Woody Allen protestuje proti stárnutí a smrti

16. 5. 2010

Režisér známých amerických intelektuálních filmových komedií Woody Allen (74) přiznal na filmovém festivalu v Cannes, že je mu odporná představa, že stárne. Tento odpor je tématem jeho nejnovějšího filmu Potkáš vysokého, tmavého neznámého.

"Můj vztah se smrtí zůstává stejný - jsem proti" - řekl režisér na tiskové konferenci v Cannes, kde jeho výroky často vyvolávaly u novinářů smích.

"Jedinou věc, kterou můžu dělat, je čekat na ni."

V nejnovějším filmu Woody Allena hraje Josh Brolin, Naomi Watts a Sir Anthony Hopkins. Postarší Hopkins má ve filmu krizi středního věku a Lucy Punch je jeho daleko mladší, nová milenka.

Hopkinsova role se soustřeďuje na stárnutí a Woody Allen sympatizuje.

"Stárnutí je nefér. Stárnutí nepřináší žádné výhody," dodává, a novináři se smějí.

"Mně je dnes 74 a zjišťuju, že člověk se nestává inteligentnějším, nestává moudřejším, nestává tolerantnějším, nestává laskavějším - neděje se nic."

"Ale více vás bolí záda, častěji máte nechutenství, už nevidíte tak dobře jako kdysi a potřebujete naslouchadlo. Stárnutí je opravdu hnusné a doporučuju vám to nedělat, pokud se tomu můžete vyhnout." (Smích v sále.)

"Člověk musí mít o životě velmi falešné představy. Když na život pohlédnete příliš poctivě a jasně, život je nesnesitelný, protože je opravdu hodně deprimující," dodává Allen.

"To je můj pohled a byl to vždycky můj pohled na život - dívám se na život velmi pesimisticky."

"Podle mě je život deprimující, bolestná, nesmyslná noční můra a člověk může být šťasten jen v tom případě, když si začne věci nalhávat."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 14.5. 2010