Katastrofa Xingu

Proč chce Lula elektřinu v amazonském dešťovém pralese?

26. 5. 2010 / Fabiano Golgo

Brazilský prezident Lula se rozhodl postavit se proti vlastnímu dědictví a vybudovat přímo na amazonské řece Xingu třetí největší přehradu na světě, navzdory desetiletím protestů od místních domorodých kmenů a ekologů z celého světa. Přehrada Belo Monte bude 11 000 megawattovou hydroelektrárnou, bude stát asi 15 miliard euro a o přístřeší přijde asi 30 000 místních lidí. V oblasti, která bude zaplavena, žije 23 domorodých kmenů se samostatnými charakteristickými jazyky a kulturami. Brazílie se 190 miliony obyvatel má jen asi 400 000 indiánů. A Belo Monte je jen jednou z devíti vodních elektráren, plánovaných pro amazonský region.

Vláda tvrdí, že levná energie z Belo Monte bude ku prospěchu chudých lidí po celé Brazílii. Ale to není pravda. Přehrada jen povede ke zvýšení přistěhovalectví do ohrožené oblasti dešťových pralesů. Přijdou tam i podnikatelé a všichni noví příchozí budou amazonské území ničit. Stát Para, kde se má přehrada stavět, je čelným brazilským vývozcem bauxitu, z něhož se vyrábí hliník.

Lula v podstatě přináší městský rozvoj -- který potřebuje elektřinu -- do té části světa, kterou svět potřebuje zanechat bez lidského vlivu.

R. 1989 došlo k sérii protestů, když přicestoval britský zpěvák Sting ve snaze pomoci, aby byl projekt výstavby elektrárny na řece Xingú zastaven. Po dvacet let se nic nedělo. Avšak před dvěma lety byl tento projekt obnoven jako úhelný kámen Projektu pro zrychlený rozvoj Lulovy vlády.

Původně si vymyslela projekt vybudovat vodní elektrárny po celé řece Amazonce v sedmdesátých letech tehdejší vojenská diktatura. Je šokující, že Lula tento pozůstatek autoritářského režimu obnovil, že podobně jako vojenská diktatura chce spoléhat na technologicky problematické a neefektivní megapřehrady a že to učinil úhelným kamenem svého programu modernizace brazilské ekonomiky. Lula si dokonce zvolil autorku tohoto projektu. Ministryni energetiky Dilmu Roussefovou, jako svou kandidátku pro nadcházející říjnové prezidentské volby.

Celý systém má mít schopnost maximálně vyrábět 11 200 megawattů. Kritikové ale poukazují na to, že tohoto výkonu elektrárna dosáhne pouze po čtyři měsíce v roce, na vrcholu deštivé sezóny. Po ostatních osm měsíců, v době sucha, hladina řeky poklesne a výkon elektrárny se sníží na roční průměr pouhých 4000 megawattů.

"To znamená, že elektřina, kterou by elektrárna vyráběla, by v poměru k obrovským nákladům na výstavbu elektrárny byla daleko dražší než elektřina potenciálně vyráběná alternativními metodami. A dále, vzhledem k tomu, že přehrady v amazonské oblasti mají relativně krátkou životnost v důsledku hromadění bahna a kyselinové eroze lopatek turbin, je velmi pravděpodobné, že přehrada v Belo Monte budou jen vyhozené peníze," vysvětluje Terry Turner, kulturní antropolog, který v regionu pracuje.

Brazilská ústava obsahuje ustanovení, podle něhož musejí být domorodé komunity konzultovány, než budou na jejich územích zahájeny rozvojové projekty. Avšak Lulova vláda tuto právní podmínku odmítla splnit.

Ministerstvo veřejnosti, což je samostatný vládní úřad, který rozhoduje o ústavnosti a legálnosti vládních projektů a rozhodnutí, projekt přehrady v Belo Monte otevřeně odsoudilo jako protizákonný a jako projekt, který porušuje brazilskou ústavu, ale Lulova vláda je ignoruje.

Generální prokurátor Brazílie pohrozil, že nechá právníky z ministerstva veřejnosti zatknout!

Lulovo pohrdání právními a demokratickými procesy mnohým lidem připomíná praxi vojenského režimu, který původně projekt výstavby přehrady vymyslel. Jak nás Turner informoval, týden před aukcí anuloval odvážný federální soudce v Altamiře -- v hlavním městě státu, kde se má přehrada stavět -- rozhodnutí vlády uspořádat aukci. Avšak jeho rozhodnutí okamžitě zrušit regionální odvolací soud v hlavním městě země Brasilia. Soudce z Altamiry pak vydal druhý příkaz, jímž aukci zakázal den předtím, než se měla konat. Jeho rozhodnutí, padesátistránkový dokument s rozsáhlými právními argumenty, precedenty a odkazy, bylo také založeno na dokumentech ministerstva veřejnosti. Výsměchem právním procedurám bylo, že i toto rozhodnutí zrušil odvolací soud do 24 hodin a aukce se konala, sděluje nám antropolog.

Místo, kde se má přehrada stavět, a některé domorodé vesnice, které má přehrada postihnout, navštívil letos v březnu hollywoodský režisér James Cameron. Uvědomil si totiž, jak podobná je situace tamějších domorodých vesničanů se situací kmene Navi, domorodců v jeho filmu Avatar, a tak se rozhodl podpořit jejich věc.Herečka Sigourney Weaver, která hrála ve filmu Avatar, stála v březnu v New Yorku v čele protestní demonstrace proti přehradě Belo Monte.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 26.5. 2010