Britská vláda bude možná za plánované finanční škrty pohnána před soud

26. 8. 2010

Britský úřad pro rovnost příležitostí varoval ve středu, že podnikne vynucovací akce proti britské vládě, jestliže ministři neprovedli povinnou analýzu toho, jaký dopad budou mít vládní škrty na zranitelné občany.

Komise pro rovnost a lidská práva (Equality and Human Rights Commission) varovala, že vládu požene před soud, pokud ministři nebudou moci prokázat, že splnili zákonný požadavek, podle něhož musejí analyzovat dopad plánovaných vládních škrtů na chudé lidi.

Ústav fiskálních studií (Institute for Fiscal Studies) charakterizoval ve středu navrhované vládní škrty jako "jasně regresivní". Tato respektovaná a nezávislá instituce poukázala na to, že plánované škrty v sociální podpoře znamenají, že nejvíce budou poškozeny pracující rodiny s nejnižšími příjmy.

Liberálnědemokratický náměstek britského premiéra Nick Clegg, který v minulosti Ústav fiskálních studií chválil, označil jeho nynější analýzu za zaujatou. Prý nebere v úvahu, že cílem britské vlády je dostat lidi do zaměstnání a o svobodit je od závislosti na sociálních dávkách.

Neil Kinghan, generální ředitel Komise pro rovnost a lidská práva, vydal své varování poté, co Mark Hoban, náměstek ministra financí, odmítl v rozhlase odpovědět na otázku, zda jeho vláda provedla zákonem předepsanou analýzu dopadu svých rozhodnutí na zranitelné vrstvy společnosti, tedy na ženy, etnické menšiny, invalidy a staré lidi.

Kinghan zdůraznil: "Ministerstvo financí má povinnost dokázat, že splnilo zákon a provedlo analýzu dopadu svých rozhodnutí na zranitelné skupiny ve společnosti. Pokud to nemůže dokázat, naše Komise bude muset uvažovat o příslušných vynucovacích akcích."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 26.8. 2010