STRATEGIE:

Mění David Cameron britské konzervativce v novou stranu?

13. 5. 2010

Minulý čtvrtek, po britských všeobecných volbách, předpokládala většina komentátorů, že jsou britští konzervativci zklamáni, že nezískali v parlamentě většinu, jakkoliv malou. Teď, když jsme byli svědky toho, jak se šéf britských konzervativců David Cameron neuvěřitelně přátelsky bratří s šéfem liberálních demokratů Nickem Cleggem, lidi napadá nová myšlenka: Možná, že konzervativně-liberálnědemokratickou koalici chtěli Cameron a skupinka jeho stoupenců od samého začátku, píše Jonathan Freedland v deníku Guardian.

Pro konzervativce totiž vznikla pozoruhodná příležitost: šance radikálně změnit poměry v britské politice. Restrukturalizovat Konzervativní stranu a zbavit se ultrakonzervativních euroskeptiků a dinosaurů.

Od r. 2005, kdy se David Cameron stal šéfem konzervativců, se snaží proměnit Konzervativní stranu v takovou politickou stranu, která by byla přijatelná pro liberální Brity - moderní, tolerantní, ekologicky uvědomělou. Šlo to těžko, ale nyní, s nerozhodným volebním výsledkem zaznamenal Cameron v tomto smyslu náhlý obrovský úspěch.

Cameron se vždycky snažil prezentovat jako liberální konzervativec. Teď hovoří o "liberálně-konzervativní vládě".

Je zjevné, že Cameron se snaží zlikvidovat image Konzervativní strany jako "zlé strany". Není vyloučeno, v důsledku událostí posledních několika dní, že se mu to povede.

Konzervativci plánují jednat ve prospěch občanských svobod. Zruší například projekt zavádění občanských průkazů v Británii a provedou politickou reformu, kterou neudělali labouristé - promění horní komoru britského parlamentu ve volené shromáždění.

Samozřejmě, celé by se to ještě mohlo rozložit - drsné škrty ve veřejných službách mohou způsobit, že i Cameronovi konzervativci získají image "zlé strany".

Pokud se ale Cameronův restrukturalizační projekt povede, bude to obrovský úspěch. Cameron tak ovládne centristické teritorium v britské politice, kde se vyhrávají volby. Vytlačí z politického centra Labouristickou stranu. Umlčí pravicové extremisty ve své straně a nechá se namísto toho vést svými novými liberálnědemokratickými kamarády.

Pak, až budou volby, se bude Cameron voličům schopen prezentovat jako rozumná, liberální alternativa. Kdo by pak volil liberální demokraty?

Svým způsobem se o totéž, z druhé, labouristické strany, pokusil r. 1997 Tony Blair. Také si představoval, že v důsledku aliance s liberálními demokraty se stane jeho strana dominantní v britské politice. Bohužel se mu to nepodařilo, protože r. 1997 Blairovi labouristé vyhráli příliš mnoho křesel.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 13.5. 2010