AKTUÁLNÍ ANALÝZA

"Neboj se, pojď, budeme se spolu vznášet... až k výškám, vzhůru k výškám...."

24. 2. 2011 / Ilona Švihlíková

11:44 Vzhledem k nepokojům, které zachvátily nepředvídanou rychlostí oblast Severní Afriky a Blízkého východu, není divu, že cena ropy opět letí vzhůru a překračuje hranici 100 dolarů za barel -- tak jako tomu bylo v první polovině roku 2008. A to za situace, kdy je oživení v zemích Západu (USA, EU, Japonsko) považováno ekonomickým mainstreamem za "křehké".

Na uklidnění trhů, které mají v takovýchto situacích sklony k panice (přestřelení ceny) přispěchala hlavní země kartelu OPEC s tím, že je připravena vykompenzovat libyjský výpadek.

Následující tabulka ukazuje, do jaké míry OPEC (ne)dodržoval své oficiální kvóty na sklonku minulého roku.

Ropné kvóty a skutečná těžba v mb/d

Země Oficiální kvóta Skutečná těžba Země Oficiální kvóta Skutečná těžba
Alžír 1,2 1,265 Libye 1,47 1,556
Angola 1,52 1,785 Nigérie 1,67 2,242
Ekvádor 0,43 0,465 Katar 0,73 0,810
Irán 3,34 3,688 Saúdská Arábie 8,05 8,169
Irák Nemá kvótu 2,414 Spojené arabské emiráty 2,22 2,311
Kuvajt 2,22 2,315 Venezuela 1,99 2,284

Zdroj: OPEC Oil Monthly Bulletin, 11/2010

Jedním z hlavních důvodů, proč kartel OPEC navzdory všem vnitřním rozporům, už padesát let „drží pohromadě“ je role Saúdské Arábie. Právě tato země má v OPEC postavení „prvního mezi rovnými“ – její volná kapacita má dostatečný zastrašovací potenciál (použitý např. v druhé polovině 80. let při ropném antišoku), aby zdisciplinovala i méně spolehlivé členy OPEC. Saúdská Arábie dlouhodobě tvrdí, že její volná kapacita dosahuje až 12mb/d, přičemž je schopna dosáhnout tohoto navýšení velmi rychle. Tato schopnost ji činí jedinečnou nejen v rámci kartelu, ale mezi všemi ropnými mocnostmi, protože žádná jiná ropná země toto nedokáže. Zároveň tento fakt zdůrazňuje geopolitickou důležitost Saúdské Arábie.

Ali al Naimi, saudsko arabský ministr pro ropu, prohlásil, že na trhu panuje strach a obavy, ale není tu žádný zásadní nedostatek ropy. Podle něj se jedná jen o krátkodobou volatilitu, která nebude mít dlouhého trvání.

„OPEC a především Saúdská Arábie vykompenzují jakýkoliv nedostatek, protože jsme to již dokázali v minulosti... Chci, aby tohle trhy slyšely, aby lidé v noci mohli dobře spát.“, řekl dále Al Naimi.

OPEC dále tvrdí, že poptávka a nabídka jsou vyrovnány, existuje dostatečně volná světová kapacita (okolo 6 mb/d – tj. přes 4mb/d spočívají na Saúdské Arábii!!!) a zásoby vyspělých zemí jsou na odpovídající úrovni.

Není ovšem překvapivé, že především Spojené státy (EIA) tlačí OPEC na zvýšení těžby – činily tak vždy, i když příčiny růstu cen ropy byly jiné, než nedostatek na trhu (spekulace např.). Američtí zástupci energetiky se přímo vyjádřili, že očekávají, že všichni ropní producenti budou reagovat.

IEA (Mezinárodní energetická agentura) vzhledem k nepokojné situaci dokonce uvažuje o otevření strategických zásob. Někteří členové ale nejsou z takových závěrů nadšení – obávají se, že otevření strategických zásob by krizi, minimálně její psychologické vnímání, mohlo ještě několikanásobně zhoršit.

Strategické zásoby většiny vyspělých zemí ale pokrývají maximálně 50-90 dní spotřeby. Obavy, které se šíří nejen na ropném trhu, se totiž primárně netýkají Libye – k takovým výpadkům docházelo v minulosti často (stačí zmínit válku v Iráku) a „trhy vždy spoléhaly na Saúdskou Arábii, že bude flexibilním producentem (swing producer) a zvýší svou nabídku, v případě přerušení někde jinde.“

Bouří se celý region – a největší strach je o to, že by se nepokoje mohly rozšířit až do Saúdské Arábie. Do Saúdské Arábie, jejíž královskou rodinu u moci drží jen podpora a pomoc amerických tajných služeb.

Jenže, ropný producent, který by dokázal nahradit výpadek této země, prostě neexistuje...

Spotová cena ropy Brent

Zdroj: www.wtrg.com

Inquirer ZDE

Wall Street Journal ZDEZDE
IOL ZDE
Guardian ZDE
CNN ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 24.2. 2011