ÚTERÝ
Požár vzpour se šíří

15. 2. 2011

KD│ŠK│

  • Fox News/AP Izrael je rozhněván jordánskou snahou propustit vraha sedmi školaček. Izrael sdělil jordánskému velvyslanci, že pociťuje "odpor" k výzvě jordánského ministra propustit vojáka, jenž v roce 1997 zabil sedm izraelských školaček. Mluvčí ministra zahraničí Jigal Palmor řekl, že Izrael očekává, že jordánská vláda požadavek odmítne. Kapitán Ahmed Dakamseh si odpykává doživotní trest za zabití žákyň osmé třídy poblíž hranice. V pondělí se jordánský ministr spravedlnosti Husejn Mdžalí v Ammánu zúčastnil protestu, který žádal vrahovo propuštění. Jordánsko a Izrael podepsaly mírovou smlouvu v roce 1994.
  • Reuters Tunisané měsíc po pádu exprezidenta Bin Alího berou vážně princip lidové moci a uplatňují ho na každém kroku. Hoteloví zaměstnanci odmítají uklízet pokoje hostů, pokud nedostanou přidáno, zaměstnanci telefonní společnosti hrozí stávkou kvůli privatizačnímu plánu, a nespokojení dělníci na letišti přerušili mezinárodní lety. Žáci protestují proti učitelům a učitelé si u ministra stěžují na žáky. Nikdo neuznává žádná omezení a všichni chtějí všechno hned. Ekonomická situace se zhoršuje.
  • Al-Arabíja Očekává se, že Jordánsko zruší omezení pro veřejná shromáždění a umožní tak pořádat i shromáždění úředně nepovolená. Ministr vnitra v pondělí požádal kabinet o novelu zákona o shromažďování a o zrušení paragrafu, který vyžadoval povolení vlády pro takové akce, informovala státní agentura Petra. Místo toho budou organizátoři povinni pouze oznámit shromáždění s předstihem 48 hodin. Očekává se, že vláda návrh schválí a předloží ho parlamentu.
  • RIA-Novosti V Pásmu Gazy byla dnes dětská nemocnice "Mubarak" přejmenována na "Tahrír". Vládnoucí hnutí Hamás zastoupené představitelem místního misterstva zdravotnictví Jusúfem al-Mudalalem slavnostně přejmenovalo dětské zdravotnické zařízení ve městě Chán Junis na jihu enklávy. Předchozí název nemocnice navrhl bývalý palestinský předák Jásir Arafat.
  • Ašark Al-Avsat Téměř mrtvý Mubarak odmítá lékařské ošetření. Poté co egyptský velvyslanec v USA Samíh Šukrí veřejně potvrdil, že exprezident Mubarak je ve špatném zdravotním stavu, zdroj z prostředí armády tvrdí, že Mubarak může každou chvíli zemřít, protože jeho zdraví se drasticky zhoršuje a odmítá lékařské ošetření, včetně pokusů přesvědčit ho, aby za tímto účelem odjel do zahraničí, pravděpodobně do Německa, kde se již dříve léčil. Údajně opakuje své přání zemřít na egyptské půdě.
  • Jerusalem Post Demostranti z řad šíitské většiny v Bahrajnu během druhého dne protivládních protestů ovládli centrální Perlové náměstí v hlavním městě Manamě. Bezpečnostní síly se zřejmě drží zpět. Dnes byl při protestech ve strategicky důležité zemi, která je základnou americké 5. flotily, zabit nejméně jeden demonstrant.
  • Reuters Egyptská armáda podle informací státní zpravodajské agentury "doufá", že předá moc civilistům v srpnu, a tvrdí, že nemá v úmyslu udržet si po pádu prezidenta Mubaraka řízení země. Nicméně někteří představitelé sekulární větve opozice vyjadřují obavy, že konání parlamentních a prezidentských voleb bezprostředně po ukončení třicetiletého útlaku může znamenat výraznou výhodu pro nejlépe organizované opoziční uskupení, jímž je Muslimské bratrstvo.
  • Al-Arabíja Přiznivci třicet dva let vládnoucího prezidenta Sáliha spolu s policisty v civilu v jemenském hlavním městě napadli protivládní protesty obušky a elektrošokovými zbraněmi. Tři demonstranty zranili. Washington dnes oznámil, že zdvojnásobí podporu jemenským speciálním protiteroristickým jednotkám na 75 milionů dolarů.
  • AlArabíja Íránští poslanci po včerejších protestech požadují pro opoziční lídry Mehdi Karroubiho a Mirhosseina Musávího trest smrti za podněcování nepokojů v Íránu. . Obviňují je z účasti na "americkém spiknutí". "Poškozují zemi a měli by být souzeni", citovala oficiální tisková agentura IRNA zákonodárce. Volný termín "poškozují zemi" je obvinění, která odkazuje na srovnanání s politickým disentem v minulosti, a v islámském Íránu znamená trest smrti. Mluvčí soudu Gholamhossein Mohseni-Ejei řekl: "S těmi, kteří způsobili pondělní narušení veřejného pořádku, se budeme muset vypořádat pevně a okamžitě." Parlamentní mluvčí Ali Larijani také obvinil Spojené státy a jejich spojence z poskytování podpory opozici. "Hlavním cílem Američanů bylo simulovat nedávné události na Blízkém východě v Íránu a odvrátit pozornost od těchto zemí," řekl Larijani ve státním rozhlase.
  • Protesty proti duchovnímu establishmentu Íránu zřejmě skončily a život se dnes vrátil v ulicích Teheránu a dalších městech k normálu..

NEWS MONITOR PÁTEK SOBOTA NEDĚLE PONDĚLÍ ÚTERÝ- dopoledne

  • AlQabas-ArabTimes Saúdská "Komise pro propagaci ctnosti a prevenci neřesti" zakázala v Saúdské arábii prodej červených růží na svátek sv. Valentina... (sic!) Úředníci Komise hlídkují na ulici, aby se zabránilo výskytu "závažného sdružování" těchto mladých lidí.
  • AFP Egyptský ministr zahraničí žádá mezinárodní podporu pro egyptské hospodářství.
  • AlWafd 13:46 SEČ Vojenská junta v neděli oznámila vytvoření komise na změnu některých ustanovení ústavy, a mladí aktivisté sdělili médiím, že Rada jim řekla, že doufá, že dokončení ústavních změn skončí během několika dnů a pak referendum o nové ústavě bude do dvou měsíců.
    V komisi pro změnu ústavy je právník patřící do Muslimského bratrstva Dr. Sobhi Saleh, předseda senátu Nejvyššího ústavního soudu Hatem Bjato, místopředseda Ústavního soudu kancléř Hassan Badrawi, technický poradce prezidenta Nejvyššího ústavního soudu, rada Maher Sami Yusuf, profesor ústavního práva na univerzitě v Káhiře Dr. Atef Al-Banny, bývalý děkan práv Káhirské univerizty Abdel Aal Hassanein, Dr. Mohamed Bahi z právnické školy v Alexandrii. Nejvyšší vojenská rada jmenovala poradce Tariqa předsedou komise ústavních změn. Komise požívá důvěry jak vojenské Rady, tak revolučního výboru.
  • AFP Mluvčí francouzského ministerstva zahraničí Bernard Valero v pondělí řekl AFP, že egyptské úřady požádaly Francii, aby zmrazila aktiva šesti nebo sedmi egyptských úředníků Mubarakovy vlády - ale nikoliv majetek bývalého prezidenta a jeho rodiny. Podle britského tisku, by měl mít Mubarak v Británii majetek v hodnotě milionů eur.
  • AFPReuters 12:20 SEČ Muslimské bratrstvo v Egyptě má v úmyslu založit politickou stranu. Řekl to mluvčí bratrstva Mohammed Morsi. Muslimské bratrstvo je nyní v Egyptě hlavní opoziční skupinou. Základy tohoto hnutí položil šejch Hassan al-Banna v roce 1928 a bratrstvo bylo oficiálně zakázáno od roku 1954. Muslimského bratrstvo v sobotu prohlásilo, že bude do vlády nominovat jednoho ze svých členů, ale nebude se snažit získat většinu v parlamentu.
  • Podle íránské agentury Fars byla při včerejších potyčkách s demonstrany jedna namístě se náhodně vyskytující osoba zastřelena a několik demonstrantů bylo zraněno.
  • Haaretz Izraelská velvyslanectví po celém světě obdržela několik teroristických hrozeb, údajně z Hizballáhu, který chce pomstit vraždu Imada Mughniyaha (vysoce postaveného člena a spoluzakladatele libanonského Hizballáhu) na třetí výročí jeho smrti (byl zabit 12. února 2008 v v Kfar Suseh v okolí syrského Damašku). Ministerstvo varovalo izraelskou veřejnost, že kvůli zvýšené hrozbě teroristických útoků proti Izraelcům v zahraničí, je třeba se vyhnout cestování do některých destinací, včetně Egypta, Turecka, Ázerbájdžánu, Gruzie, Arménie, Pobřeží slonoviny, Mauretánie a Venezuely.
  • Haaretz Odcházející náčelník izraelské armády Gabi Ashkenazi v pondělí řekl, že Izrael musí být opatrný, pokud jde o hodnocení sousedních zemí, zejména "prvků, které vedly k revoluci v Egyptě a existují i v jiných zemích v regionu." ... "Události v Egyptě prokázaly, že musíme být skromní a opatrní v našem hodnocení arabského světa", řekl generál u příležitosti návštěvy amerických židovských lídrů na oficiální návštěvě v Jeruzalémě. Dodal, že je "spokojen s kontinuitou ve vojenských Egypta s ohledem na své zahraniční politiky. Obávám se však, oslabením postavení umírněných vůdců v oblasti, v souvislosti s oslabením postavení USA v regionu. "
  • BBCPolit.ru Italský premiér Roberto Maroni varoval řadu dalších evropských zemí, že nebývalý příliv přistěhovalců z Tuniska je hrozbou nejen pro Itálii, ale pro celou Evropu. Itálie žádá z EU peníze na zastavení toku migrantů. Podle Maroniho masové přistěhovalectví ohrožuje sociální infrastrukturu v Evropě a vytváří také riziko rostoucí míry kriminality a výskytu teroristických útoků. Tunisané říkají, že "jasmínová revoluce" nezměnila situaci a vše, co chtějí, je najít si práci v Evropě. V minulých dnech u břehů Lampedusy, malého italského ostrova poblíž Sicílie, přistály bárky s 5000 běženci. Tím se počet obyvatel ostrova a běženců vyrovnal...
  • al-Madina Alžírský ministr zahraničí Mourad Medelci uklidňuje občany Alžírska i Evropu: Nejsme Egypt nebo Tunisko, alžírská vláda je připravena udělat ústupky. Medelci nicméně ve francouském rádiu "Europe 1" bagatelizoval protesty, které do alžírských ulic přivedly v sobotu tisíce lidí, a řekl, že "tyto organizace nemají podporu většiny." Medelci nevyloučil existenci obav z islámské hnutí, které se snaží ovládnout ulici a řekl: Nevylučujeme nic, a měli bychom být ostražití.
  • Exkluzivně pro Britské listy PO 21:45 Britským listům se v pondělí podařilo získat vyjádření člověka, který je blízký rodině bývalého šáha, a jehož celá rodina žije od svržení režimu v Iránu v roce 1979 v exilu. On sám žije v kanadském Montrealu. Souhlasil s uveřejněním svého vyjádření pouze pod podmínkou, že nebude uvedeno jeho jméno:
    "Jelikož současná vláda v Íránu vyvíjí opravdu velmi silný tlak na obyvatelstvo, daly se události, které právě v Teheránu nastaly, očekávat. Nedokážu ale předpovědět, zda události budou mít stejný průběh, jako v Egyptě. Nelze to předpovědět ani z toho důvodu, že Egypt má tzv. civilizovanější armádu než Irán. Budou-li se nepokoje v Iránu stupňovat, obávám se, že dojde k většímu krveprolití a větším ztrátám na životech, než v Egyptě. Současný íránský režim k potlačení nepokojů nepoužívá regulérní armádu, ale speciální jednotky, známé svou krutostí. Obzvláště teď, když byly bývalému egyptskému prezidentu Mubarakovi zmraženy jeho švýcarská konta, má Mahmúd Ahmadínedžad obavy, aby ho nepostihlo něco podobného a bude dělat vše pro to, aby revoluci potlačil."
  • Sabq Ziad al-Alimi, jeden z představitelů "koalice mládeže 25. ledna" a účastník povstání médiím sdělil, že delegace výkonného výboru revoluční koalice, včetně Ahmeda Mahera a Khalida Mahmúda, Sami Abdel-Rahmana, Samira Wael Ghoneima, Mahfouze a Amr Salama, Mohammada Abbas, se setkala v neděli s armádní velením a další setkání se uskuteční ve pravděpodobně ve středu. Na této schůzce by mělo dojít ke změně vlády a jmenování vlády národní spásy technokratů (odborníků) na přechodné období, zrušení nouzového zákona, propuštění všech zadržovaných a k zajištění politických svobod, zejména svobody vzniku politických stran a odborů.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 15.2. 2011