Šestaosmdesátiletý Uri Avneri byl napaden izraelskými ultrapravicovými aktivisty

7. 6. 2010

Jen náhodou nedošlo v sobotu k neštěstí na telavivském Muzejním náměstí, když skupina pravicových aktivistů vhodila dýmový granát doprostřed demonstrace protestující proti útoku na humanitární flotilu v naději, že vyvolá paniku účastníků a jeden druhého pošlapou. Ti zachovali klid a vytvořili pouze okruh kolem hořící dýmovnice; demonstrace i projev řečníka pokračovaly. O půl hodiny později byl po nasednutí do taxíku tuctem násilníků napaden šestaomsdesátiletý aktivista organizace Gush Shalom, veterán izraelské armády a bývalý politik Uri Avneri.

Avneriho napadli, když byl již na cestě ze shromáždění, jehož se zúčastnil rekordní počet 10 000 lidí. Odcházel z něj v doprovodu své ženy Rachel, mluvčího Gush Shalom Adama Kellera a jeho ženy Beate Zilversmidt. Právě nasedl do vozu, když se ho skupina výrostků pokusila vytáhnout ven. V kritický okamžik dorazila policie a umožnila taxíku odjet. Avneri hodnotí rozhodnutí vlády zaútočit na aktivistickou flotilu jako obrovský omyl, "který se stává den ode dne horším a horším".

K útoku došlo po skončení největší mírové demonstrace za mnoho let, jíž se poprvé zúčastnily všechny složky izraelského mírového hnutí - od Gush Shalom přes Hadash až po Peace Now a Meretz. Hlavní heslo znělo "Vláda nás všechny potápí" a protestující skandovali "Židé a Arabové odmítají být nepřáteli". Původně mělo jít o demonstraci k 43. výročí okupace Západního břehu a pásma Gazy, ale nakonec se akce změnila v masový protest proti útoku izraelských ozbrojených sil na humanitární flotilu.

Další z novinek představovalo velké množství státních vlajek Izraele, které bylo možno vidět vedle vlajek pořádajících organizací. Řada mírových aktivistů nyní odmítá přenechávat tento symbol pravici.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 7.6. 2010