Japonská opozice "zaznamenala obrovské volební vítězství"

30. 8. 2009

Opoziční Demokratická strana Japonska zřejmě zaznamenala obrovské volební vítězství. Vyplývá to z průzkumů provedených u volebních místností. Podle nich získala Demokratická strana Japonska v japonské dolní sněmovně 300 ze 480 křesel. Ukončila tak padesát let vlády téměř nepřetržité pravicové Liberálnědemokratické strany, uvádí japonská televize NKH TV.

Demokratická strana Japonska nebude už podporovat korporace, jak to činila Liberálnědemokratická strana, ale chce pomáhat spotřebitelům a dělníkům a zaměstnancům. Japonsko trpí rekordní nezaměstnaností a bylo postiženo hospodářskou krizí.

Amerika uvažuje o alternativách programu protiraketové obrany

29. 8. 2009

Obamova vláda si připravila možné alternativy pro systém protiraketové obrany. Je tedy možné, že ostře zpochybňovaná místa v Polsku a v České republice nebudou použita. Potěší to Rusko a Německo, ale poškodí to styky s americkými spojenci ve východní Evropě, míní list New York Times.

Činitelé americké vlády konstatovali, že doufají, že jejich analýza plánu na protiraketovou obranu, která trvá už několik měsíců, bude dokončena v září, možná včas na to, aby prezident Obama s jejími výsledky seznámil ruského prezidenta Medveděva na schůzce v New Yorku při výročním zahájení Valného shromáždění OSN.

Avšak činitelé americké vlády také varovali, že žádné rozhodnutí dosud nebylo učiněno a že se dosud berou vážně všechny alternativy, včetně možnosti rozmístit prvky protiraketové obrany v Polsku a v České republice, jak to původně zamýšlel učinit prezident George Bush.

V Etiopii znovu hrozí hladomor

30. 8. 2009

Téměř čtvrt století poté, co r. 1985 zpěváci světového rocku uspořádali globální koncert Live Aid a vybrali 150 milionů liber na humanitární úsilí pro Afriku, čelí znovu nyní miliony chudých Etiopanů podvýživě a zřejmě i hladomoru.

Odhady počtu lidí, kteří jsou závislí na nouzových dodávkách potravin, stouply letos z 4.9 milionů v lednu na 5.3 miliony v květnu a 6.2 miliony v červnu. Dalších 7,5 milionů lidí dostává pomoc za práci na komunitních projektech. Celkový počet lidí, dodávky potravin pro něž jsou chronicky nestabilní, dosahuje tedy 13,7 milionů.

Ministerstvo vnitra zakázalo vznik Sudetoněmeckého landsmanšaftu

31. 8. 2009

Ministerstvo vnitra zakázalo "Sudetoněmecké krajanské sdružení v Čechách, na Moravě a ve Slezsku" , které požaduje zrušení takzvaných dekretů prezidenta Edvarda Beneše. Považuje je za protiprávní v EU. Sdružení se také hlásí k podobným spolkům v Německu a Rakousku.

Podle kopie ministerského rozhodnutí vnitro mimo jiné dospělo k názoru, že záměrem sdružení je porušovat Ústavu a zákony.

Britský premiér v Afghánistánu

"Vyjednáváme s Talibanem"

30. 8. 2009

Britský premiér Gordon Brown zveřejnil v sobotu novou strategii pro válku v Afghánistánu, včetně kontroverzního procesu "smíření" pro některé frakce Talibanu. Přislíbil také rychlejší výcvik afghánské armády, která by měla nahradit vojska NATO.

V Británii klesá podpora veřejnosti pro válku v Afghánistánu a britský premiér využil svou návštěvu na britské vojenské základně v provincii Helmand ke zveřejnění změněné strategie, která má omezit počet umírajících britských vojáků.

Zdroj blízký Gordonu Brownovi konstatoval, že vyjednávání s povstalci, sympatizujícími s Talibanem, ve snaze je přesvědčit, aby přešli na "západní" stranu, je nyní klíčovou součástí britského úsilí v Afghánistánu. Diplomatické zdroje v Helmandu naznačily, že vyjednávání zřejmě probíhá ve velkém měřítku. "Velká část Talibanu nebere nutně svou agendu vážně. Tito lidé bojují z taktických důvodů a je možné je přesvědčit, aby se stali součástí mainstreamového života."

Konflikt v Afghánistánu si už vyžádal 208 životů britských vojáků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

"Czechtek" v Británii - je zákonem zakázán

30. 8. 2009

Jeden britský policista byl zraněn, když ho zavolali k zásahu na protizákonné "rave party", jíž se účastnilo 4000 lidí, konstatovala v neděli policie. Policie z hrabství Wiltshire byla zavolána v sobotu na pole nedaleko vesnice Warminster, kde raveři instalovali zesilovače a zvukové zařízení. Policie protizákonné shromáždění likvidovala celou noc. Do šestačtyřicetiletého policisty najel automobil a zřejmě mu zlomil kotník. Policista byl odvezen do nemocnice.

USA: Výsledkem recese může být odpor k utrácení

29. 8. 2009

KD│ Přestože ekonomické statistiky signalizují, že Velká recese v USA patrně končí, experti se současně obávají, že oživení může být limitováno odporem spotřebitelů k utrácení, informoval Peter S. Goodman pro New York Times. A protože spotřebitelské výdaje v minulých letech představovaly 70% veškeré ekonomické aktivity, může jít o poměrně zásadní omezení agregátní poptávky po zboží a službách, což opět podniky odrazuje od tvorby pracovních míst, upozorňuje Goodman.

Miliony Američanů se v minulých letech nejrůznějšími způsoby zadlužily a nyní v tom již nemohou pokračovat. A ti, kterým prostředky nechybí, se obávají budoucnosti a raději spoří. Chudým domácnostem již nikdo nepůjčí, zatímco ti bohatší se již jako bohatí necítí. V posledních týdnech Američané utráceli znatelně více kvůli šrotovnému (cash-for-clunkers program) - v červenci oproti předchozímu měsíci asi o 0,2%. Ale protože příjmy nerostou, většina ekonomů to považuje za krátkodobou záležitost. Někteří tvrdí, že recese trvala tak dlouho a způsobila takové škody, že se "vsákla" do kultury - snížila očekávání, zpochybnila prognózy a erodovala impuls k nakupování.

Al Megrahi by podpořil veřejné vyšetřování atentátu z Lockerbie

29. 8. 2009

Muž, který byl odsouzen za atentát z r. 1988, zdůrazňuje, že je "nefér", aby bylo rodinám obětí odepřeno dovědět se pravdu.

Muž, odsouzený za atentát na letadlo Pan Am, které explodovalo v prosinci 1988 nad Lockerbie, podpořil v sobotu požadavek, aby bylo zahájeno veřejné vyšetřování atentátu. Abdelbaset al Megrahi řekl skotskému listu The Herald: "Podporuji veřejné vyšetřování. Pravda nikdy neumírá. Pokud by Británie zaručila, že se bude konat, byl bych velmi pro."

Dr. Jim Swire, jehož třiadvacetiletá dcera Flora při katastrofě zemřela, opakovaně požaduje veřejné vyšetřování okolností atentátu.

Megrahi dodal: "Chtěl bych pomoci dr. Swirovi a ostatním prostřednictvím dokumentů, které mám k dispozici. Mým pocitem ale je, že se britská vláda bude chtít veřejnému vyšetřování vyhnpout, protože by to pro ně a pro Spojené státy bylo problematické. Vyšlo by totiž najevo, jak silně se na celé věci angažovali Američani, a také by je to stálo spoustu peněz, které nebudou chtít vydat kvůli hospodářské recesi."

Jak se stát mediální troskou

28. 8. 2009 / Bohumil Kartous

Jiří Paroubek v pozici Johna Lennona je vtipný. Je to karikatura, která má přesah pouhé populární formy. Navodit takto vztah mezi Lennonem a Paroubkem je vtipný, protože je tak neskutečný.

Je to provokativní a balancuje to na hranici vkusu, která je tak nejasná, že se o ní vede spor. Faktem je, že karikatury jsou zdravou reakcí na podivný vnějškový svět, který politika předstírá před skutečnost, aby kryla pozadí. Ideologické, z velké míry pouze naučené floskule se v politickém světě míhají s různými absolutizujícími prohlášeními o dobru a zlu, vše se jeví jako na jakémsi špatném divadle, kde herci jsou herci, protože umějí nejhlasitěji mluvit a své role podle toho ztvárňují. I taková karikatura, jako předvedl Reflex, je reakcí na snahu cosi předstírat, a Reflex je přesvědčen, že je nutné "sundat masku" a představit alternativu reality. Proč ne. Politický svět skutečně potřebuje protipól svého vážně pronášeného lhaní.

Sluneční skvrna.

Popírání entropie

28. 8. 2009 / John Michael Greer

Problém spočívá v tom, že pouze velmi málo lidí si přeje této skutečnosti čelit. Velká většina bude raději věřit v energii nulového bodu a zlé kosmické ještěrky či v jakoukoliv jinou absurditu, na niž si vzpomenete, spíše než by se pořádně nadechla a připustila, že prosperita, které jsme se po tři století těšili, byla pořízena na útraty našich vnuků. Občas mám podezření, že důvodem, proč si tolik lidí představuje apokalyptický konec průmyslového věku, je skutečnost, že obraz náhlého vyhubení je snesitelnější než zkušenost pomalého uvědomování si plného rozsahu naší kolektivní stupidity.

KD│ Vztah mezi moderní průmyslovou společností a vědeckými myšlenkami, jimiž se údajně řídí, je složitější, než se na první pohled zdá. Ideologie, o níž společnost věří, že ji uplatňuje, a skutečná očekávání tvořící pozadí jejích aktivit a institucí, si nezřídka navzájem odporují. Abychom tento rozdíl nevnímali, je často třeba té nejvypjatější snahy nevidět; nicméně podobné úsilí může počítat se sympatiemi veřejného mínění, stejně jako s hmatatelnější podporou poskytovanou ekonomickými zájmy.

Vezměme například rozpor mezi křesťanskými a liberálními hodnotami údajně uplatňovanými evropskými velmocemi 19. století a nelítostnou politickou a hospodářskou exploatací uplatňovanou těmito státy vůči podřízeným národům koloniálních říší. Výsledkem byla sháňka po nějakém ospravedlnění existence evropského imperialismu, které by nahradilo skutečné vysvětlení - že totiž Evropané jednoduše chtěli bohatství a moc, které mohli získat exploatací zbytku planety. Jak napsal Stephen Jay Gould v knize The Mismeasure of Man, generace vědců věnovaly kariéry pokusům zdůvodnit, že "bílá rasa", toto imaginární a různě definované zvíře, byla biologicky nadřazena jiným "rasám".

Pochybnosti o článku "Popírání entropie"

29. 8. 2009

V článku 'Popírání entropie' se vyskytuje nekolik dosti podezřelých tvrzení, píše Ondřej Zajíček. Je nepochybně pravda, že druhý termodynamický zákon limituje množství využitelné práce, ale je otázka, zda je tento limit v kontextu debaty opravdu relevantní. Pro takové tvrzení autor nedoložil žádné reálné argumenty, a tak celé povídání o entropii působí dojmem scientošamanistického mávání rukama.

Energii je možno ušetřit

29. 8. 2009 / Pavel Blaheta

John Michael Greer se v článku "Popírání entropie" mýlí v jedné věci, že prosperita, které se dnes těšíme, je vytvořena na úkor našich vnuků. Není a ani nemůže být, píše Pavel Blaheta. Každá generace stojí před výzvami. Generace našich vnuků před nějakými bude stát jistě také.

Pan Greer vychází při své úvaze o dnešní prosperitě z některých předpokladů, které nejsou ničím podložené. Např. tvrdí:

"Znamená to, že vývoj alternativní energie je ztrátou času? Samozřejmě že nikoliv. Tyto skromné zdroje jsou jediné, které zbudou, až fosilní energie dojde. Spíše jde o to, že civilizace, kterou jsme budovali po tři století, konec levných fosilních paliv nepřežije."

Vychází tedy z předpokladu, možná i správného, že zdroje alternativní energie nemohou zcela nahradit energii získávanou dnes z fosilních paliv. Ano v tomhle má asi pravdu, ale kde je napsáno, že k udržení dnešních standartů, nebo ještě lepších než jsou ty dnešní - a mluvím o standartech v bydlení a v dopravě a v zajištění obyvatel planety Země potravinami a vodou - že tedy k udržení a vylepšení dnešních standartů bude zapotřebí tolika energie? Ekonomové již dávno vědí, že nejlevnější energie je ta, která se nemusí vůbec vyrobit.

Očakávania vkladané do šetrenia energiou sú nereálne

29. 8. 2009

Pretože otázka reálnych energetických zdrojov pre budúce (pritom nie veľmi vzdialené) generácie je príliš vážna, nedá mi, aby som nereagoval na poznámky pánov Ondřeja Zajíčka a Pavla Blahetu k článku J. M. Greera -- "Popírání entropie", píše František Cudziš.

Podľa mojej mienky, obidvaja páni namiešali neuveriteľný koktail relevantných údajov a fatálne chybných predstáv. Považujem si za povinnosť (aspoň čiastočne) uviesť veci na správnu mieru, a to bez úmyslu znevážiť tým uvedených pánov. Určite je mnoho pravidelných čitateľov BL, ktorí rozumejú predmetnej problematike rovnako nedostatočne. Je neradno nechať sa im učičíkať názormi pánov Zajíčka a Blahetu, pretože situácia je tak vážna, že výsledky jej riešenia sa priamo dotknú životov (životných podmienok a životnej úrovne) už našich detí a vnúčat.

Vytírání v Číně

28. 8. 2009 / Milan Kohout

Letos je tomu dvacet let od čínskou vládou násilně potlačeného prodemokratického protestního shromáždění na Tiananmenském náměstí v Pekingu, při kterém bylo zabito kolem dvou tisíc demonstrantů (odhady se zde různí , usuzuje se, že bylo zabito čtyři sta až šest tisíc civilistů).

Domnívám se, že současná čínská vláda musí ukončit zarputilé mlčení ohledně masakru a přistoupit na veřejnou diskuzi o této "krvavé skvrně nedávné historie", při níž by se konečně "vytřela krev" z dlažby náměstí Nebeského klidu.

Proto jsem jako kurátor desátého Open International Performance Art festivalu v Pekingu minulý týden vzal kýbl a mop a přišel na ono náměstí, abych začal vytírat dlažbu (musel jsem jako všichni návštěvníci náměstí projít rentgenem stejným jako při odbavování na letišti).

Po pěti minutách mé vytírání ukončil čínský policista a přikázal mi opustit náměstí.

ODKAZ FRANCIE

28. srpen 1789: Deklarace lidských práv

28. 8. 2009 / Karel Košťál

Aby shromáždění ve Versailles mohlo 28. srpna 1789 prohlásit, že syn chudého rolníka v Alpách a syn královského páru v nedalekém paláci jsou si „rovni před zákonem“, musela nejdřív padnout Bastila. Dobytí Bastily 14. července 1789 srazilo k zemi absolutní monarchii. Koncem srpna je uveřejněna první Deklarace lidských práv. Dobytí paláce Tuilerie 10. srpna 1792 svrhlo konstituční monarchii. 21. září 1792 je vyhlášena Republika. Mezitím přišla Noc 4. srpna 1789, zrušení feudálních privilegií.

Co nás čeká příště? Oslava inkvizice?

29. 8. 2009 / Darina Martykánová

Děkuji panu Košťálovi za připomenutí emancipačního dědictví Francouzské revoluce. Čeští neokonzervativci už se několik let snaží nakydat špínu na tuto přelomovou historickou událost (viz např. na blogu iDnes).

Používají k tomu blouznivé výmysly (napr. vymyšlený "citát" hned v prvním odstavci článku, obsahující zcela lživé tvrzení, zřejmě převzaté z dobových royalistických pamfletů), dekontextualizaci (viz Vendée a válka s koalovanými mocnostmi), očerňování prostřednictvím analogie (s jinými režimy), nesmyslné konspirační teorie (jako by události Fr. revoluce byly součástí předem naplánovaného projektu a jejich účastníci je byli schopni efektivně kontrolovat - přitom samotný vývoj události je důkazem to, že tomu tak ani zdaleka nebylo), vědomě ignorují jakýkoli seriózní historický výzkum (ať už nakloněný revoluci či nikoli) atd. Tristní je, že lidé tomu věří. Je překvapivé, že nikdo okamžitě neotiskne článek, v němž by poukázal na to, jaké vybájené nesmysly je možno publikovat na blogu "seriózního" deníku.

Zelenina na Krymu

28. 8. 2009 / Ema Čulík

Vidíte tu červenou cibuli, která tu visí jako česnek? To je krymská neboli jaltská cibule, je víc plochá než normální cibule a je sladká. Tohle zboží je všechno místní. Zeptala jsem se, jestli mají grapefruit, a podívali se na mě, jako kdybych se zbláznila.

Američané radar pro Česko nevzdávají

28. 8. 2009

ad Američané "vzdávají protiraketový radar v Česku"

Nemůžu souhlasit, píše jeden čtenář: "An X-band tracking radar, which is slated for the Czech Republic, is needed in the region regardless of where the interceptors are based, [Marine Corps Gen. James Cartwright, vice chairman of the Joint Chiefs of Staff] noted."

"Naváděcí radar v pásmu X, který je určen pro Českou republiku, je pro region zapotřebí bez ohledu na to, kde budou umístěny interceptory, řekl generál James Cartwright, místopředseda šéfů spojených štábů", psali v ejvijejšn výk ZDE (via Thereg)

Několika slovy: Amíci chcou adaptovat svoje námořní protirakety SM-3 (z AEGISu) na pozemní protirakety tak, aby bylo možno rychle a levně rozmístit obranu Evropy proti íránským balistickým raketám. Naváděcí radar v českém pašalíku bude prý potřeba tak jako tak.

Regulovaný nájem: nespravedlnost nebo nezbytnost?

28. 8. 2009 / Stanislav Křeček

V červnu letošního roku vydala skupina učitelů z Národohospodářské fakulty VŠE v Praze (M. Zajíček, jako vedoucí autorského kolektivu, M. Ševčík a K. Zeman – uvádím jména bez akademických titulů) publikaci nazvanou příznačně: „Regulace nájemného – politicky motivovaná nespravedlnost“. Název jistě vypovídá o obsahu, ale i tak by čtenář jistě od akademických funkcionářů očekával nejen prezentaci liberálních názorů, ale i kvalitní rozbor současné situace, když už ne rozumné a reálné návody na řešení neudržitelné situace v bydlení u nás. Nic z toho se mu však nedostalo.

FT: Střední Evropa zřejmě unikne recesi

27. 8. 2009

Nejlepší hospodářská data, zveřejněná v Evropě tento týden, pocházejí z Polska. Maloobchodní obrat v Polsku za poslední měsíc překvapivě vzrostl o 5,7 procent, ve srovnání s předpověďmi méně než 1 procenta.

Jako všechny překvapující údaje, i tento údaj je nutno brát s rezervou, míní Financial Times. Přesto se podle názoru listu však zdá pravděpodobné, že Polsko letos unikne recesi. Podobně jako jeho středoevropští sousedi - Česká republika, Slovenska a Maďarsko - mělo i Polsko velký prospěch z německého šrotovného i z nedávného hospodářského oživení v Německu, což je jeho největší trh.

Mezitím umožnil pozitivní vývoj na světových finančních trzích střední a východní Evropě získat nové půjčky. Částky jsou to skromné, ale každá maličkost pomáhá, v regionu, který byl před krizí největším spotřebitelem půjček na vznikajících trzích a má nyní největší pokrizovou kocovinu. Střední Evropa se však alespoň vyhnula kolektivní katastrofě, která se zdála před půl rokem možná.

Vyhlídky nicméně zůstávají nejisté a velmi záleží na ekonomickém vývoji západní Evropy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘEDVOLEBNÍ ANALÝZA ČMKOS

Letošní volby jsou klíčové pro zachování sociálních a právních jistot

28. 8. 2009

Liberální reformy koaliční vlády Mirka Topolánka (ODS, KDU-ČSL a Strana zelených) prohloubily dopady krize na občany a ekonomiku, způsobily krizi veřejných rozpočtů, růst nezaměstnanosti a další negativní dopady na sociální situaci a životní úroveň zaměstnanců a jejich rodin a ohrožují životní perspektivy a jistoty mladé generace i důchodců.  

Koaliční smlouva a z ní vycházející Programové prohlášení vlády ODS, KDU-ČSL a Strany zelených, vedené Mirkem Topolánkem představovaly radikální liberální koncept, omezující společenskou solidaritu a přinášely daňová zvýhodnění a úlevy jen příjmově a majetkově nejsilnějším skupinám. Politika realizovaná touto vládou ve svých důsledcích umocnila hospodářskou krizi, vedla v roce 2008 k enormnímu nárůstu inflace a k propadu HDP a zhoršila především postavení zaměstnanců se středními a nižšími pracovními příjmy, důchodců, nezaměstnaných a dalších skupin občanů, čerpajících různé sociální dávky z veřejných rozpočtů.

Přežití nejpřizpůsobivějšího aneb prachy došly, další pošli

28. 8. 2009 / Michal Kuklík

"Za tři a půl roku svého působení přivedl je president Českých aerolinií ke zhroucení." To jako bych funebrákům na funuse vyčítal smrt nebožtíka.

V roce 1990, zblbnut revolučním nadšením, koupil jsem si tlustou učebnici makroekonomie a celou ji přečetl. Nic si z ní nepamatuji kromě toho, že podnik, který prodělává, je vždycky pozdě zavřít, protože ztráta už jen poroste.

President Radomír Lašák hlásá, že všichni národní aerodopravci kromě tureckého teď prodělávají. Nikdo nechce vyklidit pole druhým. Všichni čekají, že slunce zase vysvitne a lidé budou courat nebem sem a tam.

Terry Gilliam: Buď točit pravdu, nebo lež

28. 8. 2009

Monty Python a režisér filmů 12 opic a Král rybář Terry Gilliam: To, že dělám spoty, považuji za korupci své osoby. ...

Viděl jsem ve svém životě hodně režisérů, kteří začali točit reklamy a pak v tom světě nadobro uvízli. V každém případě je to ale možnost volby každého režiséra: buď budu točit pravdu, nebo lež. Vyprávět o světě, nebo ho lakovat.

Strategie 34-35/2009 Speciál, Aleš Hudský: Terry Gilliam: Já a reklama? Jen když jsem v depresi. ZDE

Přes psoty a Slotu

28. 8. 2009 / Pavel Kopecký

Na pomezí mezi maďarským a slovenským kulturním okruhem je živo. Nově, ale postaru. Představitelé dvou národních států si vjíždějí do vlasů. Klevetí, spílají a vyhrožují. Ačkoliv mezi sočícími politickými činovníky vynikají pravidelně ti nejhlasitější, postavy z transnacionálního rodu pana Sloty, těžko souhlasit se zjednodušujícími rozbory, jakých se naposledy výslovně dopustil Alexandr Tomský. Nacionalismus je skutečně posledním útočištěm grázlů, pravda, ale naznačovat, že jen leckdy dětinské, nejisté, také proti Čechům se občasně obracející národovectví Slováků vytváří nepříjemné mezinárodní napětí, a zlehčovat přitom agresivní "trianonský komplex" Maďarů, není sdostatek smysluplné.

Komunisté se nedokáží dívat jinam než dozadu

28. 8. 2009 / Boris Cvek

Michal Kroh píše: Pokroku ve vývoji lidstva by ale prospělo, kdyby tento spor (BC: mezi komunismem a antikomunismem) probíhal civilizovaně, kultivovaně, kulturně a demokraticky.

BC: Spor komunismu a antikomunismu začal velmi civilizovaně, kultivovaně, kulturně a demokraticky probíhat zejména po nástupu komunistů k moci v první zemi na světě, kde získali komunisté moc, tj. v SSSR.

Jan Lukavec si říká "kulturolog", ale není jím doopravdy

28. 8. 2009 / Daniel Strož

Z dalších Lukavcových řádek potom vyplývá, že žádnou mou knihu nečetl a své "vědomosti" čerpá z pomluv Kateřiny Šafaříkové, parlamentní zpravodajky Lidových novin, které jsem se jednou dotkl upozorněním, že nepůsobí svou neupravenou vizáží v evropském prostředí dobrým dojmem.

Reakce na recenzi knihy Jany Hybáškové Zpověď Evropanky v Literárních novinách

Jan Lukavec (ročník 1977) vystudoval po převratu český jazyk a kulturologii na Filozofické fakultě pražské Karlovy Univerzity. Neušlo mi, že tuto svou odbornost zdůrazňuje pod každým ze svých zveřejňovaných elaborátů, ale bohužel o něm musím říci, že neprávem. V Lukavcových příspěvcích převládá totiž jazykové neumětelství, zrovna jako nekulturnost a mnohdy přímo i očividné nedovzdělání.

Velcí mužové Zlínska

28. 8. 2009 / Miloslav Štěrba

Z podhůří Valašska a štědrého Slovácka vzešla řada osobností. Počínaje učitelem národů J. A. Komenským. Za ním se pak šikují poslanec vídeňského parlamentu T. G. Masaryk zvolený ve Valašském Meziříčí v roce 1891, historik František Palacký z Hodslavic, Tomáš Baťa, Bolek Polívka, slušovický předseda Čuba, podnikatelé Samohýl a Vaškůj, až po současnou mediální hvězdu - poslance Ing. Miloše Melčáka, CSc.

Stávková pohotovost pilotů ČSA

27. 8. 2009

tisková zpráva

Výkonná rada CZALPA se rozhodla vyhlásit neomezenou stávkovou pohotovost pilotů ČSA, vzhledem k vyhrocené situaci a bezprecedentní snaze managementu ČSA o umlčení zástupců zaměstnanců v posledních dnech. Je naprosto nepřijatelné, aby byl vrcholný představitel odborové organizace v rozporu se zákonem a ústavou ČR diskriminován a zastrašován za svá veřejná vystoupení.

Reakce na návrh managementu ČSA, a.s.

27. 8. 2009

tisková zpráva

27.8. 2009 Praha

České sdružení dopravních pilotů CZALPA ČSA vítá včerejší prohlášení prezidenta ČSA Radomíra Lašáka, které pronesl na tiskové konferenci za přítomnosti ministra financí Eduarda Janoty a ministra dopravy Gustáva Slamečky. Návrh považujeme za uznání problému ve společnosti a vstřícný krok k odblokování situace ČSA a piloti jsou připraveni o jeho detailech urychleně jednat. CZALPA vnímá návrh ze strany vedení ČSA jako dobrý signál, který může nastartovat zásadní obrat vedoucí s záchraně ČSA. V tuto chvíli můžeme jen konstatovat, že řešení pro jeho přijetí musí být přijatelné pro členskou základnu CZALPA, a proto výsledky jednání by měly být známy před konáním mimořádné valné hromady CZALPA dne 9. září 2009. Zástupci pilotů budou jednat tak, aby výsledek jednání mohl být doporučen členské základně. V tuto chvíli je předčasné předjímat jakékoli výsledky.

Američané "vzdávají protiraketový radar v Česku"

27. 8. 2009

ČTK│ Vláda prezidenta Baracka Obamy se už prakticky vzdala plánů na rozmístění prvků protiraketového štítu v Polsku a v České republice. S odvoláním na různé zdroje ve Washingtonu to tvrdí polský list Gazeta Wyborcza. "Signály vyslané generály Pentagonu jsou absolutně jasné - americká vláda v případě protiraketové obrany hledá jiné řešení, než by byly základny v Polsku a v České republice," cituje list lobbistu Rikiho Ellisona, jenž je zastánce štítu.

podrobnosti ČTK ZDE

Melčákovo modlení k soudcokracii

27. 8. 2009 / Štěpán Kotrba

Chápu, že poslanec Melčák se domníval, že bude brát poslanecký plat i náhrady po celé volební období. Chápu proto jeho ekonomické rozčarování. Nedovedu si ale představit, jak je možné, aby Ústavní soud rozhodoval o ústavním zákonu, když legislativní mocí (i nad Ústavním soudem) je nadán Parlament. Jedině on je suverén v rozhodování o základních zákonech státu. Jedině on tvoří a schvaluje Ústavu i ústavní zákony. V kompetenci Ústavního soudu podle mého názoru není posuzovat zákon, deklarovaný jako ústavní a schválený ústavní většinou v obou komorách a parafovaný prezidentem. V kompetenci ústavního soudu je pouze posuzovat, jestli ostatní zákony nejsou s těmi ústavními v kolizi.

V opačném případě si dovedu představit téměř jednohlasně schválený zákon, kterým se zruší mandát soudců stávajícího Ústavního soudu, a to i se zpětnou platností.

Buď máme v této zemi vládu soudců, státních zástupců a exekutorů, nebo poslanců a vlády. Obojí nejde dohromady.

Náměstek amerického ministra obrany Alexander Vershbow:

Kdyby byl mezi Ruskem a Spojenými státy užší kontakt, mohli jsme se vyhnout válce na Kavkaze

27. 8. 2009

JF│ŠOK│ V letech 2001-2005 působil jako americký velvyslanec v Moskvě. Po odchodu z Ruska byl americkým velvyslancem v Jižní Koreji, velvyslanec při NATO a v roce 2009 byl jmenován náměstkem ministra obrany. Dnes říká:

Rusko je jedním z mých hlavních priorit. Usilovali jsme o tom,aby byla Obamova návštěva v Moskvě úspěšná. A pokusíme se napravit vztahy v oblasti bezpečnosti a obrany, přičemž bereme v úvahu, že poslední dva roky byly velmi jednoduché. Myslím, že v našem zájmu, aby vztahy USA a Ruska se dostaly na pevnější základy. Musíme vytvořit pevné základy v oblastech, kde máme skutečné společné zájmy. Potřebujeme lepší komunikační kanály, musíme je ale také používat efektivněji. Snažili jsme se udělat vše, co můžeme, abychom například varovali Gruzii proti rozhodnutí řešit dlouhodobé problémy vojenskými prostředky. Naše armáda by měla být více zapojena do konkrétních forem spolupráce, zejména pokud jde o společné hrozby, jako je terorismus, pirátství, stabilních regionů na světě, kde bychom mohli pořádat společné konzultace, strategické plánování, společná cvičení. Měli bychom se stáhnout z logiky her s nulovým součtem, které mají stále své místo v našich vztazích.

podrobnosti Interfax - v ruštině ZDE

Hvězdička už nestačí

28. 8. 2009 / Irena Ryšánková

Ať chceme či ne, televizní hvězdička, kterou v nejrůznějších variantách známe od raného dětství, pomalu končí. S příchodem evropské směrnice "Audiovizuální mediální služby bez hranic" musí být označení podrobnější - nestačí jen konstatovat, že audiovizuální obsah je škodlivý, ale musí se říct, co je na něm škodlivého, jak moc a pro koho škodlivý. O škodlivosti se nicméně mohou vést a nejspíš i povedou vášnivé politické, mediální i rodičovské diskuse.

Šumavo, Šumavo...

27. 8. 2009 / Ladislav Žák

Spor, který vyvolal jihočeský hejtman kolem kůrovcové kalamity, přinesl podle mého názoru už jednu velice cennou devizu. Ministerstvo životního prostředí víceméně přiznalo, že Šumava, tak jak ji známe, prostě zanikne. A protože zánik nelze nikdy zcela omezit na plánovaný časoprostor, pak si k tomu budeme muset připočítat nějaký ten čtverečný kilometr navíc.

Tiché zabírání Západního břehu demaskuje obscénnost abstraktního volání po míru

27. 8. 2009 / Slavoj Žižek

Druhého srpna 2009, poté, co špalír izraelské policie odřízl část arabské čtvrti Sheikh Jarrah ve východním Jeruzalému od okolního světa, vystěhovala izraelská policie dvě palestinské rodiny (víc než padesátku lidí) z jejich domovů; do uvolněných domů se okamžitě nastěhovali židovští osadníci. Ačkoliv izraelská policie se odvolávala na výnos nejvyššího soudu, vystěhované arabské rodiny zde žily víc než půl století. Tato událost, která kupodivu zaujala pozornost světových médií, je součástí mnohem širšího a dalekosáhle přehlíženého procesu.

Dvě strany jediné mince

26. 8. 2009 / Jindřich Kalous

Nechci ani náhodou soudcovat spor Kotrba vs. Čulík, který se za léta stal téměř obligátní součástí koloritu BL, ani nehodlám pronášet to postmoderní "každý má svou pravdu", protože pro pravdivost většiny výroků, názorů, ba i postojů, lze stanovit - pokud světový názor mluvčího není příliš ovlivněn studiem heideggerovců a podobných obskurních stvoření, jimiž se filosofické panoptikum 20. století jen hemží - dost jasná kritéria a kdo jim chce rozumět, ten rozumí. Poznámka (podle mého soudu až příliš krotká) Dariny Martykánové mi však pomohla vybavit si myšlenku, jejíž jádro pochází od enfanta terrible české sociologie Jana Kellera, a to z jeho knihy z r. 1991 Až na dno blahobytu. Keller tehdy napsal něco v tom smyslu, že pokud jde o vztah k životnímu prostředí, vyspělé kapitalistické země plundrovaly přírodu kolonií a později rozvojových zemí, takže doma se pokrytecky mohly chovat jako ochránci životního prostředí, zatímco na socialistické země zbylo shodou historických náhod k provozování této činnosti pouze vlastní území, takže zdánlivě se země "tábora míru a socialismu" k přírodě a životnímu prostředí chovaly mnohem hůře než tzv. zavedené demokracie.

O rubu industrialismu

26. 8. 2009 / Karel Dolejší

Jindřich Kalous komentoval diskusi Jana Čulíka a Štěpána Kotrby o "moci a tajných službách", k níž se stručně kriticky vyjádřila také Darina Martykánová. Jindřich Kalous upozornil, že spor o rozdílné "zásluhy" někdejších ideologických protivníků - kapitalismu a "reálného socialismu" - v oblasti politické represe a likvidace "nevhodných" populací může zakrývat společnou genetickou výbavu zmíněných siamských dvojčat - obě totiž byla především industriálními společnostmi bezohledně expandujícími na úkor "lidských a přírodních zdrojů". Jejich metody fungování přitom vykazovaly opravdu dalekosáhlé obdoby - nikoliv pro "zvůli a bezcharakternost" vládnoucích politiků (i když ty pochopitelně také nechyběly), ale kvůli strukturálně daným potřebám. Připojuji se s několika poznámkami na totéž téma.

Český historik a filosof Robert Kalivoda v 60. letech ukázal, jak na počátku průmyslové revoluce rozvoj textilního průmyslu v Anglii (podmíněný přeměnou polí v pastviny, tedy v důsledku výpadkem anglické potravinové produkce) vytvořil na mezinárodním trhu poptávku po obilí. Tu promptně zaplnil kontinentálně evropský šlechtický velkostatek, jehož vznik byl ovšem podmíněn druhým znevolněním rolnického obyvatelstva. "Neviditelná ruka trhu" tedy i bez přímého zasahování do vnitropolitického dění v kontinentální Evropě podpořila politicky regresívní sílu v podobě feudálních "podnikatelů". Dokonce i "spontánně" vzniklá mezinárodní dělba práce může mít za určitých okolností fatální vnitropolitické důsledky. A to co platí o neviditelné ruce trhu platí tím více o obrněné pěsti generálů i o kožené rukavici tajných služeb - totiž tam, kde "spontánní" mezinárodní dělba práce sama nevede k žádoucím výsledkům. Později bylo třeba Irsko nebo Indii ovlivňovat podstatně méně "neviditelně" než kupříkladu polskou šlechtu, aby podrobené země byly dodavatelkami zemědělských produktů do Anglie i v dobách krutých hladomorů mezi vlastním obyvatelstvem.

OBSCÉNNOST:

Tarantino proměnil utrpení v "legraci"

27. 8. 2009

Když natočil Quentin Tarantino r. 1994 film Reservoir Dogs, mnoho kritiků ten film označilo za odporný a poukazovalo na to, že Tarantino vyprodukoval sadismus, který prezentuje jako styl. Od té doby Tarantino prokázal, že jeho kritikové měli pravdu. Proměnil utrpení v "legraci". Od filmu Pulp Fiction až k snímku Kill Bill povzbuzuje Tarantino své diváky, aby se smáli mučení a zohavování lidí a znásilňování. V jeho nejnovějším filmu Inglorious Basterds (Hanebný pancharti) mučí a skalpuje skupina Židů nacisty v Německu a diváci se mají smát tomu, jak jsou lidi zaživa rozřezáváni a řvou, píše Johann Hari v deníku Independent.

Vědci se naučili odstraňovat dědičné choroby

26. 8. 2009

V rámci nové techniky, která zřejmě obnoví debatu o výzkumu embryí, nalezli vědci poprvé způsob jak bezpečně odstranit a nahradit geneticky abnormální části vajíčka. Touto procedurou je možno odstranit riziko, že genetické nemoci, které má matka, dostane i dítě.

Objev dokáže hned teď zlikvidovat některé vzácné oční nemoci, duševní nemoci a nemoci svalů a může časem vést k vytvoření léčebných metod pro mnohé další nemoci s dědičným prvkem, jako jsou četné rakoviny, cukrovka a neplodnost.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2009

10. 8. 2009

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V červenci 2009 přispělo celkem 200 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 35 570.28 Kč, příjem z reklamy byl 4285 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 7. 2009 částku 20 612.62 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a