Předvolební expresionismus

25. 5. 2010 / Bohumil Kartous

MF Dnes měla v pondělí 25. 5. 2010 titulní stranu, za kterou kolegium šéfredaktora zaslouží řád práce. Pod fotkou triumfálně se tlemících českých hokejistů a pod obřím titulkem "Zlato!" navazuje MF Dnes další skvělou zprávou: "ČSSD ztrácí, ODS se zvedá". Průběžné skóre politického zápasu je pro jistotu na stránce zdvojeno a objímá tak vítězný tým zlatých českých hochů. Doplněno grafikou, ukazující, jak se stav těsně před koncem zápasu mění, poukazuje na příležitost, kterou je třeba využít. Ještě může dojít ke zvratu! Stačí jen fandit, mít srdce, bojovnou vůli.

An English version of this article is in CLICK HERE

Co se dá číst, bereme-li titulní stranu jako sdělení samo o sobě (a tady není na výběr): Pravděpodobně stejně, jako se zvedli čeští hokejisté k nečekanému vítězství, zvedá se naděje i na politickém hřišti. Analogie je skoro dokonalá, neboť právě čeští hokejisté dokázali pouhých 7 vteřin před koncem semifinálového zápasu se Švédskem srovnat náskok soupeře a nakonec, díky velkému odhodlání, dovést do vítězného konce celý zápas. Finále se navíc hrálo proti "rudým" "Rusákům" (čeští hokejisté doposud s oblibou používají tohoto pejorativního označení), kteří byli od počátku pasováni na favorita zápasu. A za vším taky stojí tvrdá práce a sebeobětování, na to nelze zapomenout. I štěstí trochu přálo, načasování bylo dokonalé: den před moratoriem uvaleným na publikování předvolebních průzkumů.

Den snů čtenáře MF Dnes měl i svou dietní třešničku na dortu, neboť poslední textová informace na stránce sděluje, že lze zhubnout 5 kilo za pět minut: "Zásady chytrého oblékání, které vás opticky zeštíhlí. Konkrétní tipy pro jednotlivé partie."

Vítězství, víra, naděje v mýtotvorném (nekompromisně "zeštíhlujícím") koktejlu, co víc by si mohl člověk od seriózního deníku pár dní před volbami přát.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 25.5. 2010