Al Megrahi by podpořil veřejné vyšetřování atentátu z Lockerbie

29. 8. 2009

Muž, který byl odsouzen za atentát z r. 1988, zdůrazňuje, že je "nefér", aby bylo rodinám obětí odepřeno dovědět se pravdu.

Muž, odsouzený za atentát na letadlo Pan Am, které explodovalo v prosinci 1988 nad Lockerbie, podpořil v sobotu požadavek, aby bylo zahájeno veřejné vyšetřování atentátu. Abdelbaset al Megrahi řekl skotskému listu The Herald: "Podporuji veřejné vyšetřování. Pravda nikdy neumírá. Pokud by Británie zaručila, že se bude konat, byl bych velmi pro."

Dr. Jim Swire, jehož třiadvacetiletá dcera Flora při katastrofě zemřela, opakovaně požaduje veřejné vyšetřování okolností atentátu.

Megrahi dodal: "Chtěl bych pomoci dr. Swirovi a ostatním prostřednictvím dokumentů, které mám k dispozici. Mým pocitem ale je, že se britská vláda bude chtít veřejnému vyšetřování vyhnpout, protože by to pro ně a pro Spojené státy bylo problematické. Vyšlo by totiž najevo, jak silně se na celé věci angažovali Američani, a také by je to stálo spoustu peněz, které nebudou chtít vydat kvůli hospodářské recesi."

Megrahi dodal, že stáhl svou žádost o odvolání, podanou u skotských soudů, protože ví, že se nedožije výsledku a zoufale chtěl vidět svou rodinu. Zdůraznil, že na něho ani skotské ani libyjské úřady nevyvíjely v tomto ohledu žádný nátlak. Vložil svou důvěru v apel o slitování, řekl. Avšak je rozhodnut očistit své jméno a ostře kriticky se vyjádřil o skotském právním systému.

"Měl jsem být souzen u spravedlivého soudu a měla to být férová procedura. Od samého začátku procesu však prokuratura věci neustále zdržovala.

Skotská komise pro zkoumání trestních případů zjistila, že existuje nejméně šest důvodů, proč by se mělo projednávat odvolání, a že existuje šest důvodů, proč proces se mnou byl zřejmě porušením spravedlnosti.

Od té chvíle jsme žádali prokuraturu o další dokumenty a listiny. Dostali jsme jen některé z nich a většina z nich byla začerněná. Většina stránek byla černá a já se domnívám, že to je ostudné. Měli povinnost nám dát všechno."

Na Megrahiho však udělal dojem skotský ministr spravedlnosti Kenny MacAskill, když se s ním setkal ve věznici v Greenocku. Megrahi ho charakterizoval jako "velmi slušného člověka".

Megrahi se zmínil o tom, že před sedmi lety vyšlo najevo, že některé policejní záznamy o situaci těsně po atentátu byly skartovány.

"To není fér a vyvolává to nad případem velký otazník," dodal.

Z průzkumu veřejného mínění pro BBC vyplynulo, že 60 procent dotazovaných osob zastává názor, že Megrahi neměl být propuštěn z vězení. 57 procent si myslí, že měl zůstat ve vězení až do smrti.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 28.8. 2009