Vědci se naučili odstraňovat dědičné choroby

26. 8. 2009

V rámci nové techniky, která zřejmě obnoví debatu o výzkumu embryí, nalezli vědci poprvé způsob jak bezpečně odstranit a nahradit geneticky abnormální části vajíčka. Touto procedurou je možno odstranit riziko, že genetické nemoci, které má matka, dostane i dítě.

Objev dokáže hned teď zlikvidovat některé vzácné oční nemoci, duševní nemoci a nemoci svalů a může časem vést k vytvoření léčebných metod pro mnohé další nemoci s dědičným prvkem, jako jsou četné rakoviny, cukrovka a neplodnost.

Avšak tato technika, která už byla úspěšně uplatněna u opic, by vyžadovala kontroverzní změnu zákona, aby ji bylo možné začít používat i u lidí, protože mnoho lidí usoudí, že měnit genetické ustrojení nenarozených dětí a odstraňovat genetické choroby je jako hrát si na Pánaboha, míní britský list Daily Telegraph.

Novou techniku vyvinuli v Oregon National Primate Research Center a na Oregon Health and Science University. Soustřeďuje se na nemoce, které jsou způsobovány dědičnými chybami v "bateriích" buněk, známých pod názvem mitochondrie.

Většina DNA ve vajíčku je v jádru, ale malé množství DNA je v mitochondriích, které se dědí jen od matky. Pokud je v DNA chyba, dědičná vada se objeví i u dítěte. Různými abnormalitami v mitochondriích je zřejmě postižen každý dvoustý člověk.

Nová technika spočívá v tom, že se použije mikroskopická stříkačka, jíž se vyjme vajíčko od postižené ženy a transplantuje se do zdravého dárcovského vajíčka, které neobsahuje defektní mitochondrie. Vajíčko se pak oplodní ve zkumavce a transplantuje se dárkyni. Narozené dítě je biologickým potomkem ženy, ale bez jejích dědičných chorob způsobených defekty v mitochondriích.

Američtí vědci informují o své nové metodě v časopise Nature. Úspěšně vyzkoušeli tuto techniku u opic. Považují ji za tak úspěšnou, že by byli schopni začít pokusy s lidmi, pokud by to zákon dovolil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 26.8. 2009