USA: Výsledkem recese může být odpor k utrácení

29. 8. 2009

KD│ Přestože ekonomické statistiky signalizují, že Velká recese v USA patrně končí, experti se současně obávají, že oživení může být limitováno odporem spotřebitelů k utrácení, informoval Peter S. Goodman pro New York Times. A protože spotřebitelské výdaje v minulých letech představovaly 70% veškeré ekonomické aktivity, může jít o poměrně zásadní omezení agregátní poptávky po zboží a službách, což opět podniky odrazuje od tvorby pracovních míst, upozorňuje Goodman.

Miliony Američanů se v minulých letech nejrůznějšími způsoby zadlužily a nyní v tom již nemohou pokračovat. A ti, kterým prostředky nechybí, se obávají budoucnosti a raději spoří. Chudým domácnostem již nikdo nepůjčí, zatímco ti bohatší se již jako bohatí necítí. V posledních týdnech Američané utráceli znatelně více kvůli šrotovnému (cash-for-clunkers program) - v červenci oproti předchozímu měsíci asi o 0,2%. Ale protože příjmy nerostou, většina ekonomů to považuje za krátkodobou záležitost. Někteří tvrdí, že recese trvala tak dlouho a způsobila takové škody, že se "vsákla" do kultury - snížila očekávání, zpochybnila prognózy a erodovala impuls k nakupování.

V texaském Austinu je změna zřetelná. Právnička Heather Nelsonová před deseti lety získala lukrativní zaměstnání u telekomunikační firmy a oslavila to nákupem SUV Ford s koženými sedadly a drahou stereosoupravou. Dnes je jí 38 let a plánuje si koupit hybridní Toyotu Prius. V prosinci přišla o práci, ale i po devíti měsících bez zaměstnání stále věří, že najde další dobře placené místo. Nicméně tvrdí, že pokud se tak stane, její sklon k nakupování se trvale sníží. Odnaučila se nakupovat zboží sloužící okamžitému potěšení - čtyřdolarová latté od Starbucks, lesk na rty, mentolové bonbóny. Zjistila, že může přežít bez pedikúry a čokoládových martini. Než udeřila vedra, živila se primárně zeleninou vypěstovanou na svém pozemku v komunální zahradě, kde ponechala pouze jeden trs květin. Cítí se bezpečně v pronajatém domě a nechce ani slyšet o hypotéce. "Teď je ve mě více bunkrové mentality. Když se vám daří dost zle, tak to vydrží", říká Nelsonová.

Američané si po léta brali půjčky, za něž ručili svými domy, a plnili skříně šaty, garáže auty a obýváky nábytkem a elektronikou. Avšak cena domů teď prudce klesla a domácnosti musejí spoléhat na skutečné aktuální příjmy. Přitom nezaměstnanost dosáhla 9,4% a očekává se, že dále poroste. A těm, kdo pracují, byla často zkrácena pracovní doba, takže vydělávají méně. Zatímco majetek průměrné domácnosti v roce 2003 měl cenu kolem 400 000 dolarů a do roku 2007 jeho cena stoupla až na 540 000 dolarů, během prvního čtvrtletí letošního roku cena opět klesla na zhruba 421 000. Nejen že lidé přišli o peníze, ale neočekávají ani zhodnocení svých majetků - a tak raději více šetří. V roce 2007 činila míra úspor 2%, v současnosti už se vyšplhala nad 4%. V Austinu obchody nabízejí drastické slevy a výprodeje, ale přestože město recese nezasáhla příliš silně, málokdo nakupuje.

Jediný, kdo zaznamenal růst, je zahradnický obchod Natural Gardener; prodej osiva byl v březnu pětkrát vyšší než v minulých letech. Projevuje se tak obava z ekologické a potravinové bezpečnosti a lidé se také snaží ušetřit na potravinách.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 28.8. 2009