Bude Polsko znovu rozděleno?

28. 8. 2009 / František Řezáč

Prozatím ne. Oba dva někdejší "vyvrhelové světového společenství", Rusko a Německo, mají dnes jiné starosti. Napsal o tom do pondělní Mladé fronty Dnes Petr Bystroň, politolog a analytik, působící v Praze a Mnichově. Nicméně nás ve svém článku "Moskva a Berlín jsou věční přátelé" nabádá, abychom byli bdělí a ostražití...

Učí nás tak dávná i nedávná historie. Bystroň to vzal hezky od podlahy - připomněl ruskou carevnu Kateřnu Velikou, která byla vlastně německou princeznou Sofiií von Anhalt-Zerbst, německo-ruskou smlouvu z Rapalla z roku 1922 a samozřejmě proslulý pakt Molotov-Ribbentrop a jeho tajný dodatek o rozdělení Polska za srpna 1939. Nic proti dějepisným exkursům, byť by i obsahovaly faktické a pravopisné chyby, ty se mohou přihodit každému. Přinejmenším podivně ovšem znějí tato Bystroňova slova:

"Technologie a ropa zůstaly stěžejními tématy rusko-německých vztahů dodnes. Minulé pondělí si německá kancléřka Merkelová odskočila na návštěvu do Soči, oblíbeného dovolenkového místa ruského prezidenta Medvěděva. O čem si ti dva povídali? S dělením Polska už by byly asi dost problémy, a tak si museli vystačit s technologiemi a ropou..."

Inu, čtenáři, co tomu říkáš? Museli, ale kdyby nemuseli?

Kdoví o čem by si tam v té Soči asi - pochopitelně tajně - povídali? Vždyť tu byla kdysi Kateřina Veliká a pruský král Fritz, pak Rapallo a Molotov s Ribbentropem a pořád ta ropa - nu, milý čtenáři Mladé Fronty Dnes, už ti to došlo..? Už máš jasno?

Kdysi jsem si s odporem i pobavením čítával v tzv. Bílé knize o událostech v Československu v roce 1968. Také se mi dostalo několika čísel barevného válečného časopisu Die Wehrmacht. Tam bývaly úvodníky říšského ministra Dr. Josefa Goebbelse. On to nebyl jen křikloun ze Sportpalastu, ale také doktor filosofie a obratný demagog. Když jsem četl článek pana Bystroně, vzpomněl jsem si na Bílou knihu. Když jsem článek překládal pro své německé přátele, vyšel mi z toho, chtě nechtě, žurnalistický styl, řečeno dnešním žargonem, onoho nejvyššího říšského politologa...

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 28.8. 2009