Velcí mužové Zlínska

28. 8. 2009 / Miloslav Štěrba

Z podhůří Valašska a štědrého Slovácka vzešla řada osobností. Počínaje učitelem národů J. A. Komenským. Za ním se pak šikují poslanec vídeňského parlamentu T. G. Masaryk zvolený ve Valašském Meziříčí v roce 1891, historik František Palacký z Hodslavic, Tomáš Baťa, Bolek Polívka, slušovický předseda Čuba, podnikatelé Samohýl a Vaškůj, až po současnou mediální hvězdu - poslance Ing. Miloše Melčáka, CSc.

Posledně jmenovaného docení až dějiny české politologie. Jako zachránce vlády dalšího z politického souhvězdí Zlínska: Topolánek & Čunek. Přitom životní osudy a politická cesta nenapovídaly, že až tak může skromný a nenápadný zlínský politik zasáhnout do života země zmítané radarovým pokoušením, zdravotnickými poplatky ve výši 30 Kč, ale zejména novou politickou praxí založenou na vztyčeném prostředníčku.

Nestandardní a nadčasové rozhodnutí poslance Melčáka oprostit se od nesmyslného závazku vůči programu své partaje vyvolalo odpor i obdiv. Zlínští sociální demokraté ho prohlásili za hrdinu, Praha byla proti. Pohoršení pak vyvolaly pohřebně laděné bilboardy s panem poslancem. Kdo koho pochovával nebylo totiž vůbec jasné. Navíc byl politik chráněn po celé volební období vládním bodyguardem, což jsme my, daňoví poplatníci, uvítali se zadostiučiněním. Nenecháme si přece sáhnou na V.I.P. !

Nyní V.I.P. Melčák zahájil novou éru svého poslancování. Už jednou se mu přihodilo (v roce 1998), že předčasné volby zkrátily jeho mandát. A jak na prase, historie se opakuje. I proto přichází V.I.P. zcela logicky s návrhem k Ústavnímu soudu, zda není narušena zákonnost v této zemi. Poslanec je také jen člověk a ten, jak víme, je hoden mzdy své.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 28.8. 2009