David Cameron: Škrty "změní způsob života v Británii"

7. 6. 2010

Nový britský ministerský předseda David Cameron bude v pondělí v projevu varovat, že nynější "způsob života v Británii" bude narušen na mnoho let nejdrastičtějšími škrty ve státním rozpočtu po celou generaci. Škrty budou mít podle něho dopad na celé obyvatelstvo Británie.

Britská vláda plánuje ustavit zvláštní přísnou inspekční komisi, před níž budou muset ministři ospravedlňovat rozpočty svých ministerstev. Chce se inspirovat praxí liberálnědemokratického kanadského premiéra Jeana Chrétiena, který proměnil fiskální deficit 9,1 HDP v polovině devadesátých let v přebytek tím, že seškrtal federální státní rozpočty o 20 procent.

Cameron opakoval slova svého liberálnědemokratického zástupce Nicka Clegga, že chce realizovat "nevyhnutelný plán na snížení rozpočtu způsobem, který posílí a sjednotí zemi."

Britská vláda se rozhodla jmenovat bývalého šéfa naftařské firmy BP lorda Browna jako "superředitele", jehož úkolem bude zavést praxi ze soukromého podnikatelského sektoru do vládních struktur. Browne bude stát v čele týmu dalších podnikatelských poradců.

Jak připomíná list Guardian, Browne je však kontroverzní osobou. Byl donucen opustit firmu BP r. 2007 poté, co lhal u nejvyššího soudu a co stál v čele firmy BP v době, kdy v jejích provozech došlo k celé řadě spektakulárních katastrof, včetně požáru v rafinérii v Texas City, při němž zahynulo 15 osob, Firma BP nyní bojuje o přežití v důsledku skandálu s únikem ropy v Mexickém zálivu.

Cameron a Clegg však vedli s Brownem rozhovory a domnívají se, že je tím nejlepším konzultantem pro zavedení podnikatelských principů do britských vládních struktur.

Podrobnosti v angličtině

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 7.6. 2010