PÁTEK
Spolupráce není vojenská intervence

18. 2. 2011

KD│ŠOK│ 23:59

  • BBC EGYPT 23:59 Vládnoucí vojenská rada říká, že už nebude tolerovat žádné další stávky, které narušují ekonomiku země.
  • Během několika příštích dnů bude opět otevřen hraniční přechod Rafáh do pásma Gazy, který byl otevřen v pátek na několik hodin kvůli Palestincům, kteří uvízli v Egyptě během nepokojů.
  • Jeruslaem Post EGYPT 23:55 Egyptská armáda vysílá s vědomím Izraele stovky dalších vojáků na sever Sinajského poloostrova, aby hlídali plynovod do Izraele a Jordánska. Nejspíše bomba 5. února způsobila výbuch v terminálu el-Arish a přerušila dodávku zemního plynu.
  • BBC DŽIBUTI 23:40 Tisíce lidí vyšlo do ulic Džibuti a požadují odchod prezidenta Omara Ismael Guelleha (63). Ten je u moci od získání nezávislosti na Francii v roce 1977. Protestující drželi transparent s nápisem "IOG pryč" a "Ne třetí funkční období", píše AFP. Džibuti hostí hlavní americké vojenské základny.

NEWS MONITOR SO NE PO ÚT ST ČT PÁTEK - předchozí

  • Jeruslem Post OSN Spojené státy americké vetovaly v pátek rezoluci OSN, odsuzující stavbu "ilegálních" osad na západním břehu a v pásmu Gaza, a požadující okamžité zastavení stavby všech sporných budov. Všech 14 dalších členů Rady bezpečnosti hlasovala PRO usnesení. Americká velvyslankyně Susan Rice řekla, že prvořadým úkolem pro Obamovu vláda bylo, zda usnesení by vedlo k obnovení mírových jednání. "Bohužel, rizikem tohoto návrh usnesení je zpevnění pozic obou stran," řekla. Rice dodala, že Spojené státy nechtějí vetem "vyvolat nedorozumění", a naznačit, že podporují pokračující izraelskou výstavbu osad. "USA odmítají co nejdůrazněji legitimitu pokračujícího izraelského osídlování," řekla. Riceová vyjádřila lítost, že prohlášení, navrhované USA, nebylo přijato jako alternativa. To by znovu potvrdilo, že Rada bezpečnosti "nepřijímá legitimitu pokračujícího izraelského osídlování, což je závažnou překážkou k mírovému procesu." Také by měla Rada bezpečnosti odsoudit "všechny formy násilí, včetně raketového ostřelování z Gazy", a zdůraznit potřebu "klidu a bezpečnosti" jak pro Izraelce, tak pro Palestince.
  • BBC LIBYE Libye přijala řadu opatření, včetně blokování internetových stránek a vypnutí elektřiny na protest proti oblastí, aby se pokusili potlačit rostoucí neklid. Několik internetových stránek - včetně Facebooku a arabských stránek al-Džazíra - byly zablokovány. Letiště v druhém největším městě země Benghází, bylo uzavřeno. Obyvatelé Benghází řekli BBC, že elektřina je vypnuta a v ulicích jsou tanky. Soudce Gamal Bandour, řekl tiskové agentuře AP , že truchlící po pátečním pohřbu zabitých demonstrantů zapálili vládní budovy a policejní stanici na zpáteční cestě z pohřbu. Vláda plukovníka Muammara Kaddáfího údajně ve smířlivém vystoupení nabídla nahradit některé nejvyšší úředníky. Noviny OEA , které vlastní jeden z synů plukovníka Kaddáfího, dříve oznámily, že demonstranti lynčovali dva policisty v al-Bayda. OEA také ohlásil propuknutí násilí v městě Darnah, východně od Benghází. Všechny policejní stanice v Darnah byly evakuovány. Provládní noviny Al-Zahf Al-Akhdar hrozí "násilím a bouřlivými reakcemi" na protesty.
  • Dar Al Hyat EGYPT Pátečního kázání prezidenta Mezinárodní unie muslimských učenců, kazatele šejcha Jusufa al-Qaradáví, který byl třicet let v exilu, se na náměstí Tahrír zúčastnily stovky tisíc lidí (podle jiných zdrojů se kázání zúčastnilo více než 2 miliony Egypťanů). Klerik při oslavě "Dne vítězství" varoval mladé lidi, že "revoluce neskončila, ale teprve začala", a požádal je, aby si ji nenechali ukrást "pokrytci, kteří nosí každý den novou tvář". Řekl, že mladí lidé nevyhráli pouze nad bývalým režimem, ale nad nespravedlností a lží, krádežemi, rabováním a sobectvím a vyzval armádu k propuštění politických vězňů. Přes ohromující přítomnost "mladých z 25.dubna", prominentnímu aktivistovi Waelu Ghoneimu bylo zabráněno pronést jeho řeč, a bylo mu řečeno, že doprovod k Al-Qaradávího odmítl jeho účast na hlavním pódiu.
  • Vyzval také k otevření přechodu Rafáh a všech hraničních přechodů s pásmem Gazy, a dodal, že Egypt podporoval a bude i nadále pomáhat a podporovat palestinský lid, který si přeje modlit v mešitě Al-Aksá či na náměstí Tahrir.
  • Al it Tihad Cena zlata vystoupila na nejvyšší úroveň za pět týdnů. Dnes se prodávalo 1385,25 USD za trojsou unci. Cena stříbra dosáhla nejvyšší úrovně od roku 1980 - 31,73 dolarů za unci. Platina se prodávala za1833,50 dolarů za unci.
  • Reuters KUVAJT 22:09 Kuvajtské bezpečnostní síly násilně rozptýlily demonstrace beduínů. Policie násilně rozehnala demonstraci po pátečních modlitbách v Al-Jahra, která zahrnovala více než tisíc lidí, kteří nemají občanství a těch, kteří patří do kategorie "bez státní příslušnosti". Bezpečnostní síly použily vodní děla a slzný plyn.
  • Al Qabas LIBYE 22:09 Libye oznámila své rozhodnutí o odložení data arabského summitu, který se měl konat v březnu, podle prohlášení vydané libyjské tiskové agentury. Podle prohlášení, Libye jako aktuální předseda Arabského summitu se rozhodla posunout termín svolání summitu arabských zemí na pozdější dobu, "vzhledem k okolnostem v arabském regionu".
  • Al Jazeera Nejvyšší rada ozbrojených sil Egypta souhlasí s tím, že přes Suezský průplav nechá proplout íránské válečné lodě do Středozemního moře. Úřad Správy Suezského průplavu uvedl, že "umožňuje průjezd všech lodí jakékoliv národnosti, pokud stát není ve válce s Egyptem".
  • AFP LIBYE 21:45 Výsledek střetů v Libyi hrozí zhoršením situace. Demonstrace proti Kaddáfího režimu znamenaly smrt 24 lidí, včetně dvou policistů, které demonstranti pověsili či tří vězňů, kteří byli zabiti při pokusu o útěk z vězení v Novém Tripolisu, tvrdí Human Rights Watch. Ve vězení vězení v Benghází Alkwyvip povstání v Benghází došlo k povstání. Desítky demonstrantů byly zraněny. Nejvíce násilných střetů se konalo ve městě Casablanca (1200 km východně od Tripolisu). Místní nemocnice přijala víc jak 70 pacientů z řad demosntrantů, z toho polovinu v kritickém stavu kvůli střelným zraněním. Demonstrace se konala i v Tobruku blízko egyptských hranic, kde demonstranti vypálili sídlo revolučního výboru a zničili pomník představující "Zelenou knihu" Kaddáfího politických názorů.
  • Khaleej Times/AFP EGYPT 17:47 Egyptská junta spustila vlastní facebookovou stránku, jíž chce docílit lepší komunikace s mládeží. Stránka je věnována "synům a mládeži Egypta, kteří iniciovali revoluci z 25. ledna, a jejím mučedníkům". Tvrdí se, že za zřízením stránky stojí osobně polní maršál Husejn Tantáví. Na stránce se krátce po spuštění zaregistrovaly stovky příznivců. Lidskoprávní organizace ovšem upozorňují, že navzdory proreformní stylizaci junty se dosud pohřešují stovky lidí a desítky z nich patrně vězní právě armáda. Amnesty International ve čtvrtek objevila čerstvé důkazy o zneužívání a vyzvala armádu, aby přestala s mučením zadržovaných.
  • Gulfnews.com OMÁN 17:15 Asi 500 demonstrantů v v Maskatu (hlavním městě Ománu) požadovalo zvýšení minimální mzdy. Vláda již mzdu zvýšila v úterý, ale demonstranti to považují za nedostatečné. Vyzývají také k odchodu ministrů, kteří jsou ve vládě již 40 let, nebo i déle.
  • Reuters LIBYE 16:54 Dvě opoziční uskupení působící ve Švýcarsku tvrdí, že protivládní síly v Libyi, k nimž se přidaly policejní jednotky, bojují s vládními jednotkami o kontrolu města al-Bajdá, které leží asi 200 kilometrů severovýchodně od Benghází.
  • Press TV IRÁK 16:46 Čtyři mrtví a nejméně padesát zraněných je hlášeno při včerejších protivládních protestech proti vládě Masúda Barzáního v Sulajmáníi v kurdské části Iráku. Tisíce lidí odmítly vládní politiku a volaly po odchodu představitele Kurdské demokratické strany. V protestním pochodu nesli portréty svrženého egyptského prezidenta Husního Mubaraka a mávali botami, což je v arabském světě velmi urážlivé gesto. Původně pokojný protest se před sídlem vládnoucí KDP zvrhnul v násilí, když účastníci začali vrhat na vojáky kusy betonu, rozbíjeli okna a ničili ploty. Když dav začal ničit brány budovy, vojáci zahájili palbu.
  • BBC LIBYE 16:32 Svědkové uvádějí, že se dnes v v Benghází k protivládním protestům sešly přinejmenším stovky lidí. Včera bylo při protivládních protestech zabito přinejmenším 14 lidí.
  • Haarec/Reuters JEMEN 16:25 Při protivládních protestech Jemenu bylo zabito přinejmenším pět demonstrantů, když někdo z příznivců prezidenta Sáliha vhodil do davu granát. Desítky lidí byly zraněny.
  • Arab News.com/AP POBŘEŽÍ SLONOVINY 16:12 Exprezident Pobřeží Slonoviny Laurent Gbagbo, jenž odmítá předat moc nástupci, vydal dekret, kterým znárodnil čtyři velké mezinárodní banky. Ty minulý týden přerušily operace v západoafrické zemi. Rozhodnutí oznámil ve čtvrtek večer v televizi vládní mluvčí. Jedná se o britskou Standard Chartered, francouzské BNP-Paribas a Societe Generale a také o americkou Citibank. V těchto bankách má soukromé účty většina zaměstnanců veřejného sektoru, kteří se nemohou dostat ke svým penězům. Není však zřejmé, zda se vláda znárodněním bank opravdu domůže přístupu k penězům v nich uloženým. Podle místních zákonů mají banky povinnost oznámit přerušení operací s tříměsíčním předstihem.
  • The Saudi Gazette SÝRIE Sýrie včera oznámila, že sníží zdanění základních potravin a importovaného zboží, aby změkčila dopad rostoucích cen a podpořila rodiny s nízkými příjmy. Daň z kuchyňského oleje poklesne o 53,3%, z živočišných tuků a cukru o 20 a 25%. Dovozy budou zdaněny namísto 2% jen 1%. Minulý týden začal fond pro sociální pomoc rozdělovat 420 000 chudých rodin 250 milionů dolarů finanční pomoci. Rozvojový program OSN uvádí, že 14% z 22 milionů obyvatel Sýrie žije v extrémní chudobě. A to navzdory 5% ekonomickému růstu a teprve nedávno zahájeným ekonomickým reformám. Malá míra integrace do globální ekonomiky zemi do jisté míry chrání před nestabilitou na světových trzích, a na druhé straně reformy postupně otvírají prostor v sektoru spotřebního zboží.
  • The Telegraph V důsledku napětí v arabském světě a Perském zálivu dosáhla cena ropy včera dvouapůlletého maxima. K růstu cen přispěla mj. zpráva o plánovaném proplutí dvou íránských vojenských lodí směřujících do Sýrie Suezským průplavem. Dalším faktorem je situace v Bahrajnu a Libyi. Panují obavy, že nepokoje mohou zasáhnout celý Střední Východ.
  • The Egyptian Gazette/AFP EGYPT 14:32 Vlivný muslimský klerik Jusúf al-Karadáví v pátečním kázání na káhirském náměstí Tahrír vyzval arabské představitele, aby naslouchali lidu, vedli s ním skutečný dialog a uznali, že situace v regionu se změnila. Karadáví je považován za jednoho z nejvýznamnějších učenců sunnitského islámu a má úzké vztahy s Muslimským bratrstvem.
  • Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda ÍRÁN Šéf íránské justice Sádik Laridžání odmítl výzvy k uvěznění a popravě opozičních lídrů Musávího a Karúbího. Příznivci vlády, zákonodárci a členové několika klerikálních organizací vznesli takové požadavky po protestech konaných 14. února, k jejichž podpoře oba představitelé opozice vyzvali. Laridžání prohlásil, že jeho oddělení záležitost prošetří, ale že se tak stane "v rámci zákona". Úřady dnešek vyhlásily "dnem nenávisti" proti opozici.
  • Deutsche Welle Francouzský ministr zemědělství Bruno Le Maire včera na uzavřeném jednání Valného shromáždění OSN odsoudil to, co nazval "spekulací se světovým hladem" a předpověděl návrat hladových bouří ve stylu roku 2008. Potravinová krize se projevuje nárůstem cen; počátkem měsíce FAO vydalo zprávu, podle níž index cen potravin dosáhl v lednu historického rekordu. Le Maire prohlásil, že spekulace, náhlá rozhodnutí některých zemí zastavit export (jde o neadresnou kritiku Ruska - pozn. red.), a nedostatek transparence vystupňovaly důsledky extrémního počasí, rostoucího počtu obyvatel a úbytku orné půdy.
  • Reuters LIBYE/EGYPT 13:39 Libye se snaží kvůli nepokojům odložit summit Arabské ligy, který se má konat v březnu v Iráku. Země aktuálně vykonává předsednictví v organizaci. Předseda ligy Egypťan Amr Músá však v reakci na zprávu libyjské agentury Jana řekl, že takové rozhodnutí by bylo třeba přijmout kolektivně a nemůže o něm rozhodnout jen předsednický stát.
  • Reuters EGYPT 12:06 Egypťané uspořádali "Pochod vítězství" na oslavu svržení Husního Mubaraka, a aby se připomněli vojenským vládcům země. Shromáždění se po celé zemi účastnili statisíce lidí, kteří si připomněli 365 obětí osmnáctidenních protestů. Nejvyšší vojenská rada čelí požadavku na propuštění politických vězňů a zrušení výjimečného stavu. Mubarakovým režimem pronásledovaný šejk Karadáví, který po zákazu činnosti působil v Kataru, vedl modlitby na náměstí Tahrír.
  • Le Quotidien d'Oran MAROKO 11:45 Marocké úřady ve snaze zdiskreditovat protesty místní mládeže hovoří o "komplotu" organizovaném frontou Polisario a Alžírskem.
  • Moheet 11:06 Na otázku redakce zpravodajského serveru Moheet.com "Myslíte, že egyptská revoluce se zopakuje v jiných arabských zemích?", odpovědělo z 9044 čtenářů 8359 (92.43 %) ANO, 567 (6,27%) NE a 118 (1,30%) že je to nezajímá.
  • CNN ArabMoheet BAHRAJN 11:05 Tisíce Bahrajnců se v pátek shromáždilo na pohřeb dvou demonstrantů, kteří byli zabiti při pokusu bahrajnských bezpečnostních sil o evakuaci kruhového objezdu Pearl ve čtvrtek za úsvitu. Před mešitou ve vesnici v blízkosti hlavního města Manama se shromáždilo asi 200 smutečních hostů, a začali mávat transparenty s nápisy proti vládě, monarchii a guvernérovi.
  • El Watan BAHRAJN 10:55 Navzdory včerejšímu ozbrojenému zásahu a hrozbám úřadů se tisíce lidí účastní protivládních protestů v hlavním městě Manamě. Demonstranti odmítají oficiální interpretaci, že jde o "sektářský" protest, a vyvolávají vlastenecká a protirežimní hesla.
  • The Daily Star LIBANON 10:36 Libanonský prezident Michel Sulejman včera odsoudil hrozbu Izraele, že jeho jednotky mohou vstoupit do Libanonu, jako otevřené porušení mezinárodního práva, a varoval, že jakákoliv vojenská konfrontace by nebyla "procházkou v parku". Řinčení zbraněmi ze strany izraelského ministra obrany Ehuda Baraka označil ze "zvyšování morálky" nového šéfa generálního štábu Bennyho Gantze. Podle libanonských zpráv vzrostla izraelská aktivita v prostoru vesnice Adajseh, kde vloni došlo k ozbrojeným střetům mezi IDF a libanonskou armádou. Izraelské hlídky natahují dodatečné komunikační linky a rozmisťují systémy včasného varování.
  • Gulf Daily News BAHRAJN 10:06 V Bahrajnu vypukla nákupní horečka. Hlavním supermarketům včera došly zásoby některých druhů čerstvých potravin jako jsou chleba, mléko, zelenina, vejce nebo maso, když po zásahu ozbrojených sil proti demonstrantům vypuklo panické nakupování. Některé z obchodů zůstávají uzavřeny.
  • Jediot Achronot PALESTINA 9:54 Na izraelské jednotky v jižní části Pásma Gazy bylo vrženo výbušné zařízení. Nejsou hlášeny žádné škody ani zranění.
  • Al-Arabíja SAÚDSKÁ ARÁBIE 9:44 Informovaný saúdský zdroj popírá včerejší zprávy tvrdící, že bývalý tuniský prezident Bin Alí utrpěl mrtvici a leží "v kómatu" v saúdské nemocnici v Džidě. AFP včera s odvoláním na přítele exprezidentovy rodiny tvrdila, že před dvěma dny údajně prodělal kolaps a jeho přežití závisí na nepřetržité lékařské péči.
  • Xinhua PALESTINA 9:30 Na Západním břehu Jordánu se sejde palestinské vedení, aby diskutovalo o nových návrzích USA směřujících k oživení mírového procesu. Podrobnosti nejsou známy.
  • Press TV BAHRAJN 9:22 Bahrajnské úřady varovaly před pokračováním protestů. Král Hamad bin Ísa al-Chalífa včera během návštěvy hlavního velitelství veřejně pochválil bezpečnostní síly za potlačení protestů, respektive "odvahu a připravenost splnit své národní povinnosti". Vláda se snaží protesty inspirované událostmi v Egyptě potlačit.
  • AP BAHRAJN 9:09 Tisíce truchlících obyvatel Bahrajnu během dnešních pohřbů volaly po svržení vládnoucí monarchie. Včera za úsvitu na demonstranty na Perlovém náměstí brutálně zaútočila policie, nejméně pět jich zabila a 230 zranila. Následně ulice hlavního města Manamy obsadily tanky a byla přijata opatření rovnající se výjimečnému stavu. Bahrajn je strategicky důležitým státem se základnou 5. americké flotily v Perském zálivu a většinovou šíitskou populací. Protesty začaly výzvou k zeslabení diskriminace šíitů, ale postupně se radikalizují.
  • Rose El Youssef EGYPT 1:50 SEČ Ministryně EU pro zahraniční Catherine Ashtonová a ministři zahraničních věcí Německa, Itálie, Lucembursko a Švédsko navštíví příští týden Egypt. S vysoce postavenými egyptskými úředníky budou diskutovat o způsobech podpory Egypta v budoucnosti, zejména s ohledem na úsilí o potlačení negativních ekonomických dopadů, které utrpěla egyptská ekonomika.
  • Asharq Al-Awsat USA-IRÁK 1:35 SEČ Americký ministr obrany Robert Gates varoval, že Irák bude čelit různým problémům od ochrany svého vzdušného prostoru až po shromažďování a využívání zpravodajských informací, pokud nezmění plán na odchod všech amerických vojáků do konce letošního roku. Gates řekl před vojenským výborem Sněmovny reprezentantů, že Iráčané přítomnost USA i nadále potřebují . Irácký premiér Núrí al-Málikí řekl, že nebude vyjednávat s USA žádnou dohodu, ale také nepopřel možnost, že irácký parlament se mohl shodnout na rozšíření americké přítomnosti v případě potřeby.
  • Asharq Al-Awsat LIBYE 1:11 SEČ Deset lidí bylo zabito během protestů během posledních 24 hodin, kdy prostřednictvím sociální sítě svolali Libyjci včerejší demonstrace v "Den hněvu", podle Agence France-Presse, citující opoziční zdroje. Policie zabila včera šest lidí v Benghází a čtyři v Al-Bayda, podlestejného zdroje. Al Arabíja hovořila včera o 19 mrtvých a třiceti pěti zraněných.
  • Youm7 PALESTINA ČT 23:01 SEČ Zítra má proběhnout naléhavé zasedání palestinského vedení. Palestinský prezident Mahmúd Abbás "Abu Mazen" dnes svolal po obdržení výzvy od amerického prezidenta Baracka Obamy na zítra "naléhavé" zasedání palestinského vedení, které zahrnuje výkonné výbory OOP a Fatáhu. Podle deníku "Al-Nahar," oficiální mluvčí palestinského prezidenta Nabil Abu Rudeineh budou Palestinci diskutovat o nejnovějším vývoji, který vyplynul z diskuse s americkým prezidentem. Palestinští úředníci oznámili už dříve, že palestinské vedení odmítlo tlak USA, nutící je ke stažení hlasování o usnesení Rady bezpečnosti OSN, požadující zastavení izraelského osidlování západním břehu Jordánu a východního Jeruzaléma.
  • PressTV Rada bezpečnosti OSN bude hlasovat v pátek o usnesení odsuzující nelegální rozšiřování izraelských osad v Palestině. "I když Spojené státy mohou využít právo veta v Radě bezpečnosti k zastavení protizraelské iniciativy, palestinští diplomaté v OSN jsou připraveni k použití usnesení "Sjednocení pro mír", známé jako "Achesonův plán", aby jejich návrh rezoluce prošel," řekl v úterý člen výkonného výboru z Organizace pro osvobození Palestiny Saleh Raafat tiskové agentuře Ma'an. "Achesonův plán" uvádí, že v případech neshody mezi pěti stálými členy Rady bezpečnosti OSN, které stojí v cestě mezinárodnímu míru a bezpečnosti, bude záležitost řešit okamžitě Valné shromáždění . OSN opakovaně odsoudila Izrael za neuposlechnutí mezinárodní výzvy k ukončení výstavby osad.
  • AFP USA dává hlasováním o palestinské otázce v OSN v sázku svou důvěryhodnost jako mírového zprostředkovatele. Prohlásil to palestinský vyjednávač Nabíl Šás. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, která má objasnit, zda Washington chce vetovat usnesení, popsala palestinské úsilí jako neužitečné. "Jediný způsob, že dojde k vyřešení konfliktu ... je prostřednictvím diplomatického řešení," řekla minulý týden. Šás řekl, že Palestinci mají 14 z 15 členů RB OSN na své straně a přijetí usnesení brzdí pouze USA. "Všichni, včetně Británie, Francie, Ruska a Číny - čtyř z pěti stálých členů - nás informovali, že budou hlasovat pro usnesení, které odsuzuje izraelské osady a požaduje zmrazení výstavby," řekl Šás. Návrh usnesení proti izraelské výstavbě na okupovaných palestinských územích a ve východním Jeruzalémě byl formálně předložen Radě bezpečnosti minulý týden Libanonem, Brazílií a Jižní Afrikou.
  • Youm7 EGYPT 22:30 SEČ Dr. Saad Katatni, mediální mluvčí Muslimského bratrstva, řekl v prohlášení pro CNN, že skupina bude dodržovat všechny smlouvy podepsané Egyptem, včetně těch mezi Egyptem a Izraelem. "Smlouvy musí být dodržovány," zdůraznil. To je v rozporu s prohlášeními Rashada Bayoumi, vůdci Muslimského bratrstva v Egyptě, který v minulosti řekl pro japonské televizní stanice, že Muslimské bratrstvo bude požadovat zrušení mírové smlouvy s Izraelem, jakmile dojde ke svržení egyptského prezidenta Husního Mubaraka. Poukazoval tehdy na to, že Muslimské bratrstvo se domnívá, že tato smlouva je ponížením muslimů, a nehájí žádné zájmy Egypta. Bayoumi dodal, že tento požadavek bude prioritou, bude-li bratrstvo tvořit vládu národní spásy po svržení Mubarakova režimu.
  • SabqIMRA 22:12 SEČ Jordánský ministr spravedlnosti, právník Hussein Majali tvrdí, že Izrael je teroristický stát a považuje ho za "nepřítele království". Majali tak odpověděl mluvčímu izraelského ministerstva zahraničí, kritizujícího v pondělí jordánskou snahou propustit vojáka Ahmeda Dakamsehe , jenž v roce 1997 zabil sedm izraelských školaček a odpykává si doživotní trest . "Podporuji žádost demonstrantů na propuštění Ahmada Dakamsehe. Je to hrdina. Nezaslouží si vězení, řekl v pondělí Hussein Mujalli agentuře AFP. Mujalli, bývalý prezident Jordánské advokátní komory, byl Dakamsehovým advokátem. "Izrael je šokován a odvrací se od těchto komentářů s odporem," řeklov pondělí izraelské ministerstvo zahraniční v prohlášení. Tehdejší jordánský král Hussein bin Talal po vraždě v roce 1997 zkrátil návštěvu Evropy a spěchal domů, aby odsoudil útok. Později cestoval do Izraele, aby nabídl soustrast rodinám zavražděných školaček. Jordán také platil náhradu škody.
  • Vytisknout

    Obsah vydání | Pátek 18.2. 2011