Zuřivost reakcí

26. 5. 2010 / Jan Čulík

Zuřivost reakcí na články Fabiana Golga a Sergeje Magida, kteří poukázali na to, že otevřená společnost by kritické názory "outsiderů" měla vítat, ne ostrakizovat, jsou pro mě opravdu překvapující. Mají někteří čtenáři opravdu tak velký pocit méněcennosti, že mají potřebu se uzavřít do své malé společnosti a vytěsnit z ní jakýkoliv odlišný názor? Pánové Golgo i Magid žijí mimo toho v Česku už pěknou řádku let a měli by být přijímáni jako místní.

Co si mám pomyslet o argumentaci jako "Tak se, Golgo svou nenávistí vůči Čechům zalkněte?" Mimo jiné jde o neporozumění. Cožpak Golgo Čechy nenávidí? Čtenáři si dotvářejí, co bylo napsáno, a vytvářejí kolektivní koncepty viny.

Štěpán Kotrba má do určité míry pravdu, že se nositel "jinakosti" má asi v novém prostředí chovat diplomaticky. Na koních se do kostelů skutečně nejezdí. Naproti tomu, čím je společnost zralejší a pevnější v kramflecích, tím, otevřeněji přijímá kritiku od kohokoliv, tedy i zvenčí, protože ví, že srovnávání pohledů je vždycky plodné a přináší to nová řešení.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 26.5. 2010