Jak Češi píší česky

23. 2. 2011 / Milan Daniel

Mateřskému jazyku se člověk učí od malička. Čeština je jazyk obtížný, ale také krásný. I proto si mnoho Čechů a Češek tropí posměšky například z Asijců, kteří používají pro ně nepochopitelný tónový jazyk a jeho prvky promítají i do naší mateřštiny. Stále častějším úkazem při používání českého jazyka našimi dobrými rodáky je však neznalost, nedbalost a někdy i úplná ignorance.

Nedbalost se projevuje tak, že na chyby při písemném vyjadřování se nehledí, a pokud na ně někdo původce upozorní, je označen za hnidopicha (ba hůře, některým pisatelům by bylo nutno význam slova hnidopich nejprve dovysvětlit...). Samozřejmě to souvisí s tím, že lidé obecně málo čtou a čtou-li, jsou to jen zřídka texty, které mohou pozitivně ovlivnit úroveň používání jazyka a jeho slovní zásoby. Co mne osobně permanentně zvedá ze židle a rozčiluje je neznalost pravidla shody podmětu s přísudkem, která je českým gramatickým specifikem, s nímž se každý Čech a Češka seznamuje už na základní škole. Dokážu přesto přimhouřit oko, dopustí-li se v tomto smyslu chyby člověk se základním vzděláním. O to více mne ale irituje, když chyby tohoto druhu najdu v odborných textech psaných vysokoškoláky, ministerskými úředníky, ba i učitelkami češtiny.

Někteří lidé své psané projevy po sobě ani nečtou, pokládají to za ztrátu času. A za chyby se ani nestydí -- jen mávnou rukou...

K devalvaci jazyka nepochybně přispívá veřejný prostor, zejména soukromá rádia, která se svým posluchačům "přibližují" užíváním nekultivovaných a slangových výrazů. Nejsem purista, nechci slovník nijak redukovat, ale soudím, že dělníci jazyka by měli ctít řemeslo stejně jako každý, kdo si je vědom opravdových hodnot a do veřejného prostoru nepřenášet plevel.

Mluvit dobře česky jakoby se pokládalo za hanbu, užívat gramaticky správných tvarů je "nepatřičné", protože to mluvčího staví do dehonestující role jakéhosi "inteligenta". Jakoby stále platilo ono "já jsem blbec a kdo je víc". A tak se pěkná česká slova žvejkají tak, aby vyhověla požadavku na tzv. lidovost. Kde se vzalo to pohrdání vlastním jazykem, tedy sebou samými?

Sesbíral jsem v minulých týdnech na internetu náhodně pár větiček, které mne trkly. Jistě trknou i vás. Nepochybuji o tom, že většina čtenářů BL by mohla do této pochybné sbírky přispět vlastními autentickými "úlovky". Ale co s tím?

Nevíte někdo jak v domácích podmínkách nabrusit pilový kotouč a rozvézt zuby?

Silnice mohli bejt v lepším stavu a ušetřilo by se spoustu peněz ..

Včera jsem byla na odběru krve a nad výsledkami  doslova jásám.

Nechápu, proč mi plynárny nezaslali upozornění na adresu trvalého bydliště dříve, než předali případ exekutorovi.

"Kdybychom byly členy komise tak bychom nyní mohli říci, zda výběr byl objektivní, či ne," dodal Pecina.

Teď v plné nahotě ukázalo americké zdravotni pojištění, chraň nás pambůch před takvymto vzorem!

Hodí se přírodní matrace do dětských postelý a postýlek?

Pomohli spřátelené socialistické země.

Nyní se dozvídáme ze zveřejněných amerických dokumentů, že pracovníci MZV, kteří jsou v nich uvedeny plnými svými jmény a ředitelskými funkcemi, předávali tyto tajné informace americkému velvyslanectví.

Dlouhé fronty, ve kterých žadatelé o povolení k pobytu museli před cizineckou policií stát už od brzkého rána, opravdu zmizeli, mají to teď cizinci v Česku jednodušší podle vašich zjištění?

U mě také převládá broušení pilových kotoučů z řezné ocely a průměru od 500 mm. ... Hold - to je celý Topolánek.

Po zvyšování platů totiž začaly volat také policisté, kterým letos na rozdíl od lékařů mzdy klesly.

Také ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus ale Aktuálně.cz potvrdil, že některé lékaře, se kterými byli problémy a nebyli kvalitní, zpět nevezme.

Tři mušketýři: Pomsta Milady de Winter

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 23.2. 2011