Komunisté se nedokáží dívat jinam než dozadu

28. 8. 2009 / Boris Cvek

Michal Kroh píše: Pokroku ve vývoji lidstva by ale prospělo, kdyby tento spor (BC: mezi komunismem a antikomunismem) probíhal civilizovaně, kultivovaně, kulturně a demokraticky.

BC: Spor komunismu a antikomunismu začal velmi civilizovaně, kultivovaně, kulturně a demokraticky probíhat zejména po nástupu komunistů k moci v první zemi na světě, kde získali komunisté moc, tj. v SSSR.

Pokud má někdo pocit, že jsem zaujatý, ať si o tom přečte v knize T. G. Masaryka, socialistického, revolučního filozofa a sociologa (a zároveň vášnivého křesťana), bojovníka, odsouzeného v Rakousku-Uhersku za velezradu, a prvního prezidenta ČSR, v knize Světová revoluce (vydáno 1925). Stejně jako u nacistů (snad už téměř banální příběh, který ovšem v ČR pod pokličkou komunistické ideologie strachu z revanšismu je zcela neznám), komunisté budou hájit cokoli, co se stalo, protože prostě v tom vyrostli a je to pro ně pravda (stejně jako byla pravda pro jižanské americké farmáře, že otroctví je OK).

Jednou ale zemřou a vymizí jako pára nad hrncem (chce to jen trpělivost, průměrný věk je prostě delší než dříve). Jejich vlastní primitivní materialismus je proti nim (hmota je stejně neúprosná jako Stalin nebo Hitler, jen jimi nenáviděný Bůh je podle víry tisíciletí milosrdný a slitovný).

"Ruský primitivism vůbec -- masa negramotných sedláků... nedostatek komunikace, úpadek vojska a byrokracie prohranou válkou, zhroucení carismu... to všechno umožnilo energickému samozvanci bolševický převrat v hlavních městech a vládu nepatrné, ale organisované menšině... Polovzdělání bolševické je horší než nevzdělání. Diktatura bolševická prýští z nekritického ducha, docela nevědeckého neomylnictví... Rusové a také bolševici jsou dětmi svého carismu; ten je staletími vychovával a vytvářel. Dovedli cara odstranit, ale neodstranili carismu... Zejména jim vytýkám, že docela po carsku hýřili v ničení životů... Bolševism odpovídá mnohem více Bakuninu než Marxovi; a Marxe sleduje více v jeho prvé době revoluční -- 1848 -- kdy svůj socialism ještě neměl vypracovaný. Bakunina by se bolševici mohli dovolávat pro svůj vyložený jesuitism a macchiavellism."

Myslíte, že někdy dojde ke generační změně a pokroku? Já ano. Komunisti už se nedokáží dívat jinam než dozadu. V tom už Masaryk byl dávno před nimi... a my ještě stále musíme poslouchat ty propagandisty minulých čtyřiceti let... no, jednou i oni vymřou (stále si ale ještě komunisticky myslí, že jejich ideologie, sotva dvě stě let stará, je nesmrtelná... a že křesťanství, dva tisíce let zápasící a vlivné, je pouhé opium lidu).

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 28.8. 2009