Byla Clotilde Reissová francouzskou špiónkou?

27. 5. 2010 / Josef Brož

Nová Mata Hari? Když před deseti měsíci zavřeli Clotilde Reissovou, francouzskou studentku, která působila v Teheránu na univerzitě, strhla se vlna solidarity. Francie za její propuštění nakonec zaplatila výkupné. Írán obvinil studentku ze špionáže, a odsoudil ji na dvakrát pět let vězení za "ohrožení národní bezpečnosti Íránu". Podle soudního verdiktu měla vyvíjet aktivity proti režimu povzbuzováním a účastí na manifestacích proti prezidentu Mahmúdovi Ahmadínežádovi.

Pořizovala rovněž při nich rovněž fotografie. Proti verdiktu protestovaly převážně tzv. nevládní organizace, např. ZDE

Týden poté, co byla konečně propuštěna, se ale objevily informace, že tento velký úspěch francouzské a blízko-východní diplomacie, nebyl jenom obvyklý obchod. Maurice Dufresse (alias Pierre Siramy), bývalý pracovník francouzské rozvědky DGSE, napsal ve své poslední knize 25 let v tajných službách (Flammarion), že Clotilde Reissová pro francouzskou špionážní službu zpracovávala analýzy a poskytovala dobrovolně informace. Dufressova kniha ZDE. Vysvětlení poskytl Siramy například pro rádio Europe1, ZDE

Nebyla ovšem přímo placenou zpravodajskou pracovnicí, ale -- jak zní v diplomatickém žargonu -- tzv. "honorable correspondent" (ctěný dopisovatel). Podle Dufresse byla tzv. imatrikulována, což znamená, že byla vedena v evidenci s perspektivou dalšího využití.

Zpravodajská služba tyto zprávy popřela, ZDE

Francie, která původně dementovala jakékoliv informace o obchodě a finančních částkách, nakonec připustila, že zaplatila 285 000 amerických dolarů za její propuštění na kauci.

Klíčovou roli v celé kauze hrál vedle Brazílie, Sýrie, ale zejména senegalský prezident Abdulay Wade a jeho syn Kim, ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 27.5. 2010