Japonská opozice "zaznamenala obrovské volební vítězství"

30. 8. 2009

Opoziční Demokratická strana Japonska zřejmě zaznamenala obrovské volební vítězství. Vyplývá to z průzkumů provedených u volebních místností. Podle nich získala Demokratická strana Japonska v japonské dolní sněmovně 300 ze 480 křesel. Ukončila tak padesát let vlády téměř nepřetržité pravicové Liberálnědemokratické strany, uvádí japonská televize NKH TV.

Demokratická strana Japonska nebude už podporovat korporace, jak to činila Liberálnědemokratická strana, ale chce pomáhat spotřebitelům a dělníkům a zaměstnancům. Japonsko trpí rekordní nezaměstnaností a bylo postiženo hospodářskou krizí.

Konzervativní Liberálnědemokratická strana premiéra Tara Asa vládla v Japonsku s výjimkou 11 měsíců po celou dobu od r. 1955.

Šéf Demokratické strany Japonska Yukio Hatoyama přislíbil celou řadu nových sociálních programů. Chce zreformovat byrokracii a přivést vládu "blízko k občanům". Bude usilovat o "vyváženější" vztah se Spojenými státy.

Hatoyama je bohatý vnuk zakladatele firmy Bridgestone, která vyrábí pneumatiky. Jeho dědeček byl bývalý premiér Liberálnědemokratické strany.

Po nynějších volbách dochází v Japonsku k dramatickým politickým změnám. Liberálnědemokratická strana bude mít od nynějška v parlamentě jen menšinový klub.

V dosavadním parlamentu měla konzervativní Liberálnědemokratická strana 303 křesel a Demokratická strana Japonska 112.

Odhady volebních výsledků jsou založeny na dotazech položených přibližně 400 000 voličům u východů z volebních místností.

Volební místnosti se uzavřely v neděli večer a účast byla vysoká, navzdory silnému dešti, vyvolanému tajfunem, a vládnímu varování, že se šíří prasečí chřipka.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 28.8. 2009