PÁTEK
Den hněvu ulice

25. 2. 2011

KD│ŠOK│ 1:00

  • Al Rai JEMEN 23:59 SEČ Stovky tisíc Jemenců byly v "Den odjezdu" na ulicích několika měst a demonstrovali pod heslem "svržení systému". Deklarovali tak odmítnutí dialogu, představeného prezidentem Ali Abdullahem Salehem.
  • MSN BAHRAJN 23:50 SEČ Bílý dům vydal prohlášení, ve kterém se píše, že národní bezpečnostní poradce, Tom Donilon telefonoval korunnímu princi Bahrajnu a v uvítal kroky k zahájení dialogu o politických reformách s různými složkami společnosti Bahrajnu. Naléhal na bahrajnské bezpečnostní síly, aby zachovávaly zdrženlivost.
  • Al Džazíra LIBYE 23:20 SEČ Kaddáfí v projevu před davem příznivců v hlavním městě Tripolisu: Vyzval je, aby se připravili na oslavu, neboť "vítězství je blízko". Kaddáfí stál na pozadí hradu, datovaného do doby osmanské s výhledem na Zelené náměstí a požadoval, aby lidé vyšli do ulic a chránili zisky Libye i své ropné zájmy. Kaddáfí naznačil možnost otevření skladu zbraní kmenům a obráncům vlasti, a požádal své stoupence, aby se připravili postavit se "zrádcům". Opakoval, že Libye je národ hrdosti a důstojnosti, že porazila kolonialismus (s odkazem na italskou okupaci). Slíbil "triumf nad nepřáteli". Varoval cizí státy před pokusy o zasahování do vnitřních záležitostí země.

NEWS MONITOR SO NE
PO ÚT ST ČT SO NE
PO ÚT ST ČT PÁTEK - předchozí

  • CNN LIBYE 23:10 SEČ Město Brega, jeho ropný terminál a jeho přístav padly do rukou povstalců.
  • Al Jazeera NATO 19:20 SEČ Asi dvacet tisíc demonstrantů míří směrem k Zelenému náměstí v centru Tripolisu. Svědci tvrdí, že Kaddáfího režim už Tripolis nekontroluje, s výjimkou silně opevněné oblasti šesti čtverečních kilometrů vojenské základny Bab Aziziyah jižně od Tripolisu, kam se Kaddáfí ukryl i se svými dětmi. Někteří pozorovatelé věří, že brány Aziziyah představují důležitý faktor v průběhu tohoto povstání. Když padne pevnost, padne Kaddáfí.
  • Golos Rossiji NATO 18:40 SEČ Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen svolává mimořádné zasadání o Libyi. Podle Rassmusena se rychle se měnící situace v Libyi "vyvolává vážné obavy". Před zasadáním NATO se Rasmussen setká s ministry obany zemí EU, aby posoudil "praktickou pomoc tem, kteří ji potřebují" a též "možné následky rozvíjejících se událostí".
  • V souvislosti se situací s Libyí chce NATO rozšířit svou odpovědnost za hranice Evropy. Prohlásil to ruský představitel při NATO Dmitrij Rogozin, když komentoval svolání mimořádného zasedání Rady NATO v Bruselu, za účelem projednání situace v Libyi. Podle jeho slov jsou události v této zemi důvodem k tomu, aby se aliance prostřednictvím myšlenky usmíření v Severní Africe pokusila dostat do tohoto regionu. Rogozin označil tento krok za experiment, který se nemusí ani zdaleka všem, dokonce i uvnitř NATO, líbit.
  • Moskva vyšle na Blízký Východ svého mimořádného vyslance. Vysoký ruský diplomat projedná s představiteli Sýrie, Izraele a Palestinci možný vliv událostí na Blízkém Východě a v Severní Africe na urovnání arabsko-izraelského konfliktu. Ředitel departamentu Blízkého Východu a Severní Afriky ruského MZV Sergej Veršinin vykoná v dnech 28.února-4.března návštěvu v Sýrii, Izraeli a na palestinských územích jako osobní zástupce ministra zahraničí Sergeje Lavrova
  • BBC JORDÁNSKO 18:27 SEČ Protivládních protestů v Ammánu se dnes zúčastnilo na 6 000 lidí. Nasazeno bylo 3 000 policistů. Demonstranti, mezi nimiž byli i členové největší opoziční organizace, Islámské akční fronty, nesli státní vlajky, žádali snížení cen, nové volby a změny v ústavě omezující pravomoci panovníka; někteří vyjadřovali podporu povstavším Libyjcům.
  • Press TV BAHRAJN Desetitisíce "prodemokratických" demonstrantů vyšly do ulic hlavního města Manámy a požadují konec vlády sunnitské dynastie.
  • Press TV SAÚDSKÁ ARÁBIE Organizace vystupující pod názvem Džiddská mládež pro změnu svolala na dnešek shromáždění na náměstí al-Beja ve městě Džidda na jihozápadním pobřeží země. Shromáždění má vyjádřit solidaritu s protesty v ostatních arabských zemích.
  • Reuters LIBYE Státní televize přinesla v pátek záběry Muammara Kaddáfího, jak hovoří k desetitisícům příznivců v hlavním městě Tripolisu.
  • Golos Rossiji IRÁK 18:20 SEČ V Iráku byl likvidován jeden z pohlavarů Al Kajdy Noman Salman, sdělila bagdádská bezpečnost. Salman, jenž byl znám také jako Abu Sulejman, vykonával funkci velitele skupiny Islámský stát v Iráku, což je součást Al Kajdy. Byl zabit v důsledku zátahu iráckých bezpečnostních sil v městě Hit na západ od Bagdádu.
  • Golos Rossiji LIBYE 18:10 SEČ Rusko vyzývá libyjské úřady, aby nepřipustily další zhoršení situace a vraždění pokojných obyvatel. V opačném případě budou tyto činy zhodnoceny jako zločin se všemi z toho vyplývajícími následky, praví se v prohlášení ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva. Rusko odsuzuje použití síly proti pokojným občanům povolené vedením země, zdůrazňuje se v prohlášení.
  • ITAR TASS│ Státy EU se dohodly ohledně sankcí proti Libyi. Plánuje se embargo na dodávky zbraní a munice, jež mohou být použity k potlačení demonstrací, do Libye. Kromě toho budou pravděpodobně zmrazena konta rodinných příslušníků Muammara Kaddáfího a zakázán jejich vstup do států EU.
  • Saúdská Arábie odškodní EU za zastavení dodávek libyjské ropy.
  • Al Džazíra LIBYE 17:50 SEČ BLíže neurčený počet Libyjců byl zabit a zraněn dnes při střetech s některých čtvrtích hlavního města Tripolisu mezi zastánci plukovníka Kaddáfího a oponenty, kteří vyšli do ulic na protestní demonstrace. po pátečních modlitbách Tisíce věřících vyšlo protestovat a odsoudit standardní kázání vydané imámy, loajálními ke Kaddáfímu, v Tripolisu. Demonstranti, kteří skandovali "duchem a krví vykoupíme Benghází", byli překvapeni těžkou palbou ostrými náboji z aut žoldáků. Armáda se pohybuje směrem k Zelenému náměstí v hlavním městě. Prapory zároveň pokračují ve svém úsilí o kontrolu okolních měst.
  • Libyjská policie se připojila k protestujícím v Tobruku.
  • Reuters píše, že "čtyři desetiletí represí" vedlo k erozi organizované opozice, a zatím není jasná povaha řídících orgánů nové správy ve východních městech. Dodává, že zde bylo hodně indikátorů přítomnosti radikálních islamistů mezi právníky, lékaři, kmenovými vůdci a vojenskými důstojníky, kteří vytvořili prozatímní revoluční výbory.
  • Bývalý vůdce libyjské bojové skupiny Abdul Hakim Alhsadi popřel obvinění Kaddáfího ze záměru zavést islámský emirát ve městě Derna ve východní Libyi.
  • AP IRÁK 17:36 Irácké úřady tvrdí, že při pátečních protivládních protestech bylo zabito přinejmenším 11 lidí a desítky jich byly zraněny.
  • Spiegel LIBYE 17:16 Jednotky o velikosti praporu pořádají v ulicích Tripolisu hon na demonstranty. Na některých místech jsou protesty potlačeny, jinde pokračují - situace je nepřehledná.
  • Al Džazíra LIBYE 17:10 SEČ Ve městech Benghazi a Derna a al-Bayda po páteční modlitbě slaví statisíce lidí "osvobození" střední části libyjského pobřeží od kontroly Kaddáfího režimu. Požadují dobytí Tripolisu a rozšíření rozsahu protestů k dokončení svržení režimu.
  • Více než jeden milión lidí se sešlo Benghází. Jak z města, tak i z jeho předměstí a regionů . Zúčastnili se páteční demonstrace organizované na hlavním náměstí. Demonstranti skandovali hesla vyzývající k národní jednotě a odmítnutí pokusů na rozdělování občanů podle kmenového systému, odmítnutí pokusů o zahraniční vměšování. Demonsntranti volali, aby se armáda spojila s revolucí a svrhla Kaddáfího, že "krví mučedníků revoluce ze 17. února se nesmí plýtvat". Šejk, který na náměstí kázal, zdůraznil požadavky lidí zbavit všechna města kontroly Kaddáfího režimu včetně Tripolisu a západní oblasti, a upevnit tak hodnoty národní jednoty. Prozatímní místní správa Benghází se rozhodla otevřít banky, školy a všechny životně důležité veřejné prostory, které potřebují občané v každodenním životě.
  • Odstoupivší velvyslanec Libye v Indii Ali al-Issawi v telefonickém rozhovoru řekl, že diplomaté, bývalí ministři a další politici tvoří nyní Koordinační radu na vyplnění vakua vzniklého zhroucením systému v některých oblastech. Issawi řekl, že prozatímní rada bude usilovat o mobilizaci vnitřní a vnější podpory revoluce, ale nemá prostředky zasáhnout přímými zahraničními investicemi, ale tvoří poptávku mezinárodního společenství k tlaku na režim k zastavení jeho zločinů proti lidu.
  • Daily Star USA 15:50 SEČ Speciální skupina Ministerstva financí USA FinCEN a americká protidrogové správa DEA oznámila s odkazem na podle § 311 amerického zákona Patriot Act ve čtvrtek, že Libanonsko-kanadská banka SAL spolu se svými dceřinými společnostmi (LCB) prala stovky milionů dolarů drogových peněz měsíčně prostřednictvím účtů vedených u LCB na podporu skupin s vazbami na militantní organizaci Hizballáh. Síť drogového krále Aymana Joumaa a jeho libanonského kartelu distribuovala nelegální drogy z Jižní Ameriky do Evropy a na Blízký východ přes západní Afriku a nakupovala za takto získané peníze ojeté automobily ve Spojených státech a spotřební zboží v zámoří. Ministerstvo financí mělo důvod se domnívat, že manažeři LCB jsou spoluviníky sítě praní špinavých peněz. FinCEN navrhl zakázat americkým finančním institucím otevírání nebo udržování korespondenčních účtů pro LCB. Kromě těchto regulačních opatření, ministerstvo financí musí spolupracovat s libanonskou centrální bankou a dalšími relevantními libanonskými orgány, aby řešily vzniklé problémy.
  • Tayyar LIBANON 15:50 SEČ Guvernér Bank of Libanon Riad Salameh řekl, že obdržel ujištění na vysoké úrovni od ministerstva financí USA, že to, co se týká jedné banky, není zaměřené na celý libanonský bankovní sektor ". Toto prohlášení přišlo po schůzce, která se konala ve čtvrtek ve Washingtonu, na které byl přítomen náměstek ministra financí USA Stuart Levey a jeho úředníci na straně jedné, a guvernér Salameh a první náměstek Raed Sharaf al-Din, třetí vice-guvernér Muhammad Baaasiri , tajemník úřadu zvláštního vyšetřování Abdul Hafiz Mansoor a velvyslanec Libanonu ve Spojených státech Antoine Shadid na straně druhé.
  • AFP TUNISKO 15:25 SEČ Desítky tisíc demonstrantů, včetně mnoha studentů požadovalo před vládním sídlem v hlavním městě Tuniska odchod přechodné vlády technokrata Mohameda Ghanouči. [pozn.ed.: 14. ledna 2011, předtím, než Ben Ali uprchl ze země v průběhu tuniského povstání, Ghanouči oznámil, že Ben Ali požádal o nové parlamentní volby za šest měsíců, rozpustil vládu a požádal ho, aby sestavil vládu novou.]
  • Debka LIBYE Izraelský server bez uvedení zdroje tvrdí, že ve východní části Libye se vylodily stovky amerických, britských a francouzských vojenských poradců, a že Kaddáfí ztratil kontrolu nad vojenským letectvem.
  • AFP LIBYE 14:05 Svědkové dnešních událostí v Tripolisu sdělili AFP, že bezpečnostní síly střílely na demonstranty na východním předměstí Sádž al-Džomáa a na ulicích zůstali ležet mrtví. Na předměstích Bin Ašur a Fašlúm je hlášena vytrvalá střelba na každého, kdo se objeví v ulicích.
  • Der Spiegel LIBYE 13:42 V hlavním městě Tripolisu vojáci zahájili palbu, když se na Zeleném náměstí shromáždilo asi 500 demonstrantů vyjadřujících solidaritu s obyvateli povstaleckého Benghází. Vojáci zpočátku stříleli pouze do vzduchu a zatím není jasné, zda si zásah vyžádal nějaké oběti.
  • Der Spiegel LIBYE OSN varuje, že v Libyi kvůli rozpadu zásobovací sítě hrozí hlad.
  • RIA Novosti EGYPT 13:56 Desítky tisíc Egypťanů znovu zaplnily káhirské náměstí Tahrír a žádají odvolání premiéra Ahmeda Šafika jmenovaného ještě exprezidentem Mubarakem. Kromě toho volají i po soudu nad Mubarakem a jeho evakuaci z letoviska Šarm-aš-Šejch, které se údajně stalo "hnízdem kontrarevoluce". Mnozí účastníci si přinesli libyjské vlajky.
  • Moheet IRÁK 12:51 SEČ Zpravodajské zdroje hlásí zastřelení dvou demonstrantů a zranění 20 stráží před sídlem místní rady v okrese Hawija v Kirkúku v severním Iráku, když demonstranti sídlo městské rady zapálili.
  • Je hlášeno i nekolik mrtvých a desítky zraněných při demonstracích v provincii Anbar ležící západně od Bagdádu.
  • Stovky lidí demonstrovaly i v provincii Ninive v severním Iráku. i zde vznikla konfrontace mezi nimi a strážemi, které střílely do vzduchu ve snaze rozehnat demonstranty, kteří se snažili zaútočit na budovu radnice.
  • V bagdádské Zelené zóně vládních úřadů, parlamentu a velvyslanectví několika západních zemí, včetně britského a amerického velvyslanectví, panují nejpřísnější bezpečnostní opatření.
  • Operační velitelství Bagdád vydalo ve čtvrtek večer prohlášení o zákazu provozu automobilů a motocyklů v ulicích hlavního města, s účinností od půlnoci a až do dalšího oznámení.
  • youm7 LIBYE 12:39 Podle diplomatických kabelogramů zaslaných americkým velvyslanectvím v Tripolisu v lednu 2010 a zveřejněných Wikileaks má Libye 32 miliard dolarů na bankovních účtech v USA.
  • Al-Arabíja LIBYE 12:38 Ahmad Kaddáfí, bratranec libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, v pátek prohlásil, že odstoupil ze všech svých funkcí v Libyi. Vyzval všechny, aby zastavili krvavou lázeň, aby si Libye zachovala jednotu a budoucnost, a mohla jako stát i nadále pokračovat. O Ahmadově osudu je přitom mnoho různých protichůdných zpráv. Některé zdroje říkají, že po neúspěšném vyjednávání o azylu v Egyptě uprchl do Sýrie, jiní říkají, že je ještě v Libyi, a byl mu přidělen úkol potlačit demonstrace v Benghází.
  • Ve stejné době libyjský generální prokurátor Mohammed Abdel-Rahman Alabbar podal demisi na protest proti masakrům spáchaným na libyjském lidu. Oznámil to televizi Al-Arabíja.
  • Press TV BAHRAJN Bahrajnské jednotky ráno před úsvitem opět zaútočily na tábor demonstrantů na Perlovém náměstí v hlavním městě Manámě, kde má dnes proběhnout masové protestní shromáždění k připomenutí osob, jež zemřely během potlačování protivládních protestů v minulých dnech.
  • Reuters LIBYE Dvě facebookové stránky, na nichž je registrováno přes 85 000 osob, vyzvaly k protivládním demonstracím po dnešních modlitbách. Vládní síly bojují s povstalci o města v okolí Tripolisu (jenž je pod kontrolou Kaddáfího a kde žije přibližně třetina obyvatel Libye). V samotném hlavním městě obyvatelé hlásí, že z bezpečnostních důvodů zůstávají doma, pokud nejsou nuceni shánět zásoby. Syn libyjského nejvyššího představitele Sajf al-Islám vyzval západní média, aby přijela do Tripolisu přesvědčit se o aktuální situaci sama. Podle zpráv státní televize vláda zvyšuje mzdy a dotace na potraviny; nařídila také vyplatit zvláštní příplatky každé rodině ve výši 500 dinárů (cca 8 000 korun) kvůli kompenzaci růstu cen potravin.
  • AP LIBYE Libyjská opozice na dnešní odpoledne po pátečních modlitbách svolala protestní shromáždění, včetně centrálního Zeleného náměstí v hlavním městě Tripolisu. Obyvatelé jsou kontaktováni prostřednictvím textových zpráv.
  • Al-Arabíja/AFP IRÁK Tisíce Iráčanů vyšlo dnes do ulic během celonárodního "Dne hněvu" kvůli korupci a nedostatku základních služeb. Pět osob bylo zabito a deset dalších raněno, když bezpečnostní síly v severoiráckém Mosulu pálily varovné výstřely do vzduchu. Kulky spadly zpět do shromáždění před sídlem místní vlády.
  • Dar Al Hyat   EGYPT 2:22 SEČVčera proběhly rozhovory mezi zeměmi OPEC a Evropskou Unií, které mají zajistit alternativy k zastavení vývozu libyjské ropy. Hlavní ekonom Deutsche Bank Adam Sieminski řekl, že existuje velký strach, nyní ne už ze ztráty libyjské ropy, ale z neklidu, který se rozšířil do jiných zemí produkujících ropu.
  • Dar Al Hyat   EGYPT 2:10 SEČ Roste mezinárodní tlak pro kolektivní akce proti režimu plukovníka Muammara Kaddáfího k zastavení násilí páchaného na demonstrantech. Řada zemí po naléhání demonstrantů požadovala svržení jeho režimu. Preferují ovšem akce prostřednictvím Rady bezpečnosti OSN. Evropská unie a Rusko ve společném prohlášení včera sdělily, že použití síly proti pokojným civilním demonstrantům v Libyi a arabském světě obecně je "nepřijatelné", ale Moskva vyzvala k současně k nevměšování do vnitřních záležitostí zemí - v souladu s principy OSN.
  • Putin poukázal na strach z příchodu extremistických skupin v severní Africe k moci. Vyzval k proto k podpoře bez sankcí. Říkal: "Pamatuji si, že naši partneři nedávno volali po svobodných volbách a demokracii na území palestinské samosprávy. A Hamas je vyhrál... Je třeba opatrnost při podpoře těchto jevů, nesmíme zasahovat. Právo národů je právo rozhodovat o své budoucnosti a osudu bez jakéhokoli vnějšího zasahování.
  • Al Kahleej   EGYPT 2:00 SEČ Mubarak odmítá pozvání saúdského krále Abdullaha k návštěvě Saúdské Arábie . Delegace saúdského velvyslance v Egyptě Hishama Nazera a poslů krále Abdullaha se setkala s Husním Mubarakem tento týden v jeho rezidenci v letovisku Sharm el-Sheikh na pobřeží Rudého moře.Mubarak nechce odejít z Egypta z jakéhokoli důvodu, aby nedošlo mylné interpretaci, že se snažil uniknout spravedlnosti.
  • Al Awsat   IRÁK 1:50 SEČ Irácký prezident Džalál Talabání přijel na oficiální návštěvu Kuvajtu. Analytici říkají, že shání peníze, aby dokázal odvrátit ekonomický kolaps veřejného sektoru, proti kterému lidé uspořádali dnešní protest - "Den hněvu".
  • Imerisia   TURECKO ČT 23:25 SEČ Turecko je proti sankcím proti libyjskému režimu, které by "potrestaly lidi," řekl v noci na středu AFP turecký premiér Recep Tayyip Erdogan.
  • Der Spiegel   LIBYE ČT 22:47 SEČ Bílý dům dal najevo, že americká vláda rozhodla pro méně agresivní postoj proti Kaddáfímu ze strach z odporu proti Američanům, žijícím v Libyi .
  • Libyjské letectvo údajně zničilo v oblasti, kterou Kaddáfí nekontroluje, skladiště zbraní, aby se nedostaly do rukou povstalcům. Hlásila to libyjská televize.
  • Barack Obama bude diskutovat během dne (místního času) s jeho francouzským protějškem Nicolase Sarkozym a britským premiérem Davidem Cameronem o situaci v Libyi a sankcích proti Kaddáfímu. Nevylučují bezletovou zónu.
  • Velvyslanec SRN v OSN Peter Wittig řekl, že by měla jednat Rada bezpečnosti. "Spolková vláda opakovaně dala najevo, že násilí musí skončit a sankce jsou nevyhnutelné. Vzhledem k alarmující situaci, je třeba jednat podle našeho názoru,na úrovni Rady bezpečnosti".
  • Italský prezident Giorgio Napolitano zdůraznil, že jeho země by nezamítla sankce proti libyjskému vedení.
  • Členové takzvaných Kaddáfího revolučních výborů zabíjí zraněné protivníky v nemocnicích v Tripolisu. Katolická zpravodajská agentura Misna citovala tajemníka libyjské Ligy pro lidská práva a uvedla, že Kaddáfího příznivci vtrhli do budovy a zabil několik zraněných vládních oponentů. Lékaři, kteří chtěli protestovat, byli také ohrožováni.
  • Organizace pro lidská práva Amnesty International vyzývá Německo, aby se ujalo libyjských uprchlíků.
  • Největší vývozce ropy Saúdská Arábie se chystá kompenzovat případné nedostatek ropy v Libyi.
  • NATO a Evropská unie vylučuje v současné době vojenskou akci proti Libyi . Řekl to maďarský ministr obrany Csaba Hende v Budapešti. Existují pravidla mezinárodního práva. "Libye je suverénní stát."
  • ITÁLIE Z přílivu stovek tisíc uprchlíků ze severní Afriky je vyděšena italská vláda - a vyzývá k podpoře svých partnerů v EU.
  • Spiegel│Reuters│AFPPlukovníkův syn Saadi Kaddáfí odhaduje, že mezi demonstranty se přimíchaly "tisíce" bojovníků z organizací islamistického teroru. Libye by mohlo hrozit za takových okolností to samé, jako v Afghánistánu. Tvrdí, že britské speciální jednotky SAS v loňském roce cvičily libyjské vojáky pro boj proti al-Kajdě.
  • Severoafrické větve teroristických sítí přislíbily demonstrantům v Libyi svou plnou podporu pro povstání proti Kaddáfímu. "Budeme se snažit, abychom vám pomohli," uvádí zpráva pobočky al-Kajdá v islámských zemích Maghrebu. Ve zprávě, která je na islamistických webových stránkách založených v USA, se mimo jiné píše: "Váš boj je boj každého muslima. Je na čase, aby "podvodníky, hříšníky a bezcitného bastarda" Kaddáfího postihl stejný konec jako sesazené hlavy státu Tuniska a Egypta, Zine el-Abidine Ben Ali a Husní Mubaraka".

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 25.2. 2011