Semínka, senioři a legalizace

25. 2. 2011 / Jiří Nussberger

Zajímavé aktivity vyvíjí občanské sdružení Legalizace.cz, jež si za cíl klade, jak sám název napovídá, legalizaci pěstování a držení konopí pro osobní potřebu a léčivé účely i pro vědu a výzkum v ČR. Jde mu ovšem o konopí, kulantně řečeno, netechnické, tedy s obsahem THC (účinné psychotropní látky) vyšším než 0,3%. To je v současné době trestné, stejně jako přechovávání rostlin a produktů z nich.

Sdružení vede kampaň ve dvou liniích. Ta první má za cíl povolení pěstování konopí pro získávání marihuany, hašiše a konopných produktů pro vlastní potřebu s tím, že jejich rozumné užívání dospělými osobami má v mnoha ohledech mírnější následky než společensky a právně zcela akceptované požívání alkoholu. Nebylo např. zaznamenáno jediné úmrtí na předávkování, není tolik lidí, kteří se léčí ze závislosti, v pořadí nebezpečnosti omamných látek je konopí mnohem níže, než alkohol, který je roven opiátům). Pokud se člověku věc vymkne kontrole, není to tak strašné jako se stát se notorikem (závislost na marihuaně je především psychická a zbavuje se jí snadněji a v kratší době než fyzická závislost na alkoholu). Navíc by legalizace marihuany snížila ceny a zlikvidovala nelegální velkopěstírny a černý trh, na něž jsou nabaleny kriminální aktivity. To jsou hlavní argumenty "legalizátorů".

Druhá linie sleduje využití konopí pro léčebné účely. Nebraňte lidem, aby si pěstovali bylinky, které jim pomáhají: při těžkých migrénách, Parkinsonově nemoci, chemoterapii; příčinu choroby sice neodstraní, ale pacientovi velmi rychle uleví od potíží. Konopné masti pomáhají při kožních nemocech a výborné jsou na proleženiny, u jednotlivců se podařilo konopím vyléčit i některé druhy rakoviny, a výzkumy např. španělských vědců jsou v tomto směru slibné.

Již třetí ročník akce s názvem Semínka seniorům, kterou na jaře vyhlašuje občanské sdružení Legalizace.cz, právě probíhá. Protože v ČR zatím neexistuje cesta, jak léčivé konopí legálně získat, nemají nemocní lidé jinou možnost, než si pod hrozbou možného postihu konopí vypěstovat svépomocí, pokud ovšem nechtějí platit drogovým dealerům a podporovat tak kriminalitu. Sdružení proti čestnému prohlášení podpoří konopnými semínky všechny plnoleté občany a především seniory, kteří se rozhodnou konopím léčit. Čestné prohlášení si zájemce stáhne z webových stránek sdružení a pokud je spolu s ofrankovanou obálkou se svou adresou odešle sdružení, dostane zpět zdarma několik semen. Celá akce trvá do Million Marihuana March 2011 - demonstrace za legalizaci konopí, která se koná 7. 5. 2011 v Praze, nebo do rozdání všech konopných semínek.

Je taková "partyzánština" nutná? Z demokratických zemí nejdále pokročilo léčebné využívání konopí v Izraeli, kde je zavedl prof. RNDr. Lumír Hanuš, DrSc., jenž se zkoumání této rostliny věnuje již od sedmdesátých let. Nejdříve na olomoucké lékařské fakultě, nyní -- již dvacet let -- na Hebrejské univerzitě. Právě díky výzkumu profesora Hanuše je od roku 1999 v Izraeli povoleno léčení konopím.

Pacienta musí k takové léčbě doporučit lékař - specialista. Doporučení schvaluje ministerstvo zdravotnictví. Prostřednictvím ministerstva také konopí pacienti zdarma dostávají. Pěstuje je několik farmářů, kteří to mají povolené a stát jim hradí jen náklady, není to výdělečná záležitost. Konopí se pěstuje za kontrolovaných podmínek, analyzuje se také obsah účinné látky v droze. Pacient dostane přesně to, co potřebuje, není kriminalizován; pokoutní pěstování na záhonu mezi rajčaty nelze s takto propracovaným systémem srovnávat.

Je otázkou, zda právě akce Semínka seniorům pohne zatuhlou českou byrokracií, aby změnila názor na pěstování konopí pro medicínské účely. Je to však, pokud vím, u nás jediná aktivita s takovým cílem.

"Naším hlavním, nejdůležitějším motivem, proč to všechno děláme, je osobní svoboda," říká Robert Veverka, tiskový mluvčí občanského sdružení Legalizace.cz. "Pokud nikoho neohrožuji, nevidím důvod, proč by mě měl někdo něco zakazovat. A senioři jsou v této chvíli největší legalizátoři. Absolutně se nebojí pěstovat. Pěstují to pro sebe a své zdraví. Chceme vyprovokovat odborníky, aby se tím zabývali, a dávali informace, které nejsou zkreslené. Dnes lidé hledají informace na internetu. Hledají alternativní léčbu tam, kde ta konvenční nepomáhá, nebo je příliš nákladná."

Kriminalisté, psychologové i lékaři se u nás stavějí k možnosti legalizovat pěstování konopí pro vlastní potřebu odmítavě. Jejich argumenty nelze brát na lehkou váhu. Pacient s Parkinsonovou chorobou, který nedokáže donést plnou lžíci do úst, a po požití konopí se přestane třást a snadno sní celý talíř polévky, má ovšem také své argumenty a práva. (Lidé trpící Parkinsonem ve většině případů užívájí konopí jako koření. Sušenou bylinku si přidávájí do jídla. Účinek je dlouhotrvající a blahodárně působí na zmírnění projevů této nemoci. Konopí se dá při léčbě aplikovat mnoha způsoby: Tinktura, konopný výtažek, mast, potravina, atd...)

Kdyby nic jiného, Semínka seniorům alespoň upozorňují na problém, který se nikomu moc nechce řešit. Páni odborníci, politici a úředníci, ruku na srdce: opravdu je tak těžké převzít systém, který již v jiné zemi úspěšně funguje? Nebo je problém v tom, že izraelští pacienti dostávají léčivé konopí zdarma a tak se žádná zájmová skupina nemá na čem nakapsovat?

Vytisknout

Související články

Dnes už za peníze, komisaři…

24.3. 2015 / Bohumil Kartous

Je to už rok a několik měsíců, co policie provedla zátah na české growshopy, obchody s potřebami pro pěstitele konopí.  Dostatečná doba na to zhodnotit, jaký měla tato akce efekt. Ten je v zásadě dvojí: od té doby víme, že policie, neschopná ...

Obsah vydání | Pátek 25.2. 2011