Nespokojené odbory, policisté a jejich tiskoví mluvčí

27. 8. 2010 / Miloslav Štěrba

Česká republika má být nejvíce policistů v EU na počet obyvatel. Je pochmurná představa o práci policejních sborů, jestliže o policistu na ulici nezavadíte, na silnicích se vyskytují zřídka, procenta objasněnosti trestních případů nic moc. Pravili v Respektu.

Ministr vnitra spíše čeká, že příslušníci policie budou sami odcházet. Pravil v "největším seriózním deníku".

Peníze na výplaty a investice jsou krácené, ostatně, další opatření pana ministra sami znáte z denního zpravodajství. Na 21. září chystají odboráři protestní akce proti škrtům v resortu MV.

Zatím jsem nezaznamenal, že by v naší společnosti konečně někdo vysvětlit funkci tiskových mluvčích, a že se nám jich namnožilo ve státní a samosprávné sféře, ani nemusím zdůrazňovat. Jaká je jejich konkrétní pracovní náplň, co kromě informování novinářů ještě dělají, a proč na dotaz novináře neodpovídá odpovědný vedoucí? Nevím.

Zato žasnu, když v doslova napjaté atmosféře nás tiskoví mluvčí informují, asi abychom lépe ocenili sepětí lidu a příslušníků bezpečnosti, o nejrůznějších akcích, které považují za potřebné sdělit veřejnosti. Dnes jsem četl, že se rybářská kontrola z nedaleké Kroměříže spolu s městskou a státní policií vydala chytat hříšníky na březích řeky Moravy. Z textu vyplývá, že při minulé kontrole nezjistili nic závadného, ale proč v tak silné sestavě tuto akci zopakovali, to mi tisková mluvčí nepověděla. Ještěže nám nepopsala druh ryb, které devítiletý rybář nezávadně nachytal ku spokojenosti celé patroly.

Z textu vyplývá, že hlídku příště bude muset doprovázet i zaměstnanec odboru životního prostředí. Pak se od tiskové mluvčí třeba dozvíme, že hochovi se podařilo chytit jednoho cejna a dvě plotice.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 27.8. 2010