NEDĚLE
Nervozita a netrpělivost

20. 2. 2011

KD│ŠOK│ 23:37

  • Al Masry Al Youm EGYPT 23:37 SEČ "Politické strany mají právo nominovat ženy nebo Kopty na prezidentský úřad," řekl vůdce Muslimského bratrstva Mohsen Radi. "Ale my to považujeme za nevhodné. Možná, že by měli být nominováni pouze na ministerská křesla.... " Radi také řekl, že skupina nebude hrát žádnou roli v úřednické vládě. Uvítal zřízení středové strany Al-Wasat a vyjádřil ochotu spolupracovat s jejími vůdci.
  • Al it Tihad EGYPT 23:10 SEČ Trestní soud Nejvyšší státní bezpečnosti Egypta pro mimořádné události v Qeně v Horním Egyptě včera odsoudil Mohameda Ahmeda Husseina k smrti oběšením poté, co byl shledán vinným z masakru Koptů v Nag Hammadi v předvečer koptských Vánoc 6. ledna 2009, kdy zabil osm lidí a zranil 9 dalších.
  • Al Jazeerawiki EGYPT 22:50 SEČ Nejvyšší správní soud v Egyptě v čele se soudcem Mohammedem Abdel-Ghanim a Egyptská státní rada v sobotu umožnili legalizaci centristické strany "nového středu" Hizb al-Wasat al-Jadid předsedy Abu al-Ila Madiho po 15 letech od jejího založení. . Strana je složena z bývalých členů Muslimského bratrstva. Byla založeno Abu al-Ila Madim v roce 1996 jako frakce Muslimského bratrstva, které Madi obvinil z "úzkých politických obzorů".... "V minulosti - ještě před revolucí - jsme se obávali, opakování scénáře z odmítnutí a neústupnosti, který se opakoval během třech předchozích příležitostí, ale vítr svobody, která se přehnala Egyptem a svrhla zkorumpovaný režim, zrušil rozhodnutí výboru rozhodujícího o politických stranách, které předsedal Safwat al-Sharif, symbol korupce, a Habib Al-Adli vrah demonstrantů...", prohlásil předseda Abu al-Ila Madi. Al-Wasat se pokusil získat oficiální licenci čtyřikrát v letech 1996 a 2009, ale jeho žádost byla vždy zamítnuta výborem pro politické strany , kterému předsedal vedoucí člen vládnoucí Národně demokratické strany. Strana dnes tvrdí, že jejím cílem je podporovat tolerantní verzi islámu s liberálními tendencemi.

NEWS MONITOR SO NE PO ÚT ST ČT
SO NEDĚLE - předchozí

  • Euronews UGANDA 22:10 SEČ Ugandský prezident Yoweri Museveni Evoozbfterp (66 let), který je u moci od roku 1986, získal v pátečních prezidentských volbách 68,38% hlasů (5428369 hlasů) a mandát pro nové funkční období pěti let. V neděli odpoledne, výsledky vyhlásil šéf volebních komisařů. Jeho hlavní rival Kizza Besegie (54 let) 26,01% (2064953 hlasů) odmítl výsledky s tím, že vláda výsledky zmanipulovala.
  • AFP EGYPT 21:50 SEČ Právní zástupce bývalého prezidenta Husního Mubaraka "kategoricky popřel" zvěsti domácích i zahraničních médií, spekulujících o bohatství bývalého prezidenta, pro oficiální egyptskou zpravodajskou agenturu MENA. "Jsou to fámy, které nemají žádný reálný základ ve velikosti jeho majetku či aktiv". Domnívá se, že šíření těchto informací "je určeno k poškození Mubarakovy pověsti a jeho integrity". Uvedl také, že bývalý prezident "souhlasí se zveřejněním finančních údajů příslušných soudních orgánů v souladu se zákonem," a zdůraznil, že "Mubarak se zavazuje k přijetí odpovědnosti za včasné poskytování finančních informací, tak aby mohly být přezkoumány příslušnými orgány".
  • Reuters MAROKO 21:02 SEČ Nejméně 5000 demonstrantů shromážděných v centru marockého hlavního města ar-Rabátu se v neděli připojili k požadavku, aby se král Mohammed VI. vzdal části svých pravomocí a začal řešit vládní korupci. Účastníci "hnutí 20. února pro změnu" (حركة 20 فبراير من اجل التغيير) skandovali hesla na protest proti ústavě, o které říkali, že byla vypracována pro otroky a požadovali odstranění absolutní vlády krále. Maroko je oficiálně konstituční monarchií se zvoleným parlamentem. Ale ústava zmocňuje krále omezit pravomoci zákonodárců, vyhlásit výjimečný stav a mít konečné slovo při rozhodování o jmenování vlády, včetně předsedy vlády. Někteří volali, aby si premiér Abbás El Fassi vzal dovolenou, ale transparenty a hesla neobsahovaly přímé útoky na krále. Výzva k protestu přilákala na Facebooku 19.000 "přátel". Protestní hnutí tvrdí, že mladí začali protestovat "kvůli nesouhlasu s islamisty a levičáky" a chtějí organizovat demonstrace denně. Aktivisté plánují demonstrace i v ostatních velkých městech v Maroku, včetně Marrakéše, největší turistické destinaci.
  • Shorouk News EGYPT 20:45 SEČ V neděli se v egyptském pobřežním městě Alexandrii sešlo na 100 lidí na důkaz solidarity s libyjským lidem. Protestující Egypťané a Libyjci pochodovali v Alexandrii k libyjskému konzulátu, aby zde pálili obrazy libyjského vůdce Muammara Kaddáfího a výtisky jeho "Zelené knihy". Abdul Rahman al-Said (55 let), právník v Alexandrii, řekl: "Připojuji se k solidaritě se všemi arabskými státy, které svrhly represivními režimy a reakční síly, které řídily doposud tyto země a plenili jejich bohatství."
  • Al Rai EGYPT 15:45 SEČ Velvyslanectví Palestiny v Káhiře řeklo, že přechod Rafah bude otevřen od pozítří - v úterý pro palestinské studenty v pásmu Gazy, kteří se chtějí přihlásit na univerzity v Egyptě, tak i v zahraničí. Přechod bude otevřen i pro humanitární případy a získání pobytových víz pro vstup do Egypta.
  • youm 7 GAZA 15:45 SEČ Lidé v Gaze děkuji ozbrojeným silám za otevření přechodu Rafáh. "Jsme hrdí jako všichni Arabové na skvělou armádu Egypta, děkujeme egyptské armádě a ozbrojeným silám, které otevřely přechod. Nezapomínáme, že za nás bojovaly v roce 1948, v roce 1956 i v roce 1967... V pásmu Gazy pokračovaly oslavy, kterých se zúčastnilo za 3 dny statisíce lidí. I nadále naše smysly tuší blížící se konec útlaku Egypta a návratu nového arabismu..."
  • Reuters SAÚDSKÁ ARÁBIE 11:10 SEČ Zdroje agentury Reuters tvrdí, že skupina saúdských šíitů uspořádala malý protest v blízkosti centra města Qatif Awamiya ve východním regionu blízko Bahrajnu, kde vznikly nepokoje, mající za následek smrt šesti lidí. Saúdští šíité požadovali propuštění některých z šíitů, kteří jsou drženi ve vězení bez soudu. Z monitoru šíitských stránek na internetu vyplývá, že demonstranti se shromáždili v centru městečka, ale oni mlčeli, nenesli žádné transparenty, aby se zabránilo provokování úřadů. Šíité tvrdí, že navzdory zlepšení jejich situace s ohledem na reformy zahájené králem Abdullahem bin Abdul Aziz, stále čelí omezením při získávání vysokých vládních pozic. Vláda obvinění popírá. Šíité představují 10-15 procent obyvatel Saúdské Arábie.
  • Al Awsat PALESTINA 10:40 SEČ Ministryně zahraničních věcí Evropské unie, Catherine Ashtonová lituje nedostatku "konsensu" v Radě bezpečnosti OSN. "S lítostí musím konstatovat, že nebylo možné dosáhnout konsensu o usnesení o osadách", řekla, aniž by výslovně jmenovala USA, že využily svého práva veta proti návrhu usnesení. Ashtonová řekla, že "postoj Evropské unie k vypořádání, včetně východního Jeruzaléma je jasný... Výstavba je podle mezinárodního práva nezákonná, představuje překážku míru a ohrožuje dvoustátní řešení. ...Nyní je třeba udělat vše možné pro obnovení jednání mezi stranami."
  • Francouzský postoj vyjádřila ministryně zahraničí Michel Alliot-Marie, která prohlásila, že výstavba je "podle mezinárodního práva nezákonná, a musí být zastavena"
  • Británie vyzvala k návratu k jednacímu stolu. Ministr zahraničních věcí a William Hague: "Zvu strany obnovit přímé jednání co nejdříve a dosáhnout dvoustátní řešení." Británie hlasovala ve prospěch návrhu usnesení, které potvrzuje, že osídlení představují "překážku míru".
  • Izrael poděkoval prezidentu Baracku Obamovi a vyzval Palestince k okamžitému obnovení přímých jednání bez předběžných podmínek. V prohlášení vydané úřadem premiéra Benjamina Netanjahua, se píše, že "Izrael velmi ocenil Obamovo rozhodnutí o uložení veta na rezoluci Rady bezpečnosti".
  • Al Arabíja LIBYE 10:15 SEČ Počet mrtvých v Benghází pravděpodobně dosáhl až 200 osob mimo 1000 osob zraněných. Zdroje to hlásily poté, co libyjská armáda použila vrtulníky k potlačení demonstrantů. Svědci řekli, že vrtulníky náhodným způsobem bombardovaly raketami demonstranty, kterým se podařilo obklíčit pozice syna libyjského vůdce Al Saadi, když se ho bezpečnostní síly snažily dostat ven z města.
  • Libyjská tisková agentura hlásí, že bezpečnostní síly zatkly "desítky zahraničních agentů" různých arabských národností, a Turků, "jejichž posláním bylo destabilizovat zemi".
  • Al Džazíra píše o eskalaci protestů a "masakru" v Benghází. Zdroj potvrdil, že nemocnice v Benghází jsou plné raněných, a dodal, že více případů je na pokraji smrti, a většina z toho střelena do hlavy, krku a hrudi. Svědci tvrdí, že poblíž Benghází přistálo nákladní letadlo přepravující desítky Kaddáfím najatých žoldáků ze Zimbabwe. I v městě Misurata, třetím největším městě v zemi, které se nachází východně od hlavního města Tripolisu na pobřeží Středozemního moře, pokračují násilné konfrontace. Protesty se rozšířily i na města Ajdabiya, Dome, Tobruk, Tadjoura a Cyrene.
  • Emirat al YoumAl Kahleej ALŽÍRSKO 10:05 SEČ Alžírská policie zatkla včera velký počet příznivců opozice z "Národní koordinační skupiny pro změnu a demokracii", kteří se snažili uspořádat demonstrace v Alžíru. Tahir Besbes, předseda centristické strany a koordinátor protestů byl surově zbit policií a je nyní v nemocnici v kritickém stavu, píše Al Kahleej. Korespondent UPI poznamenal, že počet demonstrantů se pohybovala mezi 200 a 250, ale nedokázali se kvůli policii ani shromáždit na jednom místě. Vláda zmobilizovala tisíce policistů a zavřela všechny vstupy do centra hlavního města.
  • Al Khaleej PALESTINA 1:20 SEČ Palestinské vedení včera oznámilo, že se rozhodlo po vetu USA v RB OSN přesunout hlasování o rezoluci proti výstavbě osad na Valné shromáždění Organizace spojených národů. Řekl to tajemník Organizace pro osvobození Palestiny, Jásir Abed Rabbo agentuře AFP. "Veto USA náš posun směrem k mezinárodnímu odsouzení se nezastaví, stejně jako náš boj za naši svobodu a nezávislost", zdůraznil.
  • Al it Tihad IRÁK 1:10 Ozbrojenci vyhodili do vzduchu potrubí pro přepravu ropy v provincii Dijála. Zatímco na severu Iráku dosáhla produkce ropy z polí v regionu Kurdistánu asi 80 tisíc barelů za den, vyváženo je jen asi 50 tisíc barelů za den. Sakban Tamimi, ředitel ropných zařízení v Dijála, sdělil, že "ozbrojenci odpálili ropovod Aldainip u obce Mandali.
  • WAM JEMEN 0:50 Liga arabských států odsuzuje americké veto ve prospěch izraelské výstavby osad. Tento krok, který postavil USA v RB OSN proti 130 zemím a 14 zbylým členům Rady bezpečnosti, vede v arabském světě k pobouření a solidaritě s palestinskou samosprávou. Stanovisko LAS pronesl velvyslanec Mohammed Sabih, náměstek generálního tajemníka pro Palestinu a okupovaná arabská území v dnešním prohlášení. Řekl, že tento krok Američanů je nepřijatelný a neodůvodněný, a má podporovat izraelského agresora k porušení rezoluce mezinárodní legitimity a rezoluce OSN, která řadí výstavbu osad mezi nelegální jednostranné akty, rušících mírový proces. Dodal, že politika USA je založena na dvojím metru.
  • Spojené státy odsoudil za veto v RB OSN i generální tajemník Organizace islámské konference, profesor Ekmeleddin Ihsanoglu. Řekl, že takový krok je jen podporou Izraele, aby pokračoval ve porušování lidských práv Palestinců. Výstavba osad podle něj podkopává šance na vytvoření palestinského státu a zabraňuje řešení, založenému na dvou zemích.
  • Své rozhořčení nad americkým vetem v RB OSN sdělil i generální tajemník Rady pro spolupráci zemí Perského zálivu Abdul bin Rahman Hamad Al Attiyah.
  • Al it Tihad JEMEN 0:50 Jemenský prezident Ali Abdullah Saleh varoval před vypuknutím občanské války v zemi, když odstoupí. Nepokoje v Jemenu trvají nepřetržitě už devátý den. Saleh to řekl během svého setkání s představiteli kmenů a místními vůdci severní gubernie. Z nepokojů obvinil zahraniční síly, dopouštějící se "spiknutí proti Jemenu, jeho bezpečnosti a stabilitě".

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.2. 2011