O znásilňování žen ve válkách

13. 5. 2010

Odkaz na knihu pana Beevora Pád Berlína je dobrý, ale ne tak dobrý, jako by byl odkaz na knihu, která vyšla pod několika názvy, a to jako Fall of Berlin (Pád Berlína), či Eine Frau in Berlin (Jedna žena z Berlína) autorky doposud neznámé, která píše svůj deník o zkušenostech po pádu Berlína od 29.04.1945 do 22.06.1945.

Tato kniha byla take zfilmována pod názvem "Anonyma - Eine Frau in Berlin" režie Färberböck, Max. ZDE

Lze také uvažovat o tom, jak se využívá pohlavního znásilňování jako zbraně, a to nejen Rusy v Berlíně, ale i například při nedávných válkách v bývalé Jugoslávii: Viz Allen, Beverly, Rape warfare : the hidden genocide in Bosnia-Herzegovina and Croatia (Válčení prostřednictvím znásilňování: skrytá genocida v Bosně-Hercegovině a v Chorvatsku), E. Svoboda.

Pozn. JČ: O znásilňování žen ruskými vojáky nepojednává jen kniha Antonyho Beevora, ale četné další dokumenty, například kniha Catherine Merridale, Ivan's War: The Red Army, 1941-45 (Ivanova válka: Rudá armáda 1941-45). Velmi zajímavý rozhovor s autorkou je v BL ZDE a tento rozhovor s jednou znásilněnou Němkou, dnes stařenkou.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 13.5. 2010