Boží hodiny aneb opruzy všedního dne

7. 6. 2010

Znáte jistě tu story o diamantové krychli obřích rozměrů, jednou za miliardu let přiletí ptáček, otře zobáček, doba, za kterou se tímto zásahem krychle rozpadne v prach, je základní jednotkou věčnosti.

V našich podmínkách by ptáček byl nejspíš důrazně upozorněn, že dotýkat se jakýmkoliv způsobem krychle je přísně zapovězeno.

Na hradě Karlštejn je před každým krbem kamenný výstupek, na který je zakázáno usedat. Snad jen v případě nějaké náhlé nevolnosti, uvažovala mladá průvodkyně, píše Irena Gálová.

"Bolej mě nohy, si sednu do krbu!" provokoval nějaký výrostek . "A já tě vyhodím," odvětila průvodkyně.

Nenapadlo by mě, abych nasliněným prstem zkoumala odolnost vzácných fresek, nebo zkoušela, jak snadno jdou vydloubnout drahé kameny z obložení.

Nicméně uvažuji, kolik pozadí návštěvníků by se muselo otřít o kamenný schodek a v jakém časovém intervalu, aby se rozpadl v prach jako ona boží krychle, nebo aby aspoň v kameni vznikla nějaká viditelná stopa.

Obávám se , že boží diamant by měl namále daleko dřív než krbový výstupek, protože ptáčkův zobáček může mít ostré hrany, zatímco zadní partie návštěvníků Karlštejna jsou vesměs měkké a zaoblené.

Nejen Karlštejn - na brněnském Špilberku vás napomene ochranka, abyste nevstupovali na hradby, mohly by se poškodit. Argument, že odolaly i Švédům, neobstojí. Historické památky si zaslouží zvláštní péče, dejme tomu.

Nedávno jsem seděla v městské knihovně, v místnosti, která slouží jako čekárna na internet. Je tam jen stůl , několik židlí a pult s paní knihovnicí, která vše bedlivým zrakem sleduje.

Čekala jsem až se uvolní místo u některého počítače ve vedlejší místnosti a postavila jsem před sebe na stůl kelímek s kávou z automatu.

To jsem si dala! Ihned jsem byla poučena, že prý je přísně zakázáno sem vnášet jakékoliv jídlo nebo pití a že si kávu musím jít vypít do haly. Polekaně jsem se rozhlížela, jestli někde poblíž není rozevřený třeba originál vzácného rukopisu , který bych mohla rozlitou kávou znehodnotit, ale naštěstí jsem spatřila jen dřevotřískový stůl a několik reklamních časopisů. Kdoví, možná pro tyto prostory platí stejná bezpečnostní opatření jako v letadle, co se týče vnášení tekutin.

Tak jsem šla do haly, nechci mít problémy.

O čtrnáct dní později jsem seděla v brněnské Olympii na výstavě Šangri-la.

Seděla jsem u dvě stě let starého stolečku z Tibetu a pila nápoj Masaba. Stoleček tam byl za tímto účelem postaven, nikdo mě nesledoval ostřížím zrakem, zda stoleček nepoškodím tím, že ho užívám k tomu, k čemu byl vyroben a na co byl dvě stě let zvyklý. Stovky Tibeťanů ho za tu dobu šoupaly lokty a polévaly čajem.

U řady modlitebních mlýnků jsem marně hledala nápis zakazující s nimi otáčet, ba naopak výzvu k opaku. (Vzpomínám si jak jsme s dětmi byli přísně napomenuti zaměstnancem informačního střediska, když jsme v průchodu Staré radnice v Brně otáčeli replikou Brněnského kola.)

Na zvonce se může zvonit, v tibetských mísách kroužit paličkou podle libosti. Tradiční hudební nástroje přivezené z Indie jsou plně k dispozici -nepředpokládá se, že by je někdo zničil tím, že by s nimi dělal to, k čemu jsou odedávna určeny a vymyšleny - brnkání, bubnování, ťukání.

Před žádnou ze svatyní s původním vybavením není natažený provaz a zapnutý alarm.

Dokonce ani před vzorkem sušeného jačího trusu není upozornění, že z hygienických důvodů je zakázáno se vzorků dotýkat. Stejně to nikdo nedělá.

Plížím se výstavou a podvědomě pořád cítím za zády nějakého hlídače.

Tamhlete přísná paní vypadá na pořádkovou službu, ale zastaví se před panely s dalajlámou a vyklube se z ní běžná návštěvnice.

Odvážím se tedy vlézt po čtyřech do stanu z jačí kůže . Posléze zjistím na přilehlé tabulce, že to není zapovězeno, ale přímo doporučeno.

Jediný zákaz nebo spíš pokyn byl u papundeklových Himálají. Nemá tam vstupovat víc než dvacet lidí. Najednou. Celkem pochopitelné.

Kdyby se uděloval certifikát HUMAN FRIENDLY, tato výstava by si ho zasloužila.

Z pedagogiky je známo, že přemíra zákazů, příkazů a pravidel je kontraproduktivní.

Existuje pro to jedno hezké české slovo. Začíná na písmeno b.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 7.6. 2010