ÚTERÝ
Doutnající požár

1. 3. 2011

KD│ŠOK│JČ│ 22:57

  • Radio Majak RUSKO 22:57 SEČ Dmitrij Medveděv nařídil vládě, aby podpořila nezaměstnané Rusy tak, aby mohli začít podnikat. Pozn. ŠOK: Možné rozšíření sociálních nepokojů v Rusku, vázaných na islamistické obrození, musí děsit všechny... Kreml se sociálních sítí, které mohou katalyzovat revoluce v Rusku, bojí .
  • Wikileaks a "Arabské jaro" jsou mezi nominacemi na Nobelovu cenu za mír 2011....
  • Al Alam JEMEN 18:25 SEČ Demonstrace v centru hlavního města Sana'a požadovala odchod prezidenta Ali Abdullah Saleha. Demonstranti skandovali hesla "lidé chtějí svrhnout režim" a "lidé chtějí odchod Aliho Abdullaha Saleha". Další demonstrace byly v oblasti Acacia v jižní provincii Saada. Kromě představitelů opozice se k nim připojil předseda Spolku učenců Jemenu Abdul Majeed Zindani, zakladatel a rektor náboženské univerzity Iman, představitel politického hnutí al-Islah. Jeho jméno je registrováno v seznamu mezinárodních teroristů OSN. Demonstranty podpořil a prohlásil, že jde o "svatou váku" - džihád. Podle něj "mají tyto demonstrace být cestou k novým, efektivním, nedestruktivním a rychlým změnám v režimech, které jsme si přáli už před 50 lety".
  • Vysoká komisařka pro lidská práva v OSN, Navanethem "Navi" Pillayová konstatovala, že je legitimní právo lidí vyjádřit svůj protest a požadavky na vládu.

NEWS MONITOR SO NE
PO ÚT ST ČT SO NE
PO ÚT ST ČT SO NE
PO ÚTERÝ - předchozí

  • AFP JEMEN 17:55 SEČ Jemenský prezident obviňuje Izrael a Washington z organizace arabského povstání.
  • AFP IRÁK 17:55 SEČ Irácký ministr ropného průmyslu Abdul-Karim Laibi řekl, že v únoru vyvezl Irák 2,202 miliardy barelů denně, což je nejvíce od roku 2003. Zvýšení nastalo po obnovení vývozu ze severních oblastí.
  • Cena zlata vyšplhala na spotovém trhu o 0,3% na 1414,66 USD za trojskou unci.
  • Okaz JEMEN 10:59 SEČ Mluvčí koalice jemenské opozice Mohammad al-Sabri včera řekl, že opozice se rozhodla požadovat pád režimu. Jemenský prezident Ali Abdullah Saleh nato vyjádřil ochotu odejít po 32 letech vlády z funkce, za předpokladu, že dojde k plynulému přechodu autority bez chaosu. Řekl to během včerejšího setkání s desítkami kněží jemenské televizi. Vládní zdroj včera řekl, že Saleh je připraven sestavit vládu národní jednoty s opozicí během několika hodin, pokud dokáže opozice dodat jména na ministerské posty.
  • Al Masry Al Youm LIBYE 10:50 SEČ Americká letadlová loď USS Enterprise (3350 námořníků a 2480 leteckého personálu) se dle internetových stránek US Navy přesunuje na sever Rudého moře . A uvažuje o odříznutí Kaddáfího komunikací. Do regionu se vydává i USS Kearsarge třídy WASP pro speciální operace, která je nejbližší americkou lodí. Je vybavená nemocnicí pro 600 pacientů, obojživelnými útočnými vznášedly LCAC, vrtulníky CH-53E, letouny Harrier AV/8B , V-22 Osprey a 2000 příslušníky US Marines.
  • RIA Novosti OMÁN 9:57 SEČ Omán brání vstupu zahraničních novinářů, na své území. Itar-Tass cituje policejní zdroj z pohraniční kontroly. Omán odmítl vpustit korepspondenta Novosti.
  • Leblover BAHRAJN 9:20 SEČ 500 demonstrantů včera demonstrovalo před budovu bahrajnského parlamentu v Manama poté, co se do země z emigrace vrátil vůdce šíitské opozice Hassan Mushaima. Organizace demonstrantů v Bahrajnu chtějí "demokratické reformy" a požadují "odstoupení všech členů rady". Sedm opozičních politických společností vyzvalo obyvatele Bahrajnu na shromáždění v úterý odpoledne.
  • Komsomolskaja pravda│ITAR-TASS LIBYE 8:55 SEČ Clintonová: USA nemohou prokázat bombardování obyvatelstva v Libyi. Washington má jen nepřímé údaje. "Nechceme přijmout jakékoli rozhodnutí, které by bylo založeno na nepřímých důkazech," prohlásila Hillary Clintonová na 16. zasedání Rady OSN pro lidská práva v Ženevě.
  • Západ lže o nepokojích v Libyi, jako v roce 2008 lhal o válce v Gruzii. V zemi, podle západních mediálních zpráv, "strašlivá diktatura zabila tisíce lidí, používá bojové vrtulníky, bomby a letadla v obytných čtvrtích, černí žoldáci jezdí po ulicích džípy s kulomety a zabíjí každého, Kaddáfího režim je připraven k použití chemických zbraní." A lidé v Libyi - například ukrajinští lékaři v nemocnicích, kterých je mnoho - pracují a píší domů, že se nebudou vracet. Jak je to možné? Vy se ptejte. Vysvětlení je jednoduché: většina takzvaného zpravodajství z Libye jsou pomluvy... Celkem, podle ministerstva pro mimořádné situace, z Libye od minulého týdne odletělo pouze 330 občanů Ruska. Ti, kteří i nadále žijí v Libyi, ve video chatu během údajného leteckého bombardování Kadáfím tvrdí, že nic nebylo bombardováno", píše komentátorka KP Julia Aljochinová.
  • Al Arab LIBYE 8:12 SEČ Libye nahradila svého velvyslance ve Washingtonu poté, co předchozí zběhl k protestujícím. Zástupcem Kaddáfího se stal chargé d'affaires. Mluvčí ministerstva zahraničí Philip Crowley řekl, že je důležité pro americkou administrativu, aby si udržela kontakt s režimem plukovníka Kaddáfího, aby se pokusila vyhnout se dalšímu krveprolití.
  • Shorouk News BAHRAJN 7:57 SEČ Korunní princ Bahrajnu Salman bin Hamad prince Al Khalifa včera varoval, že opozice i nadále ignoruje výzvy k dialogu a i nadále poškozuje zájmy občanů. Korunní princ z Bahrainu v pondělním prohlášení napsal, že "navzdory klidu, existují lidé, kteří reformy nechtějí a snaží se dokázat různými způsoby, že jsou nepřijatelné." Demonstranti požadují rozpuštění šúry. Obama podporuje "národní dialog"...
  • Ropa Brent vzrostla více než dva dolary na 114,50 USD za barel
  • Al-IttihadAl-Quds Al-Arabi MAURITÁNIE 0:22 SEČ Mladí Mauritánci pokračují ve vlně protestních shromáždění, které se šíří po muslimské Africe a na Středním východě. Na úterní demonstraci, nazvané dle ústředního sloganu "Proč mlčíme?", požadují politické a hospodářské reformy režimu generála Mohameda Oulda Abdel Azize, ale také sociální stabilitu. "Poučili jsme se z osvobození z područí závislosti a otroctví, které je vrcholem liberálních potomků Hacheda, Ahmeda Arabiho a Omara Mukhtara", tvrdí mladí. [Pozn. ŠOK: Farhat Hached, tuniský odborový předák, jeden z klíčových vůdců národního hnutí spolu s Habibem Bourguibem a Salahem Ben Youssefem, vůdce odporu proti Francii. Ahmed Arabi Paša byl egyptský armádní důstojník a později armádní generál, který se vzbouřil proti khedive a evropské nadvládě Egypta v roce 1879. Byl prvním egyptským národním politickým a vojenským vůdcem, vzešlým z felláhů. Orabiho vzpoura měla velký vliv na anti-imperialistický nacionalismus Násira. Omar al-Mukhtar byl stratég a taktik pouštní partyzánské války, vedl odpor proti italské kolonizaci Libye. Italové ho zadrželi a v roce 1931 pověsili.]
Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 1.3. 2011