Boj o Bojiště

26. 2. 2011

tisková zpráva České televize Ostrava

Nejstaršímu českému open air festivalu, který vznikl na undergroundových základech, hrozí likvidace. Nechá se Trutnov připravit o nejznámější kulturní akci ve městě? Dokument z cyklu Intolerance o problémech soužití v české společnosti byl natočen v režii Břetislava Rychlíka. Uvidíte jej v neděli 27. února v 18:00 hodin na ČT2.

Boj o Bojiště připomíná zatím poslední ročník Open Air Festivalu TRUTNOV ze srpna loňského roku. V duchu indiánských tradic svých dnes už legendárních pořadatelů byl tentokrát věnován poslům pravdy a dobré vůle. Kromě konkrétních jmen lidí, jimž se tak pořadatelé chtěli poklonit, můžeme tento odkaz na dobrou vůli vnímat jako adresnou výzvu všem, kteří se snaží trutnovský festival zlikvidovat. Akce pod otevřeným nebem, které už od totalitních dob zůstali věrní všichni alternativci kolem slavnostních ohňů a v indiánských teepee a kterou mají ve svých kalendářích trvale poznačenou všichni z undergroundu, je tím nejslavnějším, co v současnosti Trutnov má.

Přesto je jeho další existence ohrožena. Louky na bývalém bojišti, které pamatuje Prusko-rakouskou válku z r. 1866, jsou totiž atraktivními pozemky. A o ty je pochopitelně zájem. Možná má pravdu starosta Adamec, který říká, že každoroční vyhlašování posledního ročníku festivalu (tentokrát byl poslední už napotřetí) zvyšuje jeho atraktivitu. Ale v okamžiku, kdy posloucháte výpovědi těch, kteří festival přivedli na svět a museli kvůli tomu čelit represím ze strany někdejší státní bezpečnosti, pak si uvědomíte, jak ironická je jeho další perspektiva v "nových" časech.

V dokumentu hovoří pořadatelé festivalu i některé z jeho legend, dále pak starosta a další představitelé trutnovské samosprávy, jsou připomenuti slavní hosté jako např. Václav Havel, Ivan Martin Jirous, Eva Pilarová, Pirre Brice (Vinnetou) a další. Budeme svědky svatby dvou mladých lidí, kteří se na festivalu seznámili a pravidelně na něj od té doby jezdí, i tradiční bohoslužby, která k festivalu také patří.

Dokument Boj o Bojiště jako jeden z dílů cyklu Intolerance, se tedy tentokrát dotýká netolerance k odlišnému typu kultury, k tradici, která ve svém okruhu fanoušků přesáhla již několik generací a vytvořila specifický kulturní fenomén.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 25.2. 2011