÁTEK
Den hněvu ulice

25. 2. 2011

KD│ŠOK│ 1:00

  • Al Rai JEMEN 23:59 SEČ Stovky tisíc Jemenců byly v "Den odjezdu" na ulicích několika měst a demonstrovali pod heslem "svržení systému". Deklarovali tak odmítnutí dialogu, představeného prezidentem Ali Abdullahem Salehem.
  • MSN BAHRAJN 23:50 SEČ Bílý dům vydal prohlášení, ve kterém se píše, že národní bezpečnostní poradce, Tom Donilon telefonoval korunnímu princi Bahrajnu a v uvítal kroky k zahájení dialogu o politických reformách s různými složkami společnosti Bahrajnu. Naléhal na bahrajnské bezpečnostní síly, aby zachovávaly zdrženlivost.
  • Al Džazíra LIBYE 23:20 SEČ Kaddáfí v projevu před davem příznivců v hlavním městě Tripolisu: Vyzval je, aby se připravili na oslavu, neboť "vítězství je blízko". Kaddáfí stál na pozadí hradu, datovaného do doby osmanské s výhledem na Zelené náměstí a požadoval, aby lidé vyšli do ulic a chránili zisky Libye i své ropné zájmy. Kaddáfí naznačil možnost otevření skladu zbraní kmenům a obráncům vlasti, a požádal své stoupence, aby se připravili postavit se "zrádcům". Opakoval, že Libye je národ hrdosti a důstojnosti, že porazila kolonialismus (s odkazem na italskou okupaci). Slíbil "triumf nad nepřáteli". Varoval cizí státy před pokusy o zasahování do vnitřních záležitostí země.

NEWS MONITOR SO NE
PO ÚT ST ČT SO NE
PO ÚT ST ČT PÁTEK - předchozí

ČTVRTEK
Klid před bouří

24. 2. 2011

KD│ŠOK│ 23:25

  • Rádio Sawa [placené vládou USA]   IRÁK 20:45 Irácký premiér Nuri al-Maliki vyzval irácký lid ve čtvrtek, aby se neúčastnil na demonstrací plánovaných na pátek kvůli zlepšení služeb a boji proti korupci. Nazval to "pochybným oživením hlasů, který zničí celou zemi. Jeho projev odsoudil zejména "saddámisty" a teroristy z al-Káidy, kteří mohou stát za demonstracemi. Protesty se podle něj mohou zvrhnout v zabíjení a nepokoje, vandalismus a pobuřování obtížně kontrolovatelné, výbuchy a sebevražedné atentáty.

NEWS MONITOR SO NE
PO ÚT ST ČT SO NE
PO ÚT ST ČTVRTEK - předchozí

Koutek reklamní tuposti 21

Jednomužná IKEA

25. 2. 2011

Když překladatel marketingového textu nedokáže přeložit slovo, může udělat spoustu věcí. Jednou z nejnebezpečnějších je vymyslet slovo vlastní. Třeba "jednomužný". To je skoro do básně, nemyslíte? Za tip děkujeme Tomáši Ráblovi.

■ ■ ■

25. 2. 2011 / Filip Špecián


Ostré slunce proplouvalo stráněmi Řípu.
Udivené tváři tisklo dávnou pochodeň.
Pohled shora potvrdil nekonečno.
Byla to past.
Past národa českého.
Byla to dobrá, měkká past.

Vládní mateníky kolem údajné důchodové reformy I.

25. 2. 2011 / Stanislav A. Hošek

Politickým hitem posledních let je v celé Evropě problém tak zvané "důchodové reformy", která se v mnoha zemích již dostala z fáze diskusní do realizační. Rovněž vláda u nás hodlá přejít z její přípravné do realizační fáze. V první části svých poznámek o tomto procesu se hodlám pokusit o shrnutí pojmových a dalších systémových matení, které současná moc užívá v ovlivňování veřejnosti, kolem celého národohospodářského problému tkvícího v zajišťování důstojného stáří.

Přestanou občanské iniciativy nabírat polévku vidličkou?

25. 2. 2011 / Vít Klíma

S napětím jsem sledoval lidové povstání v Egyptě a dalších arabských zemích. Zajímalo mě, jaké hlavní požadavky budou jeho účastníci formulovat a konfrontovat je s otázkami, které otevírá česká levice. Vzhledem k tomu, že podstata kapitalismu je všude stejná, prosím čtenáře o pochopení, že budu abstrahovat od jeho konkrétní formy v arabském světě.

Trochu jinak o kultu Obrazu Božího milosrdenství

25. 2. 2011 / Jan Paul

Jan Hus, římskokatolický kněz, český středověký náboženský myslitel, reformátor a kazatel; mistr a rektor pražské univerzity nebyl nikdy svatořečen. Možná byl až příliš lidský ve své zbožnosti, když v kázáních kritizoval úpadek katolické církve, který dle mého soudu pokračuje dodnes, a vůbec nemám na mysli pedofilní zneužívání.

Semínka, senioři a legalizace

25. 2. 2011 / Jiří Nussberger

Zajímavé aktivity vyvíjí občanské sdružení Legalizace.cz, jež si za cíl klade, jak sám název napovídá, legalizaci pěstování a držení konopí pro osobní potřebu a léčivé účely i pro vědu a výzkum v ČR. Jde mu ovšem o konopí, kulantně řečeno, netechnické, tedy s obsahem THC (účinné psychotropní látky) vyšším než 0,3%. To je v současné době trestné, stejně jako přechovávání rostlin a produktů z nich.

Cynický popisný realismus a smutek z poznání reality

25. 2. 2011 / Štěpán Kotrba

Je smutné, že má řada lidí problém rozeznat rozdíl mezi ideálem (idejí) a realitou (realizací té ideje). "Demokratický svět" prosazuje demokracii. A proto v některých zemích vraždí lidi, kteří s jeho pojetím demokracie mají principiální problém. Těm, co ho nemají, prodá zbraně, které ve velkém vyrábí na obranu té demokracie, aby si to s těmi, co ten problém mají, vyřídili za ně. Za své peníze, za své zájmy, za svou krev. Velmi demokratické. A když náhodou se politická štěstěna obrátí, doporučí novým partnerům názorovou flexibilitu. "Pro svoje svědomí."

Za celosvětový mír po smrti posledního naivky!

25. 2. 2011 / Jiří Kramář

Obávám se, že Radek Batelka nejen ztrácí smysl pro realitu a postupně se uzavírá do obrazu světa, který si v hlavě během posledních let ustálil, ale také nedomýšlí konce některých svých myšlenek, jimiž nás obdařil v článku "Vydělávat na smrti, aby na ní nevydělali jiní -- děkuji, nechci!".

A obávám se, vážení přátelé reality, že Radek Batelka i ti Nesehnutí mne co čtenáře podceňují - stejně jako vládnoucí politici tohoto státu.

Kurt Vonnegut o ideologii zbrojení

25. 2. 2011 / Jiří Šejnoha

"Nejvyšší možnou formou velezrady je tvrzení, že Američané nejsou milováni všude, kam vkročí, a za všechno, co dělají."
Kurt Vonnegut

V podvečer místo sledování Šeherezády a jejích velmi dojemných příběhů jsem si na internetu otevřel Britské listy a objevil zajímavou diskusi o vyzbrojování diktátorů evropskými zbrojovkami. Původní článek byl tiskovou zprávou občanského sdružení Nesehnutí, na kterou postupně reagovali pánové Štěpán Kotrba, Jan Čulík a František Řezáč. Vzpomněl jsem si, že jsem nedávno dočetl asi poslední knihu amerického spisovatele Kurta Vonneguta -- Muž bez vlasti, kterou vydal v roce 2005 ve věku 82 let, dva roky před svou smrtí.

Oligarchia je nevyhnutelná?

25. 2. 2011

Štepán Kotrba v článku Přímá demokracie arabské ulice vyslovil svoju domnienku, že hlasovanie dvesto "spravodlivých" poslancov je lepšie, jako hlasovanie občanov v referende, pretože hlasovanie poslancov je vraj menej závislé od marketingových trikoch a mediálnych kampaní organizovaných veľkokapitálom, napsal čtenář Marián Orávik.

Britský soud:

Assange musí být vydán do Švédska

24. 2. 2011

Zakladatel serveru Wikileaks Julian Assange bude vydán do Švédska, k výslechu týkajícímu se jeho obvinění ze znásilnění. Rozhodl tak soudce Howard Riddle na slyšení u magistrátního soudu v londýnské čtvrti Belmarsh.

Aktéři kauzy ProMoPro dál nakládají s veřejným majetkem

24. 2. 2011 / Petr Hulinský

Kauza ministra obrany a místopředsedy ODS Alexandra Vondry neutichá. Stále se objevují nové a nové informace, které svědčí o tom, že řada skutečností neodpovídá tomu, co nám aktéři kauzy tvrdili. Dnešní vydání deníku Právo kupříkladu potvrdilo informace, na něž jsme upozorňovali v minulosti, totiž že neplatí prohlášení premiéra a předsedy ODS Petra Nečase, že lidé se zakázkou pro ProMoPro spojení již nepracují ve vysokých funkcích ve státní správě a odešli.

Přímá demokracie -- prvek revoluční systémové změny

24. 2. 2011 / Milan Valach

Igor Pleskot realisticky popisuje katastrofální stav současné politiky, politiků i politického systému jako takového. Rozsáhlou analýzu stejného problému, tj. proměnu politických stran v mafiozní struktury ovládané podnikatelskými bossy na příkladu ODS a ČSSD uveřejnil v pondělním Právu politolog Michal Klíma. Podle něj není již mezi těmito stranami zásadní rozdíl, obě slouží jak mocenské nástroje k okrádání občanů.

Igor Pleskot se však dopouští ve svém textu jedné zásadní chyby. Zaměňuje přímou demokracii za pouhou přímou volbu prezidenta a některých politiků.

ANALÝZA

Kapitalismus na rozcestí?

24. 2. 2011 / Jaroslav Ungerman

Skoro každý den nás zpravodajské agentury zásobují novými a novými informacemi o společenském pohybu v rozvojovém světě. Bouří se postupně arabské země a zdá se, že i jinde ve světě se začíná projevovat hnutí nespokojenosti s uspořádáním společenských poměrů. Dle zpravodajství je většina protestů spojena i s prosazováním sociálních práv doteď vládci marginalizovaných skupin občanů.

Přijďte v sobotu demonstrovat proti této vládě

24. 2. 2011 / Vladimír Hejnic

Polovina Čechů si už spoří na penzi, ale stejně zchudnou.

I bez čtení obsahu je patrné, kde se nacházíme. Polovina Čechů v prvním uvedeném článku je jistě nadsázkou, protože je obecně známo, že na průměrnou mzdu nedosáhne ani polovina, z čehož vyplývá, že při pokrytí nákladů na běžný život ještě před sjednocením sazby DPH, se asi najde velmi málo lidí, kteří si mohou dovolit spořit do penzijních fondů víc než udávaných 1000,- Kč.

Čína 2011: Kde soudruzi v Čechách udělali chybu?

24. 2. 2011 / Miloslav Štěrba

Začátkem února jsme byli s přítelem přítomni oslavám lunárního Nového roku v několika čínských městech. Týdny trvající kanonáda (rachot petard a ohňostrojů) naštěstí postupně končila, stejně jako jsme na internetu mohli sledovat šťastně končící ne-exodus českých lékařů. V Xi'anu jsem si na ně vzpomněl u žulové zdi se jmény stovek dobrovolníků z celého světa (zejména z USA), kteří exodus po čínsku obrátili, přijeli z ciziny, aby zde vybudovali novou Severozápadní universitu.

Česká republika dlouhodobě vyzbrojovala svržené diktátory

24. 2. 2011

tisková zpráva Nesehnutí

Přestože vrcholní představitelé ČR se v poslední době předhánějí v odsuzování autoritativních a diktátorských režimů v arabských zemích, kde proti nim probíhají lidové vzpoury, ČR patří mezi země, které tyto režimy dlouhodobě podporují dodávkami zbraní.

Když na celém světě budou zbraně přetaveny v pluhy

24. 2. 2011 / Štěpán Kotrba

Tak by se mohla jmenovat pohádka, kterou budou na dobrou noc vyprávět aktivističtí rodiče nastupující generaci romantiků v postýlkách, aby poselství všeobecné lásky a míru přežilo. No nicméně pouze v pohádkách a básních květinových poživačů LSD se "meče přetaví v pluhy" a "láska bude vládnout našim srdcím". NEJEN Česká republika podporovala, podporuje a bude i nadále podporovat zbraněmi různé utlačitelské režimy po celém světě. Dělali to, dělají to a budou to dělat všichni.

ANALÝZA

Děkujeme odcházíme - analýza vítězů a poražených

24. 2. 2011 / Petr "Vlk"

Zdá se, že lékařský protest definitivně skončil. Je čas udělat bilanci. Bilanci vítězů a poražených. Vítězů je jen maloučko. Hlavní pak jen dva, vlastně tři. Pár malých. Poražených, tak těch je naopak velmi mnoho. A z mého pohledu daleko více, než by se dalo čekat a dokonce pak i řada těch, kdož se domnívají a ještě nějaký čas budou myslet , že vyhráli.

AKTUÁLNÍ ANALÝZA

"Neboj se, pojď, budeme se spolu vznášet... až k výškám, vzhůru k výškám...."

24. 2. 2011 / Ilona Švihlíková

11:44 Vzhledem k nepokojům, které zachvátily nepředvídanou rychlostí oblast Severní Afriky a Blízkého východu, není divu, že cena ropy opět letí vzhůru a překračuje hranici 100 dolarů za barel -- tak jako tomu bylo v první polovině roku 2008. A to za situace, kdy je oživení v zemích Západu (USA, EU, Japonsko) považováno ekonomickým mainstreamem za "křehké".

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2011

19. 2. 2011

V lednu 2011 přispělo finančně na Britské listy 333 osob celkovou částkou 138 009.45 Kč. Příjem z reklamy byl 8000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.01. 2011 částku 175 490.02 Kč Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní