Profesoři Glasgow University protestují

26. 2. 2011 / Jan Čulík

Sobotní (26.2.) deník Guardian otiskl pod názvem "Glasgow Dons Unite" (Profesoři z Glasgow se sjednotili) protestní dopis více než 220 univerzitních učitelů z Glasgow University, kteří protestují proti navrhovaným škrtům kursů v oblasti evropských jazyků a kultur a v dalších oborech.



Ve čtvrtek se stala krize na Glasgow University předmětem interpelací ve skotském parlamentě v Edinburku; ministerský předseda Alex Salmond vyjádřil názor (sledujte záznam od cca minuty 20'), že univerzita má povinnost poskytovat společnosti široké spektrum kursů a hájit historické dědictví, které si přinesla za poslední šest set let do současnosti (byla založena 1451). Uvedl, že omezení ve státním rozpočtu jsou v důsledku škrtů přicházejících z Londýna nutné, ale rektor Glasgow University si zřejmě nějak myslí, že jeho škola bude škrty postižena víc než ostatní.

Proti likvidací kursů na Glasgow University se na chorální mši v univerzitní kapli při přítomnosti vedení univerzity vyslovil i jeden z nejvýznamnějších hodnostářů katolické církve, arcibiskup z Glasgow Mario Conti.

V pátek 25.2. zaslal rektor Glasgow University Anton Muscatelli protestující veřejnosti emailem jeden hromadný dopis, v němž se omluvil, že v důsledku obrovského množství protestů nemůže odpovídat jednotlivě. Dopis byl mlhavý, neobsahoval nové informace a tvrdil, že počet zaměstnanců univerzity musí být snížen.

Další podrobnosti (v angličtině) na Facebooku ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 25.2. 2011